
Κοινή συνέντευξη Τύπου δίνουν αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν.
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων του Εμ. Μακρόν:
-Oι χώρες μας είναι συνδεδεμένες από την ιστορία. Οι γάλλοι έχουν μεγαλώσει με τις ταινίες του Κώστα Γαβρά ή τα βιβλία του Κορνήλιου Καστοριάδη. Μας ενώνει όμως και η γλώσσα. Γνωρίζω ότι οι έλληνες μαθητές έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν ως δεύτερη γλώσσα τα γαλλικά.
-Θέλω να χαιρετίσω τις προσπάθειες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Και τις δικές σας προσπάθειες κ. Πρωθυπουργέ. Βλέπουμε θετικά στοιχεία να διαφαίνονται. Είναι ακόμη αδύναμα, αλλά βλέπουμε ότι η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάπτυξη, την ανάκαμψη και τις επενδύσεις. Θέλω να στηρίξω την εμπιστοσύνη. Η επιστροφή στις αγορές πρώτο θετικό δείγμα. Πρέπει να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις -αυτή είναι η δική σας δέσμευση- το ΔΝΤ να μην θέτει νέους όρους και το Eurogroup να αναλάβει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Την ίδια ώρα θα πρέπει να στηρίξουμε τις επενδύσεις. Επιθυμούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη που επανέρχεται στην Ελλάδα.
-Μιλήσαμε και για την Ευρώπη. Τις επόμενες εβδομάδες θα σημειώσουμε βήματα όσον αφορά για την νέα ατζέντα για την Ευρώπη. Θέλουμε να προχωρήσουμε με τις 8 χώρες που έχουν εκφραστεί θετικά, στην διαρθρωμένη μόνιμη συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο θέλω να συνεχίσουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα. Ελπίζω η Ευρώπη να παραμείνει ανοιχτή στις ξένες επενδύσεις, προστατεύοντας όμως τις ευρωπαϊκές στρατηγικές επενδύσεις.
- Είμαι εδώ γιατί θέλω να μιλήσω και για το μέλλον. Η Ευρώπη βγαίνει σιγά-σιγά από την κρίση. Θα πρέπει να γυρίσει σελίδα. Είναι σημαντική στιγμή για την Ευρώπη και έχω αναλάβει δεσμεύσεις ενώπιον του γαλλικού λαού. Ελπιζω ότι το 2018 θα είναι ένα έτος προόδου για την Ευρώπη.
-Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας και στις κακές και στις ευχάριστες στιγμές.
-H Eλλάδα έχει βιώσει σκληρή λιτότητα. Το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται εν μέρει και εδώ. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις επενδύσεις. Θα υπογραφούν συμφωνίες πλαίσια για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στην ψηφιακή τεχνολογία και την ενέργεια, την αναπτυξιακή τράπεζα. Η Γαλλία δεν εγκατέλειψε την Ελλάδα τον καιρό της κρίσης.
-Δεν νομίζω ότι είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει όπως έγινε τότε. Πιστεύω ότι η αξιοπιστία και κυριαρχία της Ευρώπης είναι κάτι που πάσχει. Και αυτό βασίζεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των εθνικών κρατών. Δεν είναι ρόλος του ΔΝΤ το να επεμβαίνει σε ευρωπαϊκά θέματα. Ελπίζω να βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και να συνεχίσει να επικρατεί η αλληλεγγύη, κάτι που θα οδηγήσει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σε αυτό η στάση του ΔΝΤ θα πρέπει να γίνει καλή τη πίστη και χωρίς νέες απαιτήσεις. Είμαι αισιόδοξος.
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων του Αλ. Τσίπρα:
-Πάντα στο πλευρό των προσπαθειών της Ελλάδας η Γαλλία. Ο κ. Μακρόν ήρθε στην Αθήνα σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Η Ελλάδα με σημαντικές μεταρρυθμίσεις γυρίζει σελίδα. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα πρώτα τρίμηνα του 2017 ήταν θετικά, επίδοση που βασίζεται σε στοιχεία της πραγματικής οικονομίας. Όλα αυτά μας κάνουν να αισθανόμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε στο τέλος μια μεγάλης περιπέτειας και ότι το 2017 θα πετύχουμε υψηλή ανάπτυξη γύρω στο 2%. Αυτό δεν αρκεί. Στόχος μας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018. Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε προς αυτήν την κατάσταση. Είμαι πεπεισμένος ότι και οι θεσμοί θέλουν το ίδιο. Και πιστεύουμε ότι ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας για την επιτυχία του προγράμματος. Είναι κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος.
-Ταυτόχρονα, η απόφαση του Eurogroup για τον αλγόρυθμο της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι σημαντική και έτσι είμαστε σε θέση να δημιουργούμε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης στους επενδυτές. Αυτό το είδαμε και στην επιτυχία της Ελλάδας να βγει από τις αγορές. Είναι σημαντικό και για την Ευρώπη να τελειώσει η ελληνική κρίση.
-Μιλήσαμε για επενδύσεις. Καλωσορίζω ότι γεγονός ότι ήρθαν μαζί με τον κ. Μακρόν ήρθαν διευθυντικά στελεχη μεγάλων επιχειρήσεων, πάνω από 40. Να χαιρετίσω τη συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή γαλλικού κονσόρτιουμ.
-Συζητήσαμε για την προσφυγική κρίση, την Τουρκία. Επεσήμανα ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έχει ιδιαίτερη αξία και για τον τουρκικό λαό και για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στη γείτονα χώρα. Επεσήμανα τη σταθερή προσήλωσή μας για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και για την κατάσταση στα Βαλκάνια.
-Μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στις ιδέες για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πάρουμε για το μέλλον της Ευρώπης.
-Εύχομαι να μπορέσουμε να ξανακάνουμε την ευρωπαϊκή ιδέα ελκυστική. Να επιστρέψει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες.
-Με το ΔΝΤ στο θέμα του χρέους βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά. Η συμβολή του Ταμείου συνολικά σε ευρωπαϊκά προγράμματα θα πρέπει συνολικά να αποτιμηθεί. Ο αντίκτυπος αυτής της συμμετοχής δεν ήταν πάντα θετικός. Η Ευρώπη έχει να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο, ιδίως στις μέρες μας, σε μια περίοδο παγκοσμιοποίησης και αποσταθεροποίησης. Ρόλο ως εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρέπει λοιπόν να λύνει τα δικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις και να φτιάξει τους κατάλληλους θεσμούς σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω ότι τώρα είναι το μομέντουμ για να ανοίξουμε αυτόν τον διάλογο.
Δείτε Live τις δηλώσεις:
Νωρίτερα, πριν την έναρξη της συνάντησης τους οι δύο ηγέτες έκαναν κάποιες σύντομες δηλώσεις:
«Εμανουέλ θέλω να σε καλωσορίσω στην Ελλάδα. Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου για τα θύματα του τυφώνα που έπληξε τις γαλλικές Αντίλλες» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον γάλλο πρόεδρο και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η σημερινή σου επίσκεψη είναι μια σημαντική ευκαιρία για να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Δεν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε πιο συμβολικό τόπο από την Πνύκα για να διατυπώσουμε το όραμά μας για να ξανακάνουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική στη γενιά μας και στις γενιές που έρχονται. Πιστεύω ότι η επίσκεψή σου μπορεί να γίνει ένα ορόσημο τόσο για τις ελληνο-γαλλικές σχέσεις όσο και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει οριστικά η Ευρώπη από την κρίση. Η ελληνική κρίση ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση. Και η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα σηματοδοτήσει και την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση. Θέλω να σε ευχαριστήσω που βρίσκεσαι σήμερα εδώ».
«Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τα λόγια συμπαράστασης για τα θύματα των νησιών στις γαλλικές Αντίλλες» απάντησε ο γάλλος πρόεδρος και τόνισε: «Πέρα από την άμεση κινητοποίηση, οι φυσικές καταστροφές έχουν μια αιτία, την κλιματική μεταβολή και αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Κατ'αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση και εσένα προσωπικά για την πρόσκληση. Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για μένα. Είναι η πρώτη μου επίσκεψη ως πρόεδρος της Γαλλίας. Και βεβαίως προσβλέπω στις επαφές και τις συζητήσεις μας γιατί πρέπει να μιλήσουμε για την έξοδο από την κρίση, μετά τις μεταρρυθμίσεις και τις τρομακτικές προσπάθειες του ελληνικού λαού. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα στην Ελλάδα».
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr