Follow us

Δείτε Live τη σύγκρουση των αρχηγών στη Βουλή για τη Novartis

Σε εξέλιξη η σύγκρουση κορυφής στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πορίσματος για τη Novartis.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δείτε Live τη σύγκρουση των αρχηγών στη Βουλή για τη Novartis

Σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα για τη Novartis. Αποχώρησαν από τη συζήτηση, μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Tσίπρας: Θεσμική απρέπεια το "κουκούλωμα" του σκανδάλου Novartis

«Για να ξεριζωθούν οι πρακτικές της διαφθοράς, το πρώτο, αλλά αποφασιστικό βήμα, είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για την υπόθεση Novartis, τονίζοντας ότι θα ήταν θεσμική απρέπεια το «κουκούλωμα» του σκανδάλου.

«Απέναντι σε όσους έχει αποδειχθεί ότι συμμετείχαν και ωφελήθηκαν από ένα καλοστημένο δίκτυο συναλλαγών, παρανομίας και δωροδοκιών. Που θέριεψε, μεταξύ άλλων και στο χώρο του φαρμάκου. Και εκεί, ένας από τους πρωταγωνιστές ήταν αποδεδειγμένα και καθ' ομολογία της, η εταιρεία Νovartis» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε σύστημα διαφθοράς, που «φρόντισε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας» ορίζοντας παραγραφές για ποινικά αδικήματα, δημιουργώντας πολύπλοκες διαδικασίες και υψώνοντας δικονομικά τείχη, «με μοναδικό στόχο την συγκάλυψη και την ατιμωρησία». «Όλοι γνωρίζουμε πλέον, ότι αυτός είναι ο στόχος των ειδικών διατάξεων του Συντάγματος για την διαβόητη ευθύνη των υπουργών».

Υπογράμμισε δε, ότι σήμερα «έχει έρθει η ώρα της ευθύνης απέναντι σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας, να μην υποθηκευτεί η νέα εποχή της πατρίδας μας».

Μιλώντας για τα περί σκευωρίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι, τόσο ο ίδιος, όσο και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν θα κουκουλώσουν, δεν θα συγκαλύψουν ούτε θα σιωπήσουν. «Αντίθετα» είπε, «σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε τη μοναδική διαδικασία που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση και να μην επιτρέψει την σύντομη παραγραφή των αδικημάτων». Και αυτή η μοναδική διαδικασία είναι η επιστροφή του φακέλου στην τακτική δικαιοσύνη «που είναι και η μόνη αρμόδια να αποφασίσει».

Πρόσθεσε δε, ότι «το τεκμήριο της αθωότητας δεν είναι απλά σεβαστό αλλά ιερό» και «δεν προσβάλλεται σε καμία περίπτωση από την απαρέγκλιτη τήρηση του κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, παρά τις προβληματικές πτυχές τους, για τις οποίες όμως δεν ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση, αλλά οι εμπνευστές τους».

«Τι είναι άραγε θεσμική απρέπεια;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας: «Να ερευνούμε και να μη κουκουλώνουμε το σκάνδαλο των σκανδάλων των σκανδάλων, αυτό είναι θεσμική απρέπεια;».

Συμπλήρωσε επίσης, ότι πρόσωπα της αντιπολίτευσης «θεωρούν θεσμική απρέπεια να καταγγέλλονται πολιτικά πρόσωπα πρώτης γραμμής, τέως πρωθυπουργοί και υπουργοί και νυν βουλευτές ότι ευνόησαν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, εις βάρος της δημόσιας υγείας, εις βάρος των ασθενών, μια ιδιωτική εταιρεία που φέρεται να χρησιμοποιεί, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, μεθοδεύσεις επιρροής, ικανές να καθορίζουν την θεραπεία και το φάρμακο εκατομμυρίων ασθενών».

Και επανέφερε τα ερωτήματα: «Πως έγινε αυτό το σκάνδαλο; Ξεφύτρωσε από μόνο του; Έπεσε από τον ουρανό; Δεν υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα και κυβερνητικοί παράγοντες που την κρίσιμη περίοδο ευνόησαν την εταιρεία με τις αποφάσεις τους να έχει παράνομο κέρδος;».

Όσον αφορά την παραπομπή της υπόθεσης στην Δικαιοσύνη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι αν η διερεύνηση της υπόθεσης γινόταν από την Επιτροπή, θα προϋπέθετε ότι θα δεχόταν λανθασμένη την αρμοδιότητά της «και τότε όλα θα κατέληγαν στον καιάδα της παραγραφής».

«Επειδή δεν παίξαμε το παιχνίδι τους, επειδή στέλνουμε την υπόθεση στην τακτική δικαιοσύνη, για αυτό και επιλέγουν έναν άλλο δρόμο: το δρόμο της τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων και των δικαστών. Και μάλιστα με μηνύσεις εναντίον των δικαστών, που κατέληξαν τελικά εκεί άξιζε να καταλήξουν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Αν δεν είναι αυτό η πιο αισχρή παρέμβαση στη δικαιοσύνη τότε τι είναι;» διερωτήθηκε, ενώ επιτέθηκε στον κ. Σαμαρά, για τη δήλωσή του, ότι η υπόθεση θα ανασυρθεί από το αρχείο, λέγοντας: «Αν δεν είναι παρέμβαση στη δικαιοσύνη η χτεσινή δήλωση του κου Σαμαρά ότι η υπόθεση θα ανασυρθεί από το αρχείο, τότε τι είναι; Και ο κ. Σαμαράς πού το ξέρει; Σκοπεύει να διορίσει κανέναν κολλητό του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Δεν αποκλείεται. Το έχει ξανακάνει».

Θέτοντας καταιγιστικά ερωτήματα, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Εκδόθηκαν ή δεν εκδόθηκαν οι εν λόγω υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες ευνοήθηκε η Νοβάρτις; Καθόρισαν ή όχι προνομιακά τιμές συγκεκριμένων φαρμάκων της συγκεκριμένης εταιρείας; Παρακολουθούσαν ή όχι την εξέλιξη των τιμολογήσεων, τη σύνταξη μελετών που κατέτειναν στην δήθεν επιστημονική θωράκιση των επιλογών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας; Ευνοήθηκε η εν λόγω εταιρεία σε σχέση με άλλες ως προς την τάχιστη τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων; Ναι ή όχι;».

Και συμπλήρωσε: «Και τολμάνε σήμερα ορισμένοι να μας καταγγέλλουν και ως σκευωρούς;».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η μοναδική διαδικασία που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση είναι η επιστροφή του φακέλου στην τακτική δικαιοσύνη που είναι και η μόνη αρμόδια να αποφασίσει και «επειδή το γνωρίζουν, για αυτό εκφράζουν αυτήν τη νευρικότητα και επιθετικότητα».

Όπως είπε, κάνοντας περιληπτική αναδρομή σε σκάνδαλα που έχουν απασχολήσει την πολιτική ζωή της χώρας κατά το παρελθόν, «δικό τους δημιούργημα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, όπως και το παραδικαστικό σύστημα, όπως και η διαπλοκή με τα ΜΜΕ, όπως και οι κουμπάροι. Δικό τους ο Τσοχατζόπουλος, ο Χριστοφοράκος, ο Μαντέλης, ο Τσουκάτος, ο Παπαγεωργόπουλος, ο Παπαντωνίου και οι 10 Παπασταύρου. Δικά τους επίσης τα υποβρύχια, η Siemens, τα μαύρα ταμεία, οι off shore, τα αδήλωτα του πόθεν έσχες, τα θαλασσοδάνεια των 400 εκατομμυρίων. Δικά τους τα ξεχασμένα στικάκια και τα δάνεια μπαλόνια. Δική τους τώρα και η Νοβάρτις».

Αυτό, είπε, προκύπτει από το σημείωμα του κ. Σαμαρά, «με τα δικά του γράμματα» στον κ. Φρουζή, λέγοντας ακόμα, ότι ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, «ανάμεσα στο ακροδεξιό παραλήρημα και στις κουτσαβάκικες απειλές του» διαβεβαίωσε το Σώμα παλιότερα, ότι δεν είχε συναντήσει ιδιωτικά τον κ. Φρουζή, παρά μονάχα μπροστά στις κάμερες της ΝΕΡΙΤ.

«Η απόλυτη ιδιοκτησία της προηγούμενης κυβέρνησης του σκανδάλου Νοβάρτις, προκύπτει επίσης και από τις αυστηρές οδηγίες του κ. Φρουζή στον τότε υπουργό Υγείας, τον κ. Γεωργιάδη» είπε, συμπληρώνοντας ότι προκύπτει και από την έκθεση της Νοβάρτις, η οποία «αξιολογούσε ένα- ένα τα πολιτικά στελέχη, όχι μόνο της κυβέρνησης τότε, αλλά και της αντιπολίτευσης, όπως και η όχι θετική άποψη της εταιρείας για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν προωθούσαν τη γραμμή της εταιρείας.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε ότι το αίτημα της ψηφοφορίας είναι «απλό και καθαρό» που κάθε πολίτης μπορεί να αντιληφθεί ως το απολύτως αυτονόητο: Να συνεχιστεί η έρευνα από την τακτική δικαιοσύνη, η οποία θα ελέγξει τα αδικήματα τα οποία δεν εμπίπτουν στο Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών.

Συγκεκριμένα, τα αδικήματα που αφορούν τις πράξεις δωροδοκίας και δωροληψίας καθώς και της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, για τις οποίες η Βουλή είναι αναρμόδια τόσο για τη δίωξη όσο και για την εκδίκαση τους.

Είπε ότι η αναγνώριση ότι τα παραπάνω ερευνώμενα εγκλήματα δεν τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων και επομένως δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής, ουσιαστικά αποτρέπει την υπαγωγή τους στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 86 του Συντάγματος, που θα οδηγούσε στην ατιμωρησία λόγω παρέλευσης της αποσβεστικής προθεσμίας.

Παρέθεσε δε, απόσπασμα από το Πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, που είχε συντάξει η κυβερνητική πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ- ΝΔ.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Επομένως, κατά την ορθοτέρα και κρατούσα άποψη, η εκβίαση (άρθ. 385 Π.Κ), η παθητική δωροδοκία, αδιαφόρως του χρόνου λήψης του δώρου (άρθ. 235 Π.Κ.) και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (N. 3698/2008) δεν εμπίπτουν στην εξαιρετική δικαιοδοσία της Βουλής και του Ειδικού Δικαστηρίου, αλλά στη συνήθη δικαιοδοσία των κοινών ποινικών δικαστηρίων, στα οποία υπάγονται όλοι οι πολίτες, ακόμη και αν συναρτώνται με αδίκημα, που έχει τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του πρωθυπουργού, υπουργού ή υφυπουργού.

Ισχύουν γι' αυτά οι κοινές διατάξεις του Ποινικού Δικαίου και Κ.Π.∆. περί δίωξης, ανάκρισης, αναρμοδιότητας και παραγραφής και δεν συντρέχει ο δικαιολογητικός λόγος εφαρμογής του άρθρου 86 του Συντάγματος και των εκτελεστικών αυτών νόμων».

Επομένως, είπε, ο κ. Τσίπρας, η άποψη δεν στέκει ο ισχυρισμός περί παγίδευσης, καθώς η άποψη δεν είναι νέα, αλλά «έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν, σε χρόνο ανύποπτο, με τον πλέον επίσημο, σαφή και κατηγορηματικό τρόπο» και αυτή τη θέση, την απολύτως κρατούσα στη νομική θεωρία, καλείται να υιοθετήσει σήμερα η Βουλή.

Απέναντι σε αυτή την καθαρή θέση, το αντίθετο επιχείρημα, είπε ο πρωθυπουργός, είναι «ότι τα εγκλήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, εφόσον τελέστηκαν, αυτό συνέβη στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων τους από υπουργούς και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες και επομένως, εμπίπτουν στο Νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών. 'Αρα, ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε».

Καταλήγοντας την ομιλία του για το θέμα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, την υπόθεση του σκανδάλου Νοβάρτις, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα «πρωτοφανές ρεσιτάλ αμοραλισμού, από τα πρόσωπα που έχουν ταυτιστεί με την κατάρρευση της χώρας, το όργιο διαπλοκής και την παράδοση της εθνικής της κυριαρχίας».

Υπογράμμισε δε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι το «απέραντο χάσμα» με την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν είναι μόνο ιδεολογικό, αλλά και ηθικό και κάλεσε την Βουλή «να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα σε μια υπόθεση που έχει στοιχίσει οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά στη πατρίδα μας».

«Η Δικαιοσύνη, εκ του ρόλου της, θα αναλάβει το ύψιστο έργο έναντι της κοινωνίας, να χυθεί άπλετο φως, να αναζητηθούν και να τιμωρηθούν αυτοί που όντως είναι ένοχοι» είπε και συμπλήρωσε: «Γιατί πολιτικά ένοχοι είναι -και εκτίουν ήδη την ποινή της πολιτικής παρακμής- πολλοί», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα στη νέα εποχή, πρέπει να είναι απαλλαγμένη τόσο από τις αμαρτίες, όσο όμως και τα βαρίδια του παρελθόντος».

Ονοματολογικό

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Σόφια, αλλά και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να τον ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό.

Τόνισε ότι τα όσα κυκλοφορούν για ονομασίες είναι κενά περιεχομένου και επανέλαβε τις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και αφορούν τη μία και μόνη ονομασία για όλες τις χρήσεις, που δεν μπορεί να είναι η σημερινή συνταγματική αλλά μια σύνθετη ονομασία και τη συνταγματική αναθεώρηση από τη γείτονα. Πρόσθεσε επίσης, ότι θα είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών που θέλουν να ενημερωθούν.

Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι αναζητά πρόσχημα για να μην υπερψηφίσει την μεταρρύθμιση που αφορά στην κατάτμηση της Β περιφέρειας Αθήνας, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. «Κάτω από ισχυρές πιέσεις που δέχεται από τους βαρόνους του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης έρχεται και ψάχνει να βρει ένα πρόσχημα ώστε να μην ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για κατάτμηση της Β΄ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Κρούει ανοιχτές θύρες», αναφέροντας ότι «εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα δώσουμε δικαίωμα ψήφου εξ αποστάσεως» , διότι, όπως είπε, αυτούς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα αυτούς που τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, η δική του κυβέρνηση τους έδιωξε.

Μητσοτάκης: Ενορχηστρωτής ο Τσίπρας

Με ευθεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού ο οποίος δεν παρίστατο, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ένα υπαρκτό εταιρικό σκάνδαλο η κυβέρνηση προσπάθησε να το κάνει πολιτικό σκάνδαλο. Με βάση καταθέσεις άφαντων μαρτύρων, συκοφαντήθηκαν δύο τέως πρωθυπουργοί, ένας πρώην επίτροπος και έξι υπουργοί. Ο κ. Τσίπρας, ενορχηστρωτής της σκευωρίας, δεν ήρθε να τους ακούσει στη Βουλή» είπε ο κος Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας τόνισε πως «είχα προβλέψει ότι η στημένη υπόθεση θα καταλήξει σε ένα θλιβερό σκηνικό με 10 κάλπες ντροπής. Είχε μιλήσει για χυδαία απόπειρα της συμπολίτευσης. Σήμερα δικαιωνόμαστε πλήρως. Θα σταθώ στην πολιτική πτυχή της υπόθεσης. Στο πόρισμα η κυβερνητική πλειοψηφία παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για κανένα πολιτικό πρόσωπο. Απόφασίσατε τη σύσταση της προανακριτικής κρινοντας ότι η Βουλή είναι αρμόδια. Τώρα που έπεσαν οι μάσκες πάτε να βγάλετε την υπόθεση από πάνω σας. Και ερχεστε σήμερα και μας λέτε ότι δεν έχει αρμοδιότητα η Βουλή αλλά η δικαιοσύνη».

«Η πολιτική σκηνοθεσία είχει ένα στόχο, να συκοφαντηθούν πρόσωπα και να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Εμείς δεν προτιθέμεθα να συμμετάσχουμε σε αυτή τη διαδικασία με 10 κάλπες», προσθεσε τονίζοντας ότι η μεθόδευση που πήγε η κυβέρνηση να στήσει στην υπόθεση της Νοvartis δεν άντεξε στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αφήνει όμως την οσμή ενός παρακράτους. Όταν η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση να είστε σίγουροι ότι θα πέσει άπλετο φως σε αυτήν την υπόθεση.

Γίνατε μέσα σε 3,5 χρόνια καθεστωτικό σύστημα εξουσίας χωρίς φραγμό, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. Είστε σαν το οξύ που διαβρώνει σταγόνα-σταγόνα τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος. Με τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε δεν σέβεστε το δημοκρατικό κανόνα της αντιπαράθεσης. Θέλετε να οδηγήσετε τη χώρα σε ένα νέο διχασμό. Κρατάτε κάθε μέρα ζωντανή τη χειρότερη μορφή του αυριανισμού. Για να κρύψετε την ανικανότητά σας, είπε.

Για την οικονομία

Αναφέρθηκε στα της οικονομίας λέγοντας ότι "εξυφαίνεται μία νέα σκευωρία σε βάρος του ελληνικού λαού γιατί είναι ψέματα τα περί καθαρής εξόδου. Είναι ψέματα τα περί δήθεν μεταμνημονιακής εποχής όταν έρχονται νέες μειώσεις των συντάξεων, νέα μείωση του αφορολόγητου και φυσικά η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά. Η αλήθεια είναι ότι θα περάσουμε από φθηνό δανεισμό σε ακριβό δανεισμό από τις αγορές, ενώ παραμένουν οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις. Οδηγείτε την χώρα σε ένα ακόμη μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση. Είναι ψέμα να μιλάτε για υπεραπόδοση της οικονομίας και να στηρίζετε τον ισχυρισμό στο υπερπλεόνασμα, το οποίο βασίζεται σε φόρους και αθέτηση πληρωμών του δημοσίου. Το μεγαλύτερο πλεόνασμα το βγάζετε από τις τσέπες του ελληνικού λαού για να το πάτε στις τσέπες των δανειστών. Η συνειδητή εξόντωση της μεσαίας τάξης είναι δική σας επιλογή. Γι αυτές τις επιλογές σας θα λογοδοτήσετε στον ελληνικό λαό".

Κλείνοντας απευθύνθηκε ξανά προς τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι αν πιστεύει ότι τα μνημόνια τελειώνουν ας ρωτήσει τους πολίτες, αν πιστεύει στην καθαρή έξοδο, ας ζητήσει την καθαρή απάντηση των Ελλήνων και σημείωσε ότι τα περί εξάντλησης της τετραετίας δεν τα πιστεύει ούτε ο κ. Τσίπρας.

Είναι ψέματα τα περί τέλους των μνημονίων. Είναι ψέμα τα περί δήθεν μεταμνημονιακής εποχής όταν έρχονται νέες και παλίες μειώσεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνέχεια επανέλαβε πως «πλησιάζει η ώρα που για τις επιλογές σας θα λογοδοτήσετε στον ελληνικό λαό. Αν ο κος Τσίπρας πιστεύει σε καθαρές εξόδους να ζητήσει την καθαρή απάντηση των Ελλήνων».

Αποχώρηση της ΝΔ - Αίτημα για προ ημερησίας

Να σημειωθεί τέλος ότι αποχώρησαν από τη συζήτηση, μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την αποχώρηση της ΝΔ από την ψηφοφορία για την υπόθεση της Novartis ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή με θέμα την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός αρνείται να συζητήσει το θέμα της ψήφου τον Ελλήνων του εξωτερικού και πρόσθεσε: "Σας προκαλώ και σας προσκαλώ να πείτε στους πολίτες του εξωτερικού γιατί τους αρνείστε την ψήφο". Αναφέρθηκε στο θέμα της κατάτμησης της Β΄ Αθηνών λέγοντας ότι "έχω ζητήσει την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών από το 2004 όταν εκλέχτηκα για πρώτη φορά βουλευτής. Ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό να αποκαταστήσουμε την αδικία που γίνεται σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών μας".

Για το θέμα της Novartis είπε απευθυνόμενος προς της πλειοψηφία: "Δεν θα συμμετέχουμε σε μία ψηφοφορία φιάσκο. Μείνετε εσείς να ψηφίσετε μαζί με την Χρυσή Αυγή και τον κ. Καμμένο".

Αποχώρησαν

Νωρίτερα αποχώρησαν από τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί του πορίσματος για τη Novartis το ΚΚΕ και η ΔΗΣΥ, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Την αποχώρηση της ΝΔ από την ψηφοφορία για την υπόθεση της Novartis ανακοίνωσε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή με θέμα την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε στην ομιλία της στην Βουλή ότι «σήμερα εδώ ρίχνει αυλαία μια κακο-στημένη κι εν τέλει κακο-παιγμένη παράσταση. Ένα πραγματικό πολιτικό φιάσκο.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από το βήμα της Βουλής, είπε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει διαδικαδίες-παρωδία και ανήγγειλε ότι η ΚΟ του κόμματος θα αποχωρήσει και από την συνεδρίαση και από την ψηφοφορία για την υπόθεση Novartis.

«Eίναι μια προσβλητική διαλυτική διαδικασία που δημιουργεί πρόβλημα στις ρίζες του κοινοβουλευτισμού μας. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν όλοι για την εικόνα σήμερα της Βουλής και ας αναρωτηθούμε πού οδηγούμαστε. Εμείς πάντως σ’ αυτή την πορεία δεν θα είμαστε παρόντες», δήλωσε ο Στ. Θεοδωράκης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ 09 Αυγ 2022 | 17:25

Στις 22/8 αποφασίζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για προ ημερήσιας και επιτροπή Θεσμών

Πρόσκληση Κ. Τασούλα για Διάσκεψη των Προέδρων - Στις 22/8 θα συζητηθούν τα αιτήματα Αλ. Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτες συνεδριάσεις

ΔΕΚΤΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΣΙΠΡΑ 08 Αυγ 2022 | 19:29

Ανοίγει εκτάκτως στις 22 Αυγούστου η Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Ανοίγει εκτάκτως στις 22 Αυγούστου η Βουλή – Προ ημερησίας συζήτηση για την υπόθεση των υποκλοπών - "Ναι" από την κυβέρνηση στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 02 Αυγ 2022 | 22:49

Βουλή: Διευκρίνιση για δήθεν εισερχόμενο έγγραφο του ΣΥΡΙΖΑ για τις γυναικοκτονίες

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τάνια Καραγιάννη αναφερόταν σε πλαστό έγγραφο με την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα που διακινείται στα social media

ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ 29 Ιουλ 2022 | 06:43

Ψηφίσθηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο για την "Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας"

Ψηφίσθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την "Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας".

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 29 Ιουλ 2022 | 06:22

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης

Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης εγκρίθηκε με την ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 27 Ιουλ 2022 | 16:39

Γεωργιάδης: Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα κλείσουν αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίσουν το σχέδιο εξυγίανσης

Κοινοβουλευτική στήριξη για το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 26 Ιουλ 2022 | 17:05

Τάκης Θεοδωρικάκος: Η πρώτη του αντίδραση για την ξαφνική αδιαθεσία στη Βουλή - Τι είπαν οι γιατροί

Οι επιπτώσεις μιας ίωσης προκάλεσαν μια μικρή αδιαθεσία εξήγησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 26 Ιουλ 2022 | 15:03
ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ 21 Ιουλ 2022 | 14:36

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος "ξετινάζει" το βούλευμα για τη σκευωρία Novartis- Απλά δεν έχει λογική...

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνει φύλλο και φτερό το περίεργο βούλευμα για τη σκευωρία Novartis

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ 19 Ιουλ 2022 | 12:54

Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Να περιορίσουμε την τοξικότητα πριν καταλήξει σε μακελειό χυδαιότητας

"Ας διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξει σε μακελειό χυδαιότητας", τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 19 Ιουλ 2022 | 06:48

Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή - Ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή

Στη συζήτηση στην Βουλή αναμένεται να μιλήσει στις 12:00 και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 17 Αυγ 2022 | 15:37

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Μόντρεαλ: Επισκέφθηκε το σχολείο της ομογένειας

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε να στείλει επιστολή στο ΥΠΕΞ για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την απόσπαση Ελλήνων δασκάλων στο Μόντρεαλ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17 Αυγ 2022 | 15:29

ΥΠΕΞ: Τι κρύβει η υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο - Ακόμα και δημιουργία "συνοριακού ζητήματος"...

Το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για απόπειρα της Άγκυρας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό