Επιμένει ο Τσίπρας: Σε ένα χρόνο βγαίνουμε από τα μνημόνια

Εξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 βλέπει ξανά ο πρωθυπουργός και υπόσχεται ανάπτυξη και μείωση φορολογίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Επιμένει ο Τσίπρας: Σε ένα χρόνο βγαίνουμε από τα μνημόνια

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την έξοδο στις αγορές δίνει ο Αλέξης Τσίπρας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Tα βασικά σημεία της συνέντευξης:

* Περάσαμε δύσκολες στιγμές αυτό θα είναι ένα ήρεμο καλοκαίρι

* Ολος ο διεθνής τύπος μετά από πολλά χρόνια μιλάει για δυναμική επιστροφή της Ελλάδας. Ανοίγει ένας δρόμος αλλά πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι.

* θα επαναληφθεί η έξοδος και σε ένα χρόνο ελπίζουμε η χώρα να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές.

* Χαραμάδα ελπίδας για τους πολίτες. Δημιουργούνται προϋποθέσεις για επενδύσεις και θέσεις δουλειάς

* Ερωτηθείς για τις επισημάνσεις του κ. Στουρνάρα και των ξένων δανειστών υποστήριξε «η ζωή δικαιώνει τις επιλογές».

* Είχαμε πραγματικούς επενδυτές και όχι κερδοσκοπικά funds

* Χαρακτήρισε τις προτροπές του ΔΝΤ ως bussiness as usual.

* Ερωτηθείς για την κριτική που ασκούσε στο ομόλογο Σαμαρά που υποστήριξε εκ νέου ότι τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι σήμερα διαφορετικά. Η απόπειρα τότε ήταν πράγματι επικοινωνιακή να στηθεί ένα success story.

* το σημαντικό τώρα είναι να μην πανηγυρίζουμε. Εγινε μια μετρημένη δήλωση από τον ΥΠΟΙΚ.

* Αυτό που λέμε με σεμνότητα είναι ότι κάνουμε ένα σημαντικό βήμα, την αρχή του τέλους. Αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

* Στο ερώτημα για τους στόχους που δεν εκπληρώθηκαν πχ χρέους και είσοδο στο QE υποστήριξε για τρίτη φορά ότι η ζωή δείχνει την επιτυχία. Υποστήριξε ότι ήταν ιστορική η απόφαση για το χρέους στις 15 Ιουνίου στο Εurogroup. Ανέφερε πως το χρέος και το QΕ η Αθήνα τα ήθελε για να υπάρξει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αλλά τελικά η έξοδος στις αγορές δείχνει ότι ο στόχος επετεύχθη.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως αν και το ΔΝΤ επιμένει σε μεγαλύτερη απομείωση του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξει η περαιτέρω αποσαφήνιση του χρέους.

* Υπερεκτιμήσαμε την αξία της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ανέφερε και υποστήριξε πως ο στόχος της ποσοτικής χαλάρωσης είναι μπροστά μας και η έξοδος στις αγορές δημιουργεί θετικές προοπτικές για να χτυπήσουμε την πόρτα της ΕΚΤ.

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την δήλωση του ότι αν δεν πάρει τα μέτρα για το χρέος δεν θα εφαρμόσει όσα έχει υπογράψει επανέλαβε για τέταρτη φορά πως τον Αύγουστο του 2018 θα φανεί τι έχει επιτευχθεί και η ζωή θα αποδείξει αν οι στόχοι μας έχουν υλοποιηθεί.

* Υπάρχουν μεγάλες πληγές που πρέπει να επουλωθούν. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη μείωσης της φορολογίας και υποστήριξε πως το 2021.

Εμείς θα αναμείνουμε την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος τον Αύγουστο του 2018 άρα η ακολουθία είναι ότι πρώτα βλέπουμε αν οι εταίροι θα υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους και μετά τα μέτρα που έχουμε συμφωνήσει για μετά το 2019.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι φορολογία είναι «στενός κορσές που δεν μας επιτρέπει να εκτοξεύσουμε και τα έσοδα».

Ερχονται αυτοί που μας επιβάλουν τον στενό κορσέ και μας λένε μην τα κάνετε.

Η επόμενη μέρα είπε ο κ. Τσίπρας δεν θα είναι χειρότερη και υποστήριξε πως η εφαρμογή του νέου αφορολόγητου θα γίνει ταυτόχρονα με τα θετικά μέτρα ελάφρυνσης. Αν και αναγνώρισε πως αυτή η ελάφρυνση δεν θα αφορά τους ίδιους.

Υποστήριξε πως η αντιπολίτευση θα είχε φάει αμάσητα τα μέτρα χωρίς τα αντίμετρα

Τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε από το μνημόνιο και έτσι στον προϋπολογισμό του 2019 θα δώσουμε τις ελαφρύνσεις σε όσους πρέπει. Θα είναι στοχευμένες. Αυτα εχουν ήδη ψηφιστεί.

Επιπλέον αυτών άφησε να εννοηθεί ότι θα προκύψουν και άλλες ελαφρύνσεις από την επίτευξη του πλεονάσματος.

Επιτίμησε την εκπρόσωπο του ΔΝΤ λέγοντας « δεν θα παίρναμε ποτέ σοβαρά τις εκτιμήσεις της κ. Βελκουλέσκου»

Επανέλαβε ότι σε περίπτωση καλύτερης απόδοσης της κυβέρνησης θα ενεργοποιούν οι δότες και όχι οι κόφτες. Και αυτή τη φορά αντί της 13 σύνταξης υποσχέθηκε μειώσεις φόρων.

Το ελληνικό δημόσιο είπε θα εισπράξει 400 εκατ. ευρώ από τα πρόστιμα υποθέσεων φοροδιαφυγής που έχει γίνει καταλογισμός.

Υπεραμύνθηκε τον αριθμό των ελέγχων στο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή αλλά όχι και τις «εισπράξεις» όπως είπε.

Επέκρινε σε χαμηλούς τόνους την δικαιοσύνη και την απόφαση του ΣτΕ μιλώντας και πάλι για «παραγραφή της φοροδιαφυγής».

Για τη συνέντευξη στον Guardian

Τι θα κάνατε αν είχατε σήμερα την ίδια εμπειρία ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο και απάντησε: η ζωή δεν χτίζεται με τα αν.

Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες που δεν αντιμετώπισε καμιά κυβέρνηση μετά την μεταπολίτευση είπε και επανέλαβε ότι αντιμετωπίστηκε από θεσμούς στο εξωτερικό με κυνισμό και απειλές.

Για την περίφημη διαπραγμάτευση του 2015 αρνήθηκε ότι κατέληξε σε ήττα αλλά σε συμβιβασμό.

« Δεν είναι εύκολο να υπολογίσεις εκ των υστέρων πως θα εξελίσσονταν τα πράγματα» έδωσα την τελευταία ικμάδα μου για να μην προδώσω την εντολή που μου έδωσε ο ελληνικός λαός.

«Φτάσαμε μέχρι το χείλος της καταστροφής αν ήμασταν ψεύτες δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ξανά πως όταν η κυβέρνηση του έφτασε στον επώδυνο συμβιβασμό πήγε στον ελληνικό λαό και του είπε: διάλεξε.

Και διάλεξε εμάς υπενθύμισε και ορθώς ο κ. Τσίπρας.

Επέρριψε στην αντιπολίτευση και τα φιλικά της ΜΜΕ το χαρακτηρισμό «ψεύτες» για τον ίδιο και την κυβέρνηση του. Και τόνισε ότι υπάρχει συνειδητή παραπλάνηση για τις προεκλογικές εξαγγελίες και όσα είπε η κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2015.

«Ο ελληνικός λαός έχει κρίνει ήδη όλα αυτά. Μην ξεχνάτε ότι πήγαμε σε εκλογές» ανέφερε ξανά.

Υποστήριξε πως υπάρχει ένα σύστημα εξουσίας που διαμορφώθηκε από την δεκαετία του 80 που άλλοτε φορούσε πράσινο και μπλε καπέλο και επειδή τώρα δεν είναι στην εξουσία δεν θέλει η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Εύχομαι στο Βαρουφάκη καλές πωλήσεις

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τις διαρκείς αποκαλύψεις Βαρουφάκη απάντησε: τι πραγματικά απ όλα αυτά σας κάνει εντύπωση.

Ο κ. Βαρουφάκης θέλει να κάνει καριέρα ως συγγραφέας και έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο του πριν 3 μήνες.

Επιχειρείται ελλείψει επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης να αλλάξει η ατζέντα.

Θα πως για τον κ. Βαρουφάκη και δεν θα ξαναμιλήσω ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν προσπάθεια του λαού για να την ευτελίζουμε με το υπερβολικό εγώ.

Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε την υπαρξιακή αγωνία του κ. Μητσοτάκη... Δεν θα του υποδείξω πως θα κάνει αντιπολίτευση αλλά δεν θα ασχολούμαι με τα θέματα που επαναφέρει ξανά.

Για την κόντρα με τη δικαιοσύνη

Δεν υπάρχει σύγκρουση της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη είπε ο κ.Τσίπρας ρίχνοντας τους τόνους .

Μίλησε για συγκεκριμένες αποφάσεις και δικαστές που εντείνουν το αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης και το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Διαβεβαίωσε πως ουδείς αμφισβητεί την ανεξάρτητη δικαιοσύνη αλλά όχι και την ανεξέλεγκτη δικαιοσύνη. Συνέστησε στους δικαστές να μην τους ενοχλεί η κριτική των πολιτών και των υπουργών γιατί ... τους βοηθάει να γίνουν καλύτεροι! Εβαλε μόνον έναν αστερίσκο στην κριτική των υπουργών να είναι τεκμηριωμένη.

Απαντώντας στην τοποθέτηση της κ. Θάνου στο γραφείο του υποστήριξε πως έκανε ότι και οι προκάτοχοι του.

Πάντα θα υπάρχουν εκφάνσεις βίας στο κέντρο της πόλης

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει το παραμικρό σε ότι αφορά στην έφοδο του Ρουβίκωνα στην Βουλή και την απόφαση του Νίκου Βούτση να αφεθούν ελεύθεροι όσοι μετείχαν στο ντου.

Περιορίστηκε στην αναφορά πως η Αθήνα είναι μια απο τις ασφαλέστερες πόλεις και η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας και το δείχνουν οι αφίξεις των τουριστών.

« Πάντα θα υπάρχουν εκφάνσεις βίας στο κέντρο της Αθήνας» είπε αλλά αμφισβήτησε ότι υπάρχει εκτεταμένη ανομία. «Στο κέντρο της Αθήνας κυκλοφορούν χαρούμενα πρόσωπα δεν υπάρχουν οδοφράγματα όπως στο παρελθόν» είπε .

Για τα Εξάρχεια είπε ότι για πρώτη φορά υπήρξε αστυνομική επιχείρηση για τα ναρκωτικά.

«Τα Εξάρχεια είναι πρόβλημα αλλά δεν το ιεραρχώ ως σημαντικότερο πρόβλημα από το Μενίδι, τα Λιόσια» είπε επιμένοντας πως η καταστολή θα έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία

«Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας αλλά θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Οι γείτονες μας κατάλαβαν ότι οι σχέσεις τους με την ΕΕ περνάει από την σχέση μαζί μας σημείωσε. Τέλος μίλησε για εθνική γραμμή στην διαχείριση του Κυπριακού.

Ο κ.Τσίπρας καταλήγοντας είπε ότι ο λαός μας έχει υποφέρει πληρώνοντας άδικα ευθύνες που δεν του αναλογούσαν αλλά τώρα η περιπέτεια πέρασε και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

« Η τιτάνια προσπάθεια των τελευταίων ετών θα κριθεί τον επόμενο χρόνο. Πρέπει να αλλάξουμε το κλίμα» είπε ζητώντας αλλαγή της στάσης της αντιπολίτευσης.

Και κατέληξε «Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, να σχεδιάσουμε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας να ξαναφέρουμε πίσω τους μορφωμένους έλληνες....»

Για δημοσκοπήσεις

Δεν υπάρχει δυναμική στην αντίπαλη παράταξη . κανείς δεν λέει « να έρθει να μας σώσει ο Μητσοτάκης είπε ο πρωθυπουργός για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ 25 Σεπ 2020 | 13:05

Επίσκεψη Τσίπρα στον Ευαγγελισμό: "Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική αμέλεια στο ΕΣΥ" [εικόνες - βίντεο]

Toν φόβο ότι "με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση το ΕΣΥ πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί" εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ευαγγελισμό

25 Σεπ 2020 | 11:40

Και όμως, ο Ευκλείδης έχει δίκιο

Το βαθύ πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνεται με ύβρεις σε αντιπάλους ή διώξεις εσωκομματικών επικριτών.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 10:51

Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πολιτικό νεκροταφείο, αλλά ο καθένας να εκπέμπει το σωστό στίγμα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις. Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο, δηλώνει ο Κ. Ζαχαριάδης.

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 25 Σεπ 2020 | 10:12

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης έχει νεύρα - "Πρόεδρος είμαι εγώ", φώναξε στον Τσακαλώτο - Στο "πειθαρχικό" όσοι του κάνουν κριτική

Σε δίνη εσωστρέφειας βυθίζεται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αιχμές Τσακαλώτου και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην κριτική που δέχεται. Ολοι εναντίον όλων.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 24 Σεπ 2020 | 10:52

Τρικυμία εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσακαλώτου και Τζάκρη - Στον αέρα η αντιπολιτευτική ατζέντα του κόμματος

Υπό κανονικές συνθήκες, στον σημερινό "πρωινό καφέ" υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, σήμερα η ατζέντα θα ήταν "μονοθεματική":

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ 23 Σεπ 2020 | 13:06

Δημόσιο "χαστούκι" Τσακαλώτου σε Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει θέση κατά των όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 21 Σεπ 2020 | 17:06

Τσίπρας από την Καρδίτσα: "Με 5 και 8 χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα - Ασπιρίνες τα μέτρα της κυβέρνησης"

"Ασπιρίνες" τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις καταστροφές τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ [ΕΙΚΟΝΕΣ] 21 Σεπ 2020 | 14:15

Σε ταβέρνα γλεντούσε ο Πολάκης την ώρα της συνέντευξης Τύπου Τσίπρα: "Να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε"

Σε ταβέρνα της Ηλιούπολης, το γλεντούσε ο Παύλος Πολάκης το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Σεπ 2020 | 13:01

Έξαλλος ο Κούλογλου: Καταγγέλλει "λίστα Πέτσα" και στον ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Tvxs από τη συνέντευξη Τσίπρα

Άρθρο στο Tvxs του Στέλιου Κούλογλου που καυτηριάζει το γεγονός ότι το μέσο αποκλείστηκε από τη συνέντευξη Τσίπρα επειδή ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 20 Σεπ 2020 | 17:36

Ο Πέτσας "καρφώνει" τον Τσίπρα: Από ανεύθυνος, θέλησε να γίνει και επικίνδυνος

Ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε τη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Thessaloniki Helexpo Forum.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 20 Σεπ 2020 | 13:04

Τσίπρας στη ΔΕΘ: "Θα ήταν ανεύθυνο να ζητήσω εκλογές όσο διαρκεί η πανδημία και η κρίση στα ελληνοτουρκικά"

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως αν πει η επιστημονική κοινότητα ότι είναι επιβεβλημένο να πάμε σε νέο lockdown, θα το στηρίξει.