Συνέντευξη «Μπεν Χουρ» με αιχμές για όλους από τη Ζωή

Αιχμές και βολές κατά πάντων στη μαραθώνια συνέντευξη τύπου της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τον απολογισμό του εξαμήνου όπως η ίδια την έχει προσδιορίσει.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συνέντευξη «Μπεν Χουρ» με αιχμές για όλους από τη Ζωή

Αιχμές, βολές κατά πάντων και απαντήσεις επί παντός στη μαραθώνια συνέντευξη τύπου της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τον απολογισμό του εξαμήνου όπως η ίδια την έχει προσδιορίσει.

Η πρόεδρος της Βουλής «προκάλεσε» τα κόμματα της αντιπολίτευσης να της κάνουν πρόταση μομφής, στοχοποίησε ονομαστικά τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, αναφέρθηκε στον Νίκο Παππά και την «κόντρα» τους για το ΕΣΡ, υπερασπίστηκε την μητέρα της πρόεδρο του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου, έβαλε εκ νέου κατά των Πανούση και Μάρδα και επέμεινε πως το χρέος είναι παράνομο και δεν πρέπει να πληρωθεί.

Με τον Τσίπρα με συνδέει σχέση συντροφικότητας και ειλικρίνειας

Μίλησε για την σχέση της με τον Τσίπρα λέγοντας «με συνδέει σχέση συντροφικότητας, ειλικρίνειας και πραγματικά τον τιμώ για την προσφορά που έκανε στον δημόσιο βίο και τη δημόσια ζωή...» και εμφάνισε την ίδια και τον κ. Τσίπρα ταγμένους στην υπηρέτηση της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά άφησε αιχμές για την συμφωνία υπό το κράτος του εκβιασμού και για επανέλαβε ότι είναι «μαύρες σελίδες» η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση.

Υπερασπίστηκε τους συντρόφους της Αριστερής Πλατφόρμας και αποκήρυξε τις εκκαθαρίσεις στο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας «Τρομακτικό να επιχειρείται η δαιμονοποίηση και η σκιαγράφησή τους ως στοιχείων εγκληματικών, είτε γραφικών, είτε λομπιστών του ενός νομίσματος ή του άλλου. Στην Αρ. Πλατφόρμα ανήκουν σύντροφοι με άσπιλη πορεία και αδιάψευστη αφιέρωση στη συλλογικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπηρετούν τη συλλογικότητα του ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίσεις που θέλουν εκκαθαρίσεις στο ΣΥΡΙΖΑ»

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου της ΠτΒ:

 • Ξεκίνησα την υλοποίηση πολλών από τις πρωτοβουλίες που άρχισαν στην έναρξη της βουλευτικής περιόδου.
 • Για Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους: Η Επιτροπή λειτούργησε με πολύ μεγάλη επιτυχία, υπό τον επιστημονικό συντονισμό του Ε. Τουσέν και με την πολύτιμη συμμετοχή ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Η Επιτροπή λειτούργησε με ένα πολύ ειδικό καθεστώς με την καλή έννοια. Ήταν μια Επιτροπή ανοιχτή στη κοινωνία. Οι συνεδριάσεις της ήταν ανοιχτές σε πολίτες, κινήματα, προτάσεις συμμετοχής. Η Επιτροπή παρουσίασε το προκαταρκτικό της πόρισμα. Το έθεσε στη διάθεση κοινωνίας, πολιτείας, κυβέρνησης και στο επόμενο διάστημα θα γίνει μια πραγματική καμπάνια δημοσιοποίησης του προκαταρκτικού πορίσματος, που είναι πολύτιμο εργαλείο για την υπεράσπιση της κοινωνίας απέναντι σε προγράμματα και συνθήκες που εξουθενώνουν το λαό. Το δεύτερο στάδιο της εργασίας της Επιτροπής αφορά τον πλήρη λογιστικό έλεγχο του χρέους αλλά και τη σύνδεσή του με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Τα στοιχεία που θεμελιώνουν το συμπέρασμα ότι το χρέος είναι παράνομο, επονείδιστο και μη βιώσιμο, που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να το πληρώσει, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης και όχι ευτελιστικών υπονοούμενων στα οποία έχουν καταφύγει κυρίως οι εκπρόσωποι της διαπλοκής γιατί αντιλαμβάνονται ότι το πόρισμα αποκαλύπτει και τη δική τους συνευθύνη. Να σας ενημερώσω ότι τον Σεπτέμβριο (22-25/9) θα γίνει η νέα συνεδρίαση της Επιτροπής υπό το φως και του προκαταρκτικού πορισματος αλλά και των νέων δεδομένων. Μέχρι τότε θα υπάρξουν διεθνείς και δημόσιες παρεμβάσεις.
 • Για Επιτροπή για τη διεκδίκηση γερμανικών οφειλών: Συστήθηκε ως αναβαθμισμένη Επιτροπή για να συματοδοτήσει ότι αποτελεί κεφαλαιώδες κομμάτι της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Γερμανικό χρέος εκτιμάται μεταξύ 288-340 δισ. ευρώ, κυμαίνεται δηλαδή σε επίπεδο που προσεγγίζει το ελληνικό δημόσιο χρέος. Από την εμπειρία προώθησης του έργου της Επιτροπής στο εξωτερικό, τα κοινοβουλευτικά πρόσωπα και οι κοινωνίες είναι αρκετά δεκτικές στην ακρόαση των επιχειρήματος αυτού του αιτήματος. Η Επιτροπή λειτούργησε και αυτή ως ανοιχτή Επιτροπή.
 • Για Εξεταστική Επιτροπή για υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια. Ήδη η Επιτροπή έχει εξετάσει 12 πρόσωπα.
 • Ειδική ενεργοποίηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Από τον Απρίλιο η Επιτροπή ανέσυρε δύο υποθέσεις ενεργών σκανδάλων: λίστα Λαγκάρντ και Siemens.
 • Στα αρνητικά του απολογισμού: Έλλειψη συνεργασίας και με αυτήν την Επιτροπή και με την Επιτροπή Αλήθειας του Δημοσίου Χρέους, του Διοικητή της ΤτΕ του κ. Στουρνάρα. Αρνήθηκε να χορηγήσει τα ζητούμενα στοιχεία κίνησης των δανείων της χώρας επικαλούμενος το τραπεζικό απόρρητο. Αρνήθηκε να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών για την υπόθεση της Siemens. Αρνήθηκε επίσης να προσέλθει και στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σε σχέση με την παρέμβασή του διαρκούσης της διαπραγμάτευσης. Οφείλω να αναγγείλλω ότι η έλλειψη συνεργασίας θεσμικού παράγοντα δεν αποτελεί αποδεκτή συμπεριφορά. Στο επόμενο διάστημα μετά τη σύντομη διακοπή των εργασιών της Βουλής, θα υπάρξουν και οι δέουσες διαδικασίες για να προσέλθει ως οφείλει στις αρμόδιες επιτροπές και να χορηγήσει τα στοιχεία που οφείλει.
 • Για την κοινοβουλευτική λειτουργία. Η Βουλή είχε πλούσια δραστηριότητα. Αλλάξαμε το σύστημα κονοβουλευτικού ελέγχου. Είχαμε την επαναφορά μετά από πολλά χρόνια της ώρας του πρωθυπουργού. Είχαμε δύο φορές την ειδική διαδικασία ενημέρωσης της Βουλής από τον πρωθυπουργό για θέματα επικαιρότητας.
 • Για το δημοψήφισμα. Μια πράξη δημοκρατίας η απόφαση της Βουλής να δεχθεί την πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος. Μεγαλειώδες όχι στους εκβιασμούς, τα τελεσίγραφα και τα μνημόνια. Η διαδικασία της Βουλής δεν έγινε σεβαστή από πολλούς θεσμικούς παράγοντες στην ΕΕ. Οργιώδεις παρεμβάσεις.
 • Ζητήματα που αφορούν οργάνωση της Βουλής. Δεν ανήκω σε αυτούς που βιάζονται και που άρον-άρον θα ήθελαν να φέρουν τα πάνω-κάτω χωρίς να συνεκτιμήσουν τις καταστάσεις. Αυτή η προσπάθεια αποδεικνύεται ναρκοθετημένη. Δυστυχώς δεν συμμερίζονται όλοι ούτε την ανάγκη η Βουλή να λειτουργεί για τον πολίτη και τον βουλευτή, ούτε την ανάγκη για διαφάνεια ιδίως στα οικονομικά. Δυστυχώς αποτελεί ένα από τα επώδυνα συμπεράσματα ότι στη Βουλή όπου θα έπρεπε να βασιλεύει η διαφάνεια, έχουν επικρατήσει πρακτικές που δεν συνάδουν με τη χρηστή διοίκηση. Μια εικόνα που δεν μπορεί να συνεχιστεί και θα αποτελέσει ένα από τα αντικείμενα ενασχόλησης το επόμενο διάστημα.
 • Για το Κανάλι της Βουλής: Στο Κανάλι της Βουλής για το οποίο συχνά γίνονται αναφορές ότι δήθεν το εκμεταλλεύομαι, δεν έκανα μέχρι σήμερα δεν έκανα καμία τοποθέτηση, δεν έδωσα καμία οδηγία, παρά μόνον το να μεταδίδονται ζωντανά όλες οι επιτροπές της Βουλής, καθώς και την οδηγία να καλύπτεται πλήρως το έργο της Βουλής. Δεν είχα καμία άλλη συμμετοχή στη διαμόρφωση του προγράμματος. Θεωρώ αυτονόητο ότι πρόγραμμα του Καναλιού δεν το διαμορφώνει ο ΠτΒ. Επειδή έχει εκτραχυνθεί ο δημόσιος λόγος για το κανάλι της Βουλής, αποφάσισα για την θέση του συντονιστή του Καναλιού της Βουλής να αξιοποιήσω έναν άνθρωπο που υπηρετεί ήδη στο κανάλι εδώ και πολλα χρόνια, την κ. Κατερίνα Κατωτάκη.
 • Για ποινικές δικογραφίες. Πρέπει να εξετάζονται από αρμόδιο όργανο. Πρέπει να πω ότι είναι εντολή μου οι ποινικές δικογραφίες να είναι προσβάσιμες στους βουλευτές και να δίνονται αντίγραφά τους.
 • Για Επιτροπή παρακολούθησης παραβιάσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα από τα μέτρα λιτότητας και τα μνημόνια. Είναι κάτι που θα γίνει σε υλοποίηση των επιταγών της δημοκρατίας. Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι μια από τις θεμελιώδεις αξίες του πολιτεύματος. Η Επιτροπή αυτή θα λειτουργήσει ως κοινοβουλευτικό όργανο και όχι όπως κάποιες άλλες δομές της Βουλής.
 • Για Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εξάμηνο το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, αντί να υλοποιήσει το κοινοβουλευτικό καθήκον διαφάνειας και συνδρομής στο έργο της Βουλής, έκανε παρεμβάσεις που είναι εξόχως πολιτικές. Συνοψίστηκαν ακόμη και σε μια ευθεία επίθεση προς τον πρώην ΥΠΟΙΚ με στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην επιστημονικότητα. Κάποιοι βιάζονται να αναλάβουν ρόλους που δεν τους έχουν ανατεθεί.
 • Για συμβασιούχους της Βουλής. Η Βουλή μέσα στις πολλές παθογένειες, έχει και σημαντικό αριθμό ανθρώπων που εργάζονται με το καθεστώς των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Για όσους ασχολούνται με αυτά τα θέματα, αυτές οι συμβάσεις δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και για αυτό προβλέπεται περιορισμένη δυνατότητα ανανέωσής τους. Με αυτό το καθεστώς προσελήφθησαν και άνθρωποι που καλύπτουν ή έφτασαν να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Υπάρχει και ένα φαινόμενο επίσης εκτεταμένο μέσα από αυτές τις συμβάσεις να έχουν γίνει διευθετήσεις σε ανθρώπους που δεν πάτησαν στην εργασία τους. Αυτό το καθεστώς ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πλευρά να συνεχιστεί. Έχω την τιμή και την ατυχία να είμαι εκείνη που το επεσήμανε εξαρχής. Πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση εκείνων που πρέπει να αποκατασταθούν και μη ανανέωση εκείνων που δεν προσφέρουν εργασία στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το θέμα το έχω θέσει στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής έτσι ώστε με νομιμότητα να λυθεί το θέμα.
 • Για ΕΣΡ Θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά και της Διάσκεψης των Προέδρων για το ΕΣΡ που έγινε χτες. Εντυπωσιακή η αντιστροφή της πραγματικότητας που επιχειρείται από κάποιους θεσμικούς παράγοντες που κάνουν τον ανταποκριτή του Μέγκα ή διαφόρων μέσων ενημέρωσης για διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
 • Για την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Για τη συγκρότηση αυτής της Επιτροπής ήμουν σε πλήρη συνεννόηση με τον Α. Τσίπρα, ο οποίος είχε πλήρως συμμεριστεί την αναγκαιότητα να γίνει. Με γνήσιο και ειλικρινή τρόπο ο πρωθυπουργός εκδήλωσε τη συμπαράσταση της κυβέρνησης σε αυτή την Επιτροπή. Το ίδιο συνέβη και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πάρα πολλά μέλη της κυβέρνησης παρέστησαν και συνεσέφεραν στις εργασίες της Επιτροπής. Από την άλλη, πρέπει να ειπωθεί ότι το πόρισμα δεν έχει τύχει της δέουσας αξιοποίησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε μια νεκροψία. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει αυτό το πόρισμα. Υποχρέωση δική μου να επιμείνω για να το αξιοποιήσει. Υποχρέωση κάθε θεσμικού φορέα να αξιοποιήσει αυτό το πόρισμα.
 • Για Μάρδα. Θεωρώ ατυχείς τις δηλώσεις που έγιναν από τον κ. Μάρδα, αντιφατικές και μη προσήκουσες. Σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους δηλώσεις δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση και χαρακτηρίζουν και συνοδεύουν εκείνον ο οποίος τις έκανε. Δεν θέλω να πιστέψω ότι ισχύουν αυτά που διακινήθηκαν μιντιακά ότι αυτό είναι η τιμωρία προς την επιτροπή αλήθειας επειδή δεν αποδέχθηκα μια μη σύννομη μεταχείριση των αποθεματικών της Βουλής.
 • Αν αλλάζουν τα πράγματα με το ενδεχόμενο σύναψης νέου μνημονίου. Η σύναψη σύμβασης στο πλαίσιο εκβιασμού, δεν συνιστά συμφωνία. Συμφωνία είναι μια λύση όταν υπάρχει ελευθερία της βουλήσεως. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπει στο ίδιο καλάθι με εκείνους που ασμένως συνομολόγησαν σε βάρος του λαού μέτρα αντισυνταγματικά και απεχθέστατα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν εξετάζονται τα πάντα. Και κυρίως και πρωτίστως οι ευθύνες εκείνων που εκβιάζουν. Δεν μπορώ και να μην επισημάνω ότι από την αρχή επιχειρήθηκε ο αποπροσανατολισμός του έργου και του αντικειμένου της από ανθρώπους που έλκουν συμφέροντα από την έκβαση της Επιτροπής.
 • Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν την απομάκρυνσή της ΠτΒ. Δεν εξυπνησαν αίφνης και ζητούν την απομάκρυνσή μου. Το Ποτάμι ανέλαβε μάλιστα και την αυτόκλητη υπεράσπιση δύο υπουργών, του Πανούση και του κ. Μάρδα. Δεν είναι απορίας άξιον που Ποτάμι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ζητούν την απομάκρυνσή μου.
 • Για τις διαρροές του Μαξίμου περί «θεσμικής δυσαρμονίας». Όπως έχω πει, με τον Τσίπρα με συνδέει σχέση συντροφικότητας, ειλικρίνειας και πραγματικά τον τιμώ για την προσφορά που έκανε στον δημόσιο βίο και τη δημόσια ζωή. Η δήλωσή μου ότι η θεσμικοί παράγοντες και εκπρόσωποι των θεσμών οφείλουν να συνομιλούν ακόμη και όταν διαφωνούν με αντιπροσωπεύει πάντα. Η δήλωσή μου ότι και ο Τσίπρας και εγώ είμαστε ταγμένοι στην ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ με αντιπροσωπεύει και αντιπροσωπεύει και τον πρωθυπουργό. Δεν συνηθίζω να μιλώ ούτε με διαρροές ούτε με non paper. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει δυσαρμονία όταν η ΠτΒ περιφρουρεί την κοινοβουλευτκή διαδικασία ή όταν επιμένει η κοινοβουλευτική διαδικασία να υλοποιείται με βάση της αρχές του συντάγματος και της δημοκρατίας.
 • Θεωρώ μαύρες σελίδες για την κοινοβουλευτική ιστορία τις 3 διαδικασίες κατεπείγοντος, ιδίως των δύο τελευταίων.
 • Αν θα μπορούσε να είναι θετική η προσφυγή στην κάλπη: Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η κάλπη είναι δημοκρατική διαδικασία, όπως κορυφαία δημοκρατική διαδικασία ήταν το δημοψήφισμα. Κορυφαία αντιδημοκρατική διαδικασία είναι η παραβίαση του αποτελέσματος. Σε κάθε περίπτωση επειδή επί μνημονίου έχει αναπτυχθεί το σενάριο ότι οι εκλογές είναι κακό πράγμα για την οικονομία. Εάν παραστεί συνταγματικός και νόμιμος λόγος να γίνουν εκλογές, να γίνουν εκλογές.
 • Την κυβέρνηση δεν τη ρίχνει εκείνος που επιμένει η κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμα της. Την κυβέρνηση δεν τη ρίχνουν οι βουλευτές που τη στηρίζουν στην υλοποίηση του προγράμματος της.
 • Για την Αριστερή Πλατφόρμα. Τρομακτικό να επιχειρείται η δαιμονοποίηση και η σκιαγράφησή τους ως στοιχείων εγκληματικών, είτε γραφικών, είτε λομπιστών του ενός νομίσματος ή του άλλου. Στην Αρ. Πλατφόρμα ανήκουν σύντροφοι με άσπιλη πορεία και αδιάψευστη αφιέρωση στη συλλογικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπηρετούν τη συλλογικότητα του ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίσεις που θέλουν εκκαθαρίσεις στο ΣΥΡΙΖΑ.
 • Για τις δικογραφίες Δεν θεωρώ ότι αποκτούμε εύσημα δημοκρατικής ή αντιφασιστικής δράσης αν μετερχόμαστε μεθόδους αντιδημοκρατικές απέναντι σε εκείνους που πρεσβεύουν τέτοιες αντιδημοκρατικές αντιλήψεις. Νομίζω είναι ατυχείς οι προσεγγίσεις εκείνων που διεκδικούν με αντιδημοκρατικό τρόπο η βουλή να στερεί δημοκρατικά δικαιώματα σε εκείνους που μπορεί εμπράκτως να αντιστρατεύονται τη δημοκρατική λειτουργία. Σε μια δημοκρατία δεν επιτρέπεται να στερείται κάποιος τα πολιτικά δικαιώματα χωρίς αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Σε μια δημοκρατία δεν αποφαίνεται η Βουλή επί ποινικών υποθέσεων. Εκείνοι που το επιδιώκουν αποδυναμώνουν την ποινική και δικαστική διαδικασία και δίνουν όπλα ηρωοποίησης σε πρόσωπα που πρέπει να ελεχθούν από τη δικαιοσύνη και για τα οποία θα αποφανθεί η δικαιοσύνη.
 • Σε ερώτηση για δημοσιεύματα που μιλούν για αντιπαράθεση με Ν. Παππά για το ΕΣΡ, απάντησε: Με κατάπληξη διαβάζω σήμερα σε όλα τα ΜΜΕ ότι κάποιοι θέτουν ηθικό ζήτημα για εμένα ως ΠτΒ σε σχέση με το γεγονός ότι αντιπρόεδρος του ΕΣΡ είναι η κ. Αλεξίου που είναι μητέρα μου. Και το λέω με κατάπληξη γιατί αντικείμενο της χτεσινής Διάσκεψης ήταν να ενημερώσω και τα μέλη της Διάσκεψης για κάτι που είναι γνωστό, ότι δηλαδή από τον Απρίλιο του 2015 έχω δηλώσει προς το προεδρείο της ΚΟ ότι στο θέμα του ΕΣΡ για λόγους δεοντολογίας -επειδή έχω αυτήν την συγγενική σχέση με την κ. Αλεξίου που ορίστηκε πολύ πριν εκλεγώ εγώ βουλευτής-, για λόγους δεοντολογίας δήλωσα αμέσως μόλις ετέθη ζήτημα συμπλήρωσης της σύνθεσης ότι προσωπικά, ενώ έχω την αρμοδιότητα, δεν θα εμπλακώ καθόλου στη διαδικασία συμπλήρωσης των μελών του ΕΣΡ. Ήθελα να ξεκαθαριστεί θεσμικά στη Διάσκεψη, επειδή την προηγούμενη βοδμάδα υπήρξαν και κάποιες αήθεις αναφορές, ότι δεν θα εμπλακώ στη διαδικασία. Έπρεπε επίσης να ξεκαθαριστεί αυτό που ακούστηκε σε άλλο φόρουμ από πλευράς του κ. Παππά. Ότι θεωρεί λήξασες όλες τις θητείες των μελών του ΕΣΡ. Αυτό επειδή ειπώθηκε κατά αυτόν τον τρόπο -με ταυτόχρονη προσβλητική αναφορά άλλου προσώπου- επειδή αυτή δεν είναι μια αδιάφορη τοποθέτηση αλλά έχει άλλες συνέπειες, δηλαδή σημαίνει ότι απο το 2012 όλες οι ανεξάρτητες αρχές λειτουργούν παράνομα. Και μια τέτοια ερμηνεία δεν σημαίνει απλώς ότι αντικαθίστανται όλα τα μέλη, το κυριότερο που σημαίνει μια τέτοια προσέγγιση είναι ότι ακυρώνονται όλα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από αυτές τις αρχές διαρκούσης αυτής της περιόδου. Είναι δηλαδή μια βόμβα για το δημόσιο ταμείο μια τέτοια προσέγγιση. Είναι ένα γεγονός που θα χαροποιήσει όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν πρόστιμα από τις ανεξάρτητες αρχές. Και δεν είναι μόνο το ΕΣΡ είναι και άλλες αρχές. Θεώρησα ότι δεν μπορεί μια τέτοια ερμηνεία ούτε να επισείεται σε βάρος των ανεξαρτήτων αρχών ούτε να σέρνεται ούτε να μην διευκρινίζεται. Έπρεπε να αποσαφηνιστεί στη Διάσκεψη αν είναι η θέση της κυβέρνησης. Ο κ. Παππας δήλωσε πως είναι δική του ερμηνεία. Ο κ. υπουργός μας είπε ρητά ότι δεν είχε κάποια εισήγηση για αυτό. Εγώ όπως ήταν υποχρέωσή μου επεσήμανα ότι αυτή η ερμηνεία δεν έχει ποτέ υποστηριχθεί από το 2012 από κανέναν θεσμικό φορέα. Τέλος επεσήμανα ότι ποτέ μέχρι σήμερα ούτε και η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει μια τέτοια ερμηνεία, αντίθετα στο επίσημο έγγραφο του υπουργείου εσωτερικών υποστηρίζεται η ακριβώς αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή οι θητείες που είναι ενεργές δεν αμφισβητούνται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ 19 Οκτ 2021 | 14:32

Ρωγμές στο κτίριο της Βουλής: Ο Τασούλα καθησυχάζει για το υπόγειο γκαράζ - "Κάθε έργο που έχει γίνει, έχει ενισχύσει τη στατικότητα"

"Κανένα θέμα, ούτε οποιοσδήποτε συναγερμός υπάρχει σχετικά με την στατικότητα του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων", ανέφερε ο Κωνσταντίνος Τασούλας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ 19 Οκτ 2021 | 09:27

Ρωγμές στο κτίριο της Βουλής - Καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας: Δεν έγινε μελέτη για το υπόγειο γκαράζ

Ο ομότιμος Καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας μίλησε για την επικινδυνότητα των ρηγματώσεων που εντοπίστηκαν στο κτίριο της Βουλής.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ “ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ” ΤΟΥ ΔΝΤ 18 Οκτ 2021 | 21:01

Σταϊκούρας: "Η Ελλάδα περνά από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή"

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις "Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού" του ΔΝΤ, περνάμε από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή, τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ 18 Οκτ 2021 | 10:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή μας λέγατε "δεν υπάρχουν εμβόλια" και μετά ο Πολάκης μας πρότεινε φάρμακο για αγελάδες

"Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση", ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΒΟΥΛΗ 18 Οκτ 2021 | 07:53

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία: Υψηλοί τόνοι και πρόγευση για την συζήτηση στην εξεταστική

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή θα αποτελέσει μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 14 Οκτ 2021 | 14:18

Η κακοκαιρία Μπάλλος χτύπησε και τη Βουλή- Μπήκαν νερά στο κτήριο, έπεσε μάρμαρο

Η κακοκαιρία Μπάλλος χτύπησε και τη Βουλή καθώς νερό εισχώρησαν στο περιστύλιο

ΜΕ 174 ΨΗΦΟΥΣ ΥΠΕΡ 13 Οκτ 2021 | 14:49

Άρση ασυλίας Πολάκη για εξύβριση του Στουρνάρα- Τον είχε αποκαλέσει "τρισάθλιο αρχιτραπεζίτη"

Άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη για το αδίκημα της εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης ύστερα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο Γιάννης Στουρνάρας.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

10 Οκτ 2021 | 19:00

Ο Τσίπρας, ίδιος πάντα, στη Βουλή

Στον ορίζοντα του κ. Τσίπρα, όλα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Άλλοι είναι ύποπτα.

ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 07 Οκτ 2021 | 19:18

Βουλή: "Πέρασε" με 191 ψήφους η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Τη συμφωνία υπερψήφισαν στη Βουλή ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ κατά τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

ΚΥΡΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ 07 Οκτ 2021 | 19:16

Μητσοτάκης για Μπογδάνο: Οποιος ξεπεράσει τα όρια που θέτουμε ως παράταξη, δεν έχει θέση στην κοινοβουλευτική ομάδα

"Η ιστορία ναυπήγησης πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στα ελληνικά ναυπηγεία ενίοτε υπήρξε εξαιρετικά πονεμένη", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«ΟΙ ΗΠΑ ΕΥΛΟΓΗΣΑΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» 07 Οκτ 2021 | 18:40

Κουτσούμπας: Η Γαλλία δεν είναι ούτε "περιστέρι της ειρήνης", ούτε "φύλακας άγγελος"

"Η συμφωνία δεν αφορά πραγματικά την άμυνα της χώρας, δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα", τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο Δημήτρης Κουτσούμπας