Μείωση συντελεστών ΦΠΑ και 13η σύνταξη στο πακέτο μέτρων [live]

Δείτε Live τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού για την ανακοίνωση των παροχών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μείωση συντελεστών ΦΠΑ και 13η σύνταξη στο πακέτο μέτρων [live]

Δείτε Live τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού για την ανακοίνωση των παροχών.

Tα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Τσίπρα:

-Βγήκαμε από τα μνημόνια. Για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβρη είχαμε τη δυνατότητα να εξαγγείλουμε μια νέα οικονομική πολιτική. Η οικονομία έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχουμε εξασφαλίσουμε την φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές χρήματος από ποτέ άλλοτε. Ωστόσο υπάρχει ακόμη μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο βάρος τα χρόνια της κρίσης και δεν έχει αισθανθεί ακόμη τα αποτελέσματα της θετικής αυτής πορείας. Τώρα ήρθε η ώρα οι θυσίες να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ηρθε η ώρα οι πολλοί να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους.

-Όπως είπε υπάρχουν πάνω από 31 δισ. ευρώ απόθεμα ρευστότητας, πέραν της δυνατότητας να δανειζόμαστε από τις αγορές. Όπως διευκρίνισε περίπου τα μισά είναι από το «μαξιλάρι» των δανειστών και τα υπόλοιπα από τους κόπους του λαού. Αυτούς τους κόπους δεν θα τους ξοδέψουμε αλόγιστα αλλά και δεν θα τους αφήσουμε να λιμνάζουν. Ετσι: * 3,6 δισ. θα δοθεί για αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος και εξοικονομούμε χρήματα από τους τόκους γιατί το επιτόκιο είναι ακριβό. * 11,5 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για οριστική έξοδο από την κρίση. "Ανοίξαμε ειδικό λογαριασμό (escrow account) που θα καταθέσουμε 5,55 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα τρία χρόνια, ως το 2022. Εγγύηση ότι θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% αλλά παράλληλα μας δίνεται δημοσιονομικός χώρος για μια νέα πολιτική" είπε.

-H εκτίμηση μου είναι ότι το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που θα ανακοινώσουμε θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

-Για το 2019 υπάρχει επιπλέον χώρος 1,14 δισ. Για το 2020 διαμορφώνεται ένας χώρος επιπλέον 800 εκ. ευρώ συν την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου. Για το 2021 1 δισ. και για το 2022 2 δισ. Σε αυτόν τον χώρο που μπορεί να είναι και μεγαλύτερος ερχόμαστε να προσθέσουμε ένα επιπλέον 1% του ΑΕΠ περιθώριο από το 2020 και μετά. Διαμορφώνονται οι όροι για ένα ισορροπημένο πακέτο φιλοαναπτυξιακών μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης.

-Σε ότι αφορά το 2019 το οικονομικό επιτελείο έχει ετοιμάσει ένα πακέτο μέτρων θετικών. Το πακέτο χωρίζεται σε δύο μέρη, αυτά που αφορούν το 2019 και θα εφαρμοστούν άμεσα. Και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα αλλά θα μπουν στον προϋπολογισμό του 2020. Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα.

-Σε ότι αφορά το 2019 τα μέτρα αφορούν το καλάθι των νοικοκυριών, την παραγωγή, την ρευστότητα των επιχειρήσεων και τους συνταξιούχους. Εφαρμόζουμε άμεσα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, την μετάταξη όλων των τροφίμων στον συντελεστή 13%. Μέτρα με άμεση απόδοση. Τα μέτρα αυτά θα έχουν κόστος από τον Μάη 260 εκατομμύρια. Επίσης μειώνουμε τον ΦΠΑ στην ενέργεια, σε ότι αφορά ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, στον συντελεστή 6%. Αυτό το μέτρο αφορά κάθε νοικοκυριό αλλά και επιχειρήσεις. Τέλος, για το 2019 προχωρούμε άμεσα στην κατανομή της λεγόμενης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους με βάση τις σημερινές δυνατότητες που αντιστοιχεί στο λεγόμενο δώρο Πάσχα, στο μισό της μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης, περίπου 800 εκ. ευρώ. Θα είναι πραγματική σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους αλλά θα μειώνεται αντίστροφα στις μεγαλύτερες συντάξεις.

-Για το 2020 το κόστος των μέτρων είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Προχωράμε σε μέτρα που αφορούν σχεδόν όλους τους πολίτες. Προχωρούμε στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για την πλειοψηφία των εισοδημάτων έως εισοδήματα 20.000 ευρω. Μέτρο σημαντικής μείωσης φορολογικής επιβάρυνσης. Προχωράμε επίσης σε ένα μέτρο που αφορά τους νέους ανθρώπους. Προχωράμε στην επιδότητηση ασφαλιστικών εισφορών με ποσοστό 80% Μειώνουμε τον μεσαίο συντελεστή του ΦΠΑ στο 11%. Προχωράμε σε σειρά στοχευμένων μέτρων από 1-1-2020 που αφορούν τα νησιά και τους κατοίκους ορεινών περιοχών. Θεσπίζουμε φορολογικής μειώσεις για τους κατοίκους των νησιών. Προχωράμε σε μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με κάτω από 1.000 κατοίκους. Παίρνουμε μέτρα μείωσης κόστος του πετρελαιου θέρμανσης για τις ορεινές περιοχές. Προχωράμε σε μέτρα στοχευμένα για τους συνεταιρισμένους αγρότες. Μειώνουμε τον φόρο των συνεταιρισμών στο 10%. Προχωράμε σε μέτρο που αφορά τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων. Στην έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων.

-Όλα όσα σας είπα είναι το σχέδιό μας για την Ελλάδα των πολλών. Όλες οι ενέργειές μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν ενέργειες που έγιναν με σχέδιο. Αυτό το σχέδιο παρουσιάζουμε σήμερα στον λαό, για αυτό το σχέδιο αύριο ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης και για αυτό στις 26 του Μάη ζητάμε και την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Και φυσικά την οριστική έγκρισή του στις αρχές Οκτώβρη στις εθνικές εκλογές.

-Ερωτηθείς για το θέμα του αφορολόγητου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η ΝΔ επιχειρεί να διαρρήξει ανοιχτές πόρτες. Δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου με τη δεδομένη πορεία. Η δική μας η κυβέρνηση μέσα από τα όσα έφερε τα τελευταία χρόνια κατάφερε να αποδείξει ότι υπάρχει ένας τρίτος δρόμος ανάμεσα στο δρόμο της απόλυτης ρήξης και της απόλυτης υποταγής. Αυτό που προτείνουμε σήμερα είναι ένα παράδειγμα για την Ευρώπη.

-Eρωτηθείς για την χρονική συγκυρία που επιλέγει η κυβέρνηση να κάνει τις παροχές και αν αυτές έχουν προεκλογικό χαρακτηρα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: Βρισκόμαστε 5 μήνες πριν τις εκλογές. Εχουμε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές τον Μάη όχι εθνικές. Κάποιοι μας πίεζαν να πάμε σε εθνικές, αλλά εμείς θα εξαντλήσουμε την 4ετία. Καταθέτουμε επίσης και ψηφίζουμε μόνιμα μέτρα. Δεν παραβιάζουμε τη συμφωνία ούτε κατά ένα ευρώ.

Οι δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου:

-Νομίζω ότι όταν οι ιστορικοί του μέλλοντος θα εξετάσουν τις δύο τετραετίες του ΣΥΡΙΖΑ θα πουν ότι η χρονική της καμπής ήταν το καλοκαίρι του 2017 στο Eurogroup της Μάλτας. Εκεί ήταν που φάνηκε ότι υπήρχε καθαρός διάδρομος εξόδου από την κρίση. Δουλέψαμε με σχέδιο, τεκμηρίωση και συμμαχίες.

-H NΔ μας λέει να κερδίσω τις εκλογές, να δημιουργήσω αξιοπιστία και τότε θα μειώσω τα πλεονάσματα. Εμείς κερδίσαμε την αξιοπιστία και για αυτό μπορούμε να παρουσιάσουμε αυτά τα μέτρα και τα σχέδια. Τα μέτρα για το 2019 είναι μια αλλαγή πλεύσης από τα προηγούμενα χρόνια. Εντός του μνημονίου ήμασταν πολύ περιορισμένοι να το ξοδέψουμε εκ των προτέρων. Και για αυτό γινότανε μια πληρωμή εκ των υστέρων με το κοινωνικό μέρισμα. Η διαφορά σήμερα είναι ότι αυτά τα μέτρα τα κάνουμε εκ των προτέρων και μπορούμε γιατί έχουμε δημιουργήσει αυτόν τον χώρο. Αναφορικά με το 2020 έχουμε μια κατάσταση που οδηγεί σε ένα win-win. Δημιουργήσαμε μια στρατηγική από το καλοκαίρι του 2017 για να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας. Θα ήθελα να ξέρετε ότι αυτό που παρουσιάσαμε είναι η δημοσιονομική πολιτική. Το μέλλον εξαρτάται και από την αναπτυξιακή μας στρατηγική. Είναι επίσης το πώς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα "κληρονομιάς" για το πώς αντιμετωπίζουμε το εσωτερικό χρέος. Είναι το πώς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα για τις τράπεζες με τα κόκκινα δάνεια. Είναι πολλά κομμάτια που έρχονται μαζί αυτή τη στιγμή. Είναι σημαντικό για τον λαό να ξέρει ότι η αξιοπιστία που δημιουργήθηκε έπρεπε να κεφαλαιοποιηθεί. Και τώρα μπορούμε να το κάνουμε.

Οι δηλώσεις του κ. Δραγασάκη:

-Η δημοσιονομική πολιτική γίνεται σύμμαχος της ανάπτυξης. Τα μέτρα θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη. Mε τα σημερινά μέτρα κάνουμε ένα ισχυρό βήμα προς τα μπροστά και για τη βιώσιμη ανάπτυξη και για το κοινωνικό κράτος.

Οι δηλώσεις της κ. Αχτσιόγλου

Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα με τη θέσπιση της 13ης σύνταξης ως μόνιμο μέτρο. Η αρχιτεκτονική της θα έχει ως εξής:

Για συνταξιούχους με σύνταξη έως 500 ευρώ θα λαμβάνουν νέα ολόκληρη σύνταξη.

Για συντάξεις από 501-600, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξης

Για συντάξεις από 601-1000 θα λαμβάνουν το 50% της σύνταξης

Για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ θα λαμβάνουν το 30% της σύνταξης που λαμβάνουν.

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
"ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ" 25 Νοε 2020 | 20:57

Το μήνυμα Τσίπρα για τον θάνατο του Μαραντόνα - "Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ"

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτησε τον "Ντιέγκο των παιδικών μας αναμνήσεων".

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 15:53

Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές "ρίξε τα όλα στους προηγούμενους"- Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη

Ποιο ήταν το ανέκδοτο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 15:47

Οι εξηγήσεις Μητσοτάκη για τη δήλωση Γεραπετρίτη για τις κλίνες ΜΕΘ και τους "περισσότερους νεκρούς"

Κάλυψη στον Γιώργο Γεραπετρίτη για τη δήλωσή του για τις κλίνες ΜΕΘ έδωσε ο πρωθυπουργός

25 Νοε 2020 | 14:19

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: "Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας ούτε Μωυσής- Μην σκοτώνετε την λογική"

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 25 Νοε 2020 | 08:01

Πορείες Πολυτεχνείου: Η Κρατική Ασφάλεια αρχίζει έρευνα για τους Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη - Ζητά ονόματα βουλευτών

Η παραγγελία για την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έφθασε στα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

«ΖΗΤΑΕΙ ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» 24 Νοε 2020 | 20:58

Απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Πλειοδοσία για όλα η αντιπολιτευτική συνταγή του

Στις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα μας και ο υπόλοιπος κόσμος, οι πολίτες ζητούν λιγότερο λαϊκισμό και περισσότερη σοβαρότητα, αναφέρει ο Στέλιος Πέτσας.

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 24 Νοε 2020 | 18:35

Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: "Η κυβέρνηση είναι ιδεολογικά αντίθετη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας"

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 23 Νοε 2020 | 18:55

Βουλή: Κόντρα Σκουρλέτη - Βρούτση για την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε για Τσίπρα, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα

Κόντρα Σκουρλέτη - Βρούτση για την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε για Τσίπρα, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα για το Πολυτεχνειο

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΦΑΗΛΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ 23 Νοε 2020 | 16:13

Ερευνα Εισαγγελέα για τη διαδήλωση του ΚΚΕ στο Πολυτεχνείο και τα "happening" Τσίπρα και Βαρουφάκη

Ερευνα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τις διαδηλώσεις και τις τελετές την ημέρα του Πολυτεχνείου

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 23 Νοε 2020 | 13:42

Επίσκεψη Τσίπρα στο "Γεννηματάς": Η χώρα βιώνει μια τραγωδία και η κυβέρνηση δεν ενισχύει το ΕΣΥ [εικόνες]

"Το ΕΣΥ είναι ένα βήμα πριν τα όρια του, οφείλουμε να το στηρίξουμε ουσιαστικά", είπε μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας.

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 20 Νοε 2020 | 23:05

Αιχμηρή απάντηση Πέτσα στον Τσίπρα: "Έχει ταυτιστεί με τα ψέματα, τα fake news και την επιπολαιότητα"

Νέα πολιτική κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις δαπάνες στην υγεία - Η απάντηση του Στέλιου Πέτσα.

«ΦΕΡΕΙ ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ» 20 Νοε 2020 | 19:52

Τσίπρας: Εγκληματικά ανίκανη και ιδεοληπτική η κυβέρνηση για να διαχειριστεί την πανδημία

"H κυβέρνηση είναι ήδη υπόλογη στη συνείδηση των πολιτών", δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.