Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος για τριήμερη επίσκεψη

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος για τριήμερη επίσκεψη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος για τριήμερη επίσκεψη

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρίγκιπας Κάρολος, όπου συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Eίναι μεγάλη χαρά που σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε την Ελλάδα επισήμως. Η επίσκεψή σας μπορεί να αποτελέσει ένα ορόσημο στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, σε μια περίοδο προκλήσεων. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, υποδεχόμενος τον πρίγκιπα Κάρολο. Αποκάλυψε δε ότι ο μετά από πρόσκληση της κ. Μέι θα επισκεφθεί το Λονδίνο τον επόμενο μήνα.

«Σας ευχαριστώ. Σήμερα θεωρούμε ότι αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία η επίσκεψη μας. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε όσα μοιραζόμαστε ήδη» είπε από τη μεριά του ο Κάρολος.

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος για τριήμερη επίσκεψη

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος για τριήμερη επίσκεψη - εικόνα 2

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος για τριήμερη επίσκεψη - εικόνα 3

Τι προηγήθηκε

Το βρετανικό βασιλικό αεροσκάφος έφτασε στο Ελευθέριος Βενιζέλος σήμερα. Τετάρτη στις 15.00, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Πρώτοι αποβιβάστηκαν οι δημοσιογράφοι που συνοδεύουν το πριγκιπικό ζεύγος, ενώ στις 15.04 άνοιξε η πόρτα του αεροσκάφους. Με το που άνοιξε ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του, δούκισσα της Κορνουάλης, έκαναν την εμφάνισή τους.

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος για τριήμερη επίσκεψη - εικόνα 4

Τους καλωσόρισαν ο πρέσβης επί τιμή κ. Γεννηματάς, ο υπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, κι η πρεσβευτής της Βρετανίας, κ. Σμιθ. ΄Αγημα της πολεμικής αεροπορίας απέδωσε τιμές.

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος για τριήμερη επίσκεψη - εικόνα 5

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος για τριήμερη επίσκεψη - εικόνα 6


Πρόκειται για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου στην Ελλάδα (η πρώτη, όμως, ως διαδόχου του βρετανικού θρόνου). Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας για τη δούκισσα της Κορνουάλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρίγκιπας Κάρολος έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τη χώρα μας στο παρελθόν, στο πλαίσιο ιδιωτικών επισκέψεων, ενώ διατηρεί στενούς δεσμούς με το 'Αγιον Όρος, το οποίο έχει επισκεφθεί πολλές φορές και ειδικότερα τη Μονή Βατοπεδίου.

Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Γύρω στις 15.30 το όχημα της βρετανικής πρεσβείας που μετέφερε το πρικγκιπικό ζεύγος έφτασε στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, ο πρίγκιπας Κάρολος έφτασε στο μνημείο, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο και μετά βημάτισε μέχρι την Καμίλα που τον περίμενε λίγο πιο πίσω για να ακούσουν μαζί τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη συνέχεια επιθεώρησε τα τιμητικά αγήματα.

Οι τουρίστες δεν είχαν απομακρυνθεί από την πλατεία.

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος για τριήμερη επίσκεψη - εικόνα 7

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος για τριήμερη επίσκεψη - εικόνα 8

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος για τριήμερη επίσκεψη - εικόνα 9

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος για τριήμερη επίσκεψη - εικόνα 10

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος για τριήμερη επίσκεψη - εικόνα 11

Προεδρικό Μέγαρο

Στις 15.45 το όχημα της βρετανικής πρεσβείας που μετέφερε το πριγκιπικό ζεύγος της Μεγάλης Βρετανίας έφτασε στην κεντρική πύλη του Προεδρικού Μεγάρου.

Τον πρίγκιπα Κάρολο και τη δούκισσα της Κορνουάλης υποδέχτηκε ο κ. Γεννηματάς και εν συνεχεία στους εσωτερικούς χώρους του Μεγάρου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Βημάτισαν όλοι μαζί μέχρι την αίθουσα των Διαπιστευτηρίων όπου έγιναν οι πρώτες δηλώσεις.

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος για τριήμερη επίσκεψη - εικόνα 12

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος για τριήμερη επίσκεψη - εικόνα 13

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος για τριήμερη επίσκεψη - εικόνα 14

Η δήλωση του πρίγκιπα Καρόλου

«Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για την ευγενική χειρονομία (της πρόσκλησης στην Ελλάδα) και την υποδοχή σας.

Εχω μόνο θερμά λόγια να πω για τη σχέση των δυο χωρών. Επισκεπτόμαστε πολλά μέρη του κόσμου και συναντούμε πολλούς ΄Ελληνες, όπως στην Αυστραλία. Επίσης έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε ιδιωτικά την Ελλάδα πολλές φορές. Θυμάμαι ότι έχουμε ξανασυναντηθεί πριν από χρόνια στην Ιερουσαλήμ, ελπίζω και εύχομαι ότι θα έχουμε στο μέλλον κι άλλες ευκαιρίες να ξανασυναντηθούμε».

Προκόπης Παυλόπουλος: «Κι ο καιρός δείχνει πως είστε πάντα ευπρόσδεκτος στην Αθήνα»

«Υψηλότατε, υψηλοτάτη, σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Είναι η πρώτη φορά που επισήμως επισκέπτεται στην Ελλάδα ο διάδοχος του Ηνωμένου Βασιλείου, μια ιστορική στιγμή», ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος διαβεβαιώνοντας, όπως είπε ότι «αυτή η επίσκεψή σας προσθέτει ένα σημαντικό κρίκο στη φιλία των δυο χωρών από τη σύσταση του ελληνικού κράτους». Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο φιλελληνικό ρεύμα που δημιούργησε ο Λόρδος Βύρων, στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου και σημείωσε πως ... «κι ο καιρός δείχνει πως είστε πάντα ευπρόσδεκτος στην Αθήνα».

Σύμφωνα με πηγές, υπήρξε συνάντηση με 5 +5 διπλωμάτες κι από τις δυο πλευρές στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος για τριήμερη επίσκεψη - εικόνα 15

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος για τριήμερη επίσκεψη - εικόνα 16

Ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο. Οι δηλώσεις του έλληνα Πρωθυπουργού και του πρίγκιπα Καρόλου

Στις 16.20 ο πρίγκιπας Κάρολος έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι μεγάλη χαρά να σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι έχετε επισκεφθεί την Ελλάδα ιδιωτικά – ότι αγαπάτε τη χώρα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο έλληνας πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας κάνει επίσημη στην Ελλάδα.. Πιστεύω ότι (η επίσκεψη αυτή) μπορεί να αποτελέσει ορόσημο στις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών, (δεδομένου του ότι) κι οι δυο αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Αυτός είναι κι ο λόγος που πιστεύω ότι πρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας. Καλωσορίσατε».

Ο πρίγκιπας Κάρολος είπε: «Είμαι βαθιά ευγνώμων για την υποδοχή σας. (Η επίσκεψη) υπογραμμίζει τους δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών. Στο μέλλον θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε όσα έχουμε μοιραστεί ήδη. Να πετύχουμε πολλά στο θέμα της ασφάλειας, της μετανάστευσης, και σε όλες τις προσκλήσεις. Ευχαριστώ για τη στήριξη και τη συνεργασία σας σ' όλους αυτούς τους τομείς. Είμαι σίγουρος θα συνεχιστεί στο μέλλον».

Με την ευκαιρία ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι απάντησε θετικά στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που του ζήτησε να επισκεφθεί επισήμως το Λονδίνο τον επόμενο μήνα, ενώ σχολίασε επίσης ότι «η πρέσβης σας στη χώρα μας μιλά καλύτερα ελληνικά απ' ότι εμείς οι ίδιοι».

Η πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε για την επίσκεψη του πριγκιπικού ζεύγους στην Ελλάδα:

«Η επίσκεψη αυτή είναι η έκφραση, η εκδήλωση των βαθιών ιστορικών δεσμών των δύο χωρών σε θέματα εκπαίδευσης και φιλανθρωπίας, μεταξύ άλλων. Είναι η δεύτερη επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα Κάρολου στην Ελλάδα, αλλά ο ίδιος και η δούκισσα της Κορνουάλης έχουν επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα και διατηρούν στενούς δεσμούς με τη χώρα».

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης:

Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018

14:50 Άφιξη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας και της Α.Β.Υ. της Δούκισσας της Κορνουάλλης στο Δ.Α.Α. «Ελ. Βενιζέλος»
15:20-15:30 Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου
15:35-16:10 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κα Παυλοπούλου.
16:15 Άφιξη στο Μέγαρο Μαξίμου. Υποδοχή από τον κ. Πρωθυπουργό.
16:15-16:35 Συνάντηση με κ. Πρωθυπουργό
16:35 Αναχώρηση από το Μέγαρο Μαξίμου.
16:45-17:00 Συνάντηση με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
20:20-20:30 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο.
20:30-22:15 Περιήγηση εκθεμάτων ζωγραφικής.
Υπογραφή βιβλίου επισκεπτών.
Επίσημο δείπνο.

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018

10:10-10:40 Συνάντηση με Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ΙΙ στα Γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Αγίας Φιλοθέης 21)

11:10-11:20 Αφιξη στην Καπνικαρέα. Επίσκεψη στο Ναό.

11:35-12:10 Άφιξη στο Συμμαχικό Νεκροταφείο Αλίμου.
Κατάθεση στεφάνου, παρουσία Πρέσβεων χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας και των Δημάρχων Αλίμου και Αθηναίων.

12:30-14:50 Άφιξη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας στο λιμάνι του Πειραιά . Διαδοχικές επισκέψεις σε:

-HMS “Echo” (Βρετανικό πολεμικό πλοίο που συμμετέχει στη Νατοϊκή δύναμη)

-HMC “Valiant” (Βρετανικό πλοίο του Λιμενικού)
-Τριήρης «Ολυμπιάς»
Υποδοχή από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

-Θωρηκτό «Αβέρωφ». Ξενάγηση και συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

15:00-15:35 Άφιξη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο (Μικρολίμανο). Δεξίωση από εκπροσώπους της Εμπορικής Ναυτιλίας

15:45-16:25 Άφιξη στο Ίδρυμα Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος». Παρακολούθηση Διεθνούς Εκπαιδευτικής Διάσκεψης, που οργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο.

Παρασκευή 11 Μαΐου

12:20 Άφιξη στο Ηράκλειο
12:40-13:30 Άφιξη στην Κνωσσό. Υποδοχή από τη Γ.Γ. του ΥΠΠΟ κα Μ. Βλαζάκη. Ξενάγηση.
13:45-14:15 Συνάντηση της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας με μέλη της Βρετανικής Σχολής στους χώρους της «Βίλλας Αριάδνη»
14:25-14:45 14:45-15:05 Επίσκεψη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας στην «Αναπτυξιακή Εταιρεία Ηρακλείου» και ενημέρωση για τις δράσεις.

Συνάντηση της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας και της Α.Β.Υ. της Δούκισσας της Κορνουάλλης με κοινότητα προσφύγων (Παλαιό Σχολείο Κοινότητας).

15:15-16:00 Άφιξη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας και της Α.Β.Υ. της Δούκισσας της Κορνουάλλης στις Αρχάνες (Πλατεία Αγοράς, Πλατεία Εκκλησίας). Παρακολούθηση τοπικών πολιτιστικών εκδηλώσεων

16:20 Αναχώρηση της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας και της Α.Β.Υ. της Δούκισσας της Κορνουάλλης από το Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» με ειδική πτήση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΔΕΝ ΘΑ ΤΡΕΞΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΑ» 20 Οκτ 2020 | 20:57

Το βιολί του ο Ερντογάν: Έχουμε πολλούς εφιάλτες για όσους δεν εγκαταλείπουν τα όνειρά τους στην Αν. Μεσόγειο

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - "Θα σπάσουμε κάθε χέρι που επεκτείνεται στη χώρα μας".

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Οκτ 2020 | 20:42

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με δικηγόρους: "Με το νέο πτωχευτικό δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία"

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης αποκάλεσε τον νέο πτωχευτικό κώδικα ο Αλέξης Τσίπρας.

ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 20 Οκτ 2020 | 19:41

Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία: "Τείχος" του Πολεμικού Ναυτικού γύρω από το Καστελόριζο [Εντυπωσιακές εικόνες]

Στη δημοσιότητα δόθηκε φωτογραφικό υλικό από την παρουσία των ελληνικών πλοίων σήμερα το πρωί στο σύμπλεγμα Καστελόριζου.

ΚΥΡΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΟΗΕ 20 Οκτ 2020 | 18:54

Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Τι είναι και πώς θα αποφασίσει για τον καθορισμό ΑΟΖ Ελλάδας και Αλβανίας

Οι εκδιδόμενες αποφάσεις του Δικαστηρίου της Χάγης λαμβάνονται μυστικά και κατά πλειοψηφία ενώ είναι υποχρεωτικές.

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΙΣ, ΚΑΝΕΙ ΒΟΛΤΕΣ 20 Οκτ 2020 | 18:26

Ξαφνικά ο Ακάρ έγινε διαλλακτικός: Να γίνουν οι διερευνητικές συνομιλίες

¨Να γίνουν οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα¨ δήλωσε τώρα ο Χουλουσί Ακάρ

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ 20 Οκτ 2020 | 17:58

Ο Μπογδάνος εύχεται στην ΕΛΑΣ με Παζολίνι: Μεταξύ του αναρχικού και του αστυνομικού είμαι με τον δεύτερο

Με μια φράση του Πιερ Πάολο Παζολίνι ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στέλνει τις ευχές του στην Ελληνική Αστυνομία

ΑΛΛΑΞΕ ΑΠΟΨΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 20 Οκτ 2020 | 17:52

Ο Κοντονής διαφωνεί (εκ των υστέρων) και με το σκάνδαλο Novartis- Αλλα έλεγε όμως στο παρελθόν

Σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίζεται να είχε διαφωνήσει με τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο Novartis

ΤΙΡΑΝΑ 20 Οκτ 2020 | 17:37

Ελλάδα-Αλβανία: Κι όμως είναι σε ισχύ το "εμπόλεμο" 80 χρόνια μετά - Γιατί δεν έγινε ποτέ η άρση του

Ο Έντι Ράμα κατά την ενημέρωση ανέφερε πως διεξάγονται πολύ θετικές συνομιλίες για την κατάργηση του πολυσυζητημένου νόμου του εμπολέμου.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ 20 Οκτ 2020 | 16:45

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον για Τουρκία, Brexit και κορονοϊό

Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson

Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ «ΤΖΙΡΟΣ» 20 Οκτ 2020 | 16:02

Γιατί ο Δένδιας στριμώχνει τη Γερμανία με το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία - Ποια όπλα πουλά το Βερολίνο στην Αγκυρα [Βίντεο]

Η Γερμανία συνεχίζει να πουλά όπλα στην Τουρκία υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για...παλιές παραγγελίες "ναυτιλιακών ειδών"!

ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 20 Οκτ 2020 | 15:21

Ελλάδα και Αλβανία πάνε στη Χάγη για την ΑΟΖ- Θεαματική εξέλιξη "απάντηση" στην Αγκυρα

Οι πληροφορίες λένε ότι Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για την ΑΟΖ

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK 20 Οκτ 2020 | 14:55

Ανδρέας Χολέβας: Η απίστευτη ιστορία του ομογενούς που ήρθε από τις ΗΠΑ για να υπηρετήσει στους Εύζωνες

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εύχεται με μια συγκινητική ανάρτηση "καλός πολίτης" στον Εύζωνα Ανδρέα Χολέβα που ήρθε από τις ΗΠΑ για να υπηρετήσει την πατρίδα

ΣΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 20 Οκτ 2020 | 14:21

Μητσοτάκης σε ομογενείς της Αυστραλίας: Στις εθνικές εκλογές σε 3 χρόνια, θα ψηφίσετε πρώτοι

"Στις εθνικές εκλογές θα ψηφίσετε πρώτοι στις κάλπες που θα στηθούν στην Αυστραλία", ανέφερε σε ομογενείς ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ψήφο των αποδήμων.