Τώρα είναι η ώρα για τη διευθέτηση του χρέους είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στην κοινή συνέντευξή με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου στέλνοντας σαφές μήνυμα προς το Βερολίνο, επόμενο σταθμό του ταξιδιού του.
Ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε τις πολιτικές δυσκολίες που έχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ωστόσο σημείωσε θα πρέπει να αναγνωρίσουν την πρόοδο της Ελλάδας και να κάνουν τα αναγκαία βήματα.
Κατέγραψε δημοσίως την δέσμευση- βούληση του Τσίπρα και της κυβέρνησης του για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αλλά έσπευσε να παρατηρήσει πως οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι από μόνες τους αρκετές. Για να υπάρξει αναπτυξιακή ατζέντα όπως είπε είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους.
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ο οποίος αφού εξήρε την στήριξη του Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως η Γερμανία θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ όταν το 1953 ρύθμισε το χρέος της ηττημένης μεταπολεμικά Γερμανίας, με ρήτρα ανάπτυξης.
Τσίπρας: Δικαιούμαστε απομείωση χρέους και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση
«Η οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όσα δικαιούται η Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως είπε, «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας που όξυνε αντί να λύσει τα προβλήματα».
«Παρά τις πληγές μας, σήμερα στεκόμαστε όρθιοι», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, μειώνεται η ανεργία και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας.
Κατά τον κ. Τσίπρα, «η επιμονή της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην πολιτική της λιτότητας κρατά τις ευρωπαϊκές ηγεσίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα, προκαλώντας προβλήματα».
Ομπάμα: Αναπτυξιακή ατζέντα χωρίς ρύθμιση του χρέους δεν μπορεί να υπάρξει
Ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους και τους έλληνες λέγοντας « Καλησπέρα σας» σημείωσε πως θα συνεχίσει να πιέζει τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ότι πρέπει για την ελάφρυνση του χρέους την οποία το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητη.

Ο δρόμος της Ελλάδας είναι δύσκολος, αλλά σωστός δρόμος
Ο απερχόμενος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες. Επέμεινε ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης, και επισήμανε ότι οι Έλληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινότητά τους. «Θα κάνω ό,τι απαιτείται για να επανέλθει η Ελλάδα στο δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη» δεσμεύτηκε. Θα ήταν καλό, πρόσθεσε, για την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον κόσμο.
«Ο δρόμος της Ελλάδας είναι δύσκολος, αλλά σωστός δρόμος, και οι Έλληνες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η ελληνική οικονομία έπρεπε να γίνει ανταγωνιστικότερη, όπως κάναμε και εμείς, στην Παιδεία, ή τη Wall Street. Ήταν απολύτως οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν τη βούληση να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο.
Ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχαν εξήγησε τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνησή του.
Δεν ζηλεύω κανέναν Ευρωπαίο ηγέτη γιατί έχουν δύσκολο καθήκον απέναντι σε μία τόσο μεγάλη κρίση με τόσο περίπλοκα εργαλεία
Εκτίμησε πως δεν αρκούν μόνο οι μεταρρυθμίσεις και μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει αναπτυξιακή ατζέντα η οποία όμως δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ρύθμιση του χρέους.
Ωστόσο μιλώντας εμμέσως πλην σαφώς για τη διστακτικότητα του Βερολίνου να προχωρήσει στην ρύθμιση του χρέους είπε ότι ίσως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή και οι δυο πλευρές να κάνουν τα αναγκαία βήματα .
Αναγνώρισε πάντως ότι η αποστολή των ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση είναι δυσκολότερη από τη δική του
«Εχει μεγάλη σημασία πως το έργο το δικό μου στις ΗΠΑ ήταν πιο απλό γιατί είχα πλειοψηφίες και στα δύο σώματα αν και το Κογκρέσο δεν είναι τόσο εύκολο να πειστεί. Δεν ζηλεύω κανέναν Ευρωπαίο ηγέτη γιατί έχουν δύσκολο καθήκον απέναντι σε μία τόσο μεγάλη κρίση με τόσο περίπλοκα εργαλεία».

Πρότυπο η Ελλάδα για τις χώρες του ΝΑΤΟ
Ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη δε, την Ελλάδα που συνεχίζει να δαπανά 2% του ΑΕΠ της για τις αναγκαίες αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, παρουσιάζοντάς την ως πρότυπο για τις άλλες χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας. Και επέμεινε μάλιστα στη διατήρηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Τσίπρας: Είμαι αισιόδοξος ότι η Μέρκελ θα τηρήσει τις συμφωνίες
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα πειστεί η κ. Μέρκελ για τα μέτρα τα οποία είναι αναγκαία για την ελάφρυνση του χρέους. Κι αυτό διότι όπως εξήγησε και εκείνη προτάσσει την ανάγκη για την τήρηση των συμφωνιών αλλά και γιατί έχει υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο μέλλον της Ευρώπης.

«Αυτό που ζητάμε είναι αυτό που συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε«Εχω γνωρίσει από κοντά την κ. Μέρκελ και είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και έχω διαμορφώσει την άποψη ότι είναι πολιτικός με υψηλή αίσθηση ευθύνης απέναντι στο μέλλον της ευρώπης. Γιαυτό είμαι αισιόδοξος».
Ομπάμα για Κυπριακό:Εμείς θα υποστηρίξουμε τη συμφωνία
Ερωτηθείς από τον Μ. Ιγνατίου εφόσον οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να πείσουν τους Ευρωπαίους να βάλουν τέλος στη λιτότητα πως θα πείσουν τον Ερντογάν να βάλει τέλος στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο σημείωσε: είναι μια συζήτηση μεταξύ Κυπρίων και το θετικό είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο ηγέτες που είναι προσηλωμένοι στην λύση.Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτή τη συμφωνία.
Σημείωσε ωστόσο πως είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές κατά 100%.
Τσίπρας: Το Κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής
Ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής Δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Δίνουμε όλες τις δυνάμεις ενθαρρύνοντας τις δύο πλευρές να βρουν λύση. Εμάς μας ενδιαφέρει ο κυπριακός λαός να ζήσει σε μία επανενωμένη Κύπρο και στεκόμαστε δίπλα στον πρόεδρο Αναστασιάδη. Το μόνο σκέλος που μας αφορά και μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία είναι το θέμα των εγγυήσεων. Δίκαιη λύση σημαίνει λύση χωρίς τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr