Τσίπρας: Η μεταλλαγμένη ΝΔ υιοθετεί πρακτικές κουκούλας

Τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis εισηγήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τσίπρας: Η μεταλλαγμένη ΝΔ υιοθετεί πρακτικές κουκούλας

Τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis, εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε μάλιστα σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη ότι υιοθετεί πρακτικές κουκούλας και εκφοβισμού των θεσμών και των μαρτύρων στην υπόθεση. Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα άλλα δύο μεγάλα θέματα που απασχολούν την κυβερνητική πολιτική, το θέμα των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό και το θέμα της εξόδου από τα μνημόνια. Για το μεν πρώτο σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι η μόνη που μπορεί να διαπραγματευθεί για το θέμα, ενώ αναφορικά με το δεύτερο ζήτημα τόνισε ότι η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος γίνεται μέρος της λύσης.

«Ψυχραιμία και προσήλωση στην αποκάλυψη της αλήθειας»

«Η κοινοβουλευτική μας ομάδα συνεδριάζει σήμερα εν μέσω καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων. Ζούμε στιγμές στις οποίες δοκιμάζεται η ευθύνη, η δημοκρατική συνέπεια, η συνταγματική αφοσίωση, το θάρρος και η πολιτική αποφασιστικότητα όλων μας», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, σημειώνοντας ότι αυτές οι εξελίξεις αφορούν τις αιτίες αυτής της τραγικής περιπέτειας, αφορούν τις ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για τη χρεοκοπία της χώρας.

Aναφερόμενος στο σκάνδαλο Novartis ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Βρισκόμαστε ενώπιον συγκεκριμένων καταγγελιών. Η ευθύνη μας ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και ως κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλη. Είναι τεράστια η ευθύνη για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνης στους θεσμούς και την πολιτική.

Δεν είναι μόνο ηθικής σημασίας ζήτημα αλλά αφορά και το ίδιο το αύριο της χώρας. Δεν υπάρχει αύριο για τη χώρα αν δεν καταφέρουμε να ξεμπερδέψουμε με τις παθογένειες».

«Χρειάζεται νηφαλιότητα, ψυχραιμία και προσήλωση στην αποκάλυψη της αλήθειας. Χωρίς υπερβολές και χωρίς λαϊκά δικαστήρια, αλλά με θάρρος και συναίσθηση της εθνικής ευθύνης. Ξένη προς την Αριστερά η επιδίωξη να πάρουμε κάποιου είδους ρεβάνς. Δεν θέλουμε να εξοντώσουμε τους πολιτικούς αντιπάλους. Άλλοι είναι εκείνοι που καταφεύγουν σε μεθόδους σπίλωσης. Δικός μας στόχος δεν είναι άλλος από την αλήθεια. Μόνο έτσι θα αποκαταστήσουμε την πληγείσα εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα. Μόνο έτσι θα δώσουμε ένα διαφορετικό παράδειγμα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα υπολογίσουμε απειλές και εκβιασμούς»

«Δεν πρόκειται να αγνοήσουμε τον βασικό κανόνα ότι η ενοχή προϋποθέτει την απόδειξη από τη δικαιοσύνη. Δεν θα κουκουλώσουμε όμως πρόσωπα και πράγματα. Δεν πρόκειται να τρομάξουμε από τις κραυγές των πολιτικών αντιπάλων. Δεν θα υπολογίσουμε απειλές και εκβιασμούς.

Όσο και αν κάποιοι επιμένουν να μιλούν για σκευωρία και να προβάλουν τους εισαγγελικούς λειτουργούς, δεν θα υποχωρήσουμε από τη δέσμευσή μας να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Σε αυτήν την προσπάθεια θα έχουμε δίπλα μας όλη την ελληνική κοινωνία».

Μόνο για την υπόθεση της Novartis, το κόστος είναι τάξεως αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων από το 2000 έως το 2010 η ζημιά φτάνει στα 23 δισεκατομμύρια.

Ενώ κάποιοι την ώρα που πετσόκοβαν μισθούς και επέβαλαν δυσβάσταχτους φόρους, φρόντιζαν να εξυπηρετούν πολυεθνικές και επιχειρηματίες».

Ξεμπερδεύουμε και με τη χυδαιότητα του «Μαζί τα φάγαμε»

«Σήμερα ξεμπερδεύουμε και με τη χυδαιότητα του «Μαζί τα φάγαμε». Πολιτικά τον ξέρουμε τον ένοχο και είναι γνωστή η αιτία. Σας καλώ να αναλογιστείτε όχι την πολιτική αλλά την ηθική τους ευθύνη και εξαχρείωση. Ορισμένοι επιμένουν να κραυγάζουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Ποιοι; Οι αληθινοί κουκουλοφόροι με τα λευκά κολάρα, που είχαν θρονιαστεί σε υπουργεία, που έκαναν τον πόνο του λαού αντικείμενο μίζας. Τώρα που η δικαιοσύνη απειλεί να τους αποκαλύψει καταγγέλουν τους μάρτυρες. Εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να λάμψει η αλήθεια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Υπάρχει το μέγα θέμα της ζημιάς που υπέστη το ελληνικό δημόσιο. Η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από την διεκδίκηση των αξιώσεων για την υπόθεση Novartis. Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ που εκλάπη από τον ελληνικό λαό.

Χωρίς ταλαντεύσεις θα κάνουμε ότι προβλέπετει θεσμικά για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών. Και η μόνη θεσμική οδός είναι η προανακριτική επιτροπή.

Πολλοί μιλούν για παραγεγραμμένα αδικήματα. Η γραμμή αυτή μάλλον δεν βοηθά τους εμπλεκόμενους. Το κλειδί κρύβεται σε μία φράση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Μόνο τα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων παραγράφονται. Τα υπόλοιπα αδικήματα έχουν την παραγραφή που προβλέπει ο κοινός ποινικός νόμος. Και στο ερώτημα το κρίσιμο του ποιός θα το κρίνει η απάντηση είναι ότι ο μοναδικός αρμόδιος δεν είναι άλλος από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Η επιτροπή θα συγκροτηθεί, θα βγάλει το πόρισμά της και η βουλή θα αποφασίσει στη βάση αυτού το πώς πρέπει να πράξει».

«Μεταλλαγμένη η ΝΔ»

Από την υπόθεση προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τον κ. Μητσοτάκη και την μεταλλαγμένη ΝΔ της οποίας ηγείται. Το θέμα δεν είναι η προκλητική στάση που έχουν υιοθετήσει. Είναι ότι έχουν επιδοθεί σε επιχείρηση εκφοβισμού της ελληνικής δικαιοσύνης. Κινούνται στην γκρίζα ζώνη ανάμεσα στην παρανομία και τη νομιμότητα με την ελπίδα να καλύψουν τις πολιτικές τους ευθύνες και τις πιθανές ποινικές ευθύνες κάποιων αν αυτές αποδειχθούν. Αντικαθιστούν τις πολιτικές πρακτικές, με πρακτικές παρακράτους και κουκούλας. Ποιος κυβερνά αυτό το κόμμα της εμφύλιας ρητορείας;

Ποιο σύνταγμα και ποιος νόμος επιτρέπει να απειλούνται μάρτυρες και δικαστικοί λειτουργοί;

Ποιος έδωσε το δικαίωμα αυτό στον κ. Μητσοτάκη να στρέφεται εναντίον θεσμών; Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, να διασύρονται και να εκφοβίζονται ανοιχτά εισαγγελικοί λειτουργοί. Αυτό το αστείο πρέπει να τελειώσει. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να μιλήσει με ονόματα. Να μας πει ποιος έστησε τη σκευωρία που επικαλείται, ποιος είναι αυτός που έχει την δύναμη και «εστησε» τις εκθέσεις του FBI. Αν δες τις έχει τις απαντήσεις να μην επαναλάβει την κατηγορία περί σκευωρίας. Είναι όμηρος μιας ακροδεξιάς ομάδας στο κόμμα του. Εμείς θα προχωρήσουμε για την αποκάλυψη της αλήθειας. Και στο τέλος της ημέρας, η αλήθεια θα αποκαλυφθεί.

Γυρίσαμε τη σελίδα της ελληνικής οικονομίας

Εχουμε ήδη γυρίσει τη σελίδα της ελληνικής οικονομίας. Εχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της χώρας. Δείκτης η προ ημερών επιτυχημένη έξοδος στις αγορές χρήματος. Θα κληθούμε τους επόμενους μήνες να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας με στόχο τη τελική αποσαφήνιση των όρων για το χρέος και το καθεστώς που θα βρεθεί η χώρα στην μεταμνημονιακή περίοδο. Ένα καθεστώς που η εποπτεία θα είναι αντίστοιχη με το καθεστώς άλλων χωρών που έχουν βγει από μνημόνια. Και αυτή η εποπτεία θα γίνεται στη βάση του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου του δικού μας, που θα προτείνουμε εμείς. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την οικοδόμηση ενός αναπτυξιακού μοντέλου που θα οργανώνει αυτό που λέμε δίκαιη ανάπτυξη. Από αυτό εξαρτάται και η επιτυχία μας.

«Δεν αγνοούμε τους διαδηλωτές στο Σκοπιανό»

«Με βάση το ίδιο σκεπτικό, την αποκατάσταση των στρεβλώσεων του παρελθόντος, κινούμαστε και σε άλλα θέματα όπως το ονοματολογικό της πΓΔΜ» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.« Έχουμε αναλάβει να κλείσουμε ένα κεφάλαιο με αξιοπρέπεια και πατριωτική ευθύνη και να αποτρέψουμε χειρότερα στο μέλλον για τη χώρα. Πριν από μία εβδομάδα είχαμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Ορισμένοι είπαν ότι η κυβέρνηση αγνοεί τους διαδηλωτές. Δεν ισχύει αυτό. Δεν αγνοούμε κανέναν. Όμως θα ήθελα να αναρωτηθώ ποιο ήταν το μήνυμα της διαδήλωσης. Είναι το μήνυμα της ελληνικότητας της ιστορίας του Μ. Αλεξάνδρου; Κρούουν ανοιχτές πόρτες. Είναι μήνυμα να μην επιδιώξουμε λύση; Αν είναι έτσι είναι λάθος. Ή μήπως το μήνυμα είναι μην δώσετε το όνομα Μακεδονία. Αν είναι έτσι, τότε είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας. Ούτε αυτή ούτε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τέτοιο δίλημμα. Το όνομα Μακεδονία η Ελλάδα το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Το αποδέχθηκε με την αποδοχή της ονομασίας τους ως ανεξάρτητο κράτος μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Της προσωρινής ονομασίας πΓΔΜ. Αυτό που καλείται μέσα από διαπραγμάτευση η χώρα δεν είναι να δώσει κάτι που έχει δοθεί από κάποιους άλλους, αλλά να πάρει πίσω. Να σταματήσουν οι γείτονες να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία χωρίς προσδιορισμό. Να τους πείσει να δώσουν πίσω σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν. Και έγιναν σημαντικά βήματα, όπως με την μετονομασία του αεροδρομίου. Και να σταματήσουν τις αλυτρωτικές αναφορές. Δεν θα είναι εύκολη η διαπραγμάτευση, είναι όμως ο μόνος δρόμος.

Για άλλη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων και συρόμενος από τους ακροδεξιούς του κόμματός του άλλαξε θέση. Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι το σκάνδαλο Novartis στήθηκε για να ξεχαστεί το Μακεδονικό. Το αφήνω ασχολίαστο. Μήπως όμως τελικά συνέβη το αντίθετο. Μήπως κάποιοι έσπευσαν να αλλάξουν πολιτικές θέσεις για να πουλήσουν πατριωτισμό για διαπραγματευθούν κάλυψη και συγκάλυψη πρακτικών και επιλογών τους. Εμείς δεν έχουμε άλλο δρόμο πέραν του δρόμου της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων. Από το να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με τους γείτονες μας. Στη βάση σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις που προϋποθέτει και συνταγματική αλλαγή για να είναι η ονομασία erga omnes και την αποσυρση κάθε υπόνοιας αλυτρωτισμού. Είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να διασφαλίσουμε μια τέτοια λύση.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε φάρο ασφάλειας, σταθερότητας και αξιοποστίας. Από μια χώρα μέρος του προβλήματος σε μια χώρα μέρος της λύσης».

ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΣΙΚΟΥΕΛ 25 Μαϊ 2020 | 21:25

Καυστικός Πέτσας για το "Μένουμε όρθιοι ΙΙ": Μένει ίδιος ο Τσίπρας, αγκαλιά με το "λεφτόδεντρο"

Τα "πυρά" του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσε η παρουσίαση του "Μένουμε Όρθιοι ΙΙ" από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΜΕ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ, ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 25 Μαϊ 2020 | 19:08

Τσίπρας: "Ο Μητσοτάκης παριστάνει τον μάντη κακών" - Τι αναγνώρισε στην κυβέρνηση για την κρίση του κορονοϊού

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος "Μένουμε Όρθιοι" παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Ζάππειο Μέγαρο

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 24 Μαϊ 2020 | 21:30

Στο Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας για την παρουσίαση του προγράμματος "Μένουμε Όρθιοι ΙΙ"

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ 22 Μαϊ 2020 | 13:28

Η πρώτη συνάντηση Σακελλαροπούλου - Τσίπρα: Στο επίκεντρο η πανδημία και η οικονομία [βίντεο]

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την υπεύθυνη στάση των Ελλήνων πολιτών, όσο και της αντιπολίτευσης στην αντιμετώπιση της κρίσης.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ "ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ" ΤΑΣΗΣ 20 Μαϊ 2020 | 13:39

Φωτιά στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ βάζει ο Ζαχαριάδης: Ζητά εκλογή προέδρου από τη βάση

Επαναφέρει το θαμένο επί μήνες ζήτημα που προκάλεσε όλο το προηγούμενο διάστημα διχασμό στο κόμμα περί της εκλογής προέδρου ( του Αλέξη Τσίπρα δηλαδή ελλείψει άλλης υποψηφιότητας, από τη βάση.

"ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΙΙ" 20 Μαϊ 2020 | 10:17

Βιάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει το σχέδιο του και τώρα το αναβάλει για να ακούσει πρώτα τον Μητσοτάκη

Aναβολή στα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα, λόγω των σημερινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού και των υπουργών του.

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Μαϊ 2020 | 12:12

Πρώτη φορά αυτοκριτική από Τσίπρα: "Φορολογήσαμε υπερβολικά τη μεσαία τάξη"

"Το κίνημα της γραβάτας είχε ένα μέρος δίκιου", ομολόγησε ο Α. Τσίπρας σε κομματική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πλαίσιο της διαδικτυακής πλατφόρμας isyriza.

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΧΩΡΟΥ 19 Μαϊ 2020 | 11:53

Ο Αλέξης Τσίπρας πάει Ζάππειο- Για το πρόγραμμα "Μένουμε Ορθιοι ΙΙ"

Τώρα που η καραντίνα πέρασε, οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν πιο μεγαλοπρεπή χώρο για να εμφανίσουν τις νέες οικονομικές προτάσεις τους.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 15 Μαϊ 2020 | 13:57

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου στον τουρισμό: Έχουν γίνει πολύ λίγα και πολύ αργά βήματα

"Δεν υπάρχει σχεδιασμός. Έχουν γίνει πολύ λίγα και πολύ αργά βήματα" είπε ο Α. Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του τουρισμού.

ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΙ 14 Μαϊ 2020 | 22:15

Μέχρι και ο Καρτερός "καρφώνει" τον Πολάκη: Και στο τέλος την πληρώνει ο Τσίπρας

Τα βάζει με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το ύφος του αλλά και το "τάιμινγκ" των δηλώσεών του

Η ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓ. ΕΙΡΗΝΗΣ 14 Μαϊ 2020 | 18:26

Τι συζήτησε ο Τσίπρας με τους επιχειρηματίες της εστίασης στην περιοδεία στο κέντρο της Αθήνας

Εξέφρασαν την απογοήτευσή τους κάνοντας σύγκριση των μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα με τα μέτρα που λαμβάνονται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 14 Μαϊ 2020 | 13:35

Η βόλτα του Αλέξη Τσίπρα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Συζήτησε με καταστηματάρχες και εργαζόμενους. Μαζί του ήταν οι κ.κ. Τζανακόπουλος, Παππάς, Σκουρλέτης και Βερναρδάκης.

"ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΜΑΣ" 13 Μαϊ 2020 | 19:11

Σκληρή απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Θέλει κλειστά σχολεία, παραμένει ανεύθυνα ίδιος

Δήλωση-απάντηση στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες