Τσίπρας: Θα κριθούμε το 2019, ξεχάστε τα σενάρια οικουμενικής

Λάβρος κατά της αντιπολίτευσης κυρίως για τη στάση της στο ασφαλιστικό, σε μια προσπάθεια να «πουσάρει» τους βουλευτές του κόμματός του, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τσίπρας: Θα κριθούμε το 2019, ξεχάστε τα σενάρια οικουμενικής

Λάβρος κατά της αντιπολίτευσης κυρίως για τη στάση της στο ασφαλιστικό, σε μια εμφανή προσπάθεια να «πουσάρει» τους βουλευτές του κόμματός του, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην διάρκεια μίας ώρας ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα κάλεσε όσους επαναφέρουν τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης να τα ξεχάσουν.

Ξεκινώντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η σημερινή συνεδρίαση «διενεργείται σε μια αποφασιστική στιγμή για την κυβέρνηση και τη χώρα. Και μου έρχεται στο νου μια αραβική παροιμία: "Τα σκυλιά ουρλιάζουνε αλλά το καραβάνι προχωρά"».

«Ωστόσο η Κυβέρνηση προχωρά. Και διαψεύδονται όλα τα σενάρια που θέλουν να μην ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση ισχύος. Αν υπάρχει κρίση στο πολιτικό σύστημα δεν υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται στην άλλη πλευρά, σε κάποιους άλλους που θα συνεδριάσουν σε αυτήν εδώ την αίθουσα σε λίγες ώρες. Η αστάθεια στο πολιτικό σύστημα βρίσκεται στην άλλη πλευρά», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση λέγοντας ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων, ενώ για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «είναι δεκανίκι της δεξιάς. Τη στιγμή που η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αλλάζει, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να ζητά τη συνεργασία με τη ΝΔ».

Ειδικότερα για το κρίσιμο θέμα των αλλαγών στο ασφαλιστικό είπε ότι «η μιντιακή προπαγάνδα έχει ξεπεράσει κάθε όριο». «Έχουμε να κάνουμε με μία σαφή προσπάθεια υπονόμευσης της διαπραγματευτικής μας τακτικής. Από τους ίδιους ανθρώπους και τις πολιτικές δυνάμεις που έβαλαν την υπογραφή τους σε 11 μειώσεις που ξεπερνούν το 40%. Και τα ίδια ΜΜΕ παρουσίαζαν αυτές τις επιλογές ως αυτονόητες για να σωθεί η χώρα. Είναι δύναμη για μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται όταν μια κοινωνία αντιδρά.

Είναι θράσος να μιλά μια συνδικαλιστική ηγεσία που μας καλούσε τον Ιούνιο να υπογράψουμε τα πάντα. Δεν ζητήσαμε βοήθεια για να κυβερνήσουμε. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ χειρότερο. Βάζουν το μικροπολιτικό συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα της χώρας. Μας λένε ότι το ασφαλιστικό δεν είναι εθνικό θέμα. Αν δηλαδή θα έχουμε τη δυνατότητα σε λίγα χρόνια να δίνουμε συντάξεις.

Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε αυτήν την αντιπολίτευση στον κατήφορο της. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να ξεκινήσει ένας διάλογος με όσα κόμματα το επιθυμούν. Και αυτόν τον διάλογο θα τον ανοίξουμε σε όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε ένα «αποτυχημένο», όπως είπε, «μιντιακό σύστημα που θεωρεί ότι με τους βρυχηθμούς θα φοβηθούμε και θα παρέμβουμε στο έργο της δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει περίπτωση να παρέμβουμε στο έργο της δικαιοσύνης για προστατεύσουμε κανέναν. Δεν μπορεί να υπάρχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Από εδώ και στο εξής η δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει».

Σε αυτό το σημείο μίλησε για κάποιους που κωλυσιεργούν εσκεμμένα στο θέμα του διορισμού των νέων μελών του ΕΣΡ λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια αλλά θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει.

Για τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης κάλεσε όσους τα προωθούν να τα ξεχάσουν. «Σε αυτόν τον τόπο της κυβερνήσεις τις ανεβάζει και τις κατεβάζει ο λαός. Το παλάτι μας τελείωσε. Εμείς θα αντέξουμε και θα κριθούμε για το έργο μας στο τέλος της θητείας μας το φθινόπωρο του 2019 και εμείς μέχρι τότε θα αντέξουμε. Μακάρι να αντέξουν και αυτοί που σήμερα μας κυβερνάν. Μακάρι να αντέξουν αλλά τα τσάμπα δανεικά μας τελείωσαν».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα επιτυχίες της κυβέρνηση όπως η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η διατήρηση του μέτρου των 100 δόσεων και η θετική έκβαση στο θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Όπως είπε τα τελευταία οικονομικά στοιχεία «διαψεύδουν τις προβλέψεις για την ύφεση ύφεση».
«Η εκτίμησή μας ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα έρθει η ανάπτυξη είναι απολύτως εφικτή«, είπε.

Τέλος, κάλεσε όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάσουν ρυθμούς και να μη διστάζουν να εξηγούν στον λαό την αλήθεια. «Μαζί με το λαό, για το λαό, μέσα στο λαό μπορούμε να βγάλουμε το κάρο από τη λάσπη», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η ομιλία Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ:

«ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

1/12/2015

Σύντροφοι και Συντρόφισσες,

Η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας διενεργείται σε μια αποφασιστική στιγμή τόσο για την πορεία της Κυβέρνησης όσο και για την πορεία της χώρας.

Τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά.

Σε διάψευση όλων των σχεδιασμών η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της.

Και όσο προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της διαψεύδει και ακυρώνει ένα προς ένα, τα σενάρια της παρένθεσης, των οικουμενικών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων τεχνοκρατών.

Και όσο πιο κοντά φτάνουμε στη πηγή τόσο θα κλονίζονται τα κέντρα της διαπλοκής και της εξωθεσμικής εξουσίας που για χρόνια κυβερνούσε το τόπο.

Και όσο θα κλονίζονται τόσο θα αντιδρούν.

Καλοδεχούμενες λοιπόν οι αντιδράσεις τους, σημάδι του πανικού τους.

Καλό όμως θα ήταν να πάψουν να παρουσιάζουν ως αστάθεια της χώρας τη δική τους αποσταθεροποίηση.

Αν υπάρχει στο πολιτικό σύστημα κρίση αστάθειας, αυτή δε βρίσκεται εδώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μέσα σε λίγους μήνες τρείς κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.

Με όλους τους απέναντι.

Και είναι σήμερα ο μοναδικός και αδιαμφισβήτητος πόλος σταθερότητας στη πολιτική ζωή του τόπου.

Αν λοιπόν υπάρχει πράγματι αστάθεια στο πολιτικό σύστημα, αυτή βρίσκεται στην άλλη πλευρά.

Σε μια αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων.

Σε μια αξιωματική αντιπολίτευση που τρείς μήνες δε μπορεί ούτε εκλογές να κάνει για την ανάδειξη νέου αρχηγού.

Και επιδίδεται διαρκώς σε μια ανέξοδη και αδιέξοδη αντι ΣΥΡΙΖΑ ρητορική, στα πλαίσια μιας ατέρμονης προεκλογικής εσωκομματικής διαδικασίας.

Και σε ένα ΠΑΣΟΚ ουρά μιας παραλυμένης και στρατηγικά αποσταθεροποιημένης δεξιάς, που δε μπορεί να στοιχηθεί ούτε στο ελάχιστο με τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Και από την άλλη βέβαια σε ένα επίσης αποσταθεροποιημένο μιντιακό σύστημα που ξεψυχά και βρυχάται.

Ξεψυχά γιατί επιτέλους ψηφίστηκε ο νόμος για τις άδειες.

Και βρυχάται γιατί η δικαιοσύνη άρχισε ελέγχους για τα δάνεια των τραπεζών.

Και θαρρούν ότι με τους βρυχηθμούς, εμείς θα φοβηθούμε και θα παρέμβουμε στο έργο της δικαιοσύνης.

Δε θα παρέμβουμε σε κανέναν και για τίποτα.

Αυτά που ξέρανε να τα ξεχάσουνε.

Η δικαιοσύνη από δω και στο εξής θα λειτουργεί απρόσκοπτα, χωρίς παρεμβάσεις.

Ας το βάλουμε καλά στο μυαλό τους.

Και ας ξεχάσουνε τα σενάρια της παρένθεσης και τις οικουμενικές κυβερνήσεις.

Τις κυβερνήσεις σε αυτό το τόπο τις ανεβάζει και τις κατεβάζει ο λαός, όχι τα παράκεντρα εξουσίας.

Κάποτε τις κατέβαζε το παλάτι, τώρα το παλάτι μας τελείωσε.

Εμείς όχι μόνο θα αντέξουμε αλλά και θα πετύχουμε στους στόχους μας.

Και ο λαός θα κρίνει το έργο μας, όπως το Σύνταγμα προβλέπει, το Φθινόπωρο του 2019.

Εμείς θα αντέξουμε, ας φροντίσουν να αντέξουν κι αυτοί μέχρι τότε, γιατί τα τζάμπα δανεικά τελείωσαν.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Μετά από σκληρή και διαρκή διαπραγμάτευση που κράτησε περισσότερο από δύο μήνες έχει κλείσει με επιτυχία ο πρώτος κύκλος υλοποίησης των προαπαιτουμένων της Συμφωνίας και ήδη έχουμε προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης των 2 δις και έχουμε ταυτόχρονα εξασφαλίσει την έγκριση του ESM για την συμμετοχή του δημοσίου στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Κόντρα στις καταστροφολογικές εκτιμήσεις, πετύχαμε να καταλήξουμε σε ρυθμίσεις οι οποίες αποδεικνύονται πολλαπλά προστατευτικές για τα χαμηλά εισοδήματα αλλά και για την ελληνική οικονομία στο σύνολο της.

Πρώτον στη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία. Με την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη έχουμε πλέον εξασφαλίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας για παραπάνω από το 60% των οφειλετών στεγαστικών δανείων.

Συγκεκριμένα το ασθενέστερο 25% απολαμβάνει απόλυτη προστασία ενώ για το υπόλοιπο 35% προβλέπεται όχι μόνο η προστασία από τους πλειστηριασμούς αλλά για πρώτη φορά δίνεται και η δυνατότητα κουρέματος του δανείου,

αφού η δόση τους θα προσαρμοστεί στην εμπορική αξία του ακινήτου η οποία έχει μειωθεί δραστικά σε σχέση με την αντικειμενική αξία στη βάση της οποίας συνήφθησαν τα δάνεια κατά την προηγούμενη δεκαπενταετία.

Σε αντίθεση λοιπόν με τα όσα ισχυρίζονται οι κινδυνολόγοι έχουμε ένα πλέγμα διατάξεων που

από τη μια πλευρά συμπεριλαμβάνει και προστατεύει αποτελεσματικά όσους πραγματικά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν

και από την άλλη αφαιρεί τη δυνατότητα από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που προέρχονται συνήθως από τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα, να αξιοποιούν την προστασία για να αποφεύγουν να εκπληρώνουν υποχρεώσεις φορτώνοντας τα δικά τους βάρη στο σύνολο των φορολογούμενων πολιτών.

Και να σημειώσω εδώ ότι όλα αυτά τα πετύχαμε ανατρέποντας τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο, για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών

αλλά και την αρχική θέση των δανειστών που ήθελαν καθεστώς προστασίας μόνο για το 16% των οφειλετών.

Επιμένω λοιπόν ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια σοβαρή επιτυχία της κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής στρατηγικής.

Αλλά είναι χρέος μας αυτή η επιτυχία να καταγραφεί ως τέτοια και να ανατραπεί το κλίμα φόβου και ανασφάλειας που καλλιεργείται εσκεμμένα από συστημικά ΜΜΕ με προφανείς πολιτικές στοχεύσεις.

Ως θετική εξέλιξη, όμως, καταγράφεται και η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος για τις 100 δόσεις που έχει αποδειχτεί πολλαπλά ευεργετικό, τόσο για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά όσο και για τα δημόσια ταμεία.

Με τη ρύθμιση αυτή έχουμε επιτύχει να αυξήσουμε τις εισπράξεις στα δημόσια ταμεία, μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί πάνω από 1,2 δις Ευρώ, να δώσουμε μια ανάσα στους οφειλέτες αλλά και να αυξήσουμε την οικονομική δραστηριότητα και την κατανάλωση.

Και εδώ διαψεύστηκαν λοιπόν οι Κασάνδρες, διαψεύστηκαν όσοι περίμεναν την άτακτη υποχώρησή μας.

Όπως διαψεύστηκαν και στο ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, το οποίο καταργήθηκε αλλά και στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

Διότι και σε αυτό το πεδίο ανατρέψαμε προβλέψεις καταφέρνοντας να οργανώσουμε με τέτοιο τρόπο τη διαδικασία ώστε:

Πρώτον να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για την ταχύτατη ολοκλήρωση της διαδικασίας και να αποφύγουμε το κακό σενάριο του κουρέματος καταθέσεων που θα αποτελούσε πραγματικότητα αν δεν καταφέρναμε να τελειώνουμε εντός του 2015.

Δέυτερον να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου καθώς για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο εξασφαλίζει κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου αλλά και υψηλότατα επιτόκια για τα χρήματα που θα καταβάλει.

Και τρίτον μεγαλύτερη του αναμενόμενου συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που μειώνει την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους και των φορολογούμενων για τη διάσωση των Τραπεζών.

Συγκεκριμένα ενώ τον Ιούλιο οι ανάγκες είχαν υπολογιστεί στα 25 δις, το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλει τελικά περίπου 5,7 δις καθώς το υπόλοιπο ποσό θα καλυφτεί από ιδιώτες επενδυτές.

Και είναι σαφές ότι αυτό αποδεικνύει μια αλλαγή κλίματος και μια αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία καθώς κανείς δεν έρχεται να βάλει τα χρήματα του σε μια οικονομία η οποία κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με κατάρρευση.

Είναι λοιπόν κάτι περισσότερο από σαφές ότι έχουμε μπει σε μια νέα περίοδο σταθεροποίησης.

Τα τελευταία στοιχεία διαψεύδουν τις προβλέψεις για ύφεση στο 2,5% και αντιθέτως κάνουν λόγο για μηδενική ύφεση ή ακόμα για οριακή ανάπτυξη εντός 2015.

Τα κρατικά έσοδα έχουν αυξηθεί και ταυτόχρονα φαίνεται αυξημένη και η κατανάλωση.

Και όλα αυτά παρά το σοκ που υπέστη η ελληνική οικονομία εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων που επέβαλαν οι δανειστές και ζητούσε η αντιπολίτευση ως τιμωρία για την διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης το καλοκαίρι.

Και είναι ακριβώς αυτή τη θετική - δεδομένων των συνθηκών - συγκυρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε ώστε να επιταχύνουμε την πορεία εξόδου από την κρίση και την επιτροπεία.

Ώστε να ανακτήσουμε την οικονομική μας κυριαρχία και να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την υλοποίηση μεγάλων και ριζοσπαστικών μετασχηματισμών τόσο στο Ελληνικό κράτος όσο και στην οικονομία.

Και σήμερα φαίνεται ότι έχουμε ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες να τα καταφέρουμε παρά την γενικευμένη αποστεθεροποίηση στην Ευρώπη αλλά και την γειτονιά μας εξαιτίας του πολέμου και της προσφυγικής κρίσης.

Διότι συνολικά στην Ευρώπη συντελούνται τεκτονικές πολιτικές αλλαγές.

Οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής δεξιάς χάνουν έδαφος στο Νότο της Ευρώπης.

Στην Πορτογαλία έχουμε ήδη μια μεγάλη πολιτική αλλαγή με τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που αντιτίθεται στην λιτότητα ενώ σύντομα θα έχουμε και τις εκλογές στην Ισπανία που θα αλλάξουν το χάρτη των πολιτικών συσχετισμών.

Έχουμε λοιπόν πολύ δρόμο μπροστά μας.

Και βασική μας ευθύνη σε αυτή τη φάση είναι να κρατήσουμε τη στρατηγική μας θέση.

Να δουλέψουμε ώστε να καρποφορήσουν οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Να δουλέψουμε ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις αλλαγές των ευρωπαϊκών πολιτικών συσχετισμών για να προωθήσουμε και στο ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικές πρωτοβουλίες κόντρα στην λιτότητα και την δημοσιονομική ασφυξία.

Διότι ακόμα ο δρόμος είναι ακανθώδης και ανηφορικός. Δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι και δρόμος καταστροφής όπως θέλουν να τον παρουσιάζουν όσοι έχουν πολλούς λόγους να επιθυμούν να ξεμπερδεύουν με αυτή τη κυβέρνηση.

Η νέα τους αγαπημένη ασχολία είναι τώρα ο προϋπολογισμός για το 2016 αλλά και η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού συστήματος.

Επιτρέψτε μου λοιπόν σύντομες αναφορές για αυτά τα δύο ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά πρώτα τον προϋπολογισμό. Όπως τόνισα και προηγουμένως το πρώτο θετικό σημάδι έχει να κάνει με την αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ύφεση που για το 2015 θα κυμανθεί στο 0% ενώ για το 2016 θα περιοριστεί στο 0,7% με προοπτικές περαιτέρω μείωσης.

Έτσι μπορεί κανείς να τολμήσει την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Έτσι η δημοσιονομική προσαρμογή του εμπροσθοβαρούς ούτως ή άλλως προγράμμτος που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, περιορίζεται κατά 500 εκατομμύρια Ευρώ και θα κυμανθεί περίπου στα 5,7 δις.

Και εδώ πρέπει να κρατήσουμε ότι το ποσό αυτό θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο αν είχαν διατηρηθεί οι στόχοι του προηγούμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος που είχε συμφωνήσει και που υπερασπιζόταν με πάθος η συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους:

Ο σημερινός στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 είναι 0,5% ενώ με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα θα ήταν 4,5%.

Το κόστος των μέτρων που θα χρειάζονταν για να καλυθφεί αυτός ο στόχος με δεδομένη τη μη επίτευξη των αντίστοιχων στόχων των ετών 2014 και 2015 είναι βέβαιο ότι θα ξεπερνούσε τα 10 δις Ευρώ.

Επομένως όσοι κουνάνε το δάχτυλο στην κυβέρνηση, θα ήταν προτιμότερο να μελετήσουν τους αριθμούς και να σταματήσουν την ακραία και πολιτικά σκόπιμη παραπληροφόρηση και την τρομολαγνεία.

Θα ήταν επίσης προτιμότερο να αναφέρουν ότι για πρώτη φορά μετά από μια ολόκληρη πενταετία ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί δίνει σημαντικό βάρος στην άυξηση των κοινωνικών δαπανών καθώς προβλέπονται αυξημένες δαπάνες για υγεία, παιδεία, στήριξη της απασχόλησης και καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης κατά 823 εκατομμύρια Ευρώ.

Μόνο για την υγεία υπάρχει άυξηση των δαπανών κατά 300 εκατομμύρια Ευρώ.

Αυτή εξάλλου είναι και η καταστατική διαφορά της δικής μας κυβέρνησης από τις κυβερνήσεις του νεοφιλελευθερισμού και της άγριας λιτότητας.

Διότι εμείς ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες επιτροπείας και δημοσιονομικής προσαρμογής καταφέρνουμε να ιεραρχήσουμε με τέτοιο τρόπο τις προτεραιότητες ώστε να υποστηρίξουμε με τις μικρές μας δυνάμεις αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.

Τα στρώματα των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων, της νεολαίας.

Διότι γνωρίζουμε καλά ότι η συμφωνία του Αυγούστου μας περιορίζει και μάλιστα παρά την θέλησή μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για την υποστήριξη και την προστασία των κοινωνικών δυνάμεων που θέλουμε να εκπροσωπούμε.

Και ακριβώς το ίδιο θα κάνουμε και στο Ασφαλιστικό.

Αλλά εδώ σύντροφοι και συντρόφισσες η μιντιακή προπαγάνδα και η αντιπολιτευτική υποκρισία έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Εδώ δεν έχουμε πια να κάνουμε με απλή καταστροφολογία και κινδυνολογία αλλά με σαφή προσπάθεια υπονόμευσης της εθνικής στρατηγικής απέναντι στις απαιτήσεις των πιο σκληρών κύκλων των δανειστών.

Οι ίδιοι άνθρωποι και οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για την διαχρονική απαξίωση των αποθεματικών των ταμείων.

Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν στο καταστροφικό PSI το οποίο έφερε τα ασφαλιστικά ταμεία στο χείλος του γκρεμού με απομείωση των αποθεματικών τους μεγαλύτερη των 15 δις.

Εκείνοι που επί μια πενταετία σχεδίασαν σε συναργασία με την Τρόικα και ψήφισαν δεκάδες οριζόντιες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Εκείνοι που μας καλούσαν καθόλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης να υπογράψουμε ότι μας δώσουν:

Τις οριζόντιες περικοπές, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος χωρίς δυνατότητα για ισοδύναμα

Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι και αυτές οι πολιτικές δυνάμεις αρνούνται σήμερα να συμβάλλουν στην δημιουργία ενός διαπραγματευτικού μετώπου, μιας ενιαίας εθνικής γραμμής για την προστασία των κύριων και επικουρικών συντάξεων και του ασφαλιστικού συστήματος.

Εδώ πλέον δεν έχουμε απλώς με μια ανέυθυνη αντιπολιτευτική γραμμή.

Έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ χειρότερο.

Στην προσπάθεια τους να βλάψουν τη κυβέρνηση, βάζουν το κοντόφθαλμο και μικροπολιτικό τους συμφέρον πάνω και από τα ίδια τα συμφέροντα των σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων.

Και δεν είναι μόνο αυτό αλλά και μια αδιανόητη και βαθειά ανήθικη χαιρεκακία για τις δήθεν περικοπές που υποτίθεται ότι θα αναγκαστούμε να περάσουμε με την δική μας μεταρρύθμιση, την αναγκαία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες,

Εμείς δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε αυτό το κατήφορο.

Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τους σχεδιασμούς τους.

Δεν μπορούμε να κατρακυλήσουμε στο επίπεδό τους.

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την ψευδή αίσθηση δικαίωσής τους.

Εμείς θα προχωρήσουμε με σταθερότητα στον δικό μας πολιτικό σχεδιασμό.

Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να διασφαλίσουμε τις συντάξεις χωρίς περαιτέρω επώδυνες περικοπές.

Και την ίδια στιγμή θα επιχειρήσουμε να βγάλουμε και τα κάστανα από τη φωτιά.

Για πρώτη φορά θα επιχειρήσουμε να πιάσουμε το στόχο της εξοικονόμησης του 1% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου όχι με οριζόντιες περικοπές αλλά με τον εξορθολογισμό του συστήματος.

Ενώ την ίδια στιγμή θα επιχειρήσουμε να καταστήσουμε το σύστημα ξανά βιώσιμο προτείνοντας ένα συνολικά νέο σύστημα το οποίο αποτελεί το γενικό ισοδύναμο των μνημονιακών μέτρων.

Αυτός είναι ο δικός μας σχεδιασμός.

Το ερώτημα είναι :

Η πρόταση όλως αυτών που κυβερνούσαν 40 χρόνια και έχουν τη βασική ευθύνη για το πρόβλημα. Ποιά είναι ;

Τι έχουν να προτείνουν ;

Απολύτως τίποτα.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες

Το θέμα δεν είναι όμως μόνο να συγκριθούμε με το παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα.

Δεν είναι να παρουσιαστούμε ως οι κοινωνικά ευαίσθητοι διαχειριστές της Συμφωνίας.

Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας.

Δεν είναι αυτή η αποστολή μας.

Θέλουμε κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.

Θέλουμε, αναγνωρίζοντας βεβαίως τις δυσκολίες και το στενό πλαίσιο, να ξεδιπλώσουμε το δικό μας πρόγραμμα.

Το δικό μας πολιτικό σχέδιο

για την ριζική αλλαγή του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας,

για τον ριζοσπαστικό μετασχηματισμό του κράτους και της διοίκησης,

για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους,

για την προστασία της εργασίας,

για την στήριξη της απασχόλησης,

για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής,

για την προστασία των δικαιωμάτων και την εμβάθυνση της δημοκρατίας,

για την προστασία των κοινών αγαθών και της δημόσιας περιουσίας.

Και έχουμε κάνει ήδη αρκετά βήματα.

Μέσα σε ένα εξαιρετικά πιεσμένο χρονικά περιβάλλον και υπό την πίεση του πρώτου γύρου των προαπαιτούμενων, την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και τις τεράστιες δυσκολίες που συνεπάγεται η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης έχουμε ήδη καταφέρει να προχωρήσουμε μια σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών κόντρα στις επιδιώξεις συγκεκριμένων κέντρων οικονομικής και πολιτικής εξουσίας.

Καταφέραμε τηρώντας την προεκλογική μας δέσμευση να αποδώσουμε επιτέλους την περιοχή των λιπασμάτων στη Δραπετσώνα στις δημοτικές αρχές και να δημιουργήσουμε το θεσμικό πλαίσιο για την συνολική αναβάθμιση της περιοχής.

Έχουμε ήδη περάσει το νόμο για τα ΜΜΕ.

Και τώρα η ευθύνη είναι στην αντιπολίτευση η οποία πρέπει να συναινέσει επιτέλους για τον ορισμό των μελών του νέου ΕΣΡ ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τις άδειες.

Και αναρωτιέται κανείς: Γιατί δεν τολμούν;

Το φοβούνται;

Ποιους προστατεύουν;

Εμείς σε κάθε περίπτωση περιμένουμε αλλά δεν ξεχνάμε και εξηγούμαστε.

Αν δεν προχωρήσει άμεσα ο ορισμός των μελών του ΕΣΡ δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Όπως δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια η δικαιοσύνη αναπνέει και το κράτος με τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς κινητοποιείται.

Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται.

Μολονότι δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι με τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, της λαθρεμπορίας και της διαφθοράς, βελτιωνόμαστε κάθε μέρα όλο και περισσότερο.

Δε μου αρέσει να παραθέτω νούμερα αλλά πολλές φορές τα νούμερα από μόνα τους καταδεικνύουν την αλλαγή που έρχεται.

Τρία μόνο συγκριτικά στοιχεία του δεκάμηνου Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2014 και του αντίστοιχου του 2015 αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

5.700 έλεγχοι για αλκοολούχα το 2014, με 7.600 για το 2015.

Για τα πετρελαιοειδή 1.400 για το 2014 , ενώ 3.567 για το 2015.

Για τα καπνικά 4.500 έλεγχοι το 2014 και 7.900 το 2015. Η ίδια εικόνα συναντιέται και στα φορολογικά έσοδα.

Συγκρίνοντας τον Οκτώβρη του 2014 με τον Οκτώβρη του 2015 δύο μήνες με ομοειδείς φορολογικές υποχρεώσεις για τους πολίτες, το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε 700.000.000 ευρώ περισσότερα.

Για πρώτη φορά, η είσπραξη του ΦΠΑ στα νησιά αυξήθηκε ακολουθώντας την τουριστική ροή.

Το κυριότερο όμως και αυτό που δείχνει ότι κάτι αλλάζει είναι το εξαιρετικό εύρημα από τα στατιστικά του Υπουργείου Οικονομικών πως κατά το δεκαήμερο της εξέτασης από τους εισαγγελείς του Φαλτσιανί για τη λίστα Λαγκάρντ οι οικειοθελείς εισπράξεις φόρων από την εν λόγω λίστα άγγιξαν τα 80.000.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι υπόλοιποι Ελεγκτικοί Μηχανισμοί έχοντας αλλάξει προσανατολισμό επικεντρώνονται πλέον σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και διαφθοράς

και οδηγούν δεκάδες υποθέσεις στον εισαγγελέα,

επίορκους στον δρόμο προς της έξοδο από το Δημόσιο

και ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα διεκδίκησης επιστροφής χρημάτων στα Δημόσια Ταμεία.

Δεν μένουμε όμως μόνο σε αυτά: Το αμέσως επόμενο διάστημα παίρνουμε μεγάλες νομοθετικές πρωτοβουλίες τόσο για το λαθρεμπόριο πετρελαίου, καπνικών και αλκοόλ όσο και για την αναμόρφωση του συνόλου του Ελεγκτικού Διοικητικού Μηχανισμού του Δημοσίου.

Στο πεδίο της καταπολέμησης της ανεργίας επίσης έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

1ον: Από εδώ και πέρα υπάρχει πια, ο συνδυασμός της κατάρτισης με την «εγγυημένη απασχόληση», ώστε η αναβάθμιση προσόντων να είναι πραγματική και αποτελεσματική για τους ανέργους και τις επιχειρήσεις.

481 εκ ευρώ θα διατεθούν από σήμερα μέχρι το καλοκαίρι του 2016, σε αυτή την κατεύθυνση.

Η κατάρτιση θα είναι πλήρως συνδεδεμένη με τις ανάγκες του παραγωγικού ιστού της χώρας μας (εξαγωγικό εμπόριο, δεξιότητες πληροφορικής, logistics, κλπ).

2ον : Σχεδιάζουμε και θέτουμε σε εφαρμογή μια νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας που δημιουργεί τουλάχιστον 100.000 νέες θέσεις απασχόλησης.

Προσωρινές μεν, αλλά με ξεκάθαρο στόχο την αναβάθμιση της τοπικής κοινωνίας και με μετρήσιμα αποτελέσματα (περιβαλλοντικά και εγγειοβελτιωτικά έργα, αναβάθμιση υποδομών όπως σχολεία, γυμναστήρια, κέντρα κοινωνικών υπηρεσιών ).

3ον Για την ανάπτυξη και υποστήριξη της κοινωνικής οικονομίας δημιουργούμε μέσα στο χρόνο που έρχεται, περιφερειακά κέντρα εξειδικευμένης νομικής και λογιστικής βοήθειας, δίκτυα ενημέρωσης, ενώ ταυτόχρονα αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο και ενοποιούμε την ελληνική συνεταιριστική νομοθεσία, ώστε να ακολουθούνται από συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Επίσης έχουμε ήδη ξεκινήσει την προπαρασκευή για τον μεγάλο εθνικό διάλογο για την δημόσια εκπάιδευση.

Σε λίγες μέρες κατατίθεται το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Ενώ αύριο ολοκληρώνεται η επεξεργασία ενός νέου πολυνομοσχεδίου άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση αδικιών που χρονίζουν στη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, την υγεία και την απασχόληση.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες,

Δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ όσο και αν κάποιοι το επιθυμούν.

Οι πιέσεις από τα συστημικά κέντρα εξουσίας θα συνεχίσουν να εντείνονται.

Το γνωρίζουμε αυτό. Και το κατανοούμε.

Είναι δεδομένο ότι το σύστημα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας δεν νιώθει άνετα με την διακυβέρνηση μας.

Γι αυτό βρισκόμαστε σε διασταυρούμενα πυρά.

Πρέπει γι αυτό να ανεβάσουμε ρυθμούς.

Όχι μόνο στο πεδίο του κυβερνητικού έργου αλλά και μέσα στην κοινωνία.

Στους θεσμούς της, στα κινήματα, στα σωματεία.

Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε άμεσα όχι μόνο για να υλοποιούμε πολιτικές δεσμεύσεις αλλά για να αλλάζουμε κάθε μέρα τους κοινωνικούς συσχετισμούς.

Να υπερασπιζόμαστε την κυβέρνηση και το έργο της.

Την τεράστια προσπάθεια που όλοι μαζί κάνουμε για να υπερβούμε εμπόδια, να σπάσουμε εξωθεσμικούς θύλακες εξουσίας, να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα.

Και σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε τη στήριξη του ελληνικού λαού.

Στο χέρι μας είναι να την εξασφαλίζουμε κάθε μέρα.

Η αντιπολίτευση αρνείται πεισματικά να αναλάβει μέρος της εθνικής ευθύνης να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και την εποπτεία των δανειστών, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τη κοινωνία.

Αναμενόμενο.

Εδώ, το αρνήθηκαν πεισματικά όλη τη περίοδο της διαπραγμάτευσης.

Εδώ, δε δίστασαν ορισμένοι, τη προηγούμενη περίοδο, να γίνουν φερέφωνα των δανειστών στη σύγκρουσή μας μαζί τους προκειμένου να προστατεύσουμε την ελληνική κοινωνία.

Τώρα θα διστάζανε να αρνηθούν τη στήριξη μιας εθνικής γραμμής ;

Ας μην υπερτιμάμε όμως τη σημασία της δικής τους στήριξης.

Η στήριξη της κοινωνίας και το λαού μας είναι το ζητούμενο.

αυτή τη στήριξη και αυτή τη συναίνεση πρέπει να εξασφαλίσουμε.

Τη κοινωνική συναίνεση και την ενότητα του λαού μας σε ένα σχέδιο εξόδου από τη κρίση.

και αυτή τη συναίνεση και τη στήριξη για να τη πετύχουμε πρέπει να μη διστάσουμε να εξηγήσουμε στο λαό πως έχουν τα πράγματα.

Και αυτή είναι αποκλειστικά δική σας δουλειά.

Μη περιμένετε από τα τηλεοπτικά παράθυρα.

Όυτως ή άλλως εκεί ο πόλεμος είναι διαρκής και εμφανής.

Πρέπει εσείς να βγείτε απευθείας και να μιλήσετε με το κόσμο.

Στις περιφέρειές σας, στους κοινωνικούς χώρους στους εργασιακούς χώρους, παντού.

Μέσα στο λαό, μαζί με το λαό, για το λαό.

εκεί βρίσκεται η δική μας δύναμη και τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία τους ΣΥΡΙΖΑ με τα πλατιά και πιο ευάλωτα λαϊκά στρώματα, μπορούμε όλα να τα καταφέρουμε.

Και θα τα καταφέρουμε.».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ 19 Οκτ 2021 | 14:32

Ρωγμές στο κτίριο της Βουλής: Ο Τασούλα καθησυχάζει για το υπόγειο γκαράζ - "Κάθε έργο που έχει γίνει, έχει ενισχύσει τη στατικότητα"

"Κανένα θέμα, ούτε οποιοσδήποτε συναγερμός υπάρχει σχετικά με την στατικότητα του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων", ανέφερε ο Κωνσταντίνος Τασούλας

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.

Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 11:51

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Διπλή εξεταστική για ΜΜΕ και γκάλοπ αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να "δραπετεύσει"

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για διπλή Εξεταστική Επιτροπή για την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

"ΘΡΑΣΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ" 19 Οκτ 2021 | 11:29

Γεωργιάδης για Εξεταστική χρηματοδότησης ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων: Ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιοι να πάνε φυλακή

"Εξεπλάγην με το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι αρνείται να ελεγχθεί η δική του περίοδος", σημείωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 10:44

Καρφιά Τσίπρα για την αποφυλάκιση Πατέλη: Το σχόλιο με στίχους του Ελύτη

Την αποφυλάκιση του "πυρηνάρχη" της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, καταδικάζει ο Αλέξης Τσίπρας με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ 19 Οκτ 2021 | 09:27

Ρωγμές στο κτίριο της Βουλής - Καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας: Δεν έγινε μελέτη για το υπόγειο γκαράζ

Ο ομότιμος Καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας μίλησε για την επικινδυνότητα των ρηγματώσεων που εντοπίστηκαν στο κτίριο της Βουλής.

"ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΜΗΣ" 19 Οκτ 2021 | 08:35

ΣΥΡΙΖΑ για ακρίβεια: Μητσοτάκης - Γεωργιάδης εμπαίζουν τους πολίτες

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί Μητσοτάκγη και Γεωργιάδη πως εμπαίζουν τους πολίτες για την ακρίβεια.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ “ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ” ΤΟΥ ΔΝΤ 18 Οκτ 2021 | 21:01

Σταϊκούρας: "Η Ελλάδα περνά από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή"

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις "Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού" του ΔΝΤ, περνάμε από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή, τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας

ΓΙΑ ΤΟ OPEN 18 Οκτ 2021 | 20:18

Δημοσκόπηση Alco: Προβάδισμα 10,1 μονάδων της ΝΔ - Ένας στους δύο "βλέπει" απειλή από την Τουρκία

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Μεγάλη αποδοχή της ελληνογαλλικής συμφωνίας, ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ την κρίνει θετικά

ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 18 Οκτ 2021 | 16:01

Δημοσκόπηση ProRata: Στο 8% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Οι χαμηλοί μισθοί και τα εργασιακά απασχολούν τους πολίτες

Η ΝΔα προπορεύεται στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου σε δημοσκόπηση της Prorata με 34%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 26%

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ 18 Οκτ 2021 | 10:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή μας λέγατε "δεν υπάρχουν εμβόλια" και μετά ο Πολάκης μας πρότεινε φάρμακο για αγελάδες

"Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση", ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.