Το Grexit είναι σχέδιο του Σόιμπλε & ήττα της Αριστεράς

Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν στρατηγική ήττα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Το νέο αφήγημα για την Ελλάδα του 2021 περιλαμβάνει μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς

Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν στρατηγική ήττα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Το νέο αφήγημα για την Ελλάδα του 2021 περιλαμβάνει μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες και ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας. Παρατηρήσεις στο κόμμα για την αδυναμία του να ανοιχτεί στην κοινωνία. Πλήρης κάλυψη του Ν. Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τις επιλογές της κυβέρνησης μέχρι κεραίας υπερασπίστηκε ο Πρωθυπουργός στην εναρκτήρια ομιλία του στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έκανε όσα είχε υποσχεθεί. Μεταξύ αυτών υπερασπίστηκε την επιλογή να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε. γιατί – όπως υποστήριξε- το άλλο σχέδιο ήταν η πρόταση του Β. Σόιμπλε αφήνοντας υπόνοιες κατά των πρώην συντρόφων του από την Λαϊκή Ενότητα οι οποίοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το σημείο της ομιλίας του με σθένος τάχθηκε υπερ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. λέγοντας ότι: «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει βάση η κριτική που και εμείς ασκήσαμε στην απόφαση εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ. Η έξοδος, όμως, ιδιαίτερα μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας του ενός τετάρτου του Εθνικού μας πλούτου με στόχο τη παραμονή στο ευρώ, θα σήμαινε επιπρόσθετη ισόποση λεηλασία και μάλιστα ακαριαία. Και ταυτόχρονα θα σήμαινε και την απώλεια των καταθέσεων των λαϊκών στρωμάτων στις τράπεζες», κάτι που τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση. Παράλληλα σημείωσε ότι μία πιθανή έξοδος της χώρας από το ευρώ θα ήταν στρατηγική ήττα την οποία θα χρεώνονταν η Αριστερά. «Παρά το γεγονός ότι αποτελούσε επίμονη επιλογή μιας μειοψηφίας μέσα στο κόμμα μας, που λειτουργούσε ως κόμμα μέσα στο κόμμα, δεν ήταν αριστερό σχέδιο. Ούτε ριζοσπαστικό. Ήταν το Σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας. Και μην έχετε καμία αμφιβολία. Τις συνέπειες μιας εθνικής αναδίπλωσης και της πιθανής εξόδου από το κοινό νόμισμα δεν θα της χρεωνόταν ούτε η Ευρώπη, ούτε οι θεσμοί, ούτε το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας. Θα της χρεωνόταν η ίδια η Αριστερά και όχι μόνο η ελληνική. Και αυτό θα αποτελούσε ιστορικού χαρακτήρα στρατηγική ήττα», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός με αυτήν του την αναφορά απάντησε ουσιαστικά στα σενάρια που κυκλοφόρησαν από το βιβλίο του Φ. Ολάντ ότι ζήτησε από τον Β. Πούτιν να τυπωθούν δραχμές στην Ρωσία.

Η κυβερνώσα Αριστερά
Απαντώντας σε όσα στελέχη και τάσεις του κόμματος όπως τμήμα των 53+ θέτουν ζήτημα αποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση, είπε με νόημα ότι «Προφανώς και θα ήταν καλύτερα αν η πρώτη φορά Αριστερά ερχόταν σε άλλη συγκυρία. Όχι χρεοκοπίας και ασφυξίας, αλλά υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τόσο της διεθνούς όσο και της Ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο πως σχεδόν ποτέ η ιστορία δε θυμάται την αριστερά σε τέτοιες στιγμές. Τη θυμάται στα δύσκολα για να προστατεύσει τους πιο αδύναμους για να σταματήσει τη καταστροφή».

Το παράλληλο πρόγραμμα και οι συμμαχίες
Υπερασπίστηκε το δημοψήφισμα αναφέροντας ότι ήταν κορυφαία ιστορική στιγμή για την πολιτική ιστορία του τόπου και σημείωσε τις κατακτήσεις της κυβέρνησης με την εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος. Ο Πρωθυπουργός προσπάθησε σε όλη την ομιλία του να παρουσιάσει την αντίθεση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις των δανειστών με τους οποίους ταύτιζε τη ΝΔ (με το ΔΝΤ) και το σύνολο του παλαιού πολιτικού συστήματος που έχει θέσει την πολιτική διαχωριστική γραμμή. Για πρώτη φορά με ξεκάθαρο τρόπο ανέφερε ότι οι εν δυνάμει σύμμαχοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες μαζί με την Ευρωπαϊκή Αριστερά και τους πράσινους αν και το ΠΑΣΟΚ το ενέταξε στο εγχώριο κατεστημένο. «Οφείλουμε με το πολιτικό και θεωρητικό οπλοστάσιο της Αριστεράς να επιδιώξουμε προσεγγίσεις και συγκλήσεις και με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλά και με τους Πράσινους, έχοντας πάντα κατά νου τα όρια αυτών των συγκλήσεων αλλά και τους κινδύνους που ενέχονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα», είπε μιλώντας για τις πολιτικές συμμαχίες.

Μήνυμα για την σκληρή στάση Σόιμπλε με την δόση
«Η Ευρώπη δεν αντέχει άλλους κλυδωνισμούς και αναταράξεις και μάλιστα πριν από κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, πριν από το δημοψήφισμα στην Ιταλία. Η Συμφωνία οφείλει να τηρηθεί από όλους. Ο Ελληνικός λαός έχει υποφέρει. Δικαιούται ανταμοιβή και δικαίωση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας απάντηση στην σκληρή στάση που κράτησε το Eurogroup το οποίο δεν ενέκρινε το σύνολο της δόσης για την Ελλάδα.

Πλήρης κάλυψη σε Παππά για τηλεοπτικές άδειες. Νουθεσίες στο κόμμα για άνοιγμα στην κοινωνία
Τέλος ο Πρωθυπουργός με την αναφορά στις τηλεοπτικές άδειες παραχώρησε πλήρη πολιτική κάλυψη προς τον Νίκο Παππά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί η μάχη με το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο και ενδεχομένως και τους επίδοξους νέους μιντιάρχες, δε θα είναι απλή και εύκολη υπόθεση. Θα είναι διαρκής και καθημερινή. Θέσαμε τις βάσεις για τη νομιμότητα και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Αποδείξαμε ότι εμείς δε λογαριάζουμε από ονόματα και δε μας φοβίζουν οι εκβιασμοί. Και το κυριότερο εξασφαλίσαμε 258 εκατομμύρια για το δημόσιοι ταμείο. 258 εκατομμύρια εκ των οποίων τα 80 έχουν ήδη κατατεθεί στα κρατικά ταμεία και κατευθύνονται ήδη, στο σύνολο τους, σε δράσεις κοινωνικής προστασίας. Για την στήριξη των παιδικών σταθμών και των δημόσιων νοσοκομείων. Και είναι ακριβώς αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τον ανυποχώρητο αγώνα που δίνουμε για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την απόδοση δικαιοσύνης που τους έχει οδηγήσει σε ένα αδιανόητο κρεσέντο συκοφαντίας και ψεύδους.
Τέλος αναφερομένος στο κόμμα ζήτησε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις για το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Κάνοντας αυτοκριτική σημείωσε ότι «φτάσαμε να έχουμε πολλά κόμματα μέσα στο κόμμα» υπογράμμισε, ενώ έστειλε πολλαπλά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στους υπουργούς του, λέγοντας ότι «καμία καρέκλα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη» (σ.σ. ερμηνεύεται ως προάγγελος ανασχηματισμού).

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Α. Τσίπρα:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΘΡΑΣΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ" 19 Οκτ 2021 | 11:29

Γεωργιάδης για Εξεταστική χρηματοδότησης ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων: Ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιοι να πάνε φυλακή

"Εξεπλάγην με το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι αρνείται να ελεγχθεί η δική του περίοδος", σημείωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

"ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΜΗΣ" 19 Οκτ 2021 | 08:35

ΣΥΡΙΖΑ για ακρίβεια: Μητσοτάκης - Γεωργιάδης εμπαίζουν τους πολίτες

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί Μητσοτάκγη και Γεωργιάδη πως εμπαίζουν τους πολίτες για την ακρίβεια.

ΓΙΑ ΤΟ OPEN 18 Οκτ 2021 | 20:18

Δημοσκόπηση Alco: Προβάδισμα 10,1 μονάδων της ΝΔ - Ένας στους δύο "βλέπει" απειλή από την Τουρκία

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Μεγάλη αποδοχή της ελληνογαλλικής συμφωνίας, ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ την κρίνει θετικά

ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 18 Οκτ 2021 | 16:01

Δημοσκόπηση ProRata: Στο 8% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Οι χαμηλοί μισθοί και τα εργασιακά απασχολούν τους πολίτες

Η ΝΔα προπορεύεται στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου σε δημοσκόπηση της Prorata με 34%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 26%

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 15 Οκτ 2021 | 14:48

Τσακαλώτος με χιούμορ για τις πλημμύρες- Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι 53

Ανάρτηση με χιούμορ του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις πλημμύρες και τις ευθύνες...του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:53

ΣΥΡΙΖΑ για κακοκαιρία "Μπάλλο": Επιτελικό μπάχαλο με μόνη απάντηση το lockdown και ειρωνείες στους πολίτες

Για "επιτελικό χάος" και "μπάχαλο" κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σημερινή ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12 Οκτ 2021 | 19:47

Σκληρή κριτική ΝΔ σε Πολάκη: Διχασμός, μισαλλοδοξία και ρεβανσισμός από το alter ego του κ. Τσίπρα

"Ο κ. Πολάκης μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Νίκαια απείλησε με ρεβάνς όσους είναι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ" αναφέρει το Γραφείο Τύπου της ΝΔ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ 12 Οκτ 2021 | 13:55

Καραμανλής: Οι ακροδεξιοί δεν έχουν θέση στη ΝΔ - Μήνυμα ενότητας η εκδήλωση της Τετάρτης

"Δεν ανήκουν οι ακροδεξιοί στη Νέα Δημοκρατία", δήλωσε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

"ΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ" 12 Οκτ 2021 | 12:21

ΣΥΡΙΖΑ: Καλοδεχούμενη η κίνηση πανικού της ΝΔ για διεύρυνση της εξεταστικής από το 2015

Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΥΠΕΡ ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 12 Οκτ 2021 | 07:25

Ρελάνς της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει διεύρυνση της Εξεταστικής για τις δημοσκοπήσεις από το 2015

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την διερεύνηση της υπόθεσης που θα ερευνήσει η Εξεταστική από το 2015, δηλαδή από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετά.

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤ1 11 Οκτ 2021 | 20:12

Δημοσκόπηση Marc: Συντριπτικό "ναι" με 75,2% για τη συμφωνία με Γαλλία - Μπροστά με 12,8% η ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

Λάθος Τσίπρα η καταψήφιση της συμφωνίας - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης - Τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους.