Σκηνικό πόλωσης μέσα και έξω δημιουργεί το Μαξίμου

Να κλείσει τις επόμενες ημέρες η αξιολόγηση ζήτησε στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σκηνικό πόλωσης μέσα και έξω δημιουργεί το Μαξίμου

Να κλείσει τις επόμενες ημέρες η αξιολόγηση ζήτησε στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε ζητώντας «συγνώμη» για την καθυστέρηση να ξεκινήσει την ομιλία του γιατί όπως είπε είχε μια σειρά από σημαντικές συζητήσεις για την αξιολόγηση και το θέμα με τις αποκαλύψεις του wikileaks, μεταξύ των οποίων και αυτήν με τον Φρανσουά Ολάντ.

Στην ομιλία του ο κ. Τσίρπας υποστήριξε ότι υπάρχει «Κλίμα γενικευμένης υποστήριξης της θέσης της χώρας ότι η αξιολόγηση πρέπει το αργότερο να τελειώσει μέσα σε λίγες ημέρες, μέχρι τα μέσα του Απρίλη, ώστε στις 22 να υπάρχει το οριστικό κλείσιμο. Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση τς δυσκολότερης αξιολόγησης».

Παράλληλα είπε ότι «Για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια υπάρχει σχεδόν απόλυτη συμφωνία ως προς τις εκτιμήσεις για τη δημοσιονομική προσπάθεια που υπολείπεται ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς».

«Δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών και του Ταμείου. Μια σύγκρουση που δεν πρέπει να επιστρέψουμε να έχει ως θύμα την Ελλάδα, με την προσφυγική κρίση ανοιχτή πληγή και την κρίση ασφαλείας επίσης μια ανοιχτή πληγή αλλά και μεγάλα ζητήματα όπως το δημοψήφισμα για brexit» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ είπε πως «Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε ότι το ΔΝΤ παίζει τις καθυστερήσεις αλλά δεν γνωρίζαμε μέχρι που είναι διατεθειμένο να φτάσει, να οδηγήσουν την Ευρώπη σε κρίση κάποιοι πραγματικά ανόητοι. Χρησιμοποιώ αυτήν τη φράση επειδή η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε χθες το βράδυ στην επιστολή μου και χαρακτήρισε αυτήν την πρακτική με την ίδια φράση. Θέλω να τονίσω ότι συμφωνώ απολύτως με την άποψη αυτή και χαίρομαι που αναγνωρίζεται αυτό μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κας Λαγκάρντ. Αλλά αναρωτιέμαι αν όλοι όσοι κάθονται στο τραπέζι από την πλευρά του Ταμείου ότι συμφωνούν με αυτήν την εκτίμηση».

Βολές στο ΔΝΤ για προβλέψεις & μέτρα που απαίτησε

Παράλληλα επιτέθηκε στο Ταμείο λέγοντας ότι «Το ΔΝΤ το 2013 ομολόγησε με τον πλέον επίσημο τρόπο μια απ αυτές τις ανοησίες, δηλαδή τον πολλαπλασιαστή που χρησιμοποίησε για τον υπολογισμό της ύφεσης και ήταν λάθος» μιλώντας για «λάθη και ανοησίες» που συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια.

«Τα αποτελέσματα τα γνωρίζουν όλοι και κυρίως οι Έλληνες πολίτες» ανέφερε ο κ.Τσίπρας υπενθυμίζοντας τη δημόσια απολογία όπως είπε της Κριστίν Λαγκάρντ για τεχνοκρατικά ανεπάρκεια.

«Το Ταμείο μπορεί να πρότεινε αλλά όλοι συμφωνούσαν» σημείωσε αφήνοντας αιχμές και για τη στάση των εταιριών.

«Ελπίζω ότι δεν θα επαναληφθούν αυτά τα λάθη και η αξιολόγηση θα κλείσει» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στη ΝΔ επικαλούμενος τις αναφορές Τόμσεν ότι η συμφωνία του Ιουλίου ήταν ετεροβαρής.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε τον Ιούλιο είναι πολύ ευνοϊκότερη από όλα όσα είχαν υπογράψει οι κυβερνήσεις Σαμαρά και Βενιζέλου» είπε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε ότι «η συμφωνία αναθεωρεί προς τα κάτω τους στόχους του πλεονάσματος».

Αναφερόμενος στην προηγούμενη Κυβέρνηση είπε πως «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΔΝΤ απαιτούσε μέτρα που ήδη είχε δεχθεί η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου και δεν προσχώρησαν λόγω της πολιτικής αλλαγής. Μέτρα που τώρα το Ταμείο προσπαθεί να επαναφέρει παρότι είναι έξω από τη συμφωνία».

Όπως είπε τα μέτρα αυτά είναι «το λοκ άουτ, η πλήρης απελευθέρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα, η επέκταση προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».

«Και παρά τον συντριπτικό συσχετισμό κερδίσαμε πολλά από αυτά και είναι αυτή η εξέλιξη που οδηγεί σήμερα το ΔΝΤ να αμφισβητεί τη συμφωνία την οποία θεωρεί ετεροβαρή υπέρ της Ελλάδας και μάχεται να την αλλάξει», συνέχισε.

Σχεδιασμένες οι καθυστερήσεις

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση σημείωσε: «Θέλω να σταθώ και σε ένα δεύτερο σημείο: ότι η τακτική των καθυστερήσεων προκειμένου να φτάσουν τα πράγματα στην ασφυξία αποδεικνύεται ότι ήταν μια καλά σχεδιασμένη τακτική εξάντλησης της διαπραγμάτευσης και της ελληνικής κυβέρνησης».

«Αν λοιπόν η ΝΔ θέλει να κάνει εξεταστική επιτροπή για τα capital controls ας καταθέσει την πρότασή της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, για να συνεχίσει:

«Και σήμερα υπάρχουν κάποιοι που ονειρεύονται την επανάληψη του ίδιου έργου. Αυτήν τη φορά θα διαψευστούν οικτρά. Το χειρότερο απ' όλα δεν είναι ότι κάποιοι το ονειρεύονται αυτό αλλά ότι σε αυτήν τη γραμμή το Ταμείο βρίσκει σύμμαχο τη ΝΔ. Δυστυχώς αυτός είναι ο διακαής πόθος πολλών που αισθάνονται τα συμφέροντά τους να απειλούνται ότι για πρώτη φορά υπάρχει μια κυβέρνηση αποφασισμένοι να αφήσει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Οι ανόητες προθέσεις ορισμένων δεν θα γίνουν πράξη. Στο βάθος όλοι αυτοί συμφωνούν με μια σειρά από τις ακραίες απαιτήσεις του Ταμείου».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στον κ. Σαμαρά λέγοντας ότι «ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ελληνικού χρέους. Το ζήτημα είναι ότι στο ΔΝΤ δεν ζητούν κούρεμα χρέους αλλά με πρόσχημα το χρέος ζητούν μέτρα πολύ σκληρότερα απ' όσα έχουμε συμφωνήσει. Με απλά λόγια αρνούνται τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου η οποία προβλέπει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Όσοι βάζουν ως προαπαιτούμενο νέα μέτρα είναι σαν σου λέμε πήδα από τον πέμπτο όροφο αλλά εδώ είμαι εγώ για να σε στηρίξω».

«Αυτά που ζητούν τινάζουν στον αέρα τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Εμείς τη συμφωνία θα την τηρήσουμε κατά γράμμα. Αλλά ως εδώ, δεν πρόκειται να δώσουμε τίποτε παραπάνω απ' όσα η συμφωνία περιλαμβάνει», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Εξάλλου ξέρουμε κι εμείς να μετράμε. Το Ταμείο θέλει μεν μείωση των στόχων αλλά τα μέτρα που ζητά είναι χειρότερα. Επιμένει στον απόλυτο παραλογισμό. Δεν αποδέχεται τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που οι υπόλοιποι έχουν δεχθεί και προσπαθεί να επιβάλλει έναν αριθμό που είναι μόνο στο μυαλό τους», κατέληξε .

Επίθεση σε ΝΔ

Για την ΝΔ είπε ότι «είναι η μόνο που εμμονικά σπεύδει να πάρει θέση υπέρ του ταμείο και πρώτο και καλύτερο τον αντιπρόεδρό της τον κ. Γεωργιάδη. Η μεγάλη επιθυμία να ξαναγυρίσουν στα πράγματα γίνεται τελικά μια στάση εχθρική απέναντι στο ίδιο το συμφέρον μιας χώρας. Καταστροφολογούν και κινδυνολογούν άνευ ορίων. Αλλά δυστυχώς γι αυτούς έχουν ως αντίπαλο τους αριθμούς».

Αναφερόμενος στα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είπε ότι «Η ύφεση το 2015 αποδείχθηκε μικρότερη των προβλέψεων. Το ΑΕΠ μειώθηκε ελάχιστα μόλις κατά 0,3%. Το 2015 ήταν χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Φτάσαμε στην πρώτη θέση σε ότι αφορά στην απορρόφηση των κονδυλίων» για να σημειώσει αμέσως μετά ότι «Ο στόχος είναι να τελειώνουμε με αυτήν την κατάσταση. Να κλείσουμε την αξιολόγηση, να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και να τελειώσει η επιτροπεία των μνημονίων».

«Το επόμενο διάστημα θέλω να επαναλάβω πόσο κρίσιμη και σημαντική είναι να λέμε την αλήθεια τον ελληνικό λαό. Μια αλήθεια που διαστρεβλώνεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ. Χρειάζεται όμως, αποφασιστικότητα, υπομονή και συνοχή και πιστεύουμε ότι η χώρα θα ξεπεράσει τον κάβο», συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο σημερινό θέμα, γνωστό ως «Panama Leaks» είπε ότι «Δεν είδα κανέναν από τη ΝΔ να χαρακτηρίζει «ανοησίες» αυτά τα στοιχεία. Ακόμη και σε αυτές τις λίστες εμπλέκεται το όνομα του κ. Παπασταύρου. Απουσιάζει άραγε από καμιά λίστα. όπου υπάρχει λίστα υπάρχει και αυτό το όνομα».

Τέλος, για την προσφυγική κρίση είπε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να την αντιμετωπίσει με όσους αξιοπρέπειας. Βρισκόμαστε μπροστά στην υλοποίηση μιας δύσκολης συμφωνίας, αλλά σκεφτείτε που θα ήταν η χώρα αν δεν είχαμε αυτήν τη συμφωνία».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 25 Οκτ 2021 | 13:07

Θάνατος Φώφης Γεννηματά - Τσίπρας: Έδωσε με πείσμα και αξιοπρέπεια τη μάχη για τη ζωή μέχρι το τέλος

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι η Φώφη Γεννηματά έδωσε "με πείσμα και αξιοπρέπεια" τη μάχη για τη ζωή μέχρι το τέλος.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 25 Οκτ 2021 | 09:36

Ανδρέας Λοβέρδος: Αν εκλεγώ, θα κάνω δηλώσεις ως πρόεδρος ΠΑΣΟΚ

"Θέλουμε να επιστρέψουμε στο προσκήνιο με το ΠΑΣΟΚ, όχι να γυρίσουμε πίσω στο ΠΑΣΟΚ, δεν είμαστε νοσταλγοί.", είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

ΟΙ ΔΥΟ ΕΚΔΟΧΕΣ 24 Οκτ 2021 | 08:13

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είπε ναι στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

Γιατί πήρε αυτή τη θέση ο Αλέξης Τσίπρας όταν έτσι θα μοιραστεί εξ αντικειμένου την ευθύνη με την κυβέρνηση, σε περίπτωση νέας έξαρσης στη Βόρεια Ελλάδα.

23 Οκτ 2021 | 21:20

Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση για την αιματηρή καταδίωξη με έναν νεκρό στο Πέραμα - Αντιδράσεις στο Twitter

Εξηγήσεις για την αιματηρή καταδίωξη με έναν νεκρό 20χρονο στο Πέραμα, αλλά και για τη στάση των αστυνομικών, ζητά η αντιπολίτευση - Κριτική και από τον Κύρτσο.

23 Οκτ 2021 | 20:32

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Χαμηλοί τόνοι, με τις (αναμενόμενες) αιχμές

Σε εξόχως ήρεμο κλίμα συνεδρίασε από το μεσημέρι έως τις 19.30 η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αναμενόμενες αιχμές που καμία δεν αποτελεί έκπληξη ή είδηση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 23 Οκτ 2021 | 17:21

Αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα: Εξηγήσεις για τη στάση της Αστυνομίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

"Τα όσα συνέβησαν χθες στο Πέραμα, υπογραμμίζουν την ανασφάλεια που σκιάζει την ελληνική κοινωνία", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 23 Οκτ 2021 | 13:50

Τσίπρας: Στόχος καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές - Να νικηθεί το παρακράτος της διαπλοκής

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Ζήτησε καθαρή νίκη για προοδευτική κυβέρνηση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 19:07

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει με φόρα στην άθλια, διχαστική και μισαλλόδοξη ρητορική του 2011

Στο στόχαστρο της ΝΔ όσα είπε ο γραμματέας της ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, στην έναρξη του 2ου συνεδρίου - "Με τον κ. Τσίπρα στην πρώτη σειρά να τον χειροκροτάει..."

«NΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΡΟΛΟ» 22 Οκτ 2021 | 16:56

Πηγές ΝΔ για Εξεταστική Επιτροπή για τις δημοσκοπήσεις:"Τι φοβάται ο κ. Τσίπρας;"

Στις 3 Νοεμβρίου η συζήτησης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις "λίστες Πέτσα" και την Opinion Poll

"ΤΟ ΚΑΡΦΙ" ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ 22 Οκτ 2021 | 15:27

"Στάζει μέλι" η Ελενα Ακρίτα για τον Ανδρέα Λοβέρδο: Αν χάσει υπάρχει πάντα το ψηφοδέλτιο Επικράτειας της ΝΔ

Ο Α. Λοβέρδος σε ανάρτηση του αρνείται τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και η Έλενα ΑΚρίτα δεν την άφησε ασχολίαστη

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:30

Οι προτάσεις Τσίπρα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση - Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΙΑΤ 21 Οκτ 2021 | 18:02

Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Ας αφήσει τα κλισέ κι ας απαντήσει στον πρέσβη των ΗΠΑ που δηλώνει "έκπληκτος"

"Είναι όπως τα μνημόνια. Πρώτα θα τα έσκιζαν και στη συνέχεια έγιναν οι καλύτεροι μαθητές" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Οκτ 2021 | 14:02

Πρώτο καρφί Λοβέρδου σε Παπανδρέου: Οχι σε κυβερνητική συνεργασία ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ - Βαρουφάκη

Σε ανάρτησή του, από την Κρήτη όπου βρίσκεται, ο κ. Λοβέρδος εκφράζει κατηγορηματικά τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.