Βουλή: Η προειδοποίηση του Μητσοτάκη σε Μαρινάκη και Σαββίδη

Σκληρή προειδοποίηση του πρωθυπουργού στους ιδιοκτήτες των ομάδων για το νοσηρό κλίμα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βουλή: Η προειδοποίηση του Μητσοτάκη σε Μαρινάκη και Σαββίδη

Προειδοποίηση έκανε ο πρωθυπουργός στους ιδιοκτήτες των ομάδων για το νοσηρό κλίμα στο ποδόσφαιρό, ενώ την ίδια στιγμή σκληρή κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα τόσο για το θέμα αυτό όσο και για τα ζητήμα εξωτερικής πολιτικής, που σχετίζονταν με το νομοσχέδιο που συζητείτο.

Μητσοτάκης: Μνημόνο με FIFA και UEFA για το ποδόσφαιρο

"Έχουμε πιο σοβαρά πράγματα από το ποδόσφαιρο να ασχοληθούμε σε αυτή τη χώρα. Σταματήστε να παρουσιάζετε εικόνα φανταστική. Δεν θα διαφωνήσω ότι στην κοινωνία μια ανησυχία. Σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει μια έξαρση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Όμως στην κοινωνία υπάρχει και το αίσθημα της αισιοδοξίας και της εμπιστοσύνης. Αν ήταν τόσο άσχημα όσο την περιγράφετε η κατάσταση δεν θα προηγείτο η ΝΔ με τόσους βαθμούς στις δημοσκοπήσεις" ανέφερε στην εισαγωγή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

"Πράγματι ασχολούμαι με το ποδόφαιρο, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί. Οι τελευταίες ημέρες έβγαλαν στο προσκήνιο μια μίζερη επικαιρότητα. Την ώρα που η χώρα ανακτά διεθνώς την αξιοπιστία της στην οικονομία, πράγματι πληγώνεται στο εξωτερικό από μια ποδοσφαιρική βεντέτα, μια προσωπική και επιχειρηματική αντιπαλότητα που απειλεί να διχάσει τους πολίτες. Δεν είναι καινούργια φαινόμενα. Είναι χρέος μας να μην αφήσουμε να μετατραπεί η κοινωνική ζωή σε μια ποδοσφαιρική αρένα. Να μην επιτρέψουμε σε καμία μάχη ιδιωτικών συμφερόντων να σκεπάσει τη μάχη για την προκοπή. Χθες, σε μια κίνηση καταλλαγής ψηφίσαμε μια ρύθμιση για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις για μια γνωμοδότηση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού. Σύμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτήν την διάταξη; Για την υπόθεση θα επιληφθεί η αθλητική δικαιοσύνη. Εκρινα όμως εγώ προσωπικά ότι μια ποδοσφαιρική διαμάχη να εξελιχθεί σε κοινωνική. Για αυτό απομάκρυνα και έναν ευρωβουλευτή μας. Η πολιτεία λειτουργησε με κριτήρια κοινωνικά και όχι οπαδικά".

"Προσωπικά θα πράξω αυτό που επιβάλει η συνείδησή μου. Προειδοποιώ ξανά όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Η κυβέρνηση και η Βουλή μπορούν να προστατέψουν την κοινωνία και θα απαντήσουν κατάλληλα. Ναι το ποδόσφαιρο είναι σημαντικό, αλλά οι λιγότεροι φόροι, τα καλά σχολεία, κλπ είναι πιο σημαντικά. Όμως θεωρώ ότι πίσω από ένα μεγάλο πρόβλημα κρύβεται μια μεγάλη ευκαιρία. Και αυτήν θα ήθελα όλοι οι υπεύθυνοι των ομάδων να την αξιοποιήσουν. Διαφορετικά ελληνικοι σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση και οι ιδιοκτήτες τους από τα πολλά έσοδά τους" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

"Στην περίπτωση που το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη super league γιατί είναι καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά αυτό που έχουμε σήμερα. Η κυβέρνηση θα αποτανθεί στο ανώτατο επίπεδο, στην ηγεσία της παγκόσμιας και ευρωπαικής ομοσπονδίας. Και οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή τη φορά μη σας φοβίζει κ. Τσίπρα η λέξη. Αν οι παράγοντες δεν συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή, θα αναγκαστούν να υποστούν απώλεια εσόδων και κύρους και θα αναλάβουν το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από ευρωπαϊκούς αγώνες".

"Ξεχάσατε τις πορείες στην αμερικανική πρεσβεία"

"Μου δώσατε κ. Τσίπρα την εντύπωση ότι επιχειρείτε να κάνετε αντιπολίτευση μόνο χάρη της αντιπολίτευσης. Σας το έχω πει ότι δεν έχω ουσιαστικά διαγνώσει καμία σημαντική απόκλιση ως προς τις κεντρικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής. Θεωρώ ότι αυτό είναι θετικό, κατάκτηση για τη χώρα. Πρέπει να σας πω κ. Τσίπρα ότι όταν πήγα στις ΗΠΑ χρησιμοποίησα αυτή τη διακομματική συναίνεση ως απόδειξη της σταθερότητας της χώρας στις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής. Μίλησα πως ξεχάσατε τις πορείες στην αμερικανικη πρεσβεια και τα συνθήματα" σημείωσε αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

"Ξαφνικά επιστρέφω απο τις ΗΠΑ και ακούω το ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τη κύρωση συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας γιατι κάτι άλλαξε και θα φανούμε προβλέψιμοι, δεδομένοι και ότι δεν πρέπει να έιμαστε δεδομένοι και προβλέψιμοι στην εξωτερική πολιτική. Αυτή τη συμφωνία την είχατε διαπραγματευτεί και θέσει σε εφαρμογή εσείς κ. Τσίπρα. Όλα αυτά τα είχατε ήδη κάνει, από το '18 λειτουργεί. Ποιον κοροιδεύετε εδω πέρα;"

"Πράγματι είπα στις ΗΠΑ ότι είναι καλό να είσαι προβλέψιμος. Απρόβλεπτος ήσασταν εσείς το πρώτο εξάμηνο του 2015 και είδαμε που μας οδηγήσατε.Η προβλεψιμότητα στην εξωτερική πολιτική είναι πλεονέκτημα. Έλαβα πριν από 10 ημέρες επιστολή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Πομπέο. Σε αυτή την επιστολή ο κ. Πομπέο γράφει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδος. Δεν θυμάμαι κ. Τσίπρα να πήρατε τέτοια επιστολή επί δικών σας ημερών. Η τελευταία φορά που λάβαμε τέτοια επιστολή από αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ήταν το 1976. Είχατε πάρει και εσείς μια επιστολή από τον κ. Τραμπ που σας συνεχάρη για τη συμφωνία των Πρεσπών".

"Εμείς χτίζουμε πάνω στις δικές σας πολιτικές επιλογές τις οποίες έρχεστε τώρα και αναιρείτε. Παραμένετε όντως απρόβλεπτος και αναξιόπιστος. Άλλοτε ξεκινούσατε για πορεία προς αμερικανική πρεσβεία και φεύγατε στο Σύνταγμα. Έτσι και τώρα αρνείστε τη συμφωνία. Το πεπρωμένο της κωλοτούμπας φυγείν αδύνατον. Θα σας καλέσω να φανείτε και πάλι απρόβλεπτος. Παρότι θα ψηφίσετε παρόν - ψηφίστε τουλάχιστον όχι, τι είναι αυτά τα μεσοβέζικα - αλλάξτε την απόφασή σας και ψηφίστε μαζί μας. Για την Ελλάδα θα είναι κέρδος" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Tσίπρας: Είστε υπεύθυνος για το χάος στο ποδόσφαιρο

"Ανησυχούμε", είπε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το συναίσθημα που διακατέχει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αυτόν τον καιρό. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι "η μεγαλύτερη αιτία της ανησυχίας των πολιτών είναι η εξωτερική σας πολιτική", για να σχολιάσει πως "όσα βλέπει να κάνετε σε άλλα πιο εύκολα θέματα, φουντώνει αυτή την ανησυχία".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "η ανησυχία αυτή είναι πολιτική, κοινωνική, εθνική, ειλικρινής". Αυτό διότι, είπε, στην οικονομία "οι οιωνοί δεν είναι καλοί", στην κοινωνία η κυβέρνηση εφαρμόζει "με αγριότητα μια πολιτική που ευνοεί τα πάνω στρώματα, και συμπιέζει ακόμα παρακάτω τα κάτω" και στο προσφυγικό βρίσκεται στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, όπως είπε. "Δυστυχώς μαζί σας βρίσκεται σε αδιέξοδο και η χώρα και σε μεγάλο αναβρασμό οι τοπικές κοινωνίες", συνέχισε, μιλώντας για "αδυναμία και επιτελική ανικανότητα" της κυβέρνησης να διαχειριστεί προβλήματα. "Γιατί εσείς γεννάτε αντί να λύνετε προβλήματα", τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με το ποδόσφαιρο και τη σχετική κυβερνητική τροπολογία, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι "δεν μπορεί να χωρίσει δυο γαϊδάρων άχυρα" και ότι "δεν είναι σε θέση να χειριστεί προς το συμφέρον της κοινωνικής ομαλότητας και της δικαιοσύνης κάποιους ισχυρούς του χρήματος και των ΜΜΕ". "Εδώ τα κάνετε μπάχαλο σε μια αντιπαράθεση ποδοσφαιρικού τύπου και οδηγείτε σε αχρείαστους, σε μια τέτοια ιδιαίτερα στιγμή, διχασμούς", είπε, θέτοντας το ερώτημα: "Θα διαχειριστείτε άραγε μια κρίση - ο μη γένοιτο - στα εθνικά μας ζητήματα; Θα διαχειριστείτε εσείς τον Ερντογάν, που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες;".

Στο τέλος της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε:

"Και επιτρέψτε μου σήμερα να πάω λίγο κόντρα στο ρεύμα των ημερών. Τον κο Αυγενάκη δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Αλλά σήμερα θέλω να του εκφράσω την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μου. Πολύ απλά γιατί στους χειρισμούς αυτούς, ας μη γελιόμαστε, δεν υπάρχει ο Αυγενάκης. Υπάρχει μόνο ο Μητσοτάκης και το Μαξίμου. Υπάρχει ο Μητσοτάκης και το επιτελικό του κράτος που φέρνει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο. Μη πάτε να ρίξετε λοιπόν το Μουτζούρη στον Αυγενάκη. Αφου εσείς τα αποφασίσατε όλα. Είστε εσείς προσωπικά υπεύθυνος για το χάος. Γιατί η διαπλοκή σας με τους μεγαλόσχημους που σας στήριξαν και σας έφεραν στην κυβέρνηση, σας οδήγησε σε πρωτοφανείς ακροβατισμούς. Και έχει κόστος αυτό όχι μόνο για το ποδόσφαιρο. Έχει κόστος για τη χώρα, για την κοινωνία, για τη δικαιοσύνη. Γιατί όταν ο κ. Αυγενάκης αντικαθιστούσε δυο μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, εσείς ήσασταν πίσω από την επιλογή τους. Γιατί στο Μαξίμου συντάχθηκε, σύμφωνα με τι πληροφορίες του Τύπου, αλλά και την κοινή λογική, το τουήτ του κ. Αυγενάκη, που ξεσήκωσε θύελλα. Γιατί, τέλος, δική σας ιδέα ήταν η τροπολογία που μέσα σε ώρες σκαρώσατε, υπό το κράτος του πανικού για τις αντιδράσεις. Μια τροπολογία που όξυνε την κατάσταση αντί να την εξομαλύνει, όπως πιστεύατε. Η κυβέρνησή σας αποδείχτηκε ανίκανη και ανήμπορη μπροστά σε μια εσωτερική κρίση που η ίδια δημιούργησε. Αλλά το τονίζω. Το μπάχαλο στο ποδόσφαιρο δεν είναι κυρίως δείγμα ανικανότητας και ανεπάρκειας. Αναδεικνύει ένα μεγαλύτερο ζήτημα. Ότι αδυνατείτε να ξεπληρώσετε τα γραμμάτεια που υπογράψατε με την διαπλοκή. Και είναι πολλά αυτά τα γραμμάτεια και προς πολλές κατευθύνσεις. Για αυτό τώρα δε μπορείτε όσο κι αν προσπαθήσετε να το ισορροπήσετε".

Και πρόσθεσε:

"Και ξέρετε κάτι; Ο λαός μας λέει όποιον ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες. Και εσείς ανακατευτήκατε πολύ με τα πίτουρα κύριε Μητσοτάκη. Και συνεχίζετε να ανακατεύεστε. Και με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζετε τους ολιγάρχες σε συνδιαμορφωτές της πολιτικής, της κοινωνικής ζωής, των πρακτικών, της ιδεολογίας. Κύριε Μητσοτάκη, ειδικά μετά το χθεσινό ηχηρό σας άδειασμα από τον πρώην πρωθυπουργό, τον κο Σαμαρά, ειλικρινά κατανοώ ότι περνάτε δύσκολες ώρες. Παλιότερα πρωθυπουργοί, και εγώ μεταξύ αυτών, περνάγαμε δύσκολες ώρες για τις απαιτήσεις των δανειστών και τα μνημόνια ή για κρίσιμες εθνικές συμφωνίες. Εσείς περνάτε για το ποδόσφαιρο. Ο καθείς και η μοίρα του ανάλογα με τις ικανότητές του".

Οι δευτερολογίες των αρχηγών

"Μιλήσατε εσείς με νταβατζήδες; Εχουν ονοματεπώνυμο; Ο κ. Μαρινάκης; Ο κ. Σαββίδης, γιατί δεν το λέτε; Μιλάτε εσείς για φερέφωνα των ιδιοκτητών των ΜΜΕ; Αλήθεια; Δεν το είχαμε καταλάβει ότι συμβαίνει αυτό κ. Μητσοτάκη. Καλωσορίσατε στη χώρα μας... Να έχετε όμως το βάρος αυτών που λέτε και να λέτε ονόματα." ανέφερε ο κ. Τσίπρας στη δευτερολογία του και κατέληξε: "Εσείς δεν ήσασταν που μειώσατε κατά 50% τη φορολογία των ομάδων στις μεταγραφές τους; Εσείς ήσασταν. Καλά ξεμπερδέματα τώρα...".

"Aπό ότι θυμάμαι ο κ. Μαρινάκης σας στηριζε μέχρι να τα σπάσατε. Με τον κ. Σαββίδη πηγαίνατε αγκαλιά στη Θεσσαλονίκη. Και έλεγε ότι ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός. Εσείς τους είχατε πάρει αγκαλιά μέχρι που κάπου τσακωθήκατε" απάντησε από τη μεριά του ο πρωθυπουργός.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Ιουλ 2020 | 12:07

Φώφη Γεννηματά: Να μειωθεί ο ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό στο 6%

"Είμαι εδώ για να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων", ανέφερε κατά την ομιλία της στη Βουλή.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ 03 Ιουλ 2020 | 08:41

Μπήκαν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό - Μητσοτάκης: "Θα γίνει κυψέλη ανάπτυξης" [εικόνες]

Ο πρωθυπουργός παρίσταται στην τελετή έναρξης των πρόδρομων εργασιών.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ «ΤΑΣΕΙΣ» 02 Ιουλ 2020 | 18:19

MRB: Δημοφιλέστερος υπουργός ο Βασίλης Κικίλιας - Οι υπουργοί που ακολουθούν σε δημοφιλία

Προβάδισμα 18,2 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Η ΝΔ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΠΟΣΟΣΤΟ 40,1% 02 Ιουλ 2020 | 12:14

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα ΝΔ με 18,2% - Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης, λέει το 45,6%

Διαφορά 50% μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης.

ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΕΜΦΑΣΗ 01 Ιουλ 2020 | 20:31

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Mενέντεζ για τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Οι ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο συνομιλία του πρωθυπουργού με το μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

01 Ιουλ 2020 | 20:13

Μητσοτάκης για τη Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον κορονοϊό: "Διορθώσαμε τις χρόνιες αδυναμίες του ΕΣΥ"

Η ομιλία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας στο Νοσοκομείο "Σωτηρία"

"ΜΑΧΗ" ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Ιουλ 2020 | 19:38

Αγρια κόντρα στη Βουλή για το Νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις: "Γραφικές οι κατηγορίες περί χούντας" λέει ο Καραγκούνης

Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για νομοσχέδιο που είναι χειρότερο και από εκείνο της χούντας - Το ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρσή του τώρα

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 42 ΕΤΩΝ 01 Ιουλ 2020 | 19:14

Πένθος στην οικογένεια του ελληνικού ποδοσφαίρου: Πέθανε ο αναλυτής της εθνικής ομάδας, Σταμάτης Αντωνίου

Ο γυμναστής της εθνικής, Γρηγόρης Μπιζάς έγραψε για τον θάνατο του συνεργάτη και φίλου του: "Έφυγες νωρίς αγοράκι μου και βιαστικά.

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΣΩΤΗΡΙΑ" 01 Ιουλ 2020 | 19:01

Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ - Τι θα πει ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καλωσορίσει την προσφορά του Ιδρύματος, ύψους περίπου 28 εκατομμυρίων ειδικά για τον κορονοϊό

ΣΤΟ COSMOTE TV 01 Ιουλ 2020 | 17:25

Ο Μητσοτάκης για τη νίκη στο Euro 2004: Δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερη έκπληξη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο [Βίντεο]

Με φόντο το Καλλιμάρμαρο, ο Πρωθυπουργός συνομιλεί με τον Τάκη Φύσσα, μέλος της εθνικής ποδοσφαίρου που το 2004 πέτυχε το ακατόρθωτο και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΤΕΛΕΤΗ 30 Ιουν 2020 | 17:10

Ελληνικό: Την Παρασκευή η επίσημη έναρξη των εργασιών παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τα επίσημα εγκαίνια του εργοταξίου θα ξεκινήσουν στις 08:30 το πρωί υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΙ ΔΙΑΥΛΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 29 Ιουν 2020 | 21:34

Ικανοποίηση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη στάση ενισχύει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.