Δείτε την συνέντευξη τύπου μετά το τέλος του Eurogroup

Δείτε live την συνέντευξη τύπου Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ μετά το τέλος του Eurogroup

SHARE THIS
0
SHARES

Δείτε live την συνέντευξη τύπου του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, του επιτρόπου Μοσκοβισι και του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στις Βρυξέλλες μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

Ντάισελμπλουμ: Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα για τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης. 

Μοσκοβισι: Έχει καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος στην Ελλάδα. Οι ομάδες είναι έτοιμες προκειμένου να κλείσει η β' αξιολόγηση. Σε πάρα πολλά σημεία υπάρχει ήδη συμφωνία. 

Ρέγκλινγκ: Συντάξαμε κάποιες προτάσεις για το χρέος, οι οποίες είναι εφικτές. Από κοινού με τα μέτρα που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση, θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Όταν εφαρμοστούν τα προτεινόμενα μέτρα για το χρέος θα θα υπάρξει αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ έως το 2060. Υπάρχουν τρία σετ βραχυπρόθεσμων μέτρων.  Το πρώτο αφορά στην εξομάλυνση της αποπληρωμής του βραυχπρόθεσμου χρέους. Από τα 28 έτη, η ωρίμανση θα αυξηθεί στα 32,5 έτη, με πιο μικρές δόσεις. Θα υπάρχουν κυμαινόμενα επιτόκια, που θα μεταβληθούν σε σταθερά επιτόκια με μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμανσης.

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχουν 19 διαφορετικές απόψεις για το πως πρέπει να διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018. Θα ξαναδούμε αργότερα την συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αναμένεται συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την Ελλάδα τον Ιανουάριο 2017. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα.  Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα για να επιτευχθεί το πλεόνασμα του 3,5% τουλάχιστον για το 2018.  Το ΔΝΤ θα κάνει συστάσεις στο Εκτελεστικό Συμβούλιό του, για την συμμετοχή στο πρόγραμμα, αφού δει τα αποτελέσματα της τεχνικής συμφωνίας. Το ΔΝΤ ζητά ένα πακέτο διαρθρωτικών μέτρων που θα εγγυάται την επιτυχία του στόχου του 3,5% και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. 

Ρέγκλινγκ: Υπάρχουν πολλά σενάρια για το ελληνικό χρέος. Αλλά όποιο σενάριο και να ξεκινήσουμε υπολογίζουμε σε μια μείωση του χρέους 20% μέχρι το 2060.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook