Δείτε live την συνέντευξη Τύπου Τσίπρα - Πούτιν στο Κρεμλίνο

Δείτε live την συνέντευξη Τύπου Τσίπρα - Πούτιν στο Κρεμλίνο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δείτε live την συνέντευξη Τύπου Τσίπρα - Πούτιν στο Κρεμλίνο

Δείτε live την συνέντευξη Τύπου Τσίπρα - Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων Πούτιν:

-Αναλύσαμε τη συνεργασία μας, μιλήσαμε για εμβάθυνση της συνεργασίας, θα βοηθήσουν οι συμφωνίες που υπογράψαμε. Δώσαμε έμφαση στην εμπορική και επενδυτική συνεργασία.

-Σημαντικός κλάδος είναι η ενέργεια. Εδώ και χρόνια η Ρωσία προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ελλάδα.

-Υπάρχουν ρωσικές εταιρίες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες.

-Στα διεθνή θέματα συζητήσαμε τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και το Κυπριακό.

-Η Ελλάδα περνά μια δύσκολη περίοδο στην ιστορία της, το βλέπουμε. Ευχόμαστε οι δυσκολίες να ξεπεραστουν το ταχύτερο. Μπορώ να συγχαρώ τον κ. Τσίπρα, παρόλες τις εισηγήσεις, κάνει μια προοδευτική πολιτική για την ανάτπυξη της ελληνικής οικονομίας. Εχουμε υποστηρίξει το ελληνικό κράτος και τον λαό και θα συνεχίσουμε. Ο λόγος είναι οι ιστορικές μας σχέσεις. Γνωρίζετε ότι μια από τις ρωσικές εταιρίες επενδύει πάνω από 400 εκ. δολάρια σε ένα έργο στην Ελλάδα.

-Από τη αρχή δεν συμφωνούσαμε με τη βάση που έγιναν οι απελάσεις των διπλωματών. Δύσκολα θα μπορούσε να πιστέψει κανείς ότι υπήρξε συνωμοσία. Αυτά είναι σαχλαμάρες. Αν οι μυστικές υπηρεσίες έχουν κάτι υπάρχει τρόπος ρύθμισης χωρίς θεατρικότητες. Μπορώ να πω ότι αυτή η σελίδα έχει κλείσει. Δεν έχει επηρεάσει τις σχέσεις μας στην οικονομία.

-Ως προς τις ενεργειακές διαδρομές, είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε έργα υποδομών, αυτό αφορά και τον Turkish Stream. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα. Υπάρχει αγωγός που θα συνδέσει Ελλάδα και Ιταλία. Πρέπει να σκεφτούμε το πώς γεμίσουμε αυτόν τον αγωγό. Αυτό είναι πιθανό, εφικτό, ρεαλιστικό.

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων Τσίπρα:

-Μιλήσαμε για όλα τα θέματα που αφορούν τις ελληνορωσικές σχέσεις αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις.

-Σταθερή και δυναμική η σχέση μας διαχρονικά.

- Την περίοδο που πέρασε αναδείχθηκε μέσα από την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και των σταθερών σχέσεων με τη Ρωσία οτι η Ελλάδα είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μπορεί όμως να αξιοποιεί και ιστορικές σχέσεις και -συνεργασίες.

-Η Ελλάδα πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. Ο ελληνορωσικός διάλογος είναι σημαντικός. Δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε. Η επιθυμία μας να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας βοηθά να ξεπερνάμε τις δυσκολίες.

-Συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, τον νέο χάρτη, τις σχέσεις με την Τουρκία. Εφέφρασα στον κ. Πούτιν την ανησυχία μας για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, στο βαθμό που διατηρεί το casus belli.

-Συζητήσαμε τις δυνατότητες επέκτασης του Turkish Stream, κάτι που, σε συνδυασμό με άλλες εξελίξεις, θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

-Ευχαρίστησα τον κ. Πούτιν για τη σταθερή του θέση στο Κυπριακό.

-Μιλήσαμε και για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Εξήγησα τις θέσεις της ελληνικής πλευράς ειδικά στο ζήτημα της ονομασίας των Βόρειων γειτόνων μας και γιατί για την Ελλάδα είναι σημαντικό. Για αυτό πιστεύω ότι η συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε δίκαιη βάση το πρόβλημα.

-Συζητήσαμε και για τις σχέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Tόνισα ότι η Ελλαδα τηρεί τις δεσμεύσεις της εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία για αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων πρέπει να περιλαμβάνει και τη Ρωσία, μέσα από το διάλογο.

-Συμφωνήσαμε το 2019 να είναι έτος πολιτιστικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία.

-Πιστεύω ότι η αρνητική συγκυρία των μνημονίων ήταν μια μελανή παρένθεση και σήμερα το έχουμε ξεπεράσει. Εχουμε ανακτήσει μεγάλο μέρος της οικονομικής μας κυριαρχίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που εκ της θέσης της δύσκολα θα μπορούσε να χάσει τη γεωπολιτική της σημασία. Με την εξωτερική μας πολιτική αποδείξαμε ότι μπορούμε ταυτόχρονα να είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αλλά και να διατηρούμε μακροχρόνιες συνεργασίες και ότι μπορούμε να γίνουμε μια γέφυρα συνεργασίας.

-Θα συμφωνήσω με την εκτίμηση ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλοκαίρι. Θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα σε κρισιμα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας δεν κινείται με γνώμονα πιέσεις άλλων χωρών. Εμείς δεν ταυτιστήκαμε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο με τους ευρωπαίους για την υπόθεση Σκριπάλ. Από την άλλη όταν βλέπουμε μεμονωμένα περιστατικά είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε μηνύματα αλλά και να κοιτάζουμε μπροστά. Αυτή η υπόθεση έχει λήξει. Αυτό που μετράει είναι να εμβαθύνουμε την εταιρική μας συνεργασία σε μια σειρά από τομείς.

-Ως προς το θέμα της Κύπρου έχουν υπάρξει οι απαραίτητες επικοινωνίες με την κυπριακή δημοκρατία και έχουν δοθεί οι αμοιβαίες διευκρινίσεις. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για προοπτική στρατιωτικοποίησης του νησιού. Αυτά είναι έξω από την δική μας λογική. Η Ελλάδα μπορεί να είναι αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αλλά και ένας αξιόπιστος εταίρος που ενισχύει ιστορικές σχέσεις συνεργασίας. Η Ελλάδα επιδιώκει να παίξει έναν ρόλο γέφυρας.

-Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την αρχή της διαφοροποίησης των διόδων. Αυτό σημαίνει πολλαπλασιασμός όχι αποκλεισμός πηγών και διόδων. Υπάρχουν εντός της ΕΕ δύο μέτρα και δύο σταθμό, όταν προωθείται ο North 2 αλλά υπάρχουν προσκόμματα για τον Turkish Stream. Θεωρούμε ότι στα ζητήματα αυτά στο μέλλον θα υπάρξει κατανόηση και από την Επιτροπή.

ΦΩΤΟ: REUTERS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 02 Δεκ 2020 | 16:43

Σκληρή απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Κάθε μέρα και μια ακόμη αυτογελοιοποίηση

Άμεση αντίδραση Πέτσα στην ανάρτηση Τσίπρα που κατηγορεί εκ νέου την κυβέρνηση για παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων.

"ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ" 02 Δεκ 2020 | 14:36

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Θα λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως ο πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει να λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 30 Νοε 2020 | 15:41

Κορονοϊός-Ασθενής καθηγητής Καρδιολογίας στο Ιπποκράτειο με 250 νοσηλευόμενους: Δεν τους νοιάζει αν φταίει ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας

Τι αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας που νοσηλεύεται με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο μέσα από την κλινική Covid του νοσοκομείου

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ 27 Νοε 2020 | 15:23

Τσίπρας: Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας είναι εκτός ελέγχου

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Δράμας, είπε ότι η κατάσταση βρίσκεται "εκτός ελέγχου".

ΑΠΟ ΤΗ SUN 27 Νοε 2020 | 10:44

Δημοσίευμα "φωτιά" για Πούτιν: Η εξώγαμη κόρη με πρώην καθαρίστρια και... νυν εκατομμυριούχο [εικόνες]

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρεται να έχει αποκτήσει εξώγαμη κόρη με μία πρώην καθαρίστρια. Το Κρεμλίνο διαψεύδει το δημοσίευμα μιλώντας για "κίτρινη δημοσιογραφία".

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 26 Νοε 2020 | 09:55

Τσακώθηκαν και για το... ρούτερ του Μαξίμου - Μητσοτάκης: Δεν το βρήκα - ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς το αφήσαμε

Καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για το... ρούτερ του Μαξίμου. Τι απάντησε ο πρωθυπουργός στο ανέκδοτο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

"ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ" 25 Νοε 2020 | 20:57

Το μήνυμα Τσίπρα για τον θάνατο του Μαραντόνα - "Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ"

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτησε τον "Ντιέγκο των παιδικών μας αναμνήσεων".

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 15:53

Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές "ρίξε τα όλα στους προηγούμενους"- Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη

Ποιο ήταν το ανέκδοτο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 15:47

Οι εξηγήσεις Μητσοτάκη για τη δήλωση Γεραπετρίτη για τις κλίνες ΜΕΘ και τους "περισσότερους νεκρούς"

Κάλυψη στον Γιώργο Γεραπετρίτη για τη δήλωσή του για τις κλίνες ΜΕΘ έδωσε ο πρωθυπουργός

25 Νοε 2020 | 14:19

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: "Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας ούτε Μωυσής- Μην σκοτώνετε την λογική"

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 25 Νοε 2020 | 08:01

Πορείες Πολυτεχνείου: Η Κρατική Ασφάλεια αρχίζει έρευνα για τους Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη - Ζητά ονόματα βουλευτών

Η παραγγελία για την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έφθασε στα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

«ΖΗΤΑΕΙ ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» 24 Νοε 2020 | 20:58

Απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Πλειοδοσία για όλα η αντιπολιτευτική συνταγή του

Στις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα μας και ο υπόλοιπος κόσμος, οι πολίτες ζητούν λιγότερο λαϊκισμό και περισσότερη σοβαρότητα, αναφέρει ο Στέλιος Πέτσας.