Αναστασιάδης: Γιατί ναυάγησαν οι συνομιλίες της Ελβετίας για το Κυπριακό

Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία κατά τις διαβουλεύσεις στο Μοντ Πελεράν, δήλωσε ο κύπριος πρόεδρος σε διακαναλική συνέντευξή του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αναστασιάδης: Γιατί ναυάγησαν οι συνομιλίες της Ελβετίας για το Κυπριακό

Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία κατά τις διαβουλεύσεις στο Μοντ Πελεράν. Αυτό δήλωσε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου για το ναυάγιο των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας. Την ίδια στιγμή, εμφανίστηκε αποφασισμένος να προβεί στα απαραίτητα διαβήματα για να αρχίσει και πάλι ο διάλογος. «Δεν θα αφήσω να χαθεί η ελπίδα, όσο αυτό εξαρτάται από τα δικά μου χέρια», είπε χαρακτηριστικά.

«Η σημερινή ομιλία θα ήθελα να αφορούσε την ενημέρωση περαιτέρω προόδου, λυπούμαι να καταγράψω τα γεγονότα που μας οδήγησαν στην αποτυχία», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος τόνισε ότι «δε θα μπει στη διαδικασία επίρριψης ευθυνών».

Ο κύπριος πρόεδρος ανέφερε πως υπήρξε προσπάθεια από μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς να συνδεθεί το εδαφικό με την ασφάλεια, τις εγγυήσεις και την πολυμερή διάσκεψη. Αναφερόμενος στις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι υπήρξε κατάληξη, με ελάχιστες αποκλίσεις, στις διαβουλεύσεις για την έκταση του εδάφους της τουρκοκυπριακής συνιστώσας και έκανε λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις στη συζήτηση για τις ακτογραμμές κάθε πολιτείας. Όπως όμως τόνισε παρέμειναν οι βασικές διαφορές επί του αριθμού των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι δύο ηγέτες, είχαν συμφωνήσει από την πρώτη τους συνάντηση στην Ελβετία ότι οι συζητήσεις τους θα επικεντρώνονταν στα τρία βασικά κριτήρια του εδαφικού: Το ποσοστό εδάφους κάθε πλευράς, τον αριθμό των ε/κ προσφύγων οι οποίοι θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση και η έκταση των ακτογραμμών για την κάθε πλευρά. Προς απόδειξη της πολιτικής του βούλησης, είπε ο κύπριος πρόεδρος, αποδέχθηκε να καθοριστούν τα κριτήρια για το εδαφικό με ελαφρά απόκλιση, ενώ αποδέχθηκε και αποκλίσεις σε σχέση με την παραμονή Τ/κ υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, με την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα ίσχυε και για τους Ε/κ στην ευρύτερη περιοχή της Καρπασίας.

Η συμφωνία που επήλθε επί του ποσοστού εδάφους της τουρκοκυπριακής πλευράς, ήταν 28,2% (πρόταση της Ε/κ πλευράς) με 29,2% (πρόταση της Τ/κ πλευράς).

Αναφορικά με το θέμα της επιστροφής προσφύγων, είπε ότι με βάση εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών θα έπρεπε να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση 78,247 πρόσφυγες το ελάχιστο ή 94,484 το μέγιστο. Ο αρχικός αριθμός που δόθηκε από την Ε/κ ήταν επιστροφή προσφύγων από 78.000 μέχρι 92.000. Ο κ. Ακιντζί, πρότεινε αρχικά επιστροφή αριθμού της τάξης των 55.000 και ακολούθως από δέχθηκε 65.000. «Ήταν εμφανής η πρόθεση διασύνδεσης του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Απέρριψα σαν απαράδεκτη την πρόταση και επέμεινα στους αριθμούς με τις εκτιμήσεις των ΗΕ», είπε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας ωστόσο ότι έκανε συμβιβαστικές προτάσεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Η τ/κ πλευρά όμως δεν επεδείκνυε την απαραίτητη ευελιξία.

O κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμβάλει εμπράκτως στην επανέναρξη του διαλόγου, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένας να προβεί σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα γέτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος από το σημείο που διακόπηκε στο Μοντ Πελεράν.

Αναφερόμενος στο θέμα των δύο φάσεων των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι αναβολή ζητήθηκε επειδή έπρεπε να νιώθει βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη να συμμετάσχει σε μια πολυμερή. «Δεν ήμουν εξουσιοδοτημένος να αποδεχτώ οτιδήποτε στην πρώτη φάση του Μοντ Πελεράν, καθώς θα έπρεπε να λάβω έγκριση της Ελλάδας για να συμφωνήσω σε πολυμερή που θα συμμετείχε και η ίδια». Μετά από επικοινωνίες, «οι εύλογες ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης ξεπεράστηκαν και ορίστηκε καταρχήν ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης» ανέφερε και πρόσθεσε πως η συνεργασία με τον έλληνα πρωθυπουργό υπήρξε άριστη και η στήριξη του ήταν αμέριστη. Ερωτηθείς πάντως για δημοσιεύματα που αναφέρονται στο ρόλο του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Εγώ συνομιλώ με τον έλληνα πρωθυπουργό και η συνεννόησή μας είναι άριστη. Όπως άριστη είναι και η συνεννόηση με τα περισσότερα κόμματα».

«Θα ήθελα να επαναλάβω προς τον κυπριακό λαό είναι η αποφασιστικότητά μου να συνεχίσω την προσπάθεια για αποκατάσταση της αδικίας και του απαράδεκτου status quo που υπάρχει. Η ελπίδα δεν θα επιτρέψω να χαθεί, όσο εξαρτάται από τα δικά μου χέρια» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύπριος πρόεδρος.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Αναστασιάδης, νωρίτερα είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν και το ναυάγιο στις συνομιλίες για τα κριτήρια του εδαφικού.

Εξάλλου, ο γ.γ. του ΟΗΕ , με γραπτή δήλωση του, καλεί τους δύο ηγέτες της Κύπρου «να πράξουν τα μέγιστα για να ξεπεραστεί το παρόν εμπόδιο και να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο έργο που ανέλαβαν στο Μοντ Πελεράν». Ο κ. Μπαν προέτρεψε τα μέρη να αποφύγουν δηλώσεις και ενέργειες που θα καταστήσουν δυσκολότερη την επανάληψη των συνομιλιών και τους υπενθυμίζει ότι προσωρινά πισωγυρίσματα δεν είναι ασυνήθιστα όταν πλησιάζει η τελική φάση διαπραγματευτικής διαδικασίας. Έκκληση για στήριξη των δύο ηγετών απηύθυνε και προς τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία , Ελλάδα, Βρετανία.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Αναστασιάδη:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΝΑΙ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ 04 Νοε 2021 | 07:19

"Χαστούκι" Μακρόν σε Ερντογάν - Προσκάλεσε και την Κύπρο στη Σύνοδο για τη Λιβύη

Πρόσκληση για να παραστεί η Κύπρος στη διάσκεψη για τη Λιβύη, δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν.

ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ 29 Νοε 2021 | 16:41

Το πρωτότυπο άρθρο του Νίκου Μαραντζίδη: "Γιατί τόσοι πρώην αριστεροί έγιναν ένθερμοι δεξιοί"

Το άρθρο του καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη στην Καθημερινή της Κυριακής για ένα σύγχρονο φαινόμενο

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 29 Νοε 2021 | 13:30

Η απάντηση στην "απορία" του Στέφανου Μάνου: Γιατί στην Ελλάδα θρηνούμε περισσότερους θανάτους από τον κορονοϊό

Πώς απάντησε στον Στέφανο Μάνο για τους θανάτους από κορονοϊό ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, με άρθρο του στην Καθημερινή

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 29 Νοε 2021 | 13:17

Παπανδρέου με... Τρέλα: Η τρυφερή σέλφι του Γιώργου και η σκυλίτσα με το απίθανο όνομα [εικόνα]

Η ανάρτηση του Γιώργου Παπανδρέου με φωτογραφία με τον σκύλο του, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ 29 Νοε 2021 | 12:43

Η απάντηση του Στέφανου Κασιμάτη για τις αντιδράσεις στα όσα έγραψε για τη "μακαρίτισσα Φώφη"

Πώς απάντησε ο δημοσιογράφος Στέφανος Κασιμάτης στα σχόλια που προκάλεσε το κείμενό του στην εφημερίδα Τα Νέα για τη Φώφη Γεννηματά

"ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ" 29 Νοε 2021 | 12:26

Διαμαντοπούλου: Το ΚΙΝΑΛ να κόψει κάθε σχέση με τη λαϊκίστικη Αριστερά - Νέα σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα το μεγάλο στοίχημα

Η Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε για τις διδικασίες στο ΚΙΝΑΛ και τη σοσιαλδημοκρατία πως "δεν μπορεί να μιλάμε για επιστροφή".

ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ" 29 Νοε 2021 | 11:48

ΥΠΕΞ στους Έλληνες της Αιθιοπίας: Εγκαταλείψτε τη χώρα

Το υπουργείο Εξωτερικών με σύστασή του καλεί τους Έλληνες της Αιθιπίας να αποχωρήσουν από τη χώρα.

29 Νοε 2021 | 11:36

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Δεν θα πάμε σε lockdown, η χώρα δεν θα κλείσει - Παράθυρα σε νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

"Δεν θα πάμε σε lockdown, κάνουμε ότι είναι δυνατόν μέσα από τα μέτρα που υπάρχουν" ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ 29 Νοε 2021 | 10:33

Αντίστροφη μέτρηση για το debate των 5 στο ΚΙΝΑΛ χωρίς τον Παπανδρέου - Οι 5 θεματικές και η διαδικασία

Τα ξίφη τους θα διασταυρώσουν στο στούντιο της ΕΡΤ οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ 29 Νοε 2021 | 10:33

Μετάλλαξη Όμικρον - Πλεύρης: Σε 10-15 μέρες θα έχουμε εικόνα - Είμαστε σε επιφυλακή

"Η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα και είμαστε σε επιφυλακή, καθώς η μετάλλαξη 'Ομικρον κινείται σε διαφορετικές χώρες", τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλευρης.

ΟΧΙ ΣΕ LOCKDOWN 29 Νοε 2021 | 10:24

Απόλυτος ο Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η αγορά τα Χριστούγεννα

"Ο στόχος μας είναι να έχουμε γιορτές με ανοιχτά καταστήματα και ανοιχτά εστιατόρια" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Γεωργιάδης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ 29 Νοε 2021 | 09:34

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Οδηγίες για την ψηφοφορία της Κυριακής - Πιστοποιητικά εμβολιασμού, μάσκες και rapid test για ανεμβολίαστους

Με μέτρα κατά του κορονοϊού θα διεξαχθεί η εκλογική αναμέτρηση στο ΚΙΝΑΛ. Δείτε αναλυτικά πώς θα προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα ψηφοφόροι και εφορευτικές επιτροπές.

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 29 Νοε 2021 | 08:58

132 νέοι επιστήμονες από το Ηράκλειο Κρήτης στηρίζουν Νίκο Ανδρουλάκη

"Η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη απαντά στις ανάγκες της εποχής για μια σύγχρονη, ανανεωμένη και δυναμική ηγεσία", αναφέρουν 132 επιστήμονες από το Ηράκλειο Κρήτης.