Δείτε Live τις δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup

Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα το οποίο ουσιαστικά έκλεισε την β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Δείτε Live τις δηλώσεις

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δείτε Live τις δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup

Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα το οποίο ουσιαστικά έκλεισε την β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

"Λευκό καπνό" είχαμε γύρω στις 21:30, με τις πληροφορίες να μιλάνε για το "πράσινο φως" στην εκταμίευση της δόσης των 8,5 δις ευρώ, ενώ υπάρχει και δέσμευση για το χρέος.

Δείτε Live τις δηλώσεις μετά το τέλος του Eurogroup:

Γέρουν Ντάισελμπλουμ: Καταλήξαμε στο πρόγραμμα. Ειδαμε το φιλόδοξο πακέτο που συμφωνήθηκε μεταξύ Θεσμών κι Ελλάδος. Είδαμε και την υιοθέτηση των προαπαιτουμένων για τη β' αξιολόγηση. Οι ελληνικές αρχές θα ασχοληθούν με τη δημιουργία μιας τράπεζας ανάπτυξης. Το Εurogroup υπογράμμισε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πιστεύω ότι αυτά θα εφαρμοστούν ως το τέλος του προγράμματος. Παράταση των ωριμάνσεων, αλλά και των επιτοκίων έως και 15 έτη. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης. Αν υπάρχει ανάπτυξη, τότε θα υπάρχει ταχύτερη αποπληρωμή δανείων. Αν η ανάπτυξη είναι μειωμένη, τότε θα υπάρχει περαιτέρω παράταση για την αποπληρωμή αυτών. Τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν όσο αυτό χρειάζεται στο τέλος του προγράμματος. Το Εurogroup μελέτησε ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλα σενάρια και επανεβεβαίωσε την πρόθεσή του προς την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών. Ο ESM θα εγκρίνει την εκταμίευση της τρίτης δόσης με ποσό 8.5 δις ευρώ. Το Εurogroup συγχαίρει τον ελληνικό λαό για τη λύση που βρήκαμε. Θα προετοιμάσουμε μια στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της μέσα στο 2017.

Πιέρ Μοσκοβισί: Καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία. Η πρώτη συνθήκη για τη συμφωνία ήταν να συνομολογήσουμε ότι τα προαπαιτούμενα της β αξιολόγησης είχαν όλα γίνει σεβαστά. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της, 140 προαπαιτούμενα! Ηταν πολλά. Και πολλά από αυτά δεν ήταν αμελητέα, το δημοσιονομικό, η ενέργεια και άλλοι τομείς. Η συμφωνία είναι σπουδαία. Κι εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε το θάρρος που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Είναι μια ξεκάθαρη δέσμευση. Θα χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους και όλους τους οικονομικούς θεσμούς για να μπορέσει η Ελλάδα να θεσμοθετήσει εργαλεία επένδυσης. Πρόκειται για ένα βήμα προς το μέλλον, για πραγματικά καλά νέα που δίνουν ελπίδα στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Είναι ενα παράθυρο ευκαιρίας για να εμβαθύνουμε και να ενδυναμώσουμε την ευρωζώνη και την δημοσιονομική ένωση.

Κλάους Ρέγκλινγκ: Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας έρχονται μετά τις εξελίξεις τα τελευταία έτη. Θεωρώ άκρως εντυπωσιακό που η Ελλάδα ήταν μία από τις λίγες χώρες με πλεόνασμα το 2016. Θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα του χρέους που ίσως συνομολογηθούν στο τέλος του προγράμματος. Αυτή η δόση θα ανέλθει σε 8,5 δις ευρώ, ποσό που θα καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους για τους επόμενους μήνες και κάποιες ανάγκες της Ελλάδας για το επόμενο τρίμηνο. Η πρώτη εκταμίευση στις αρχές Ιουλίου και θα ανέρχεται σε 7,7 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 6,9 θα διατεθούν για τη διευθέτηση του χρέους. Θα υπάρχουν και άλλες εκταμιεύσεις μέχρι να φτάσουμε στο ποσό των 8,5 δις ευρώ μετά το καλοκαίρι και υπό τον όρο ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Πάνω από το 50% του ελληνικού δημοσίου χρέους θα έχει μια σταθερή τροχιά. Η Ελλάδα ήδη επωφελείται και μπορεί να επωφεληθεί από τα δικά μας δάνεια: Το 2016 ο ελληνικός προϋπολογισμός επωφελήθηκε 9,6 δις ευρώ από τα χαμηλά επιτόκια των δανείων μας.

Κριστίν Λαγκάρντ: Ανακοίνωση με την οποία επί της ουσίας προτείνει τη συμμετοχή επί της αρχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εξέδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
«Θα ήθελα να ανακοινώσω την πρόθεσή μου να προτείνω στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ την κατ 'αρχήν έγκριση (AIP) μιας νέας συμφωνίας του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Έχουμε σημειώσει τη σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, η οποία υποστηρίζεται από νομοθεσία του ελληνικού κοινοβουλίου. Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το πεδίο και τον τύπο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας. Η έγκριση είναι μια διαδικασία στην οποία το ΔΝΤ βασίστηκε στο παρελθόν όπου υπήρξε συμφωνία για τις πολιτικές που θα στηρίζονταν σε ένα πρόγραμμα, αλλά στο οποίο δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ του μέλους και των πιστωτών του σχετικά με νέα χρηματοδότηση ή ανακούφιση χρέους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το AIP θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που σημειώθηκε στις πολιτικές, ενώ η αποδέσμευση πόρων στο πλαίσιο του διακανονισμού του ΔΝΤ, θα εξαρτηθεί από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα αναλάβουν δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους επαρκείς για την εξασφάλιση της διατηρησιμότητας του χρέους».
Στις δηλώσεις της, η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε, πάνω κάτω, όσα σημειώθηκαν στην δήλωση της: "Σημειώθηκε ένα σημαντικό βήμα ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό προς μια καλύτερη ανάπτυξη. Εγώ θα προτείνω στο συμβούλιο του ΔΝΤ, την έγκριση επί της αρχής μιας νέας προληπτικής ρύθμισης για την Ελλάδα. Το ποσό θα είναι 2 δις δολάρια. Ο χρόνος της πρότασής μου θα είναι σύντομος και θα εκκινήσω τη διαδικασία πριν την 20η Ιουλίου. Ο ένας βραχίονας του προγράμματος είναι οι πολιτικές που αναμένουμε να λάβει η Ελλάδα, ο άλλος είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Ο πρώτος, ήταν κάτι που εκπλήρωσε η Ελλάδα. Υπήρχε πρόοδος και στην ελάφρυνση του χρέους, αλλά το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα επ' αυτού. Η παρούσα συμφωνία μας επιτρέπει να διατηρήσουμε τα κέρδη που σημείωσε η Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις και να έχουμε περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Μιλάμε για μια συμφωνία επί της αρχής. Μια διαδικασία η οποία απεδείχθη αποτελεσματική σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους. Αν η πρόταση υιοθετηθεί από το ΔΝΤ θα υπάρχει εκταμίευση με βάση την τελική συμφωνία επί της ελάφρυνσης του χρέους. Το πρόγραμμα υιοθετείται από το ΔΝΤ επί της αρχής, οι δόσεις εκταμιεύονται μόνον εφόσον τεθούν ξεκάθαρα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η κρίση αποφεύχθηκε. Διατηρείται η σταθερότητα, η προσπάθεια μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Διατρανώνουμε εκ νέου την υπόσχεση στην Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση. Καλύτερη θα ήταν η τελική έγκριση επί των μέτρων χρέους ώστε να υπάρξει περισσότερη διαύγεια. Αυτή εδώ όμως είναι όντως η δεύτερη καλύτερη λύση.

Η αναλυτική ανακοίνωση του Eurogroup

Το Eurogroup στην ανακοίνωση του καλωσορίζει τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σε ένα πακέτο δομικών μέτρων, που όπως αναφέρει στοχεύει να ενισχύσει την ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει τις υποβόσκουσες δομικές ανισορροπίες στα δημοσιονομικά και χαράζει το δρόμο για επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.
"Σήμερα το Eurogroup συζήτησε ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους με το στόχο η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια. Το Eurogroup επανεβεβαίωσε τις δεσμεύσεις και αρχές που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις του Μαΐου του 2016. Σημειώσαμε ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων βραχυπρόθεσμων μέτρων ήδη συμβάλει σε ουσιαστική μείωση των καθαρών χρηματοδοτικών αναγκών (GFN) της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και βελτιώνει σημαντικά το προφίλ του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022 και από εκεί και μετά μία δημοσιονομική τροχιά που είναι συμβατή με τις δεσμεύσεις της στο Ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ένα πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με ή πάνω από αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2023 μέχρι 2060.
Το Eurogroup συμπεραίνει ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί εντός του πλαισίου των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Μαΐου 2016. Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup υπενθύμισε την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους με αναφορά στα συμφωνηθέντα ορόσημα για τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες, που πρέπει να παραμείνουν κάτω από 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σε ένα σταθερά καθοδικό μονοπάτι.
Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι είναι έτοιμο να εφαρμόσει ένα δεύτερο σετ μέτρων για το χρέος στο βαθμό που είναι αναγκαίο για να επιτευχθούν οι προαναφερθέντες στόχοι των καθαρών χρηματοδοτικών αναγκών, σε συμμόρφωση με τη δήλωση του Eurogroup της 25ης Μαϊου 2016."

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ 04 Οκτ 2021 | 06:51

Eurogroup: Στο επίκεντρο οι τιμές της ενέργειας και οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη

Η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και η μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, θα είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 19 Οκτ 2021 | 09:31

Το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ ζήτησε από τον Μπορέλ να υποβάλει προτάσεις εναντίον της Τουρκίας - Παρέμβαση Δένδια

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε από τον Μπορέλ προτάσεις κατά της Τουρκίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 09:27

Πιερρακάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα

"Είναι μία τεράστια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τα κεφάλαια με έναν τρόπο που θα αλλάξει το παραγωγικό μας μοντέλο", σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 19 Οκτ 2021 | 08:59

Επιμένει ο Πολάκης για το κτηνιατρικό φάρμακο ως θεραπεία για τον κορονοϊό: Το δίνουν και στην Ινδία

"Ξεπέρασες τα όρια, αποδεικνύοντας την μικροψυχία και την αμορφωσιά σου", έγραψε ο Π. Πολάκης για τον Κυρ. Μητσοτάκη.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΘΕΣ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟ 19 Οκτ 2021 | 08:49

Ντόρα Μπακογιάννη: Το απρόοπτο σκηνικό με τον σκύλο της - Πως αντέδρασε live [βίντεο]

Τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας ο σκύλος της Ντόρας Μπακογιάννη. Τι έκανε και πως αντέδρασε η ίδια.

"ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΜΗΣ" 19 Οκτ 2021 | 08:35

ΣΥΡΙΖΑ για ακρίβεια: Μητσοτάκης - Γεωργιάδης εμπαίζουν τους πολίτες

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί Μητσοτάκγη και Γεωργιάδη πως εμπαίζουν τους πολίτες για την ακρίβεια.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΣΙΣΙ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 19 Οκτ 2021 | 07:45

Τριμερής Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου: Συνάντηση κορυφής στην Αθήνα με ηχηρά μηνύματα για την ανατολική Μεσόγειο

Η 9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη, 19 Οκτωβρίου στο Χίλτον.

ΛΗΓΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 19 Οκτ 2021 | 07:38

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις Παπανδρέου - "Φωτιές" στα επιτελεία των υποψήφιων αρχηγών

Στην Κωνσταντινούπολη ο Παπανδρέου - Με εξαίρεση τον Κεγκέρογλου, οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν.

ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΜΥΕΛΩΜΑ 19 Οκτ 2021 | 07:24

Η μεγάλη μάχη της Ντόρας Μπακογιάννη με τον καρκίνο: Το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι συναντήσεις στο Μαξίμου

Κύμα συμπαράστασης από πολιτικούς φίλους και αντιπάλους της Ντόρας Μπακογιάννη. "Δεν το βάζουμε κάτω. Ελπίζω να βγω πιο δυνατή", δήλωσε.

ΜΕΣΩ FACEBOOK 18 Οκτ 2021 | 22:55

Δήμητρα Λιάνη κατά Γιώργου Παπανδρέου: Διχάζει και αποσυνθέτει ό,τι απέμεινε από το ΠΑΣΟΚ

Η αιχμηρή ανάρτηση της Δήμητρας Λιάνη, την ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες για την διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 18 Οκτ 2021 | 22:45

Ντόρα Μπακογιάννη: Τα "περαστικά" του Παύλου Πολάκη - "Ως γιατρός και συντοπίτης"

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του στο facebook εύχεται περαστικά στην Ντόρα Μπακογιάννη, "ως γιατρός και ως συντοπίτης", παρά τις πολιτικές τους διαφορές.

ΣΤΟ MEGA 18 Οκτ 2021 | 20:46

Ντόρα Μπακογιάννη: Βούρκωσε στον αέρα ο Γιάννης Πρετεντέρης - "Είναι ψυχάρα" [Βίντεο]

Η στιγμή που ο Γιάννης Πρετεντέρης συγκινήθηκε μιλώντας για την Ντόρα Μπακογιάννη στον αέρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ 18 Οκτ 2021 | 20:24

Ζοζέπ Μπορέλ: Η ΕΕ ετοιμάζει "έγγραφο επιλογών" για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Ο Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε "απαράδεκτες" τις παρενοχλήσεις πλοίων στις ΑΟΖ κρατών-μελών.