Δείτε Live τις δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup

Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα το οποίο ουσιαστικά έκλεισε την β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Δείτε Live τις δηλώσεις

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δείτε Live τις δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup

Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα το οποίο ουσιαστικά έκλεισε την β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

"Λευκό καπνό" είχαμε γύρω στις 21:30, με τις πληροφορίες να μιλάνε για το "πράσινο φως" στην εκταμίευση της δόσης των 8,5 δις ευρώ, ενώ υπάρχει και δέσμευση για το χρέος.

Δείτε Live τις δηλώσεις μετά το τέλος του Eurogroup:

Γέρουν Ντάισελμπλουμ: Καταλήξαμε στο πρόγραμμα. Ειδαμε το φιλόδοξο πακέτο που συμφωνήθηκε μεταξύ Θεσμών κι Ελλάδος. Είδαμε και την υιοθέτηση των προαπαιτουμένων για τη β' αξιολόγηση. Οι ελληνικές αρχές θα ασχοληθούν με τη δημιουργία μιας τράπεζας ανάπτυξης. Το Εurogroup υπογράμμισε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πιστεύω ότι αυτά θα εφαρμοστούν ως το τέλος του προγράμματος. Παράταση των ωριμάνσεων, αλλά και των επιτοκίων έως και 15 έτη. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης. Αν υπάρχει ανάπτυξη, τότε θα υπάρχει ταχύτερη αποπληρωμή δανείων. Αν η ανάπτυξη είναι μειωμένη, τότε θα υπάρχει περαιτέρω παράταση για την αποπληρωμή αυτών. Τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν όσο αυτό χρειάζεται στο τέλος του προγράμματος. Το Εurogroup μελέτησε ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλα σενάρια και επανεβεβαίωσε την πρόθεσή του προς την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών. Ο ESM θα εγκρίνει την εκταμίευση της τρίτης δόσης με ποσό 8.5 δις ευρώ. Το Εurogroup συγχαίρει τον ελληνικό λαό για τη λύση που βρήκαμε. Θα προετοιμάσουμε μια στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της μέσα στο 2017.

Πιέρ Μοσκοβισί: Καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία. Η πρώτη συνθήκη για τη συμφωνία ήταν να συνομολογήσουμε ότι τα προαπαιτούμενα της β αξιολόγησης είχαν όλα γίνει σεβαστά. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της, 140 προαπαιτούμενα! Ηταν πολλά. Και πολλά από αυτά δεν ήταν αμελητέα, το δημοσιονομικό, η ενέργεια και άλλοι τομείς. Η συμφωνία είναι σπουδαία. Κι εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε το θάρρος που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Είναι μια ξεκάθαρη δέσμευση. Θα χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους και όλους τους οικονομικούς θεσμούς για να μπορέσει η Ελλάδα να θεσμοθετήσει εργαλεία επένδυσης. Πρόκειται για ένα βήμα προς το μέλλον, για πραγματικά καλά νέα που δίνουν ελπίδα στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Είναι ενα παράθυρο ευκαιρίας για να εμβαθύνουμε και να ενδυναμώσουμε την ευρωζώνη και την δημοσιονομική ένωση.

Κλάους Ρέγκλινγκ: Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας έρχονται μετά τις εξελίξεις τα τελευταία έτη. Θεωρώ άκρως εντυπωσιακό που η Ελλάδα ήταν μία από τις λίγες χώρες με πλεόνασμα το 2016. Θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα του χρέους που ίσως συνομολογηθούν στο τέλος του προγράμματος. Αυτή η δόση θα ανέλθει σε 8,5 δις ευρώ, ποσό που θα καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους για τους επόμενους μήνες και κάποιες ανάγκες της Ελλάδας για το επόμενο τρίμηνο. Η πρώτη εκταμίευση στις αρχές Ιουλίου και θα ανέρχεται σε 7,7 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 6,9 θα διατεθούν για τη διευθέτηση του χρέους. Θα υπάρχουν και άλλες εκταμιεύσεις μέχρι να φτάσουμε στο ποσό των 8,5 δις ευρώ μετά το καλοκαίρι και υπό τον όρο ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Πάνω από το 50% του ελληνικού δημοσίου χρέους θα έχει μια σταθερή τροχιά. Η Ελλάδα ήδη επωφελείται και μπορεί να επωφεληθεί από τα δικά μας δάνεια: Το 2016 ο ελληνικός προϋπολογισμός επωφελήθηκε 9,6 δις ευρώ από τα χαμηλά επιτόκια των δανείων μας.

Κριστίν Λαγκάρντ: Ανακοίνωση με την οποία επί της ουσίας προτείνει τη συμμετοχή επί της αρχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εξέδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
«Θα ήθελα να ανακοινώσω την πρόθεσή μου να προτείνω στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ την κατ 'αρχήν έγκριση (AIP) μιας νέας συμφωνίας του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Έχουμε σημειώσει τη σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, η οποία υποστηρίζεται από νομοθεσία του ελληνικού κοινοβουλίου. Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το πεδίο και τον τύπο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας. Η έγκριση είναι μια διαδικασία στην οποία το ΔΝΤ βασίστηκε στο παρελθόν όπου υπήρξε συμφωνία για τις πολιτικές που θα στηρίζονταν σε ένα πρόγραμμα, αλλά στο οποίο δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ του μέλους και των πιστωτών του σχετικά με νέα χρηματοδότηση ή ανακούφιση χρέους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το AIP θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που σημειώθηκε στις πολιτικές, ενώ η αποδέσμευση πόρων στο πλαίσιο του διακανονισμού του ΔΝΤ, θα εξαρτηθεί από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα αναλάβουν δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους επαρκείς για την εξασφάλιση της διατηρησιμότητας του χρέους».
Στις δηλώσεις της, η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε, πάνω κάτω, όσα σημειώθηκαν στην δήλωση της: "Σημειώθηκε ένα σημαντικό βήμα ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό προς μια καλύτερη ανάπτυξη. Εγώ θα προτείνω στο συμβούλιο του ΔΝΤ, την έγκριση επί της αρχής μιας νέας προληπτικής ρύθμισης για την Ελλάδα. Το ποσό θα είναι 2 δις δολάρια. Ο χρόνος της πρότασής μου θα είναι σύντομος και θα εκκινήσω τη διαδικασία πριν την 20η Ιουλίου. Ο ένας βραχίονας του προγράμματος είναι οι πολιτικές που αναμένουμε να λάβει η Ελλάδα, ο άλλος είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Ο πρώτος, ήταν κάτι που εκπλήρωσε η Ελλάδα. Υπήρχε πρόοδος και στην ελάφρυνση του χρέους, αλλά το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα επ' αυτού. Η παρούσα συμφωνία μας επιτρέπει να διατηρήσουμε τα κέρδη που σημείωσε η Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις και να έχουμε περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Μιλάμε για μια συμφωνία επί της αρχής. Μια διαδικασία η οποία απεδείχθη αποτελεσματική σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους. Αν η πρόταση υιοθετηθεί από το ΔΝΤ θα υπάρχει εκταμίευση με βάση την τελική συμφωνία επί της ελάφρυνσης του χρέους. Το πρόγραμμα υιοθετείται από το ΔΝΤ επί της αρχής, οι δόσεις εκταμιεύονται μόνον εφόσον τεθούν ξεκάθαρα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η κρίση αποφεύχθηκε. Διατηρείται η σταθερότητα, η προσπάθεια μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Διατρανώνουμε εκ νέου την υπόσχεση στην Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση. Καλύτερη θα ήταν η τελική έγκριση επί των μέτρων χρέους ώστε να υπάρξει περισσότερη διαύγεια. Αυτή εδώ όμως είναι όντως η δεύτερη καλύτερη λύση.

Η αναλυτική ανακοίνωση του Eurogroup

Το Eurogroup στην ανακοίνωση του καλωσορίζει τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σε ένα πακέτο δομικών μέτρων, που όπως αναφέρει στοχεύει να ενισχύσει την ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει τις υποβόσκουσες δομικές ανισορροπίες στα δημοσιονομικά και χαράζει το δρόμο για επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.
"Σήμερα το Eurogroup συζήτησε ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους με το στόχο η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια. Το Eurogroup επανεβεβαίωσε τις δεσμεύσεις και αρχές που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις του Μαΐου του 2016. Σημειώσαμε ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων βραχυπρόθεσμων μέτρων ήδη συμβάλει σε ουσιαστική μείωση των καθαρών χρηματοδοτικών αναγκών (GFN) της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και βελτιώνει σημαντικά το προφίλ του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022 και από εκεί και μετά μία δημοσιονομική τροχιά που είναι συμβατή με τις δεσμεύσεις της στο Ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ένα πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με ή πάνω από αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2023 μέχρι 2060.
Το Eurogroup συμπεραίνει ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί εντός του πλαισίου των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Μαΐου 2016. Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup υπενθύμισε την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους με αναφορά στα συμφωνηθέντα ορόσημα για τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες, που πρέπει να παραμείνουν κάτω από 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σε ένα σταθερά καθοδικό μονοπάτι.
Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι είναι έτοιμο να εφαρμόσει ένα δεύτερο σετ μέτρων για το χρέος στο βαθμό που είναι αναγκαίο για να επιτευχθούν οι προαναφερθέντες στόχοι των καθαρών χρηματοδοτικών αναγκών, σε συμμόρφωση με τη δήλωση του Eurogroup της 25ης Μαϊου 2016."

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ ΠΥΡΑ 27 Σεπ 2020 | 13:14

Γεννηματά: "Η κυβέρνηση παίζει κορώνα - γράμματα την κρίση στην υγεία και την παιδεία"

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει τη σύγκρουση με τους μαθητές για να καλύψει τα δικά της λάθη.

ΜΠΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ 27 Σεπ 2020 | 12:58

Οργή ΥΠΕΞ για Καστελόριζο: Περιμένουμε από την Τουρκία να οδηγήσει τους υπαίτιους στη Δικαιοσύνη

Καταδίκασε το ΥΠΕΞ την προκλητική ενέργεια στο Καστελόριζο. "Τέτοιες ενέργειες δυναμιτίζουν τις προοπτικές αποκλιμάκωσης της έντασης".

ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 27 Σεπ 2020 | 09:55

Ερντογάν: Η επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ με τα "θέλω" του - Αυτές είναι οι αξιώσεις του

Ο Ερντογάν απέστειλε προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. -πλην Ελλάδας και Κύπρου- επιστολή θέτοντας εγγράφως τις θέσεις του.

27 Σεπ 2020 | 08:09

Τι φέρνει ο Πομπεο στην Αθήνα - Γιατί η επίσκεψή του εξοργίζει τους Τούρκους

Ο Μάικ Πομπέο επισκέπτεται την χώρα μας για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόο- Σαφές μήνυμα σε Άγκυρα.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 26 Σεπ 2020 | 19:13

ΣΥΡΙΖΑ: "Μια κυβέρνηση που επιλέγει να κατηγορεί τους πολίτες, έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα"

"Πολύ γρήγορα θα φανεί ότι η κοινωνία δεν έχει ανάγκη αυτή την κυβέρνηση", τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

ΣΤΙΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 26 Σεπ 2020 | 17:17

Νέα NAVTEX από την Τουρκία: Δεσμεύει περιοχή μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου για άσκηση

Δέσμευσε περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου στις 29 Σεπτεμβρίου από τις 8:00 έως τις 4:00.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 26 Σεπ 2020 | 14:26

Σκυλακάκης: Δεν αποκλείω ένα lockdown στην Αττική -Αν συμβεί θα κρατήσει λιγότερο από το προηγούμενο

"Δεν θα κρατήσει τόσο πολύ, αλλά θα έχει μισή διάρκεια από το προηγούμενο", ανέφερε.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Σεπ 2020 | 13:21

Μπάχαλο με τις καταλήψεις: Επέμβαση της ΟΠΚΕ στη Χαλκίδα - Στην Καλαμάτα έκανε κατάληψη μόνο το...λουκέτο

Περίπου 200 σχολεία τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα.Αποκλιμάκωση απο την επόμενη εβδομάδα "βλέπει" η κυβέρνησδη.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 26 Σεπ 2020 | 12:44

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμά του για την επέτειο της δολοφονίας Μπακογιάννη

"31 χρόνια μετά. Η ίδια αγάπη στη μνήμη μου", έγραψε στο μήνυμά του.

26 Σεπ 2020 | 12:12

"Μπορεί να έχεις πετάξει μακριά...": Η συγκινητική ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη για τον πατέρα του

"Μπορεί να έχεις πετάξει μακριά εδώ και τριάντα ένα χρόνια, αλλά εγώ κάθε μέρα σε αγγίζω...", ανέφερε στην ανάρτυησή του.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 26 Σεπ 2020 | 12:12

Νέα πρόκληση: "Ομοβροντία" δηλώσεων Ερντογάν - Ακάρ για "Γαλάζια Πατρίδα" και Αν. Μεσόγειο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ εμφανίζεται διαλλακτικός και υπέρ του διαλόγου στη διεθνή κοινότητα, σήμερα επέστρεψε στο γνωστό προκλητικό ύφος του.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 53 26 Σεπ 2020 | 11:15

Καζάνι που "βράζει" ο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κάνει πίσω ο Τσίπρας στο εσωκομματικό "αντάρτικο"

Το πραγματικό "μπρα ντε φερ" είναι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 26 Σεπ 2020 | 10:34

Δολοφονία Παύλου Μπακογιάννη: Η συγκινητική ανάρτηση της Ντόρας Μπακογιάννη για τα 31 χρόνια

Τριανταένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη και η Ντόρα Μπακογιάννη έστειλε το δικό της μήνυμα.