Live το συλλαλητήριο στην Αθήνα - Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου

Δείτε Live λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στο κέντρο της Αθήνας.

SHARE THIS
0
SHARES

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδήλωση για την Μακεδονία στο κέντρο της Αθήνας με πλήθος κόσμου να έχει κατακλύσει το Σύνταγμα. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου από κάθε γωνιά της Ελλάδας ταξίδεψαν για να βρεθούν στη μεγάλη διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας, οι εικόνες της οποίας κάνουν τον γύρο του κόσμου. Με το σύνθημα «Μίκη αλλάζεις την ιστορία» έγινε δεκτός από το πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης στην εξέδρα του συλλαλητηρίου. Χαιρετώντας τον κόσμο από την εξέδρα ο Μίκης Θεοδωράκης, σημέιωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι «μας κυβερνούν μειοψηφίας», ενώ ανέφερε ότι «η Μακεδονία είναι μια και Ελληνική».  

Η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη 

«Καλοί μου Ελληνες, αδέρφια μου φασιστες, ναζίστες, τραμπούκοι θα μάθατε ασφαλώς οτι οι πατριώτες που μας κυβερνούν και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα με λόγια σταράτα πατριωτικά και ασυμβίβαστα. Φίλοι και φίλες αφιερώνω την ομιλία μου στον Έλληνα που μας έφερε από τον οθωμανικό ζυγό τον Θεοδωρο Κολοκοτρώνη. Εγω δεν ντρεπομαι όπως οι εθνομηδενιστες που μας κυβερνούν» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Μας κυβερνούν μειοψηφίες και μας καταστρέφουν, καταστρέφουν τη χώρα μας οχυρωμένοι πίσω από τις εκλογικές αλχημείες... θλιβερές απολήξεις».

 

Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τον κόσμο να αναγνωρίσει «ότι είναι και δική μας ευθύνη να επιτρέπουμε να καπηλεύονται τα εθνικά μας θέματα. Δε μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας. Πρεπει να παραδεχθούμε τα λάθη και τις ευθυνες μας».  

«Εάν υποχωρήσουμε αυτή τη στιγμή είναι σαν να ανοιγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε αυτούς που μας απειλούν ξεδιάντροπα και ανοιχτά από το σύνταγμά τους. Οι περιφημες υποχωρήσεις του κου Ζάεφ όπως και τα σκεπτικά από τη συνθετη ονομασία είναι σκέτο κουτόχορτο που θα απευθύνονται μόνο σε λαό ηλιθιων. Αλήθεια τόσο βλάκες μας θεωρεί ο σκοπιανός πρωθυπουργός ή τόσο έτοιμους να κατεβάσουμε τα παντελόνια μας;» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Οι παραχωρήσεις του κ. Ζάεφ είναι σκέτο κουτόχορτο, όπως και τα σχετικά με τη σύνθετη ονομασία. Είναι κουτοπονηριές που μπορούν να απευθύνονται σε λαό ηλιθίων και γονατισμένων. Είναι ντροπή να αναφερθούμε σε αυτό. Αφού η ονομασία ενός αεροδρομίου μπορεί να αλλάξει αμέσως. Τόσο βλάκες μας θεωρεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός. Ή τόσο έτοιμους να κατεβάσουμε τα παντελόνια μας; Και ζητώ συγγνώμη για αυτήν την έκφραση, όμως είναι η μόνη κατανοητή». 

 

«Επειδή μας έφτασαν στο τελευταίο σκαλοπάτι με τις υπογραφές των μνημονίων νομίζουν ότι ξεχάσαμε την εθνική μας συνείδηση. Οι Ελληνες σηκώνονται ξανά. Είμαστε λαός ειρηνικός και φιλειρηνικός. Το γεγονός πως υπάρχουν χωρες που αναγνωρίζουν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία γελoιoποιούνται μπροστά στην ιστορία αφού μόνο η δική μας απόφαση θα κρίνει και θα νομιμοποιήσει το όνομα τους. Αφού μόνο εμείς μπορούμε να δώσουμε το δικαίωμα αυτό στα Σκόπια». 

«Χρειάζεται η βούλα της Ελλάδας για να θεωρηθούν Μακεδόνες και όχι βόρειοι και Νότιοι όπως είναι σήμερα» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης. «Εμείς βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας για να είμαστε αρεστοί στις ΗΠΑ. Θα πρεπει να αρνηθούμε κάθε αλλη παραχώρηση όσο καιρό οι σκοπιανοί μας απειλούν με το σύνταγμά τους. Σε μια δύσκολη για την πατρίδα μας κατάσταση, εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι αυτά τα προβλήματα. Τα Σκόπια με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα επιδιώκουν μια επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας, με στόχο τη δημιουργία της Μακεδονίας του Αιγαίου. Ο στόχος αυτός είναι βασικός στόχος της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί με την ιδέα αυτή και να έχουν σήμερα την πεποίθηση ότι είναι απόγονοι των βασιλέων της Μακεδονίας. Με προπαγάνδα κατόρθωσαν να παρασύρουν μεγάλο αριθμό κρατών επωφελούμενοι τη στάση Ελλήνων υπευθύνων που δεν έκαναν μεγάλη προσπάθεια να διαχεύσουν τις ανακρίβειές τους». 

 

«Είναι και δική μας ευθύνη ότι επιτρέψαμε να μεγαλώνουν τόσες γενιές Σκοπιανών με αυτές τις ιδέες. Δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτήν την παραχάραξη της ιστορίας. Η μόνη λύση είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον δικό τους μύθο και εμείς να παραμένουμε πιστοί στην ελληνικότητα της Μακεδονίας. Και να μη συμφωνήσουμε ότι υπάρχει μια άλλη Μακεδονία, γιατί θα είναι σαν να θέλουμε να βγάλουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε:

«Η υποχώρηση από την εθνική γραμμή θα έχει συνέπειες για τη χώρα, θα είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε αυτούς που μας απειλούν με το σύνταγμά τους. Υπάρχουν ισχυρές διεθνείς με στόχο τη σερβοποίηση της περιοχής της Μακεδονίας. Το επόμενο βήμα θα είναι η χώρα μας.  Αν υποχωρήσουμε τώρα, χωρίς να έχουν παραιτηθεί από τον στόχο της πολιτικής τους, θα μπορούν αύριο να μας απειλούν από ισχυρότερη θέση, και θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Αν υποχωρήσουμε ανοίγουμε τις πόρτες για να επιβληθεί ένα ιστορικά τραγικό ψέμα.Να ζητήσουμε δημοψήφισμα και να προκαλέσουμε συζήτηση στη Βουλή. Να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Είμαστε ενωμένοι γιατί ανεξλαρτητα από τις όποιες διαφωνιες μας είμαστε όλοι πατριώτες Γιατί όταν υπερασοπίζεσαι τα δίκια της πατρίδας σου αυτό δεν είναι εθνικισμός είναι πατριωτισμός». 

 

Τι είπε ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Δωρόθεος

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για την ονομασία της πΓΔΜ, μετά τον Μίκη Θεοδωράκη, τον λόγο πήρε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, ο οποίος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο, διάβασε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, που διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό του Έθνους, στηρίζει κάθε έκφραση υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και μακριά από κομματικούς χρωματισμούς. Σέβεται τον διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας αλλά και τις ανησυχίες του κλήρου και των πολιτών. Γι' αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους» τόνισε ο μητροπολίτης Σύρου.

«Με το όνομα Μακεδονία, το κράτος των Σκοπίων εκφράζει αλυτρωτικές διαθέσεις. Είναι ιερή ευθύνη της Εκκλησίας να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως» σημείωσε ο κ. Δωρόθεος, για να επισημάνει: «Ας γίνει αυτό το συλλαλητήριο σήμερα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας. Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων».

Δείτε live εικόνα από το Σύνταγμα: 

Κασιμάτης: Σήμερα εφαρμόζεται το άρθρο 120

«Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι εδώ. Ακόμη και αυτοί που είναι δεμένοι ''χειροπόδαρα'' συμφωνούν. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 120. Αυτό είναι η αντίσταση κατά του “Όχι”. Όλα αυτά γίνονται όταν έχουμε κυβερνήσεις που από το 2010 λένε όλο ''ναι'' στη δουλεία. Σήμερα ο ελληνικός λαός παίρνει την κυριαρχία στα χέρια του» ανέφερε ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, μιλώντας στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

«Η Ελλάδα εδώ είναι ολόκληρη και λέει ''όχι'' στη δουλεία από το 2010. Όχι σε καμιά παραχώρηση ελληνικής σπιθαμής γης στους ξένους. Όλη η Ελλάδα ξεπουλιέται σήμερα», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Τότε και η Τουρκία θα έπρεπε να λέγεται Ιωνία και η Σικελία μεγάλη Ελλάδα».

«Ας μου φέρει ένας διεθνολόγος ένα όνομα να μην έχει καμία σχέση με την Ιστορία του λαού του. Σήμερα είναι τυφλοί οι Ευρωπαίοι. Η μεικτή ονομασία που μαγειρεύουν, καταργούν την Μακεδονία την παλιά, καταργούν την ταυτότητα της Ελλάδας. Όχι χρησιμοποίηση της λέξης Μακεδονία σε καμία περίπτωση. Ποιος δε βλέπει την επεκτατική βουλιμία των μεγάλων δυνάμεων που θέλουν την συρρίκνωση της Ελλάδος» ανέφερε και κατέληξε: «Πρέπει να πούμε στον Κύριο Κοτζιά: “Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά”». 

Οι πολιτικές παρουσίες

To παρών στο συλλαλητήριο δίνει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς και στελέχη της ΝΔ μεταξύ αυτών ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης. Παρούσα και η Μαρία-Κόλλια Τσαρουχά, υφυπουργός Εσωτερικών και στέλεχος των ΑΝΕΛ, καθώς και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης της Θεσσαλονίκης Φράγκος Φραγκούλης. 

Παρόντες είναι ακόμα ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γεράσιμος Γιακουμάτος, αλλά και ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Το παρών στο συλλαλητήριο του Συντάγματος έδωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Βασίλης Λεβέντης. Επίσης στο χώρο του συλλαλητηρίου παρέστη και ο Γ.Γ της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Τι προηγήθηκε 

Χιλιάδες πολίτες έφτασαν στην Αθήνα με πλοία, αεροπλάνα και λεωφορεία. Νωρίς το πρωί έφτασαν στον Πειραιά από την Κρητη με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, ενώ κατέβηκαν στον Πειραιά ψάλλοντας τον Εθνικό Υμνο και τραγουδώντας το Πότε θα κάνει ξαστεριά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αργά το βράδυ του Σαββάτου αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη τα πρώτα τουριστικά λεωφορεία με προορισμό την πρωτεύουσα. Οι αναχωρήσεις λεωφορείων συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα από διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

 

 

 

Λίγο μετά τις 5 το πρωί αναχώρησαν από το άγαλμα του Βενιζέλου εννέα λεωφορεία του τουριστικού γραφείου. Μεγάλος αριθμός λεωφορείων αναχώρησε από τους Αμπελόκηπους και το Ωραιόκαστρο. Μέχρι τις 6 είχαν περάσει από τα διόδια των Μαλγάρων περισσότερα από 80 λεωφορεία.

Περισσότερα από 2.500 λεωφορεία

Πριν την έναρξη της διαδήλωσης, οι διοργανωτές εκτιμούν ότι περισσότερα από 2.500 πούλμαν θα φθάσουν στην πρωτεύουσα για το συλλαλητήριο.

 

Τα μέτρα ασφαλείας είναι πρωτοφανή με το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων της πρωτεύουσας να έχουν τεθεί σε επιφυλακή. 

 

Ποιοι σταθμοί του μετρό είναι κλειστοί   

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, θα παραμείνουν κλειστοί οι σταθμοί του μετρό επί της πλατείας Συντάγματος, της Ομόνοιας και του Πανεπιστημίου, όμως οι διαδηλωτές θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους σταθμούς του Ευαγγελισμού, της Ακρόπολης, αλλά βεβαίως και από τον σταθμό στο Μοναστηράκι, που βρίσκεται στο τέλος της Ερμού, στην αρχή της οποίας έχει ήδη στηθεί η εξέδρα των ομιλητών του συλλαλητηρίου.

 

Αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια

Την ίδια στιγμή, αντιεξουσιαστές πραγματοποιούν αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια από τις 12:00, με την αστυνομία να έχει λάβει ισχυρά μέτρα.

Οι αποκλεισμένοι  δρόμοι

· 28ης Οκτωβρίου - Πατησίων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

· Χαλκοκονδύλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου και της Πλ. Κάνιγγος.

· Σόλωνος, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

· Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

· Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

· Πλατεία Συντάγματος.

. Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Σταδίου.

· Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Πλ. Ομονοίας.

· Αθηνάς, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

· Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς).

· Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

· Β. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.

· Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

· Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

· Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Αθ. Διάκου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

· Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

· Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

· Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

· Γέλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη.

· Π. Κόκκαλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Βασ. Σοφίας.

· Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας.

· Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

· Ιπποκράτους, σε όλο το μήκος της.

· Ζαχάρωφ, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας.

· Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Κατεχάκη και Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

· Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

· Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Μεσογείων και της οδού Πίνδου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

· Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας.

· Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι δυνατόν να τροποποιηθούν, αναλόγως των συνθηκών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτο: Eurokinissi, INTIMEnews, ΑΠΕ / ΜΠΕ

                 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook