Δέκα επίδοξοι μνηστήρες για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Έχουν ξεκινήσει δειλά- δειλά οι ζημώσεις στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Δέκα επίδοξοι μνηστήρες για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Αν και οι διαδικασίες για την σύσταση του νέου φορέα, αλλά και την εκλογή της νέας ηγεσίας που αποφασίστηκαν στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ θα λάβουν χώρα μετά τα μπάνια του λαού, έχουν ξεκινήσει δειλά- δειλά οι ζημώσεις στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του νέου προέδρου, αλλά και για τη δημιουργία του νέου σχήματος είναι αρκετά «σφιχτό», παρ΄ότι δεν αποκλείεται ο χρόνος τελικά που θα απαιτηθεί να είναι περισσότερος.

Ερώτημα παραμένει αν ο νέος πολιτικός φορέας θα είναι πολυκομματικός ή αν τελικά όσοι συμπορευτούν θα καταλήξουν σε ένα ενιαίο κόμμα.

Επίσης τι τελικά θα πράξει το Ποτάμι. Το θέμα (μόνοι ή μαζί με τη Φώφη) έχει ήδη τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των στελεχών του κόμματος και οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται το Φθινόπωρο.

Θεμελιώδες είναι ποιος θα είναι τελικά ο αρχηγός.

Μέχρι τώρα η μόνη σίγουρη υποψηφιότητα είναι αυτή της προέδρου της ΔΗ.ΣΥ. Δεν αποκλείονται και άλλοι διεκδικητές αν και η πολυδιάσπαση εξυπηρετεί την κυρία Γεννηματά.

Το ΤheΤΟC παρουσιάζει σήμερα τους δέκα πιο πιθανούς υποψηφίους με την επισήμανση πως στη ζωή και στην πολιτική κυριαρχούν οι ...ανατροπές.

Φώφη Γεννηματά: Το αδιαμφισβήτητο φαβορί. Εχθροί και φίλοι της αναγνωρίζουν ότι κατάφερε να ξαναμαζέψει τις διάσπαρτες δυνάμεις στο ΠΑΣΟΚ κάτω από την σκέπη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, την ίδια ώρα που ενίσχυε την ΚΟ του κόμματος με μεταγραφές από το Ποτάμι. Αν και δεν έχει εκτοξεύσει (δημοσκοπικά) τα ποσοστά της ΔΗ.ΣΥ, πρόσφερε αισιοδοξία και πίστη ότι τα καλύτερα είναι μπροστά. Η ήπια προσωπικότητα της, η μετριοπάθεια που την διακρίνει, αλλά το γεγονός ότι δεν είναι συγκρουσιακή ήταν προφανώς το «διαβατήριο» για την επιστροφή του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου χωρίς μάλιστα να προκύψουν εσωτερικές ρήξεις (βλ Βενιζέλος), ενώ στο κάλεσμα της είπαν «ναι» και άλλα πρώην κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης. Η κυρία Γεννηματά έχει μπροστά της δύο σταθμούς. Ο πρώτος να κρατήσει τα ηνία και του νέου σχήματος. Ο δεύτερος να αποσπάσει ποσοστό τέτοιο στις επόμενες εθνικές εκλογές που θα την καταστήσουν τον απόλυτο ρυθμιστή διακυβέρνησης της επόμενης ημέρας. Στην περίπτωση αυτή ευνόητο είναι ότι θα παραμείνει ακλόνητη. Διαφορετικά όλα είναι πιθανά.

Δέκα επίδοξοι μνηστήρες για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Σταύρος Θεοδωράκης: Η παρουσία του στο πρόσφατο συνέδριο του ΔΗΣΥ θεωρήθηκε ως ένα βήμα επαναπροσέγγισης με την Φώφη Γεννηματά χωρίς όμως να δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι αυτό θα εκφραστεί με ένα νέο κοινό σχήμα. Ο ίδιος ήθελε εξ αρχής να διεκδικήσει ηγετική θέση στο νέο πολιτικό εγχείρημα, όμως από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Το Ποτάμι βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, ενώ δεν λείπουν και οι αιφνίδιες ανατροπές σε προσωπικό επίπεδο για τον επικεφαλής του Ποταμιού. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα παραμένει ανοικτό αν το Ποτάμι θα κάνει το μεγάλο βήμα και θα ενταχθεί στο νέο σχήμα ή θα παραμείνει εκτός ακολουθώντας κοινή πολιτική πορεία με την «ψαλιδισμένη» πλέον «Ώρα Αποφάσεων» των Άννας Διαμαντοπούλου και Γιώργου Φλωρίδη.

Κοινή είναι πάντως η εκτίμηση ότι τυχόν ένταξη του Ποταμιού στο νέο σχήμα θα έχει, επικοινωνιακά τουλάχιστον, μεγάλο αντίκτυπο, αφού το Ποτάμι είναι το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που θα μπει στον νέο κεντροαριστερό φορέα. Ευνόητο είναι ότι τυχόν συμπόρευση θα δώσει αέρα, αλλά και ελπίδες ότι είναι εφικτή η συγκρότηση ενός ισχυρού νέου πόλου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Δέκα επίδοξοι μνηστήρες για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς - εικόνα 2

Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και η πολιτική του κίνηση αποτελούν ήδη κομμάτι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα λένε ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος, παρά την μικρή πολιτική του πορεία, θα ενδιαφέρονταν, κάτω από προυποθέσεις, να βάλει υποψηφιότητα τον ερχόμενο Οκτώβριο για επικεφαλής του νέο φορέα. Ο ίδιος είχε ταχθεί στο πρόσφατο συνέδριο υπέρ του στησίματος μιας διπλής κάλπης. Μιας για την εκλογή του επικεφαλής και μιας για την μορφή του νέου φορέα (ενιαίος ή πολυκομματικός).

Δέκα επίδοξοι μνηστήρες για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς - εικόνα 3

Γιώργος Καμίνης: Την απόφαση να διεκδικήσει την προεδρία της Κεντροαριστεράς φέρεται να έχει λάβει ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν τις προηγούμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας, ο Δήμαρχος Αθηναίων έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του, ωστόσο έχει θέσει ορισμένες προϋποθέσεις προκειμένου να μετάσχει στη διαδικασία. Πρώτη προϋπόθεση να μην τεθούν ασφυκτικές προθεσμέις για την εκλογή προέδρου και δεύτερον να υπάρξει διαφάνεια στις διαδικασίες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την θέση του Δημάρχου Αθηναίων, όποια κι αν είναι η τελική απόφασή του.

Δέκα επίδοξοι μνηστήρες για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς - εικόνα 4

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο βουλευτής Αρκαδίας της ΔΗ.ΣΥ θα διεκδικήσει την πολιτική ηγεσία (αν τελικά το πάρει απόφαση). Το έχει ξανακάνει πριν από δύο χρόνια μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, με συνυποψήφιους τους Φώφη Γεννηματά και Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος ζητεί εκτός από την εκλογή της νέας ηγεσίας του νέου φορέα, να γίνει «δημοψήφισμα» μεταξύ των ψηφοφόρων και των φίλων και για το πολιτική ταυτότητα του νέου φορέα. Αν δηλαδή θα είναι πολυκομματικός ή ενιαίος. Ο ίδιος επιμένει ότι η συνεργασία του νέου σχήματος με άλλες δυνάμεις μετά τις εθνικές εκλογές, θα εξαρτηθεί και από τα ποσοστά που θα αποσπάσει ο νέος φορέας. Δεν κρύβει ότι μόνο ένα ισχυρός πολιτικός πόλος μπορεί να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στην διακυβέρνηση της χώρας.

Δέκα επίδοξοι μνηστήρες για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς - εικόνα 5

Γιάννης Μανιάτης. Πρόκειται για ένα από τα πιο μεθοδικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ήταν ο πρώτος που άνοιξε το δρόμο της έρευνας στον τομέα των υδρογονανθράκων κατά την θητεία του στο υπουργείο Ενέργειας. Διαθέτει πολιτικό ήθος, γνώση των θεμάτων, αλλά και ηπιότητα στην εποχή των άκρων. Τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της ίδρυσης ενός τρίτου ισχυρού κεντροαριστερού πόλου με μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά. Στελέχη της ΔΗ.ΣΥ λένε ότι αν τελικά θα διεκδικήσει την ηγεσία θα το πράξει για να καταγράψει τις προσωπικές του δυνάμεις.

Δέκα επίδοξοι μνηστήρες για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς - εικόνα 6

Νίκος Ανδρουλάκης. Ο ευρωβουλευτής και πρώην γραμματέας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ανήκει στην γενιά των νεότερων στελεχών έχει διατυπώσει κατ΄ επανάληψη ενστάσεις τόσο επί της διαδικασίας που έχει προκρίνει η Φώφη Γεννηματά, όσο και για την ένδεια νέων στελεχών σε ηλικία, πολιτική νοοτροπία, και ιδέες. Τις διαφωνίες του είχε διατυπώσει και στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ εκφράζοντας την άποψη ότι «η προσπάθεια που ξεκινάμε δεν μπορεί να είναι σωσίβιο διάσωσης του πολιτικού συστήματος. Χρειαζόμαστε ένα νέο κόμμα. Δεν χρειαζόμαστε έναν ακόμα αρχηγό» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Δέκα επίδοξοι μνηστήρες για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς - εικόνα 7

Γιάννης Ραγκούσης. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου έλειψε για ένα μεγάλο διάστημα από το πολιτικό προσκήνιο πριν κάνει το cοme back με την Ώρα Αποφάσεων του Διαμαντοπούλου και Φλωρίδη. Η παρουσία του στο συνέδριο του ΔΗΣΥ κόντρα στην απόφαση συμμετοχής των άλλων δύο ήταν η αιτία για να διαγραφεί. Αν και δεν έχει ερείσματα στο κομματικό μηχανισμό ανήκει στα στελέχη εκείνα που έχουν μεταρρυθμιστικές περγαμηνές.

Δέκα επίδοξοι μνηστήρες για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς - εικόνα 8

Εύα Καιλή. Παράγοντες της ΔΗ.ΣΥ υποστηρίζουν ότι η ευρωβουλευτής θα χρησιμοποιούσε την υποψηφιότητα της ως υπόβαθρο για την διεκδίκηση του Δήμου της Θεσσαλονίκης. Η ίδια μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος ζήτησε από το ακροατήριο να πει «ναι στα νιάτα. «Οι νέοι δεν είναι αντιπαλοί σας. Είναι η εξέλιξη και το μέλλον σας. Αντί να γυρνάνε στα τηλεοπτικά κανάλια στελέχη που ψάχνουν την δικαίωση τους, αφήστε να βγουν μπροστά οι νέοι άνθρωποι» είπε δίνοντας ανάλογο πολιτικό στίγμα με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Δέκα επίδοξοι μνηστήρες για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς - εικόνα 9

Παύλος Γερουλάνος. Από τα «πρωτοπαλίκαρα» του Γιώργου Παπανδρέου που δεν ακολούθησε όμως τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην πορεία του με το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. Σε πρόσφατο άρθρο του επιφύλαξε σκληρότατη κριτική κατά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καταλογίζοντας της ότι «παραμένει κενή πολιτικού λόγου». Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι η ΔΗ.ΣΥ ξεκινά την πορεία της ως ένα νέο κόμμα με τα ίδια πρόσωπα, αδυσώπητες φράξιες σε σύγκρουση και μικροκομματικές φιλοδοξίες από ανθρώπους που νιώθουν να μεγαλώνουν πολιτικά όσο μικρότερο είναι το κόμμα που ανήκουν. Άσπονδοι φίλοι του λένε ότι με την υποψηφιότητα του επιδιώκει να «καπαρώσει» μια θέση με σοβαρές πιθανότητες εκλογής στην Α΄ Αθηνών.

Δέκα επίδοξοι μνηστήρες για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς - εικόνα 10

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ 13 Μαϊ 2021 | 17:58

Ζόραν Ζάεφ: Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος μας, ασκεί μεγάλη επιρροή και είναι ηγέτης στα Δυτικά Βαλκάνια

Ο Ζόραν Ζάεφ μιλάει για την Ελλάδα που είναι ηγέτης στα Δυτικά Βαλκάνια και εξάρει τη συνεργασία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 13 Μαϊ 2021 | 16:16

Έξι υπερσύγχρονες κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία"

Το Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία" επισκέφθηκε σήμερα ο Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να εγκαινιάσει την αναβαθμισμένη Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα

ΟΙ "ΣΚΛΗΡΕΣ" ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 13 Μαϊ 2021 | 16:06

Χάρης Θεοχάρης στο BBC: Τον "στρίμωξε" με δύσκολες ερωτήσεις ο Βρετανός δημοσιογράφος

"Στριμώχθηκε" στη συνέντευξη στο BBC ο Χάρης Θεοχάρης από τον Βρετανό δημοσιογράφο ενόψει τους ανοίγματος του τουρισμού

ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΧΕΣ 13 Μαϊ 2021 | 16:04

Προανακριτική Παππά για το ΣΥΡΙΖΑ Channel: Αλλα λέει η Νέα Δημοκρατία άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ

Πλήρης σύγχυση για το τι κατέθεσε στην Προανακριτική για το ΣΥΡΙΖΑ Channel ο μάρτυρας Αντώνης Λιανός

«ΤΟ ΕΛΛΑΔΑ 2.0 ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» 13 Μαϊ 2021 | 15:36

Σκέρτσος στο Φόρουμ Δελφών: Οι ιδιώτες να ρίξουν χρήματα σε επενδύσεις και κατανάλωση

Πρόσκληση σε ιδιώτες, να ρίξουν τα "μεγάλα ταμειακά αποθέματα που έχουν δημιουργήσει το προηγούμενο διάστημα", σε επενδύσεις και κατανάλωση από τον Ακη Σκέρτσο

«ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ» 13 Μαϊ 2021 | 15:07

Μητσοτάκης: Θα έχουμε μέτρα και μάσκες, μέχρι να χτίσουμε "εθνικό τείχος ανοσίας"

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μειώσουμε σημαντικά τους περιορισμούς και να ξαναπάρουμε πίσω τον έλεγχο των ζωών μας, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΕΧΑΣΕ ΕΔΑΦΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ 13 Μαϊ 2021 | 14:55

Ο Ακάρ θύμωσε με την Ελληνική Επανάσταση: Όσοι μας κατηγορούν για επεκτατισμό, να δουν τον χάρτη του 1821 και τον σημερινό...

Ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε πως "όσοι μας κατηγορούν για επεκτατισμό, ας κοιτάξουν στον χάρτη και να κάνουν τη σύγκριση του 1821 με το 2020".

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕ ΦΑΗΛΟ 13 Μαϊ 2021 | 14:51

Ο Θάνος Τζήμερος απειλεί να αποχωρήσει από την πολιτική…και την αρθρογραφία- Αν δεν τον στείλουμε στη Βουλή

Με ανάρτησή του ο Θάνος Τζήμερος δηλώνει ότι αποχωρεί από την πολιτική, αν δεν μπει στη Βουλή στην επόμενη αναμέτρηση

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 13 Μαϊ 2021 | 14:46

Παραλήρημα Βελόπουλου: Υπουργός χασισεμπορίου και χασισοποτείου ο Γεωργιάδης- Υπερ οπλοκατοχής και θανατικής ποινής

Επίθεση του Κυριάκου Βελόπουλου σε Άδωνι Γεωργιάδη με αναφορές σε χασισοποτεία και Καρανίκα.

ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ 13 Μαϊ 2021 | 14:07

Προανακριτική Παππά: Ο λογιστής της εταιρείας CCC διαψεύδει τον Καλογρίτσα για το ΣΥΡΙΖΑ Channel

Ο λογιστής της εταιρείας CCC διέψευσε τον Χρήστο Καλογρίτσα που ισχυρίζεται ότι πήρε χρήματα για να στήσει κανάλι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 13 Μαϊ 2021 | 13:59

Παρέμβαση Τσίπρα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: "Η αγωνία για την επόμενη μέρα γίνεται κυρίαρχη"

Συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με το δημοσιογράφο της Καθημερινής Πέτρο Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

ΑΝΑ ΜΠΡΝΑΜΠΙΤΣ 13 Μαϊ 2021 | 13:56

Συνάντηση Μητσοτάκη με τη Σέρβα πρωθυπουργό: "Οι Σέρβοι τουρίστες θα έχουν ασφαλή διαμονή, δεχόμαστε όλα τα εμβόλια"

"Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα έχουν μία ευχάριστη αλλά επίσης και μία πολύ ασφαλή διαμονή στη χώρα μας", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

13 Μαϊ 2021 | 12:39

Πελώνη: Έως το τέλος Ιουνίου η ολοκλήρωση του εμβολιασμού των κατοίκων στα νησιά

Στόχος ο εμβολιασμός όλων των μονίμων κατοίκων τους ηλικίας 18 και άνω, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson μέχρι το τέλος Ιουνίου, είπε η Α. Πελώνη.