Δεν βλέπουν... λάθη στην κυβέρνηση: Ενδεδειγμένη η διαχείριση

Ο κ. Τόσκας αν και έψαξε να βρει μεγάλα «επιχειρησιακά λάθη» και δεν τα βρήκε, παραδέχθηκε ότι έγιναν κάποια, η απογραφή των οποίων θα γίνει...

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δεν βλέπουν... λάθη στην κυβέρνηση: Ενδεδειγμένη η διαχείριση

Κανένα επιχειρησιακό λάθος και ενδεδειγμένη διαχείριση με… 85 νεκρούς, είδαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης, άρα δεν υπήρχε λόγος για κάποια ΣΥΓΝΩΜΗ...

Όπως αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος", την… ευθύνη για τους νεκρούς, είχε ο «κακός μας ο καιρός», ο αέρας που… έτρεχε με 120 χιλιόμετρα την ώρα, ο χρόνος της μιάμισης ώρας που διένυσε ως την θάλασσα και το γεγονός ότι «εκεί που έπρεπε να φτιαχτούν δρόμοι, έγιναν αυθαίρετα» όπως είπε ο κ. Τόσκας, ο οποίος έθεσε στην διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή του αλλά αυτή δεν έγινε δεκτή την ώρα της μάχης.

Ωστόσο είναι αδιαμφισβήτητο, ότι το Πυροσβεστικό Σώμα δεν κατάφερε να σταματήσει μία εστία φωτιάς που ξέσπασε στο Νταού Πεντέλη στις 16:49 το απόγευμα της περασμένη Δευτέρας, ανεξάρτητα αν ήταν εμπρησμός, καθώς ο κ. Τόσκας υποστήριξε ότι υπάρχει «ισχυρό» εύρημα και καταθέσεις ότι η φωτιά μπήκε από ανθρώπινο χέρι.

Η εισήγηση εκκένωσης από τον επικεφαλής αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος προς Περιφέρεια Αττικής και Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα, ήταν καθυστερημένη καθώς ήρθε… μισή ώρα πριν η πυρκαγιά περάσει την Λεωφόρο Μαραθώνος και παρασύρει στον θάνατο δεκάδες πολίτες. Ο κ. Τόσκας δεν μπορούσε να βρει… επιχειρησιακά λάθη, ενώ ίσως δικαιολογημένα ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας αισθανόταν περήφανος για τις ενέργειες των αστυνομικών που έσωσαν τους επιβάτες τουλάχιστον 500-1.000 αυτοκινήτων, που κινήθηκαν στη Λ. Μαραθώνος, όταν αυτή έκλεισε την τελευταία στιγμή. Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης αισθανόταν «παράξενα» περήφανος για τον συντονισμό πυρόσβεσης και μάλιστα δήλωσε πως «δεν θα έκανα κάτι διαφορετικό, ήταν απόλυτα ενδεδειγμένη η διαχείριση».

Ο κ. Τόσκας αν και έψαξε να βρει μεγάλα «επιχειρησιακά λάθη» και δεν τα βρήκε, παραδέχθηκε ότι έγιναν κάποια, η απογραφή των οποίων θα γίνει, ωστόσο υποστήριξε ότι έγιναν… σωστές ενέργειες που απέτρεψαν τα χειρότερα (!) και μεγαλύτερες απώλειες. Ο κ. Τερζούδης όταν ρωτήθηκε αν ήταν ικανοποιημένος από την επιχείρηση ανακοπής της φωτιάς στη Λ. Μαραθώνος, απάντησε: «Το κρίσιμο χρονικό διάστημα ήταν εκεί 40 οχήματα. Η λέξη ικανοποιημένος δεν ταιριάζει, είναι άστοχη. Είμαι δυστυχισμένος. Είχαμε 30-40 μέτρα ύψος φλόγας, με την φωτιά να μεταδίδεται με τις καύτρες. Όλα αυτά καθιστούσαν αδύνατη την ανακοπή της».

Δεν βλέπουν... λάθη στην κυβέρνηση: Ενδεδειγμένη η διαχείριση

Η μοναδική ίσως «σωτήρια» ενέργεια ήταν των αξιωματικών της Τροχαίας που ανέλαβαν την διακοπή της κυκλοφορίας στην Λ. Μαραθώνος. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε σχετικά: «Μετά τις 16:45 ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, μία ώρα αργότερα όταν αυτή έφθασε στον Νέο Βουτζά αποφασίστηκε η διακοπή της κυκλοφορίας στη Λ. Μαραθώνος μόνο για την είσοδο των οχημάτων και όχι για την έξοδο. Στις 18:12 έκλεισε στον κόμβο Ραφήνας στην οδό Φλέμινγκ και στη Νέα Μάκρη στη διασταύρωση προς Διόνυσο. Στις 18:22-18:25 πέρασε η φωτιά προς Μάτι, πάνω από τη λεωφόρο. Έφυγαν 500-1.000 οχήματα, τα οποία οριακά δεν εγκλωβίστηκαν πάνω στη λεωφόρο την ώρα που περνούσε η φωτιά».

Η καθυστερημένη εισήγηση εκκένωσης

Δεν υπήρχε αρκετός χρόνος να υλοποιηθεί εκκένωση στο Μάτι ή τελικά η Πυροσβεστική καθυστέρησε να κάνει την εισήγηση; Η χθεσινή συνέντευξη αποκάλυψε την αγωνιώδη προσπάθεια του εκπροσώπου Τύπου της κυβέρνησης Δημήτρη Τζανακόπουλου να υποβαθμίσει το σχέδιο απομάκρυνσης του πληθυσμού και τις απόπειρες του Πυροσβεστικού Σώματος -αν και αναρμόδιοι να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο- να πείσουν ότι ο χρόνος ήταν ελάχιστος.

Πάντως από τις ερωτήσεις προέκυψε ότι η εισήγηση της Πυροσβεστικής προς τον δήμαρχο έγινε μετά τις 18:00 το απόγευμα όταν ήταν ήδη στο Νέο Βουτζά, και εντός ενός 20λέπτου είχε φτάσει ήδη στο Μάτι. «Το συγκεκριμένο φαινόμενο που ολοκληρώθηκε σε 1,5 ώρα και προξένησε τους τραγικούς θανάτους, ήταν τόσο γρήγορο που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει εκκένωση ενός οικισμού 15-20 χιλιάδων κατοίκων. Χρειάζεται 5-6 ώρες ίσως και μία ημέρα για να εκκενωθεί η πόλη. Ούτε καν να αρχίσει ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα μπορούσε. Δεν ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει εκκένωση σε 1,5 ώρα», σημείωσε σε παρέμβαση του ο κ. Τζανακόπουλος, φανερά εκνευρισμένος για τις επισημάνσεις των δημοσιογράφων ότι υπήρξαν και πετυχημένες εκκενώσεις όπως αυτές των κατασκηνώσεων.

Αν και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι έχει πειστεί για την αποτυχία οποιουδήποτε σχεδίου εκκένωσης, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής δήλωσε ότι ερευνούνε ακόμα στο σώμα το πότε ακριβώς έγινε η εισήγηση.

Αντίστοιχα, εκεί που ο κ. Τζανακόπουλος έβλεπε ότι 1,5 ώρα είναι πολύ λίγος χρόνος για να γίνει εκκένωση, ο Δημοσθένης Αναγνωστάκης, υπεύθυνος για τη διαχείριση ανθρώπινου υλικού της Πυροσβεστικής δήλωσε ότι μέσα σε μισή ώρα δεν γίνεται εκκένωση. «Κάθε σχέδιο εκκένωσης απαιτεί χρόνο. Βεβαίως και έγιναν οι προσπάθειες. Μπορούσε όμως να το υλοποιήσει; Σε 30 λεπτά μπορείτε να προλάβετε μία απόσταση 4 χιλιομέτρων; Η περιφέρεια έστειλε 11 λεωφορεία αλλά στη 01:20 κανείς δεν ήθελα να απομακρυνθεί. Είχε επέλθει το συμβάν».

«Επιστρατεύτηκαν» οι δορυφόροι

Μεγάλη έμφαση στα στοιχεία για τη πυρκαγιά στη Κινέτα δόθηκαν χθες στην έκτακτη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χωρίς οι αρμόδιοι να δώσουν σαφείς απαντήσεις αφενός για το τι πραγματικά συνέβη σε Μάτι, Ραφήνα και Ν. Βουτζά και αφετέρου, γιατί οι καθυστερήσεις οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 83 ανθρώπων. Έτσι, στην ουσία περιορίστηκαν στο να αποδοθούν ευθύνες σε εμπρηστές και φυσικά… στους ανέμους.

Όπως έκανε γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) Γεώργιος Μαντζούρης επεσήμανε: «Ο δορυφόρος κατέγραψε πως η πρώτη εστία πυρκαγιάς στην Κινέτα έγινε στις 12:03 μμ και αντιστοιχίζεται με την καταγραφή που είχε κάνει η Πυροσβεστική υπηρεσία. Μερικά λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 12:35 μμ καταγράφεται από τα δορυφορικά δεδομένα εκδήλωση 13 θερμικών εστιών πυρκαγιάς και σε γραμμική διάταξη εμφανίζεται αρχικά κοντά σε οδικό δίκτυο. Δεδομένου ότι η διεύθυνση του ανέμου ήταν βόρεια βορειοδυτική, οι εστίες που καταγράφονται 30 λεπτά αργότερα βόρεια και βορειοδυτικά της πρώτης εστίας, προξενούν εύλογα ερωτηματικά» τα οποία ωστόσο δεν είχαν κάποια συγκεκριμένη απάντηση να δώσουν.

Εμπρηστές σε Κινέτα και Μάτι

Σε εμπρηστές απέδωσε την εθνική τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς και αγνοουμένους στην Ανατολική Αττική, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Την ώρα όπου συγγενείς και φίλοι πενθούν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που χάθηκαν εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί από την αρχή ορθά την κατάσταση πριν εξελιχθεί σε εθνικό δράμα, ο κ. Τόσκας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες εμφανίστηκε ιδιαίτερα «σίγουρος».

Μιλώντας για εγκληματικές ενέργειες, άφησε υπόνοιες για εμπρησμό, λέγοντας πως υπάρχουν στοιχεία, ένα «εύρημα» και καταθέσεις μαρτύρων, που έχου οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες, με τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς να μην έχουν διευκρινιστεί ακόμη.

«Σε ότι αφορά τις έρευνες που γίνονται από την πυροσβεστική και την αστυνομία, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχουμε σημαντικά ίχνη και σοβαρές ενδείξεις για εμπρησμό. Παρουσιάστηκαν πολλές άλλες εστίες και πολλές πυρκαγιές, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σε ότι αφορά την πυρκαγιά που ξεκίνησε από τη περιοχή Νταού Πεντέλης. Εκεί μας προβληματίζουν αρκετά ζητήματα αλλά δεν σας κρύβω ότι υπάρχει εύρημα το οποίο μας έχει οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες που προχωρούν με γρήγορο ρυθμό. Υπάρχουν στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια για την έναρξη των πυρκαγιών, δεν ξέρω τη στόχευση . Υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις αλλά στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, στο αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής δεν πρέπει να πούμε τίποτα παραπάνω»

«Αγνοούμενοι» 40 που έφυγαν με… αεροπλάνο

Σχετικά με την λίστα των αγνοουμένων, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι αυτή θα καθυστερήσει λίγο καθώς σε καθημερινή βάση αναθεωρούνται τα στοιχεία που υπάρχουν. «Χθες χρειάστηκε να διαγράψουμε 40 Βρετανούς πολίτες από την λίστα γιατί είχαν ταξιδέψει με αεροπλάνο στο Λονδίνο, ενώ άλλοι βρίσκονταν στα σπίτια τους στην Αθήνα. Υπάρχει συνεχής ενημέρωση μέσω ξένων πρεσβειών» είπε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΦΥΓΟΠΟΙΝΟΣ Ο ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ 23 Οκτ 2020 | 07:21

Χρυσή Αυγή: Οι αστυνομικοί αναζήτησαν τον άφαντο Παππά μέχρι το Άγιο Όρος - Στη φυλακή οι 13 βουλευτες

Ο Χρήστος Παππάς έχει εξαφανιστεί από την 1η Οκτωβρίου. Η αστυνομία τον αναζητά παντού.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 22 Οκτ 2020 | 18:03

Γαλλία: Συνελήφθη γυναίκα στη Λιόν - Απειλούσε να ανατιναχθεί και φώναζε "Αλλάχ Ακμπάρ"

Η αστυνομία της Λιόν ανέφερε ότι ομάδα εξουδετέρωσης βομβών βρίσκεται στο σημείο, γίνονται έλεγχοι και η περιοχή έχει αποκλειστεί

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ DRONE 22 Οκτ 2020 | 16:19

Γοργοπόταμος: Αλεξιπτωτιστής "κρεμάστηκε" στη γέφυρα - Δείτε την εντυπωσιακή διάσωση [Βίντεο]

Εικόνες από drone από την επιχείρηση διάσωσης δυο αλεξιπτωτιστών από την 7η ΕΜΑΚ

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 22 Οκτ 2020 | 16:14

Φωτιά στην Κερατέα - Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής στην Κερατέα - Φωτιά στη θέση "Μεγάλα Πεύκα"

ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΕΚΤΑΣΗ 22 Οκτ 2020 | 14:42

Επεισόδια και μολότοφ και πάλι στο μαθητικό - φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Μικρή ένταση επικράτησε στο μαθητικό - φιοιτητικό συλαλλητήριο στην Αθήνα.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 22 Οκτ 2020 | 10:42

Θεσσαλονίκη: Με ντουντούκα η αστυνομία έδιωξε 300 νέους από μεταμεσονύκτια "μάζωξη" [εικόνες]

Αστυνομικοί κλήθηκαν στο σημείο και ζήτησαν από τους συγκεντρωμένους να απομακρυνθούν από τον πεζόδρομο.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ "ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ" 22 Οκτ 2020 | 07:38

Κορονοϊός: Αστυνομικό σχέδιο σε οκτώ στάδια για τις... "κόκκινες" πλατείες

Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί κατά κύριο λόγο από την αστυνομία σε οκτώ στάδια.

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΕΒΗ 21 Οκτ 2020 | 13:35

Απάντηση Χρυσοχοΐδη στην "Αυγή" για το ταξίδι Λαγού στις Βρυξέλλες- Δεν μας ξέφυγε, ανυπόστατες οι κατηγορίες

Η απάντηση Χρυσοχοΐδη μέσω ανακοίνωσης της Αστυνομίας, στο ρεπορτάζ της Αυγής για τα ταξίδι Λαγού στις Βρυξέλλες

ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ 21 Οκτ 2020 | 08:36

Κακοκαιρία: "Βούλιαξε" η Κρήτη - Έπεσε το ταβάνι στο αεροδρόμιο Ηρακλείου [εικόνες, βίντεο]

Προβλήματα στην Κρήτη από τη νεροποντή. Πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ 21 Οκτ 2020 | 08:03

Μπαράζ εμπρησμών στην Αθήνα: Πυρπόλησαν έξι αυτοκίνητα και τρεις μηχανές [βίντεο]

Εικόνες καταστροφής άφησαν πίσω τους οι δράστες των εμπρησμών οχημάτων σε περιοχές της Αττικής τη νύχτα.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 20 Οκτ 2020 | 15:17

Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Σαρωτικοί έλεγχοι στα λεωφορεία από αστυνομικούς για την τήρηση των μέτρων [εικόνες - βίντεο]

Εντατικούς ελέγχους στα αστικά λεωφορεία πραγματοποιούν αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, για να διαπιστώσουν αν τηρούνται τα μέτρα για τον κορονοϊό.

ΣΧΕΔΝ 100% ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ 20 Οκτ 2020 | 10:45

Έγκλημα στο Λουτράκι - Στα ίχνη του δράστη: Βρέθηκε δακτυλικό αποτύπωμα στο σπίτι της Φωτεινής

Εντοπίσθηκε δακτυλικό αποτύπωμα του δράστη του διπλού εγκλήματος στο Λουτράκι αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα επίσημα.

Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ 20 Οκτ 2020 | 08:43

Εξαφάνιση 19χρονης: Η γνωριμία στο Facebook, ο χωρισμός και οι τελευταίες της κινήσεις

Εξακολουθεί να αναζητείται η 19χρονη Άρτεμις. Γιατί η αστυνομία ερευνά τα social media της.