Δεν υπέγραψε τα Διατάγματα για τη Δικαιοσύνη ο Πρ. Παυλόπουλος

Χωρίς να έχει υπογράψει απέστειλε τα προεδρικά διατάγματα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

den-upegrapse-ta-diatagmata-gia-ti-dikaiosuni-o-pr-paulopoulos
SHARE THIS
0
SHARES

Χωρίς να έχει υπογράψει απέστειλε τα προεδρικά διατάγματα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Η νομική υπηρεσία απέστειλε στην κυβέρνηση τα δύο σχέδια Προεδρικών διαταγμάτων, τα οποία αφορούσαν την επιλογή του προέδρου αλλά και του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Από την στιγμή που δεν υπεγράφησαν δεν έχουν οποιαδήποτε νομική ισχύ και επομένως δεσμευτικό χαρακτήρα για τη νέα κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΖΑ: Απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι «παρά το γεγονός ότι για τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης τηρήθηκε η συνταγματική νομιμότητα και η κοινοβουλευτική τάξη, παρά το γεγονός ότι επιδιώξαμε την πολιτική συναίνεση στις επιλογές αυτές, παρά, επίσης, το γεγονός ότι συνταγματολόγοι και καθηγητές του Δικαίου δεν είχαν όλοι την άποψη που ευρέως, μέσω των φιλικών δικτύων και Μέσων της ΝΔ, διαδόθηκε, το σχέδιο για την απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης χωρίς ίχνος σεβασμού προς τους λειτουργούς της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Όπως τονίζεται «είναι άλλη μια απόδειξη της υποκρισίας όσων παρίσταναν μέχρι χθες τους δήθεν υπερασπιστές των θεσμών. Οι μεθοδεύσεις αυτές, προκαλούν τραύμα στη Δικαιοσύνη, και συνιστούν βαρύτατη προσβολή στα πρόσωπα δικαστικών λειτουργών εγνωσμένης αξίας και αποδεδειγμένης ακεραιότητας».

Τι προηγήθηκε

Προεκλογικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει την απόφαση να προχωρήσει με τους διορισμούς στην ανώτατη ηγεσία του Αρείου Πάγου παρά τις διαφωνίες της Νέας Δημοκρατίας. 

Η αντίδραση της ΝΔ ήταν δριμεία κάνοντας λόγο για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση. «Η απερχόμενη κυβέρνηση, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση, ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου», σημείωνε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ 

Για αλαζονική και αντισυνταγματική συμπεριφορά, είχε κατηγορήσει τη ΝΔ το Μέγαρο Μαξίμου.

Είχαν προηγηθεί ανταλλαγές επιστολών ανάμεσα στο τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Μιχάλης Καλογήρου είχε ζητήσει συναίνεση στο θέμα της επιλογής νέας ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια ζητώντας ην απόλυτη τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και κοινοβουλευτικής τάξης κατά τη διενεργηθείσα διαδικασία προεπιλογής.

Ακόμη και αν υπήρχε διακομματική συναίνεση για το ζήτημα, «το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση», ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο κάδρο της αντιπαράθεσης είχε μπει και η Προεδρία της Δημοκρατίας, γεγονός που είχε αναγκάσει πηγές της Προεδρίας στη διάψευση δημοσιευμάτων περί δήθεν παρέμβασης του Προκόπη Παυλόπουλου στο θέμα της εκλογής της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη. 

 

Φωτο: Eurokinissi 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook