Δένδιας - Μενέντεζ: Στο καλύτερο επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ - Η Τουρκία η μόνη χώρα που έχει εκδώσει casus belli

Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, υπογράμμισαν σε κοινές δηλώσεις τους ο Νίκος Δένδιας και ο Ρόμπερτ Μενέντεζ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ υπογράμμισαν σε κοινές δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή τους ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός Γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Μάλιστα ο κ. Μενέντεζ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τη χώρα μας πυλώνα σταθερότητας για την προαγωγή της δημοκρατίας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία τόνισε πως δυστυχώς ο πρόεδρος Ερντογάν δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και τώρα πρέπει να διαχειριστούμε την τρέχουσα πραγματικότητα.

Διαβάστε Επίσης

Ο υπουργός Εξωτερικών αρχικά καταδίκασε "με τον πιο ισχυρό τρόπο τη χθεσινή επίθεση στην Καμπούλ που στόχο είχε Αμερικανούς στρατιώτες και αθώους πολίτες που προσπαθούν να ξεφύγουν", ενώ εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στον Αμερικανικό λαό, αλλά και στον Αφγανικό λαό.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τον κ. Μενέντεζ "έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας" που έχει "συμβάλλει με τον πιο καθοριστικό τρόπο στην ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης των ΗΠΑ και της Ελλάδας".

"Διανύουμε το καλύτερο επίπεδο σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Έχουμε εγκαθιδρύσει στρατηγικό διάλογο σε όλους τους τομείς", υπογράμμισε και σημείωσε ότι προσβλέπει στην επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον τον Οκτώβρη.

"Η αμοιβαία μας αντίληψη είναι ότι η σχέση αυτή δε στρέφεται εναντίον οιουδήποτε", ανέφερε. "Αντικατοπτρίζει όμως το σημαντικό ρόλο που η Ελλάδα διαδραματίζει στην προώθηση της διεθνούς νομιμότητας, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Και μιλώ για αξίες που ασπάζονται και στηρίζουν και οι ΗΠΑ".

1

Αναφέρθηκε σε μια σειρά από νομοσχέδια που συνέβαλαν στην εμβάθυνση της σχέσης, όπως αυτό για τη διμερή αμυντική συνεργασία, αλλά και για την Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία χαρακτήρισε "εξαιρετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες φέρουν την πατρότητα, όχι μόνο την υπογραφή και την ψήφο" του κ. Μενέντεζ.

Σημείωσε δε ότι χθες ο κ. Μενέντεζ στην ομιλία του κάτω από τον Παρθενώνα μνημόνευσε του στίχους ενός μεγάλου Φιλέλληνα του Λόρδου Βύρωνα από το ποίημα "Τα νησιά της Ελλάδας".

"Αυτά τα νησιά η Ελλάδα κατάφερε να τα ελευθερώσει 100 χρόνια μετά από την αρχική ελληνική ανεξαρτησία", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. "Την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα αυτών των νησιών αμφισβητεί καθημερινά η Τουρκία. Κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα που προβλέπονται ρητά και πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση από το Διεθνές Δίκαιο".

"Η Τουρκία έχει εκδώσει, κατά παράβαση κάθε κανόνα δικαίου, απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων αυτών των νησιών. Είναι η μόνη χώρα στην παγκόσμια κοινότητα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli, εναντίον άλλης χώρας και μάλιστα αν αυτή η χώρα ασκήσει νόμιμα δικαιώματά της".

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ακόμη πως η εκτίμηση της Ελλάδος στον Αμερικανό Γερουσιαστή δεν περιορίζεται στις θέσεις σας σε ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, αλλά στο ότι είναι υπέρμαχος θεμελιωδών αρχών, όπως της δημοκρατίας, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του τύπου. "Η Ελλάδα στέκεται και θα στέκεται σταθερά δίπλα στο πλευρό των ΗΠΑ στην προσπάθεια για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα", κατέληξε.

Μενέντεζ: Οι διαφωνίες θα πρέπει να επιλύονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο

"Ελπίζαμε πάντα ότι η Τουρκία θα λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ως μια κοσμική κυβέρνηση, ως ένας καλός σύμμαχος, που θα προάγει τη δημοκρατία", σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Μενέντεζ. "Δυστυχώς ο πρόεδρος Ερντογάν δεν ανταποκρίθηκε σε αυτά που ελπίζαμε και πρέπει να διαχειριστούμε την τρέχουσα πραγματικότητα".

Όπως σημείωσε ο Αμερικανός Γερουσιαστής, υπάρχουν συγκεκριμένες ακροάσεις και ακροαματικές διαδικασίες που γίνονται στην περιοχή, ενώ προσφάτως έγινε συνάντηση με θέμα συγκεκριμένα την Τουρκία για να δούμε ποιος είναι ο ρόλος της στην ευρύτερη περιοχή και οι συγκεκριμένες επιπτώσεις αυτού του ρόλου.

"Θα πρέπει η κάθε χώρα να έχει τα δικά της εξασφαλισμένα δικαιώματα στην ΑΟΖ", τόνισε. "Θεωρούμε ότι όταν υπάρχει ρήξη ή διαφωνίες θα πρέπει αυτές να επιλύονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο".

"Είμαστε σε ένα σημείο καμπής της παγκόσμια ιστορίας", υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

"Καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ δύο απόψεων: Από την μια έχουμε την κοινή μας άποψη, να προάγουμε τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, σεβόμαστε τον άνθρωπο και αυτό επιτρέπει την πλήρωση των ελεύθερων κοινωνιών. Από την άλλη υπάρχει η απολυταρχική και αυταρχική άποψη που καταπιέζει τους πολίτες και εν τέλει υποσκάπτει το κράτος δικαίου και τη νομιμότητα και στη θάλασσα".

"Σ αυτό το σημείο καμπής της ιστορίας, καθώς εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, βλέπουμε τη δική μας χώρα να λειτουργεί και να αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο ώστε να εξασφαλίσουμε πως θα κινηθούμε προς την πρώτη κατεύθυνση", τόνισε.

1

Ο κ. Μενέντεζ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και την Ελλάδα για την αλληλεγγύη στον αμερικανικών λαό και για τα συλλυπητήρια για την απώλεια ανθρώπινων ζωών από μια "άνανδρη τρομοκρατική επίθεση".

ι ΗΠΑ θυμούνται τους φίλους τους και τους συμμάχους, αλλά και τους εχθρούς", τόνισε και πρόσθεσε: "Όπως είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν χθες σε στιγμή που θα επιλέξουμε θα καταφέρουμε χτύπημα εναντίον εκείνων που προέβησαν σε αυτή την ειδεχθή πράξη".

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής υπογράμμισε πως "μας συνδέουν η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, οι ανοιχτές ελεύθερες οικονομίες".

Διαβάστε Επίσης

"Μας προσφέρεται μια σημαντική ευκαιρία, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση να εμβαθύνουμε τη σχέση μας περαιτέρω", σημείωσε και επεσήμανε πως "ήδη βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση ένα μνημόνιο συναντίληψης το οποίο θα εμβαθύνει περαιτέρω της αμυντικής μας συνεργασίας, πάντα με σεβασμό στην ελληνική κυριαρχία και αυτό είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τις δικές μας χώρες, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή".

"Θεωρούμε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας, σε ό,τι αφορά επίσης και την προαγωγή της δημοκρατίας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την επίτευξη αυτού του στόχου", τόνισε.

Όσον αφορά τη Λιβύη, σημείωσε πως υπάρχει κοινή άποψη και αντίληψη για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση εκεί.

Ανέφερε τέλος ότι προσφέρονται σημαντικές ευκαιρίες και για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι αμερικανικές εταιρίες επιδιώκουν να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις προς όφελος και των δύο χωρών και των δύο λαών.

1

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ 25 Οκτ 2021 | 07:41

Στο Λονδίνο ο Δένδιας: Τι φέρνει η συμφωνία με τη Μ. Βρετανία για άμυνα και ασφάλεια

Η συμφωνία περιλαμβάνει τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας αλλά επεκτείνεται στο εμπόριο και την εκπαίδευση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 24 Οκτ 2021 | 18:54

Πλακιωτάκης: Η Τουρκία συστηματικός παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου - Εχουμε σφραγίσει τα θαλάσσια σύνορά μας

''Η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε συστηματικό παραβάτη των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου κι αυτό πλέον το αναγνωρίζουν όλοι'', δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΤΡΑΣ 24 Οκτ 2021 | 16:25

Νίκος Δένδιας: Στο Λονδίνο τη Δευτέρα ο Ελληνας ΥΠΕΞ - Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Κατά την παραμονή του στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα είναι ομιλητής στο ''Royal United Services Institute''

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 24 Οκτ 2021 | 14:39

Νίκος Δένδιας: Τη Δευτέρα οι υπογραφές της συμφωνίας με τη Βρετανία - Τι θα περιλαμβάνει

Σαφείς αιχμές Δένδια κατά της Τουρκίας - Έρχεται συμφωνία - πλαίσιο και με τη Βρετανία, μετά τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΟΣΟ ΠΟΤΕ 24 Οκτ 2021 | 08:06

Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν: Απειλές κατά πάντων, απέλασε 10 πρεσβευτές από χώρες της δύσης - Σασόλι: Η Ε.Ε δεν εκφοβίζεται

Δυσφορία στην Άγκυρα για την συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο.

ΕΝΩ Η ΛΙΡΑ ΚΑΤΑΡΡΕΙ 23 Οκτ 2021 | 17:00

Στον κόσμο του ο Ερντογάν: Η Τουρκία θα γίνει... μια από τις 10 κορυφαίες οικονομίες στον κόσμο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οραματίζεται πως η Τουρκία θα γίνει μία από τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, την ώρα που η λίρα καταρρέει

ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ 23 Οκτ 2021 | 12:19

Οργή Ακάρ για τα "εξοπλιστικά" της Ελλάδας: "Αν δεν στοχεύει κατά της Τουρκίας, τότε πού στοχεύει;"

Ο Τούρκος υπ. Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε πως η Ελλάδα έχοντας οικονομικά προβλήματα ''μπαίνει σε περιπέτειες''

ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΤΗΣ ΕΕ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 23 Οκτ 2021 | 07:52

Γεωτρήσεις της ExxonMobil στην Κυπριακή ΑΟΖ - Στην πρίζα η Άγκυρα που απειλεί με αντίποινα

Ιδιαιτέρως κρίσιμο το επόμενο διάστημα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Τουρκία να μετατοπίζει την ένταση στην Κύπρο - Στο οικόπεδο 10 η ExxonMobil.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ 22 Οκτ 2021 | 23:55

ΗΠΑ: Πιέσεις από ελληνικές, αρμένικες, ινδικές και κουρδικές οργανώσεις να μην πουληθούν F-16 στην Τουρκία

Τα μέλη του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας, καθώς και των αρμενικών, ινδικών και κουρδικών οργανώσεων, πιέζουν το Κογκρέσο να μην αποδεχτεί την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία.

"ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ" ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ 22 Οκτ 2021 | 21:07

"Κλείδωσαν" οι συναντήσεις Βαρθολομαίου με Μπάιντεν, Μπλίνκεν και Πελόζι

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρώτα θα μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα και κατόπιν στη Νέα Υόρκη.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 22 Οκτ 2021 | 09:44

Σκληρή απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα: Απαράδεκτες, προκλητικές και αβάσιμες οι τουρκικές απειλές

Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΜΕΝΙΟ ΕΩΣ ΤΙΣ ΦΕΡΡΕΣ 22 Οκτ 2021 | 08:27

"Ηλεκτρονικά μάτια" μέρα - νύχτα στον Έβρο: Το νέο εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης

Με την εγκατάσταση του αυτοματοποιημένου συστήματος επιβλέπονται και τα περίπου 190 χιλιόμετρα των συνόρων μας με την Τουρκία.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 22 Οκτ 2021 | 00:02

"Χαστούκι" στην Τουρκία: Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από τον Μπλίνκεν να μην πουληθούν F-16

Με μια διακομματική επιστολή, Αμερικανοί βουλευτές εκφράζουν στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την αντίθεσή τους στην πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία