X

Δένδιας από Ριάντ: Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει απειλές, η περιοχή μας δεν είναι η γειτονιά των αγγέλων

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε ταξίδι αστραπή στο Ριάντ, όπου συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα διάδοχο του θρόνου.

Γράφει: TheToc team

Στο Ριάντ βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο επαφών με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συναντήθηκε με τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, ενώ πραγματοποίησε και συνομιλίες με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, πρίγκιπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ.

Οι συνομιλίες του Νίκου Δέδνια με τον Σαουδάραβα διάδοχο επικεντρώθηκαν στις διμερείς στρατηγικές σχέσεις, στις εξελίξεις που επηρεάζουν την περιφερειακή ασφάλεια και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στρατιωτική της παρουσία στη χώρα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή της ελληνικής πυροβολαρχίας Patriot στην προστασία της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο της αποστολής της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ).

Η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Ριάντ βρέθηκε, επίσης, στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Σαουδάραβα ομόλογό του.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην αμυντική καινοτομία. Ο πρίγκιπας Χαλίντ μπιν Σαλμάν επανέλαβε, παράλληλα, την εκτίμηση της σαουδαραβικής πλευράς για τη συνεισφορά της ελληνικής πυροβολαρχίας Patriot.

Το πρόγραμμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΕΛΔΥΣΑ, στην περιοχή Γιανμπού, το βράδυ της ίδιας ημέρας. Εκεί τον υποδέχθηκε, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, ο υποστράτηγος Άχμεντ Άλι Αλνταμπέις.

Κατά την παρουσία του στις εγκαταστάσεις, ο Νίκος Δένδιας ενημερώθηκε από τον διοικητή της ελληνικής αποστολής για την εξέλιξη και τις επιχειρησιακές ανάγκες της αποστολής. Παράλληλα, συνομίλησε με τα στελέχη που υπηρετούν στη Σαουδική Αραβία και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους και την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Δηλώσεις Δένδια από Ριάντ

"Είχα, καταρχάς, τη χαρά να γίνω δεκτός από τον πρίγκιπα - διάδοχο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος με ευχαρίστησε για την παρουσία μας στη Σαουδική Αραβία, για την παρουσία της Ελληνικής Πυροβολαρχίας, για τη συμμετοχή μας στην άμυνα της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, έγινε μια ευρύτερη συζήτηση των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή.

Αμέσως μετά, συναντήθηκα με τον υπουργό Άμυνας, Πρίγκιπα Χαλίντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος ξεκίνησε διατυπώνοντας την ευγνωμοσύνη του για την παρουσία της ελληνικής πυροβολαρχίας στη Σαουδική Αραβία. Εν συνεχεία, συζητήσαμε για μια σειρά από ζητήματα, μεταξύ των οποίων και τεχνικά ζητήματα που αφορούν την παραμονή, τη συνέχιση της παραμονής της πυροβολαρχίας μας στο Γιανμπού.

Επίσης, επισκέφθηκα το Γιανμπού και πριν από λίγη ώρα είχα την πολύ μεγάλη χαρά να σφίξω τα χέρια των στελεχών της Ελληνικής Δύναμης της Σαουδικής Αραβίας, των γυναικών και των ανδρών που υπηρετούν τα συστήματα Patriot και που συμμετέχουν στην άμυνα του Βασιλείου, αλλά επίσης προσφέρουν και στην άμυνα της πατρίδας μας.

Προσφέρουν, υπό την έννοια όχι μόνο της υπεράσπισης εγκαταστάσεων ενέργειας, αλλά και της διατήρησης ψηλά του κύρους της χώρας μας και των δυνατοτήτων της. Με την παρουσία τους εδώ αποκτούν χρήσιμη εμπειρία. Εμπειρία την οποία οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται, γιατί όπως πολύ καλά ξέρουμε, η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που δεν αντιμετωπίζει απειλές . Η γειτονιά μας, η περιοχή μας, δεν είναι η γειτονιά των αγγέλων".

Διαβάστε Επίσης