Follow us

Δένδιας: "Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ μάς έδωσε την άνεση να λέμε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν την ελληνική θέση"

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε πως πάντοτε απορεί με την Τουρκία, διότι έχει κάποια αντανακλαστικά αντίδρασης που δεν του είναι κατανοητά

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Εξαιρετικά επιτυχημένη χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, που "μάς έδωσε την άνεση να λέμε ότι κατανοούν την ελληνική θέση", ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star, αμέσως μετά την επιστροφή από την Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχε στην υπουργική αποστολή που συνόδευε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναφερθείς στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, ο Νίκος Δένδιας είπε πως είχε την ευκαιρία να του δείξει περισσότερους χάρτες από τον Λευκό Οίκο, γιατί υπήρξε το ζήτημα των υπερπτήσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα. Χαρακτήρισε τις υπερπτήσεις "εξαιρετικά ενοχλητικό" ζήτημα και κατέστησε σαφές πως δεν μπορεί τη στιγμή που το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια εξωτερική απειλή και μια διεθνή κρίση, δύο σύμμαχες χώρες να έχουν τέτοια προβλήματα και με απόλυτη υπευθυνότητα της Τουρκίας. Αυτό, σημείωσε, πρέπει να εξηγηθεί στην αμερικανική πλευρά, ώστε να υπάρχει σαφής κατανόηση του πεδίου.

Παράλληλα, τόνισε πως η όλη συζήτηση δεν είχε να κάνει μόνο με την Τουρκία, καθώς υπάρχουν μια σειρά από προκλήσεις στην περιοχή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα Δυτικά Βαλκάνια, η Λιβύη, η Ανατολική Μεσόγειος, η δυνατότητα συνεργασιών, το σχήμα συνεργασίας 3+1, η κατάσταση στον αραβικό κόσμο, οι ευκαιρίες συνεργασίας με τον αραβικό κόσμο και πέρα, με την Ινδία, την Αίγυπτο ήταν κι αυτά κομμάτια των συνομιλιών του με τον Άντονι Μπλίνκεν.

Κληθείς να απαντήσει αν η θερμή υποδοχή στον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ, οι θερμές αντιδράσεις και τα θετικά σχόλια για την ομιλία του στο Κογκρέσο, θα έχουν κάποιο πρακτικό αντίκρισμα στα ελληνικά συμφέροντα, ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε ότι θερμότητα αυτής της επίσκεψης είναι πρωτοφανής. "Το γεγονός ότι δόθηκε στον πρωθυπουργό, η πρώτη ευκαιρία σε Έλληνα πρωθυπουργό, να απευθυνθεί στα δύο σώματα, ο τρόπος που απευθύνθηκε στον Κυρ. Μητσοτάκη ο Πρόεδρος Μπάιντεν, τα λόγια της Πρώτης Κυρίας στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο, ήταν πρωτόγνωρα για την Ελλάδα" ανέφερε και τόνισε πως αυτά είναι τα σημεία μιας σχέσης που έχει χτιστεί βήμα βήμα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Από εκεί και πέρα, επισήμανε ότι αυτά μόνα τους σηματοδοτούν μια ατμόσφαιρα που υποδηλώνει την αμερικανική θέση απέναντι στα ευρύτερα προβλήματα της περιοχής.

"Εμείς δεν περιμένουμε από τις ΗΠΑ ούτε να μετατραπούν σε εχθρό της Τουρκίας ούτε να διώξουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ. Εμείς περιμένουμε από τις ΗΠΑ μια σαφή τοποθέτηση στα θέματα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και τη δυνατότητα που έχουν όχι να παρέμβουν σε περίπτωση επεισοδίου, αλλά να προλάβουν το επεισόδιο" ξεκαθάρισε.

Σε ερώτηση για την ενόχληση των Τούρκων σχετικά με την επίσκεψη αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως πάντοτε απορεί με την Τουρκία, διότι έχει κάποια αντανακλαστικά αντίδρασης που δεν του είναι κατανοητά. "Η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός έκανε τη δουλειά του, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η επίσκεψη δεν είχε κανένα αντιτουρκικό χαρακτήρα. Υπεράσπισε τα ελληνικά συμφέροντα. Εξήγησε τις ελληνικές θέσεις, ανέπτυξε τα προβλήματα στην περιοχή" εξήγησε και προσέθεσε ότι αυτό που ίσως θα έπρεπε να κάνει η Τουρκία είναι να έχει κι αυτή έναν πειστικό λόγο να απευθύνει απέναντι στην υπερδύναμη και στην παγκόσμια κοινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι ενοχλείται δείχνει ακριβώς την έλλειψη επιχειρημάτων.

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά με τη συνάντησή του με τον Ειδικό Απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών αφού είπε πως είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός άνθρωπος για το αμερικανικό γίγνεσθαι, αναφέρθηκε στη σημασία της θαλάσσιας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. "Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει σχέση με τη θάλασσα και είναι η χώρα που έχει τη μεγαλύτερη εμπορική ναυτιλία στον πλανήτη. Αυτό το οποίο σχεδιάζουμε μαζί με την αμερικανική πλευρά είναι κάποια πρωτοβουλία για τις θάλασσες", που αφορά και τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά και την παγκόσμια προστασία του περιβάλλοντος, ανακοίνωσε. Εξήγγειλε ότι την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας για τις θάλασσας θα πραγματοποιηθεί από κοινού με την αμερικανική πλευρά τον Ιούνιο, διαβεβαιώνοντας ότι η χθεσινή συνάντησή τους είχε κάτι πιο πρακτικό από μια γενική θεώρηση του ορίζοντα.

Εγκαρδιότητα στην αποδοχή του αιτήματος για τα F-35

Μπλίνκεν

Σε ό,τι αφορά τα F-35, είπε πως είναι ένα εξαιρετικό όπλο, ένα αεροπλάνο 5ης γενιάς, το οποίο κάποια στιγμή πρέπει να αποτελέσει τμήμα του ελληνικού οπλοστασίου και προσέθεσε ότι "αυτό που έγινε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού είναι να ξεκινήσουμε μια μακρά διαδικασία". Όπως είπε, θα πάρει χρόνια, ενώ ταυτόχρονα γνωστοποίησε πως υπήρξε εγκαρδιότητα στην αποδοχή του αιτήματος. "Δεν είδα κανένα ερωτηματικό και αυτό είναι μια ακόμα επιβράβευση της συνεπούς και σοβαρής θέσης της Ελλάδας όλο αυτό το διάστημα" υπογράμμισε.

"Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όσες δυνατότητες έχει για να σταματήσει την αναβάθμιση των τουρκικών οπλικών συστημάτων στο βαθμό που η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, μάς απειλεί, συνεχίζει με το casus belli"

Κληθείς να σχολιάσει ότι η Τουρκία πιέζει για αναβάθμιση των F-16, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε με σαφήνεια πως αν η Τουρκία έχει συγκεκριμένα οπλικά συστήματα πρέπει να υπάρχουν δεδομένες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας. "Κατά συνέπεια, η Ελλάδα δεν μπορεί να συμφωνήσει, στο βαθμό που της πέφτει λόγος, στην παροχή οπλικών συστημάτων στην Τουρκία ή αναβάθμιση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων αν αυτά μετά από ένα χρονικό διάστημα απειλούν εμάς τους ίδιους στο Αιγαίο" σημείωσε περαιτέρω.

Μάλιστα, διαμήνυσε πως η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όσες δυνατότητες έχει, όπου τις έχει για να σταματήσει την αναβάθμιση των τουρκικών οπλικών συστημάτων στο βαθμό που η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, μάς απειλεί, συνεχίζει με το casus belli. Εάν κάποτε μιλήσουμε για μια άλλη Τουρκία, τότε θα υπάρχει και μια άλλη ελληνική στάση. Και η Ελλάδα εύχεται πάντα με συνέπεια να υπάρξει αυτή η άλλη Τουρκία.

Απαντώντας στην ερώτηση αν βρήκανε ευήκοα ώτα στο Κογκρέσο, ο Νίκος Δένδιας είπε χαρακτηριστικά: "Δεν θα σας πω εγώ, κοιτάξτε τις φωτογραφίες και τα στιγμιότυπα. Νομίζω ότι θα καταλάβετε". Επιπροσθέτως, υπενθύμισε πως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων είναι ο κ. Μενέντεζ, αλλά και τις τοποθετήσεις του Κογκρέσο. "Η όλη σημειολογία αυτής της επίσκεψης και ο τρόπος με τον οποίο μάς δέχθηκαν και μας άκουσαν, δίνει όλες τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν. Από εκεί και πέρα εναπόκειται στην Τουρκία με τη συμπεριφορά και τη στάση της να αλλάξει την άποψη των ΗΠΑ. Να δώσει την εντύπωση ότι είναι ένας συνεπής, φερέγγυος σύμμαχος που νοιάζεται για το ΝΑΤΟ και δεν απειλεί τους γείτονες της" προσέθεσε.

Η Ελλάδα απολύτως θετική στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

νατο

Σχετικά με το επίσημο αίτημα που κατέθεσαν η Φινλανδία και η Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι απολύτως θετική, είναι δύο φιλικές χώρες, μέλη της ΕΕ, δύο δημοκρατίες με τις οποίες η Ελλάδα μιλάει την ίδια γλώσσα και έχουν κοινή αντίληψη για μια σειρά από πράγματα. Επισήμανε ότι αυτό που προξενεί τεράστια εντύπωση είναι η τουρκική στάση απέναντι στο αίτημα αυτών των δύο χωρών.

Ερωτηθείς για παζάρια του Ερντογάν πάνω σε αυτό το θέμα, ο Νίκος Δένδιας απάντησε πως δεν είναι καιρός για παζάρια και δεν χωράνε παζάρια. "Υπάρχει μια παγκόσμια κρίση, η Τουρκία είναι ήδη αρκετά εκτεθειμένη μη επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία. Το γεγονός ότι όλα τα μέγα-γιοτ των Ρώσων ολιγαρχών είναι αραγμένα στο Μποντρούμ και στις ακτές της Τουρκίας από μόνο του εκθέτει την Τουρκία, τη στιγμή που οι Ουκρανοί μάχονται για την ύπαρξή τους και την ανεξαρτησία τους. Από εκεί και πέρα το τελευταίο που θα έπρεπε να κάνει η Τουρκία είναι να αρχίσει τα ανατολίτικα παζάρια. Δεν θα την ωφελήσει" συμπλήρωσε.

Αναφερθείς στην επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, ο Νίκος Δένδιας είπε πως δεν είναι καθόλου πειστική και σημείωσε πως η Τουρκία ονομάζει τρομοκράτη όποιον απλώς η ίδια δεν συμπαθεί.

Διαβάστε Επίσης

Τέλος, ερωτηθείς για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης στην επίσκεψη στις ΗΠΑ, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι έχει ανατείλει ή φαίνεται στον ορίζοντα ο προεκλογικός χρόνος και αυτό υποχρεώνει την αντιπολίτευση να παίρνει θέσεις που είναι μικρόψυχες και ακούγονται μίζερες. Είπε ότι αυτό που θα περίμενε από μια πραγματική αντιπολίτευση, είναι να πει δύο καλές κουβέντες για την εξαιρετική επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. "Ο κερδισμένος δεν είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης και η ΝΔ εδώ. Είναι η πατρίδα μας και σε αυτά δεν χωρεί μικροκομματική μιζέρια. Δεν έχουμε να μοιράσουμε το εθνικό κεφάλαιο, ανήκει σε όλους μας, είναι για όλους μας και οφείλουμε να πανηγυρίζουμε όλοι. Εγώ αν ήμουν στη θέση του αρχηγού της αντιπολίτευσης, με κάθε σεβασμό, θα είχα συγχαρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξαιρετική ομιλία του στο Κογκρέσο" σημείωσε καταληκτικά ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 25 Ιουν 2022 | 18:42

Τουρκικά MME: Συνελήφθη Έλληνας κατάσκοπος - Τι απαντά η Αθήνα - Νέο ελληνοτουρκικό θρίλερ

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες περί σύλληψης ενός ατόμου που διενεργούσε κατασκοπεία εις βάρος της Τουρκίας για λογαριασμό της Ελλάδας.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 25 Ιουν 2022 | 16:22

Συρίγος: Ο Ερντογάν θέλει η Ελλάδα να κάνει στρατιωτική κίνηση πρώτη – Το λάθος Τσαβούσογλου

''Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει εύκολες νίκες εντυπώσεων, θέλει να περάσει μια εικόνα ότι κερδίζει στα σημεία'', δήλωσε ο διεθνολόγος και υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

ΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑ 25 Ιουν 2022 | 08:45

Στη Μαδρίτη η επόμενη κόντρα Μητσοτάκη & Ερντογάν - Οργή στην Τουρκία για την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα

Οργή στην Άγκυρα για την στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε. – Μητσοτάκης και Ερντογάν ετοιμάζονται για σύγκρουση στην Μαδρίτη.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 24 Ιουν 2022 | 23:42

Γερμανία: Στήριξη στα ελληνοτουρκικά από τον αρχηγό του CDU - "Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας"

"Βλέπουμε επιθετικούς τόνους εναντίον της Ελλάδας και είναι σαφές πού θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να στέκει η Γερμανία: στο πλευρό της χώρας-μέλους Ελλάδας", τόνισε ο Φρίντριχ Μερτς

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 24 Ιουν 2022 | 21:49

Τουρκία: Αποδοκίμασαν τη σύζυγο του Ερντογάν σε παράσταση - Οργή για την ακρίβεια [βίντεο]

Θεατές στην Τουρκία ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες όταν οι συντελεστές παράστασης πήγαν να αναγνώσουν μήνυμα της συζύγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24 Ιουν 2022 | 20:09

Πολλά "νεύρα" στην Τουρκία μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Ντροπή η ΕΕ να παραμένει σιωπηλή στις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει "στενόμυαλες, παράνομες και μαξιμαλιστικές τις διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης"

ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ... ΑΙΓΑΙΟ 24 Ιουν 2022 | 18:32

Ξέφυγε η Τουρκάλα ηθοποιός και πρώην σύζυγος του Σεϊταρίδη - "Ο τουρκικός στρατός να μπει στα ελληνικά νησιά"

Το πρώην μοντέλο από την Τουρκία υπήρξε σύζυγος Έλληνα ηθοποιού και τώρα ζητά από τον τουρκικό στρατό να απελευθερώσει τα ελληνικά νησιά.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Ιουν 2022 | 15:28

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της έντασης - Ανυπόστατη η ρητορική της Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε τη θέση της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 24 Ιουν 2022 | 14:05

ΠΑΣΟΚ για Σύνοδο Κορυφής: Η κυβέρνηση να μην πανηγυρίζει - Ούτε κουβέντα οι Ευρωπαίοι για κυρώσεις στην Τουρκία

"Η αυταρχική και αναθεωρητική πολιτική Ερντογάν δεν αντιμετωπίζεται με τον κατευνασμό αλλά με ουσιαστικά μέτρα αποτροπής", αναφέρει το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ 24 Ιουν 2022 | 13:54

Νέα επίθεση Τσαβούσογλου: Δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε στα σύνορά μας - Η κακομαθημένη Ελλάδα και η "Μακεδονία"...

"Που ήσασταν όταν η Ελλάδα ήταν τόσο κακομαθημένη και για 12 χρόνια εμπόδιζε την ένταξη της ''Μακεδονίας'', είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ 24 Ιουν 2022 | 13:29

G7 - NATO: Δύο σύνοδοι κορυφής για να διατηρηθεί η ενότητα της Δύσης απέναντι στη Ρωσία

Οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων έχουν ραντεβού από την Κυριακή στις βαυαρικές Άλπεις, για την ετήσια σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7).

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ 24 Ιουν 2022 | 13:04

Μπακογιάννη: Δεν υπάρχει τρόπος να θέσει η Τουρκία θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου

"Δεν υπάρχει τρόπος να θέσει η Τουρκία θέμα κυριαρχίας των νησιών και όλοι γνωρίζουν ότι αυτό δεν στέκει. Είναι ένα ρητορικό σχήμα" ανέφερε η βουλευτής και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη.

TI EIΠΑΝ 24 Ιουν 2022 | 12:32

Καιρίδης: Εξηγήσαμε την τουρκική προκλητικότητα στην ΕΕ - Δρίτσας: "Δεν υπάρχει άμεσα κίνδυνος θερμού επεισοδίου"

"Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να εξηγήσει την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή μας" δήλωσε ο κ. Καιρίδης ενώ ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι δεν περιμένει άμεσα κάποιο θερμό επεισόδιο.