Follow us

Δένδιας: Η θρησκευτική διπλωματία κύρια παράμετρος της εξωτερικής μας πολιτικής

Μήνυμα στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
dendias

Η Θρησκευτική Διπλωματία είναι σύμφυτη με την εξωτερική μας πολιτική επεσήμανε μεταξύ άλλων στο μήνυμα που απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας.

Ειδικότερα, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Συνέδριο με θέμα "Οι θρησκείες και οι προκλήσεις στη νέα δεκαετία", το οποίο διοργανώνουν το "Foreign Affairs The Hellenic Edition" σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του υπουργείου Εξωτερικών, ο Ν.Δένδιας, μιλώντας στη θεματική ενότητα "Η στάση της Ελλάδας στα θρησκευτικά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου", είπε:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η Θρησκευτική Διπλωματία είναι σύμφυτη με την εξωτερική πολιτική από την αυγή του νεότερου ελληνικού κράτους. Δεδομένου ότι η Ελλάδα διατηρεί ιστορικούς και παραδοσιακά φιλικούς δεσμούς με τις χώρες και τους λαούς της Μέσης Ανατολής, αποτελεί φυσικό συνομιλητή των χωρών της ευρύτερης περιοχής.

Σήμερα, η Θρησκευτική Διπλωματία συνιστά κύρια παράμετρο της εξωτερικής μας πολιτικής, δεδομένου ότι έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, όπου ανέκαθεν τα θρησκευτικά ζητήματα είχαν εξέχουσα σημασία. Την τελευταία δεκαετία οι χριστιανικές κοινότητες της Μέσης Ανατολής έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο βίας, λόγω της αποσταθεροποίησης των κρατικών δομών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα συνεπικουρεί τις προσπάθειες για προστασία των θρησκευτικών κοινοτήτων από τις διώξεις και συμμετέχει στη διαφύλαξη θρησκευτικών μνημείων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Προς επίτευξη των στόχων αυτών, η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των Διεθνών Θεσμών, ενώ συνεργάζεται με όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Κατά την παρούσα κρίση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου εδρεύουν τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιόχειας, Ιεροσολύμων, καθώς και η Ιερά Μονή Σινά, η Ελλάδα δραστηριοποιείται για την προστασία των εκεί χριστιανικών κοινοτήτων και των προσκυνημάτων και μνημείων.

Η εγγύτητα της χώρας μας με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και η εκεί δραστηριοποίηση των ελληνορθόδοξων Εκκλησιών, με μακραίωνη ιστορία, καθιστούν τον διαθρησκειακό διάλογο μεταξύ Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων, ιδιαίτερο στόχο για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Η Ελλάδα υποστηρίζει τον διαθρησκειακό διάλογο ως μέσο για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ πιστών διαφορετικών θρησκειών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δίνει έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των δικαιωμάτων των θρησκευτικών κοινοτήτων, με σκοπό την πρόληψη κοινωνικών εντάσεων και κρίσεων.

Αναγνωρίζει τη συμβολή του, μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, στην αντιμετώπιση και την αποτροπή φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης που οδηγούν στην τρομοκρατία καθώς και στον βίαιο εξτρεμισμό.

Επίσης, η χώρα μας παρακολουθεί και στηρίζει σχετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του από ετών διεξαγόμενου διαλόγου του Οικουμενικού Θρόνου με το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό.

Η Ελλάδα, ως χώρα με πυκνή πολιτική εμπειρία, αξιοποιεί τις δυνατότητες της Θρησκευτικής Διπλωματίας, με στόχο την κατανόηση κάθε ετερότητας. Η πολυεπίπεδη και αλληλοεξαρτώμενη σήμερα παγκόσμια πραγματικότητα, καλεί να στηρίξουμε το διαθρησκειακό διάλογο.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική κατανοεί βαθιά αυτή την ανάγκη, για αυτό και στηρίζει τις εργασίες του παρόντος διαδικτυακού συνεδρίου".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΩΝ ΚΑ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ 27 Ιουν 2022 | 14:08

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Αρμένιο ΥΠΕΞ στο Μαξίμου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας χαιρέτισε την άριστη συνεργασία με την κυβέρνηση, στη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 22 Ιουν 2022 | 16:05

Δένδιας: Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στην τουρκική προκλητικότητα ψύχραιμα και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο

"Είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς προσπάθειας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, μιας προσπάθειας σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας" τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

ΠΥΡΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΔΕΝΔΙΑ 22 Ιουν 2022 | 09:22

Νεύρα στην Τουρκία για την "στρατηγική καταγγελιών" της Ελλάδας: "Ο Δένδιας ανέλαβε τη βάρδια Μητσοτάκη"

"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που έχει ως στόχο να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, συνεχίζει να εφαρμόζει στρατηγική καταγγελιών", αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ… ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ 22 Ιουν 2022 | 09:11

Τουρκικά ΜΜΕ: Το τεράστιο γεωτρύπανο "Αμπντούλ Χαμίτ Χαν" βγαίνει για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο στις 15 Ιουλίου

"Το τεράστιο πλοίο μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων θα προχωρήσει τις εργασίες του στην "Γαλάζια Πατρίδα", αναφέρει το τουρκικό μέσο Α Haber.

ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 21 Ιουν 2022 | 16:28

Γεύμα Δένδια για τον απερχόμενο πρέσβη της Αιγύπτου: Παραδειγματικός φίλος της Ελλάδας η Αίγυπτος

Αποχαιρετιστήριο γεύμα Ν. Δένδια προς τιμή του απερχόμενου πρέσβη της Αιγύπτου - Διπλωματικές πηγές: Η Αίγυπτος είναι παραδειγματικός φίλος της Ελλάδας

ΣΕ ΥΠΕΞ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ 20 Ιουν 2022 | 17:42

Δένδιας: Η τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά έχει κλιμακωθεί σε ρητορικό επίπεδο και επί του πεδίου

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά έχει κλιμακωθεί σε ρητορικό επίπεδο και επί του πεδίου

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 20 Ιουν 2022 | 11:00

Στο Λουξεμβούργο ο Δένδιας: Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με το βλέμμα στην Τουρκία

"Θα ενημερώσω σήμερα το Συμβούλιο για την κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, και για τις προσπάθειές μας να επισπεύσουμε τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας", ανέφερε ο κ. Δένδιας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 18 Ιουν 2022 | 14:43

Δένδιας: Αποδομούμε τους αβάσιμους ισχυρισμούς της Τουρκίας - Δεν συζητάμε την εδαφική κυριαρχία μας

Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: "Αποδομούμε τους αβάσιμους και ανυπόστατους ισχυρισμούς. Δεν τίθεται σε συζήτηση η εδαφική κυριαρχία μας".

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 17 Ιουν 2022 | 16:58

Δένδιας για Τουρκία: Δεν είμαστε εμείς που κόψαμε τους διαύλους επικοινωνίας - Η Ελλάδα πάντα ανοιχτή στον διάλογο

Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοικτή στον διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, διεμήνυσε ο Νίκος Δένδιας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 17 Ιουν 2022 | 07:30

Δένδιας: Τρίτοι παράγοντες επιχειρούν να υπονομεύσουν τη σχέση ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων

Επιφυλάξεις σχετικά με την παρουσία τρίτων παραγόντων που υπονομεύουν τη σχέση ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασε ο Ν. Δένδιας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 16 Ιουν 2022 | 20:12

"Κοινωνική χειραψία" και σύντομη συνομιλία Δένδια με Tσαβούσογλου - Ο διάλογος για τον καφέ [Βίντεο]

Κοινωνική χειραψία που συνοδεύτηκε από σύντομη συνομιλία είχε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 16 Ιουν 2022 | 07:24

Στην Αχρίδα ο Νίκος Δένδιας για το "Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022"

Στην Αχρίδα μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας προκειμένου να συμμετάσχει στο "Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022".

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 15 Ιουν 2022 | 18:55

Αισχρή επίθεση της τουρκικής Milliyet στον Νίκο Δένδια: Ρισκάρει πόλεμο με την Τουρκία για να γίνει πρωθυπουργός

Οι δηλώσεις και οι κινήσεις του Νίκου Δένδια στη σκακιέρα της ελληνικής διπλωματίας έκανε έξαλλη την τουρκική εφημερίδα, Milliyet