Follow us

Δένδιας: "Μετά τις εκλογές μπορεί να συζητήσουμε σοβαρά με την Τουρκία–Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία"

Ο υπουργός Εξωτερικών τοποθετήθηκε και στα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής τονίζοντας πως "η αντιπολίτευση αδίκησε τον εαυτό της" μην ψηφίζοντας τη ρύθμιση-μπλόκο στον Κασιδιάρη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τη δική του απάντηση, στα όσα υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη. Ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως "μετά τις εκλογές μπορεί λοιπόν να καθίσουμε να συζητήσουμε σοβαρά, αλλά για να συζητήσουμε σοβαρά πρέπει να υπάρχει και από τις δύο πλευρές αντίληψη του πλαισίου μέσα στο οποίο συζητάμε".

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης πως μέσα στο 2023 θα σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία, ενώ τοποθετήθηκε και στα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής τονίζοντας πως "η αντιπολίτευση αδίκησε τον εαυτό της" μην ψηφίζοντας τη ρύθμιση που εμποδίζει το κόμμα Κασιδιάρη να κατέβει στις εκλογές, ενώ ερωτηθείς για το εάν μπορεί να βρεθεί στέλεχος της ΝΔ που θα αποδεχόταν την πρόταση Ανδρουλάκη για Πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο και όχι τον αρχηγό του κόμματος, ο κ. Δένδιας απάντησε πως "η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πολύ σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία έχει μια παράδοση να ακολουθεί τον αρχηγό της".

Αναλυτικά η συζήτηση του Νίκου Δένδια στον "Επίλογο" και στον Απόστολο Μαγγηριάδη:

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ευχαριστώ πολύ που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μας να συνομιλήσουμε απόψε στον "Επίλογο". Να κάνουμε και μία ίσως αποτίμηση των τεσσάρων χρόνων που βρίσκεστε στο τιμόνι του Υπουργείου Εξωτερικών. Και θα ήθελα με μια μικρή αποτίμηση να ξεκινήσουμε αυτή την σημερινή κουβέντα πηγαίνοντας το χρόνο πίσω στο 2019, όταν ο πρωθυπουργός σας πρότεινε να αναλάβετε το υπουργείο Εξωτερικών. Θα ήθελα να ρωτήσω αν σκεφτόσασταν πως σε αυτά τα τέσσερα χρόνια θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία, μια όξυνση στις σχέσεις μας με την Τουρκία, τον πόλεμο να επιστρέφει στην Ευρώπη. Αν όλα αυτά τα οποία συνέβησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα μπορούσε κανείς να τα σκεφτεί, να τα προβλέψει.

Νίκος Δένδιας: Όχι. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν προβλέψιμα αυτά τα οποία συνέβησαν. Δεν ήταν προβλέψιμα ούτε τα καλά, είχαμε μεγάλες επιτυχίες αυτά τα χρόνια, τις δύο συμφωνίες για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, την κατ αρχήν συμφωνία με την Αλβανία, τις αμυντικές συμφωνίες, είχαμε τεράστιες προκλήσεις, την όξυνση με την Τουρκία. Είχαμε επίσης την επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι έπληξε αυτά τα χρόνια, οτιδήποτε άλλο.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Και φαντάζομαι ότι ήταν και πολλές οι φορές που ίσως και εσείς νιώσατε ότι τα πράγματα μπορούν να ξεφύγουν, ότι μπορεί να μην ελέγχονται, να το πω έτσι.

Νίκος Δένδιας: Στις στιγμές της μεγάλης όξυνσης με τη γειτονική χώρα η πραγματικότητα είναι ότι πολλές φορές τα πράγματα δημιουργούσαν μια αίσθηση κρίσεως. Και είναι ευχής έργον ότι με σωφροσύνη και με διάφορες ενέργειες όλα αυτά αντιμετωπίστηκαν και οι Έλληνες πολίτες μπορούν με ασφάλεια να πάνε στις κάλπες, να εκφράσουν την θέλησή τους, να επιλέξουν την επόμενη κυβέρνηση τους.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Απλά επειδή με κάποιο τρόπο πήγαμε πίσω στο 2019, όταν εσείς αναλάβατε, πιστεύατε ότι μπορεί για παράδειγμα στην τετραετία, στη θητεία, στη διάρκεια της θητείας σας να έχουμε κάποια πρόοδο, να το πω έτσι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σκεφτόσασταν ότι μπορεί με κάποιο τρόπο να υπογράφαμε αυτές τις συμφωνίες; Θέλω να πω πετύχατε θεωρείτε τους στόχους του υπουργείου σας 4 χρόνια;

Νίκος Δένδιας: Οποιοσδήποτε έρχεται σε αυτό το υπουργείο έχει την υποχρέωση να θέτει υψηλούς στόχους. Όμως η αλήθεια είναι ότι η πραγματικότητα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Ας πάμε σε αυτά που θεωρούνται πιο βατά πλέον. Η συμφωνία με την Ιταλία υπεγράφη μετά από μια διαπραγμάτευση η οποία κράτησε 50 χρόνια. Η συμφωνία με την Αίγυπτο υπεγράφη μετά από μια διαπραγμάτευση που κράτησε 30 και χρόνια. Αλλά και να αναφερθώ στις αμυντικές συμφωνίες, Αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ οπλικά συστήματα, είχε αγοράσει από τη Γαλλία, όπως και πάνω από 50 άλλες χώρες. Αμυντική συμφωνία η Γαλλία δεν είχε δεχτεί να υπογράψει με την Ελλάδα. Οι δύο συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με τη Σαουδική Αραβία ήταν εκτός του ορίζοντα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως και πολλά άλλα πράγματα. Η Αφρική, η Νότια Αμερική, οι τρεις υποψηφιότητες μας για τα Ηνωμένα Έθνη, όλα αυτά ήταν καινούργιες προσεγγίσεις ή εν πάση περιπτώσει προσεγγίσεις πέραν του ορίζοντα.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Άρα θα μπορούσε κανείς να πει ότι ζούμε σε μια εποχή επιτάχυνσης των εξελίξεων στην περιοχή μας;

Νίκος Δένδιας: Νομίζω επιτάχυνσης των εξελίξεων σε όλα τα πράγματα, σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, στην ίδια την ανθρώπινη ζωή, δεν μπορούμε πια να περιμένουμε. Δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς άμα μένουμε κλεισμένοι μέσα στο καβούκι μας, στις παραδοσιακές μόνο επιλογές μας και δεν κοιτάμε να αντιμετωπίσουμε πράγματα και καταστάσεις που μεταβάλλονται ραγδαία.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Χθες ήταν εδώ ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι. Εγώ σας παρακολουθούσα ως δημοσιογράφος στενά τα τέσσερα χρόνια κάλυψα το υπουργείο Εξωτερικών. Δεν θυμάμαι να έχετε συναντήσει περισσότερες φορές άλλον υπουργό Εξωτερικών άλλης χώρας παρά τον Σάμεχ Σούκρι. Θα ήθελα κατ’ αρχάς να ρωτήσω με την Αίγυπτο η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την ίδια οπτική στα πράγματα και για τις εξελίξεις στην περιοχή, ειδικά μετά την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Τουρκία;

Νίκος Δένδιας: Κύριε Μαγγηριάδη η σχέση της Ελλάδας με την Αίγυπτο είναι μια σχέση στρατηγικού πια επιπέδου και θα μου επιτρέψετε να σας πω τεράστιας, κεφαλαιώδους σημασίας για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Το γεγονός ακριβώς ότι έχω δει τον Σάμεχ Σούκρι 25 ίσως και παραπάνω φορές, έχω πάει 15-16 φορές στο Κάιρο εγώ, δείχνει ακριβώς αυτή τη βασική επιλογή. Και θα ήθελα να σας πω κάτι που ίσως εσείς ξέρετε, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι οι ακροατές σας το γνωρίζουν, ότι η Αίγυπτος επί Μόρσι, του προηγούμενου προέδρου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έφτασε πολύ κοντά στο να υπογράψει ανάλογη συμφωνία με την Τουρκία και κατά συνέπεια η Ελλάδα πλέον να είναι σχεδόν αποκλεισμένη από τις ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες της Μεσογείου. Το γεγονός λοιπόν ότι μετεβλήθη το παράδειγμα, ότι η διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο οδήγησε σε ευτυχή κατάληξη. Ότι με την Αίγυπτο πλέον έχουμε μια συνταύτιση σε μια σειρά από θέματα, όχι μόνο στα θέματα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, όπου έχουμε υπογράψει συμφωνίες, ότι βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο την ασφάλεια και τη σταθερότητα και ότι η Αίγυπτος είναι ακριβώς η χώρα από την οποία προσβλέπουμε μέσω του καλωδίου, μέσω πιθανών αγωγών, να αποτελέσουμε ενεργειακή είσοδο στην Ευρώπη. Νομίζω ότι λέει αρκετά για την τεράστια τεράστια σημασία που οι στενότατες σχέσεις με την Αίγυπτο έχουν για την Ελληνική Δημοκρατία. Αν έπρεπε να αφήσω παρακαταθήκη, θα έλεγα να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με την Αίγυπτο ποτέ.

Δένδιας: "Μετά τις εκλογές μπορεί να συζητήσουμε σοβαρά με την Τουρκία–Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία"

Απόστολος Μαγγηριάδης: Το γεγονός ότι μπαίνει ψηλά το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης σημαίνει ότι οι σκέψεις για EastMed παραμερίζονται με κάποιο τρόπο στην περιοχή;

Νίκος Δένδιας: Όχι, όχι. Είναι τελείως, είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα. Ο EastMed υπάρχει ως πιθανό έργο. Πρέπει να γίνει οικονομική του αξιολόγηση, να δούμε εάν και εφόσον έχει σημασία, αλλά ότι η σχέση με την Αίγυπτο έχει και ενεργειακή προσέγγιση, αυτό είναι προφανές. Η Ελλάδα θέλει να γίνει ενεργειακός κόμβος. Η Αίγυπτος είναι σημείο εξαγωγής ενέργειας, είτε ενέργειας που παράγει η ίδια, είτε ενέργειας που θα παράξει μέσω ανανεώσιμων πηγών. Το καλώδιο είναι ο τρόπος, ο ένας από τους τρόπους μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσε να υπάρξει και αγωγός. Θα μπορούσαν να υπάρχουν και πλοία με LNG. Η σχέση με την Αίγυπτο διασφαλίζει στην Ελλάδα πολλούς ρόλους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Αναφερθήκατε στην τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, από τότε, από το καλοκαίρι του 2020 που υπεγράφη η συμφωνία, υπάρχει εξέλιξη για μια συνέχεια αυτής της συμφωνίας με την Αίγυπτο;

Νίκος Δένδιας: Πάντοτε, με την Αίγυπτο έχουμε συμφωνήσει και ισχύει και για τους δυο μας ότι θα συζητάμε πλέον μαζί την οποιαδήποτε επέκταση, έστω και αν σε αυτήν παρεμβαίνουν, υπάρχουν, έχουν δικαιώματα και τρίτες χώρες της περιοχής. Άρα λοιπόν, οι σχέσεις με την Αίγυπτο είναι πάντα σχέσεις διαρκούς συζήτησης για τη συνολική ρύθμιση των θεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Άρα αυτό σημαίνει ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει σε συνομιλίες με άλλες χώρες, θα συμβουλευτεί και την Αίγυπτο και το ακριβώς αντίστοιχα θα γίνει και…

Νίκος Δένδιας: Θα ενημερώσει και την Αίγυπτο και η Αίγυπτος θα ενημερώσει την Ελλάδα. Και αυτό είναι μια πολύ σημαντική ρύθμιση, πολύ σημαντική.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Για κάποιον που καταλαβαίνει το διεθνές δίκαιο

Νίκος Δένδιας: Νομίζω οποίος καταλαβαίνει τα γεωπολιτικά, καταλαβαίνει πολύ καλά.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Να πάμε λίγο στο πεδίο της Τουρκίας. Είπαμε και στην αρχή της συζήτησης ότι όντως περάσατε μια τετραετία, πέρασε όλη η χώρα μια τετραετία δύσκολη με την Άγκυρα. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ διαφορετικό σημείο αυτή τη στιγμή. Αντιλαμβάνομαι ότι το τραγικό γεγονός του σεισμού στη γειτονική χώρα έπαιξε το ρόλο του. Θέλω να ρωτήσω αυτό το ήρεμο κλίμα πιστεύετε ότι έχει μια ημερομηνία λήξης;

Νίκος Δένδιας: Ελπίζω να μην έχει. Ελπίζω ίσα ίσα να οδηγήσει σε μια ημερομηνία έναρξης και ποια θα είναι η ημερομηνία έναρξης; Μετά τις εκλογές να επανέλθουμε σε μια σοβαρή συζήτηση για να λύσουμε τη διαφορά μας. Αυτό ελπίζω, και αυτό θα υπηρετήσω όσο καιρό θα είμαι ακόμη εδώ και ελπίζω την ίδια προτεραιότητα να υπηρετήσει και η άλλη πλευρά του Αιγαίου. Γι’ αυτό τοποθετήθηκα, όπως τοποθετήθηκα χθες στις δηλώσεις με τον Αιγύπτιο συνάδελφό μου και φίλο μου.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πάντως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχθές ακριβώς επειδή πήρε να το πω έτσι τη σκυτάλη των δηλώσεων, μίλησε για μια λύση πακέτο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και είπε "Αν λύσουμε το ένα θέμα, στο άλλο πρόκειται να συνεχιστεί η ένταση”. Και εδώ αντιλαμβάνομαι πως η θέση της Ελλάδας είναι πολύ μακριά. Η Ελλάδα δεν συζητά λύση πακέτο αντιλαμβάνομαι στα ελληνοτουρκικά, έτσι δεν είναι;

Νίκος Δένδιας: Εγώ έχω μια πολύ καθαρή αντίληψη. Με συγχωρείτε για το εγώ, για την προσέγγιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτή προφανώς δεν συμπίπτει με την τουρκική, διότι θα καθόμουν από την άλλη πλευρά του τραπεζιού και γι’ αυτό επίσης τοποθετήθηκα και χθες πολύ καθαρά πάνω σε αυτό. Μετά τις εκλογές μπορεί λοιπόν να καθίσουμε να συζητήσουμε σοβαρά, αλλά για να συζητήσουμε σοβαρά πρέπει να υπάρχει και από τις δύο πλευρές αντίληψη του πλαισίου μέσα στο οποίο συζητάμε. Εγώ δεν θα άκουγα πολύ τα προεκλογικά, δεν θα τα άκουγα πολύ. Συνήθως οι προεκλογικές τοποθετήσεις ακόμα και για θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι φυσιολογικό, έχουν να κάνουν και απευθύνονται σε ένα εσωτερικό ακροατήριο. Και μην κοροϊδευόμαστε, ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει μπροστά του έναν εκλογικό περίπατο. Έχει μια διπλή εκλογή και για την προεδρία και για το Κοινοβούλιο, έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες δημοσκοπήσεις. Δεν μπορώ να προβλέψω εγώ τι θα γίνει. Άρα οτιδήποτε λέγεται παρακαλώ και εμάς να το βλέπουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα αλλάξει άποψη. Δεν προβλέπω κάτι τέτοιο. Απλώς λέω είναι κρίμα να μην επιτρέψουμε στις κυβερνήσεις που θα προέλθουν από τις εκλογές να ξεκινήσουν από το εξαιρετικό σημείο που βρισκόμαστε τώρα.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πάντως για να το κλείσω λίγο αυτό το θέμα, καταλαβαίνω ότι και η Άγκυρα αντιλαμβάνεται πως θέματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσει.

Νίκος Δένδιας: Ε τώρα δεν είναι αφελείς οι Τούρκοι, δεν είναι αφελείς. Μας ξέρουν καλά, όπως τους ξέρουμε κι εμείς καλά.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Επειδή το τελευταίο διάστημα αναφερθήκατε στο θέμα των συνομιλιών που μπορούν να γίνουν με την Άγκυρα μετά τις εκλογές, φαντάζομαι εκλογές έχουμε και στην Ελλάδα, εκλογές έχουμε και στην Τουρκία, θα προκύψουν δύο νέες κυβερνήσεις ή οι ίδιες κυβερνήσεις ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα. Είπατε ότι ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έχετε πλέον μια σαφή αντίληψη, σαφή εικόνα του τι λειτουργεί στις διερευνητικές επαφές και το τι δεν λειτουργεί στις διερευνητικές επαφές. Και καταλαβαίνω ότι κατά την άποψή σας έχουν αποτύχει, είναι κάποιοι γύροι. πως 20-22 χρόνια. Θέλω κάπως να μορφοποιήσετε το τι ακριβώς έχετε στο μυαλό σας.

Νίκος Δένδιας: Δεν είναι εύκολο αυτό να το κάνω δημόσια. Έχω όμως μια εικόνα για τις διαφοροποιήσεις που πρέπει να γίνουν σε ζητήματα τακτικής διαπραγμάτευσης, αυτό μιλάω, έτσι δεν, προς Θεού δεν εισηγούμαι την αλλαγή της πάγιας ελληνικής θέσης. Δεν θα ήμουν εδώ αν το έκανα αυτό. Όμως νομίζω ότι υπάρχουν πράγματα που μπορεί να φρεσκάρουν διαδικασίες και να δώσουν πιθανόν την ελπίδα ενός καλύτερου αποτελέσματος. Αλλά και σε αυτό να μην κρυβόμαστε. Εάν δεν υπάρξει σύγκλιση στα μείζονα, τη λύση δεν μπορεί να τη δώσει η διαφορετική διαδικασία στα ελάσσονα. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Αλλά ότι όταν κάτι 63 φορές δεν έχει αποδώσει αποτέλεσμα, να περιμένεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο να αποδώσει την 64η, νομίζω αυτό συνιστά μια μικρή αφέλεια.

Τσαβούσογλου Δένδιας

Απόστολος Μαγγηριάδης: Σε αυτούς τους 63 γύρους εσείς πιστεύετε ότι υπήρξε κάποια περίοδος που οι δύο πλευρές βρέθηκαν πιο κοντά;

Νίκος Δένδιας: Μάλιστα.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πότε;

Νίκος Δένδιας: Είναι, είναι δυστυχώς πολλά χρόνια τώρα, δεκαετίες πίσω και όχι, δεν συμφώνησαν. Απλώς μίκρυνε η απόσταση. Άλλωστε ξέρετε όμως υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να το θυμόμαστε. Οι διερευνητικές, κατ’ αρχήν γι’ αυτό λέγονται διερευνητικές, δεν είναι διαπραγματεύσεις και δεν ανακοινώνονται. Άρα θα ήθελα…

Απόστολος Μαγγηριάδης: Υπάρχουν όμως με κάποιο τρόπο κάποιες κάποια reports που γράφει κάθε πλευρά, έτσι δεν είναι; Και ο υπουργός Εξωτερικών βλέπει για παράδειγμα τι έχει ειπωθεί πριν από 10-20 χρόνια.

Νίκος Δένδιας: Δεν ισχυρίζομαι ότι αγνοώ το περιεχόμενό τους, γιατί σε αυτό το υπουργείο αν ένα πράγμα πρέπει να κάνεις, είναι να διαβάζεις πολύ και να μιλάς λίγο.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Κατανοητό. Πάντως επειδή λέτε για διαφορετικό, για διαφορετική τακτική, εννοείτε ότι μπορεί οι συνομιλίες να φτάσουν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο ή μιλάτε για συνομιλίες οι οποίες θα γίνουν στο τακτικό επίπεδο;

Νίκος Δένδιας: Στο τέλος της μέρας πρέπει να φτάσει οτιδήποτε στο ανώτατο επίπεδο. Αυτό είναι νομίζω απολύτως κατανοητό. Τώρα τα υπόλοιπα και πώς τα έχω στο μυαλό μου, νομίζω θα αφήσω ένα σημείωμα το οποίο θα απευθύνεται στον αντικαταστάτη μου και στον πρωθυπουργό. Επειδή προβλέπω ποιος είναι ο πρωθυπουργός, γι’ αυτό δεν είπα στον επόμενο πρωθυπουργό.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Αλλά είπατε για αντικαταστάτη. Αφήστε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση λίγο προς το τέλος της συζήτησης για να έχει και λίγη αγωνία ο κόσμος που μας παρακολουθεί. Μια τελευταία ερώτηση γι’ αυτό το πεδίο. Αν οι διερευνητικές δεν είναι το φόρουμ της συζήτησης, θα μπορούσαν τα ελληνοτουρκικά να συζητηθούν σε ένα πλαίσιο, ας το πούμε έτσι πολυμερούς διάσκεψης;

Νίκος Δένδιας: Είναι εξαιρετικά δύσκολο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η πολυμερής διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ένα βασικό εμπόδιο, αλλά είναι ελέφαντας το εμπόδιο. Τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Φανταστείτε να συζητάμε πάνω σε ένα χάρτη στον οποίο η Κύπρος έχει απαλειφθεί σαν να μην υπάρχει. Νομίζω έχει ένα θεματάκι αυτό.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ξέρετε το λέω με αφορμή και τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή μας. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν την πρωτοβουλία και αντιπαλότητες δεκαετιών στη Μέση Ανατολή με κάποιο τρόπο μπόρεσαν και τις ξεπέρασαν με τις περίφημες συμφωνίες Αβραάμ. Ακόμη ακόμα ο Λίβανος με το Ισραήλ, χώρες που δεν έχουν καν διπλωματικές σχέσεις, κατόρθωσαν να ορίσουν τις θαλάσσιες ζώνες τους πάλι με τη βοήθεια της Αμερικής. Και αναρωτιέμαι εδώ εάν περιμένουμε μια παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα.

Νίκος Δένδιας: Δε θα περίμενα μια παρέμβαση ενός σημαντικού παράγοντα, του οποίου εμείς θέλουμε την παρουσία για να το ξεκαθαρίσω. Η Ελλάδα θέλει την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ελλάδα επίσης θέλει την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οικογένειάς μας εκεί που ανήκουμε. Αυτό το έχω ξεκαθαρίσει και στην τουρκική πλευρά που μας λέει είναι τρίτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση για μας δεν είναι τρίτη, είναι η οικογένειά μας. Αλλά από την άλλη πλευρά οφείλω να σας πω ότι θέματα που αγγίζουν τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής ασφάλειας, αν μου επιτρέπετε να πω και του εθνικού φιλότιμου και του πατριωτισμού μας, είναι θέματα στα οποία μπορεί μεν να χρειαστεί κάποια βοήθεια, αλλά είναι καλό να τα χειριζόμαστε εμείς οι ίδιοι σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Αυτό έχει τη σημασία του γιατί πολλές φορές αναρωτιέται κανείς στις κρίσιμες στιγμές αν το τηλέφωνο το πρώτο, το οποίο κανείς σηκώνει, ειδικά κάποιος που βρίσκεται σ αυτή τη θέση στο Υπουργείο Εξωτερικών, είτε είναι ο Δένδιας, είτε είναι ο προηγούμενος ή ο επόμενος, αν το πρώτο τηλέφωνο που σηκώνει στην περίπτωση κρίσης είναι στην Ευρώπη ή είναι στην Αμερική.

Διαβάστε Επίσης

Νίκος Δένδιας: Θα σας απαντήσω γιατί δυστυχώς χρειάστηκε να το απαντήσω. Το πρώτο πράγμα που έκανα είναι ότι πήρα το αεροπλάνο, πήγα στις Βρυξέλλες και είδα τον Μπορέλ, την ημέρα ακριβώς που είχε εγκατασταθεί στο γραφείο του. Αμέσως μετά όμως τηλεφώνησα και στον Μάικ Πομπέο.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Αυτό είναι ενδεικτικό αν θέλετε της φοράς των πραγμάτων να το πω έτσι, αλλά επιτρέψτε μου να πάω τη συζήτηση σε ένα πιο ακαδημαϊκό επίπεδο. Είναι αυτό που λέμε το ερώτημα του Κίσιντζερ αν ποιον καλώ στην Ευρώπη, σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα, πλέον καλούν και οι Αμερικανοί τον Μπορέλ; Θεωρείτε ότι έτσι λύνονται τα ζητήματα;

Νίκος Δένδιας: Θεωρώ ότι η ύπαρξη του ύπατου Εκπροσώπου είναι μια λειτουργική διευκόλυνση. Βεβαίως δεν έχει την ίδια δυνατότητα που έχει ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι κι αυτός με τη σειρά του πρέπει να ενημερώσει. Όμως το τι υπάρχει, είναι ένα βήμα προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Και θέλω να σας πω είμαι πολύ υπερήφανος που υπάρχει, με όλα τα προβλήματα. Κύριε Μαγγηριάδη εγώ πιστεύω πάρα πολύ στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, πάρα πολύ και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό και που μετέχει η πατρίδα μας σε αυτό. Λέω πάντα είναι το πιο πετυχημένο ιστορικό παράδειγμα συνεργασίας κρατών, ένας χώρος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερίας, δημοκρατίας με τεράστια προβλήματα, με τεράστια λάθη, αλλά είναι όπως οι μονοθεϊστικές θρησκείες, εκτός μόνο στο Ισλάμ δεν συνέβη. Θέλει τουλάχιστον 300 χρόνια για να στεριώσει και μετά να ανθίσει. Η Ευρώπη είναι ένα λαμπρό νέο παιδί, μόλις 70 ετών.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πάντως για να κλείσω αυτό το θέμα, καταλαβαίνω ότι έχουμε εξασφαλίσει την περίοδο ηρεμίας στα ελληνοτουρκικά.

Νίκος Δένδιας: Έτσι ελπίζω.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Έτσι ελπίζουμε, ακριβώς. Αυτή η περίοδος ίσως κρατήσει μέχρι το καλοκαίρι και η ευκαιρία του restart πότε είναι; Στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2023;

Νίκος Δένδιας: Μην το προσδιορίσουμε χρονικά διότι θα το φορτώσουμε. Μόλις οι δύο νέες κυβερνήσεις σταθούν στα πόδια τους νομίζω είναι καλό να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ, διότι ξέρετε και αυτές οι περίοδοι, εάν δεν τις εκμεταλλευτείς, δεν κρατούν για πάντα. Θα συμβεί, το είπε νομίζω και ο Τούρκος υπουργός χτες, κάτι θα συμβεί και θα χαλάσει το κλίμα. Εάν το αφήσεις λοιπόν εις το εσαεί, μην περιμένεις να είναι ακριβώς έτσι. Οι ευκαιρίες είναι για να τις εκμεταλλεύεται κανείς.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πάντως και το 2019 κάπως έτσι ξεκίνησαν τα πράγματα, μια συνάντηση Ερντογάν Μητσοτάκη στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών. Τελικά τι πήγε λάθος στα τέσσερα χρόνια;

Νίκος Δένδιας: Νομίζω ότι η τουρκική πλευρά ή παρεννόησε, ηθελημένα ερμήνευσε με έναν τρόπο διαφορετικό αυτά τα οποία ελέχθησαν από εμάς. Αλλά αν θέλετε να προσδιορίσω χρονικά γιατί έχω απόλυτη αίσθηση από τη δική μας πλευρά, αυτό το οποίο λειτούργησε καταλυτικά, επιβαρυντικά στις σχέσεις μας ήταν το τουρκολυβικό μνημόνιο του Νοεμβρίου.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Το οποίο άλλαξε τελείως την εικόνα στην περιοχή μας και..

Νίκος Δένδιας: Ένας καλόπιστος συνομιλητής σου δεν υπογράφει μια παράνομη συμφωνία και με την οποία να σφετερίζεται δικά σου δικαιώματα. Αυτό δεν είναι ένα εναρκτήριο λάκτισμα μιας εγκάρδιας σχέσης. Είναι κλωτσιά κάτω από το τραπέζι.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Αν η Ελλάδα ενοχλήθηκε περισσότερο στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, η Τουρκία ενοχλήθηκε περισσότερο όταν ο πρωθυπουργός μίλησε στο Κογκρέσο;

Νίκος Δένδιας: Μα δεν υπάρχει σύγκριση.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Είναι προφανές, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει σύγκριση. Αναρωτιέμαι απλά πότε πότε εκλάβατε εσείς ως τη μεγαλύτερη ενόχληση

Νίκος Δένδιας: Πράγματι θεωρώ ότι μετά από την κατά την άποψή μου εξαιρετική ομιλία του πρωθυπουργού, αισθάνομαι πολύ τυχερός που ήμουν εκεί, εξαιρετική ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Πράγματι, η Τουρκία για λόγους που εγώ δεν προσλαμβάνω από το κείμενο και την εκφορά του λόγου του πρωθυπουργού, έγινε έξαλλη με εμάς, αλλά γιατί; Αυτό μου διαφεύγει;

Απόστολος Μαγγηριάδης: Και εκεί κόπηκαν οι διπλωματικές επαφές να το πούμε έτσι;

Νίκος Δένδιας: Εκεί απαγορεύθηκε στους Τούρκους αξιωματούχους να συνομιλούν μαζί μας, απέναντι και σε ανθρώπους που εγώ έχω φιλικές σχέσεις, όπως ο υπουργός Εξωτερικών.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Και εκεί αναρωτιέται κανείς αν ούτε έστω ένα sms δεν μπορείς να ανταλλάξεις ή να βρεις έναν τρόπο…

Νίκος Δένδιας: Εντάξει, το ρυθμίσαμε αυτό τότε μετά από λίγο καιρό, κάποτε θα γραφεί κι αυτό πως και τι.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Καταλαβαίνω πως ο ρόλος σας δεν είναι δημοσίως να πείτε ποιον πρόεδρο προτιμά η Ελλάδα να βρει στην απέναντι πλευρά, αν θα είναι ο Ερντογάν, αν θα είναι ο Κιλιτσντάρογλου, αν θα είναι οποιοσδήποτε. Εσείς όμως θεωρείτε πως υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στην τουρκική εξωτερική πολιτική με τον Α, Β Πρόεδρο;

Νίκος Δένδιας: Θεωρώ ότι όχι, δεν θα έβαζα αυτή την διαχωριστική γραμμή. Θα έλεγα ότι υπάρχουν μέσα στα κόμματα και μέσα στο τουρκικό σύστημα έντονα διαφορετικές προσεγγίσεις. Η Ελλάδα πολλές φορές προσλαμβάνει τις πιο ακραίες τοποθετήσεις ως τις τοποθετήσεις του συνόλου του τουρκικού συστήματος. Δεν είναι πάντα έτσι. Υπάρχουν και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου σώφρονες, πολλοί μάλιστα θα έλεγα σώφρονες, σοβαροί, μετριοπαθείς άνθρωποι που βλέπουν ότι μια συνεργασία με την Ελλάδα είναι προς όφελος και της τουρκικής κοινωνίας και της Τουρκίας.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Και αυτοί είναι στο κεμαλικό στρατόπεδο;

Νίκος Δένδιας: Όχι, δεν νομίζω ότι περιορίζεται ή έχει παραταξιακά χαρακτηριστικά.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Άρα είναι πιο οριζόντια λέτε η διαφοροποίηση;

Νίκος Δένδιας: Έτσι λέω. Αυτή είναι η εμπειρία μου από αυτά τα τέσσερα χρόνια και την προηγούμενη όποια ενασχόλησή μου.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Άρα είναι προφανές ότι προτίμηση δεν υπάρχει από την ελληνική πλευρά για το ποιος θα είναι πρόεδρος.

Νίκος Δένδιας: Και να υπήρχε δεν μπορεί να εκφραστεί.

δενδιας

Απόστολος Μαγγηριάδης: Αντιληπτό. Θεωρείτε πως το θέμα με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα λήξει το καλοκαίρι;

Νίκος Δένδιας: Μάλιστα. Θεωρώ ότι η Σουηδία είναι μια χώρα που έχει να προσφέρει. Έχει να προσφέρει στρατιωτικά, αμυντικά, έχει να προσφέρει αξιακά και νομίζω ότι το να κρατάμε τη Σουηδία σε αναμονή στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ είναι λάθος. Νομίζω λοιπόν ότι αμέσως μετά τις εκλογές, ας μη προσδιορίσουμε πού και πώς, νομίζω ότι…

Απόστολος Μαγγηριάδης: Εντάξει υπάρχει μια σύνοδος του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Νίκος Δένδιας: Μάλιστα. Υπάρχει η γενική ελπίδα ότι θα υποδεχθούμε όπως υποδεχτήκαμε τη Φινλανδία προχθές, έτσι θα υποδεχθούμε και τη Σουηδία.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Αυτό θα αλλάξει με κάποιο τρόπο και τη σχέση της Τουρκίας με την υπόλοιπη Δύση;

Νίκος Δένδιας: Δεν θα το τοποθετούσα σε ένα τουρκοκεντρικό πλαίσιο, θα έλεγα κάτι άλλο. Το ΝΑΤΟ πρέπει να περάσει σε ένα άλλο στάδιο και πέραν από μια αμυντική συμμαχία, πολύ επιτυχημένη αμυντική συμμαχία, να γίνει μια αξιακή συμμαχία. Θεωρώ ότι η παρουσία της Σουηδίας θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Γενικός Γραμματέας, ο κ. Στόλτενμπεργκ, που πολλές φορές στην προσπάθειά του να διατηρήσει μια επιφανειακή ηρεμία, το αξιακό πλαίσιο δεν το προέβαλε, για να μην πω το αγνόησε. Νομίζω ότι η είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει αυτές τις χώρες που πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ είναι και μια συμμαχία αξιών και αν δεν υπάρχει συμμαχία αξιών, τότε αμυντική συμμαχία δεν μπορεί να σταθεί. Δεν είναι παράταξη αρμάτων η Αμυντική Συμμαχία, είναι παράταξη κρατών, κοινωνιών και ιδεών.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μήπως ανοίγει το δρόμο στην Τουρκία για να αναβαθμίσει επιτέλους τα F-16; Το επιτέλους το λέω για την τουρκική πλευρά, όπως καταλαβαίνετε.

Νίκος Δένδιας: Αυτό δεν είναι θέμα που αφορά την Ελλάδα άμεσα, αφορά την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες όμως λαμβάνουν… και όταν λέω τις Ηνωμένες Πολιτείες εννοώ και την εκτελεστική εξουσία και τα νομοθετικά σώματα, λαμβάνουν υπόψη τους μια σειρά από παραμέτρους, οι παράμετροι αυτοί δεν μπορεί παρά να είναι και η ασφάλεια της νοτιανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί να είναι και η ησυχία στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί να είναι και η σταθερότητα στην περιοχή. Είναι προφανές ότι υπερπτήσεις, παραβιάσεις δεν βοηθούν προς μια τέτοια κατεύθυνση. Και το ξαναλέω, μιλάω πάντα από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν μιλάω από την ελληνική πλευρά. Η ελληνική πλευρά έχει φερθεί με τεράστια προσοχή στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Άρα με κάποιο τρόπο μπορεί να αποτελέσει, να ανάψει ένα πράσινο φως, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το Κογκρέσο δεν θα φέρει και άλλες αντιρρήσεις για να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία με την Τουρκία λέτε.

Νίκος Δένδιας: Νομίζω ότι η αμερικανική πλευρά, βλέποντας το ευρύτερο συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει θέσει μια σειρά από παραμέτρους τις οποίες νομίζω αντιλαμβάνεται οποιοσδήποτε, και η Τουρκία.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Μια εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι προς το δικό μας συμφέρον;

Νίκος Δένδιας: Βεβαίως, βεβαίως.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ξέρετε γιατί το λέω αυτό, διότι υπάρχει μια γενική αντίληψη ότι ο λόγος που η Ελλάδα αναβάθμισε την παρουσία της όλα αυτά τα χρόνια γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά, οφείλεται και στο γεγονός ότι είμαστε ένας πιο αξιόπιστος σύμμαχος να το πω έτσι, σε σύγκριση με την Τουρκία.

Νίκος Δένδιας: Ότι η τουρκική συμπεριφορά έδωσε ευκαιρίες στην ελληνική εξωτερική πολιτική, αυτό είναι γεγονός, το ξέρει ο καθένας. Αλλά η Ελλάδα δεν πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να τεθεί στο περιθώριο. Δεν πιστεύει δηλαδή ότι μια στριμωγμένη με προβλήματα Τουρκία είναι προς το όφελος της Ελλάδας ή προς το όφελος της Ευρώπης ή προς το όφελος της συμμαχίας ή προς το όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Μια ισχυρή Τουρκία;

Νίκος Δένδιας: Μια ισχυρή Τουρκία η οποία πιστεύει στις αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη συμμαχία της και στη σχέση με την Ευρώπη, είναι προφανώς μια Τουρκία που νομίζω εξυπηρετεί το όφελος για την τουρκική κοινωνία αλλά και εμάς.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Εσείς είδατε διαφορά στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Δημοκρατικούς; Γιατί στη μέση της θητείας σας περίπου είχατε να κάνετε με τον Μάικ Πομπέο, τα δύο τελευταία χρόνια με τον Άντονι Μπλίνκεν.

Νίκος Δένδιας: Ναι, όμως όσον αφορά την Ελλάδα, ναι σε ένα γενικότερο επίπεδο, όχι όσον αφορά την Ελλάδα. Χρειάζεται να θυμίσω και με τους δύο έχω υπογράψει αμυντική συμφωνία και με τον Μάικ Πομπέο και με τον Τόνι Μπλίνκεν. Άρα με τον Μάικ Πομπέο μάλιστα ακριβώς πίσω από εκεί που κάθεστε σήμερα εσείς, λίγους, δύο τρεις μήνες μετά την… Το πρώτο πράγμα που έκανα ως υπουργός είναι η διαπραγμάτευση αυτής της συμφωνίας.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Μια συμφωνία για την οποία ασκήθηκε πάντως κριτική. Δεν ξέρω αν θεωρείτε ότι έχει λήξει το θέμα, να το πω έτσι και με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε διατυπώσει διαφωνίες για τη χρονική ισχύ της. Αν θεωρείτε ότι τελικά έχετε δικαιωθεί από αυτή την απόφαση;

Νίκος Δένδιας: Νομίζω γενικά γιατί πάντα κανείς πρέπει να θέτει το πολιτικό πλαίσιο και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν. Νομίζω ότι οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία από τις μεγάλες επιτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εγώ είμαι έτοιμος να πιστώσω στην αντιπολίτευση ότι τις όποιες διαφωνίες τις εξέφρασε με ευπρέπεια και δεν πήγαμε στα απαράδεκτα γνωστά στην πατρίδα μας "προδότες μειοδότες”, τα ξέρετε αυτά.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Αυτό είναι αλήθεια και νομίζω το πιστώνετε και στην αντιπολίτευση. Το γεγονός δηλαδή ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις και δεν υπήρξαν και προβλήματα στη διάρκεια της διαχείρισης των κρίσεων με την Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια.

Νίκος Δένδιας: Θέλω να πω ότι πάντοτε στις συζητήσεις και στις ενημερώσεις που έγιναν, διότι ενημέρωνα τακτικά τους ομολόγους μου από όλα τα κόμματα, υπήρξε πάντοτε τήρηση της μυστικότητας, κατανόηση, σοβαρότητα. Αυτό είναι ένα τεράστιο κεκτημένο για την πατρίδα. Εάν αυτό τηρηθεί και στο μέλλον, νομίζω ότι η χώρα θα έχει μια πολύ μεγάλη δυνατότητα αντιμετώπισης κρίσεων που εύχομαι να μην υπάρξουν, αλλά που είναι βέβαιον ότι κάποια στιγμή θα υπάρξουν για κάποιο λόγο. Είναι σημαντικό τα κόμματα να συνεννοούνται γι’ αυτά τα θέματα.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε έναν κόσμο ο οποίος είναι γεμάτος πλέον υβριδικές απειλές, φαντάζομαι ότι ο υπουργός Εξωτερικών που καθόταν στη θέση σας πριν από 10-20 χρόνια, είχε να αντιμετωπίσει τελείως διαφορετικές προκλήσεις από αυτές που αντιμετωπίζετε σήμερα. Πιστεύετε ότι η χώρα είναι περισσότερο προστατευμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

Νίκος Δένδιας: Νομίζω ότι η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις σε σχέση με αυτές που αντιμετώπιζε τα προηγούμενα χρόνια. Κατ αρχήν, αν πάμε στο λίγο απώτερο παρελθόν, υπήρχαν δύο στρατόπεδα. Ήταν πολύ καθαρό που ήσουν, ποιος ήταν ο φίλος σου, από που αντιμετώπιζες προβλήματα. Υπήρχε πάντοτε μετά το ’74, ίσως μετά το ’63, το θέμα Τουρκία, το οποίο συνιστούσε ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, αλλά ο ορίζοντας της πολιτικής μας ήταν σχετικά περιορισμένος. Στην πραγματικότητα ήταν λίγο τα Βαλκάνια και λίγο το Αιγαίο. Πλέον η πραγματικότητα σε υποχρεώνει να έχεις μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση. Να σας πω ένα απλό παράδειγμα. Οι θέσεις της Ελλάδος στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η εφαρμογή των θέσεων της Ελλάδας αυτή τη στιγμή φαίνεται από τη θέση που παίρνουν στο ίδιο ζήτημα διάφορα κράτη του Ινδοειρηνικού. Άρα η Ελλάδα έχει ταύτιση αντιλήψεων, έχει ταύτιση συμφερόντων με διάφορες χώρες, τις οποίες παλαιότερα ούτε διανοείτο ότι θα επισκεφθεί, θα συζητά μαζί τους ή θα δημιουργήσει μια σχέση.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Αυτό πώς μας βοηθάει; Σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση μπορεί να δει το Δικαστήριο της Χάγης, για παράδειγμα, σχετική νομολογία και να πει ότι…

Νίκος Δένδιας: Δεν θα έφτανα καν τόσο μακριά. Παρότι και αυτό που λέτε δεν είναι καθόλου άστοχο. Θα έλεγα ότι δημιουργείται ένα διεθνές κλίμα που διαμορφώνει και ένα διεθνές δίκαιο και μια διεθνή πρακτική, η οποία συνιστά εφαρμογή θέσεων και απόψεων κάποιας πλευράς. Δηλαδή τα πράγματα δεν ήταν τα ίδια προ της UNCLOS και μετά την UNCLOS. Αυτό είναι πάρα πολύ προφανές σε όλους. Όταν πήγα στην Τζαμάικα, θα μπορούσε να πει κανείς για ποιο λόγο έχει να πάει ο Έλληνας υπουργός στην Τζαμάικα; Αλλά βέβαια στην Τζαμάικα υπογράφηκε σύμβαση, εκεί είναι η σφραγίδα της, το Μοντέγκο Μπέι είναι η πόλη. Φροντίσαμε την αδελφοποίηση του Μοντέγκο Μπέι με τη Σητεία, το ακρότατο όριο της ελληνικής επικράτειας.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Μια σύμβαση πάντως που η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υπογράψει ακόμη έτσι;

Νίκος Δένδιας: Με μια διαφορά οι Ηνωμένες Πολιτείες την έχουν υπογράψει και δεν την έχουν κυρώσει, αλλά την επαγγέλλονται διαρκώς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τη σύμβαση Ευαγγέλιο, όπως κι εμείς. Η Τουρκία έχει θέματα, όμως και εκεί πιστεύω ότι η Τουρκία έχει διαβάσει λάθος. Πιστεύω δηλαδή ότι με μια εγκάρδια συνεννόηση με την Ελλάδα, η Τουρκία θα δει ότι αυτό που θεωρεί απειλή στην πραγματικότητα είναι ευλογία. Είναι κανόνες πάνω στους οποίους και η Τουρκία θα μπορούσε να διασφαλίσει την επικοινωνία της με τη θάλασσα.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Μάλιστα, επειδή μιλήσαμε για τις υβριδικές απειλές, έγινε αρκετή συζήτηση σχετικά με τη θέση σας για τον φράχτη στον Έβρο, μια θέση που είχατε πάρει το 2018. Εσείς τότε τοποθετηθήκατε ενάντια στην κατασκευή του. Και θα ήθελα να πω

Νίκος Δένδιας: Ενάντια στην επέκτασή του.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Στην επέκταση του, συγγνώμη, έχετε δίκιο και θέλω λίγο να μας το εξηγήσετε αυτό.

Νίκος Δένδιας: Καταρχήν θα μου επιτρέψετε να πω ότι το γνωρίζω το μεταναστευτικό, το χειρίστηκα δύο χρόνια, νομίζω το χειρίστηκα με επιτυχία. Είχα αίσθηση του μεγέθους εκείνης της απειλής και των δυνατοτήτων να αντιμετωπιστεί μια απειλή που ήδη είχα αντιμετωπίσει στο υπόλοιπο χωρίς φράχτη. Διότι είχα συγχρόνως, εάν θυμάστε, ολοκληρώσει την κατασκευή του φράχτη στο σημείο που δεν υπήρχε ποταμός. Από εκεί και πέρα όμως, με τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας, μπορούσαμε κάλλιστα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε μορφής απειλή εκείνης της εποχής. Δηλαδή στην πραγματικότητα τα κύματα της παράτυπης μετανάστευσης. Αυτό που δεν υπήρχε στον ορίζοντα το ’18 ήταν η υβριδική απειλή του ’20.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Άρα αυτό είναι το game changer λέτε, η αλλαγή των όρων του παιχνιδιού.

Νίκος Δένδιας: Δεν θέλω να δυναμιτίσω αυτό που εγώ σας είπα μόλις προηγουμένως με τη γειτονική χώρα ότι δεν πρέπει να χαλάσει. Όμως παρακαλώ όποιον επικαλείται δηλώσεις του ’18 να θυμηθεί πολύ καλά τι συνέβη το ’20 και τι χρειάστηκε να αντιμετωπιστεί το ’20 και να το προβάλει αυτό. Δεν είναι θέμα. δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος σε αυτό τον κόσμο που συμπαθεί τους φράχτες ή συμπαθεί τους τοίχους, αλλά είναι διαφορετικό το ζήτημα.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Εσείς πιστεύετε ότι στο μεταναστευτικό, το οποίο όντως το έχετε χειριστεί και ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είναι ένα πεδίο στο οποίο η Ελλάδα μένει συχνά να το πω μόνη της και η υπόλοιπη Ευρώπη κάπως βγάζει την ουρά της απέξω;

Νίκος Δένδιας: Δεν θα το έλεγα τόσο έντονα και μάλιστα με αυτό τον χαρακτηριστικό τρόπο που είπατε της ουράς. Όμως είναι η αλήθεια ότι μια σειρά από χώρες δεν μετέχουν στο διάλογο με τον τρόπο που θα θέλαμε, παραδείγματος χάρη, δεν συμμετέχουν στο relocation, δηλαδή τη δυνατότητα κάποιοι μετανάστες να μοιραστούν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι σωστό αυτό. Βεβαίως προτείνουν, καταβάλλουν ποσά. Και ξαναλέω, δεν είναι σωστό αυτό. Όμως από την άλλη, δεν μπορώ παρά να μην υπογραμμίσω ότι πάλι κατά τη διάρκεια της υβριδικής απειλής του ’20, μια σειρά από χώρες έστειλαν αστυνομικούς στην Ελλάδα για να βοηθήσουν τη χώρα μας και την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ήταν και ένα σημείο συνειδητοποίησης για την Ευρώπη, για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Νίκος Δένδιας: Μα βέβαια είχα πάει, υπάρχουν φωτογραφίες, είχα πάει με τον Μπορέλ τότε στο σημείο με ελικόπτερο περάσαμε όλη τη μεθοριακή γραμμή. Ήταν φανερό τι μεγέθους απειλή εκπροσωπούσε αυτή η προσέγγιση για την Ευρώπη και την Ελλάδα βεβαίως.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ένα άλλο ανοικτό ζήτημα είναι το ζήτημα των σχέσεων με την Αλβανία και την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη χώρα εκεί. Υπάρχει μια συμφωνία, να υπογραφεί ένα συνυποσχετικό για να πάει η διαφορά στη Χάγη. Δεν έχουμε όμως κάποια εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.

Νίκος Δένδιας: Όχι έχουμε.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ποια είναι αυτή η εξέλιξη;

Νίκος Δένδιας: Η αλβανική πλευρά ετοιμάζεται να υπογράψει, να υποβάλει στον πρόεδρο της χώρας από ό,τι ξέρουμε, δεν είναι θέμα δικό μας αυτό, έγγραφο πληρεξουσίου, ώστε να δοθεί στη διαπραγματευτική ομάδα η δυνατότητα να συζητήσει μαζί μας πάνω σε αυτό.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πότε θα γίνει αυτό;

Νίκος Δένδιας: Αυτό πρέπει να το προσδιορίσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, αλλά νομίζω ότι δεν θα βραδύνει.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Επειδή ήταν εδώ ο κύριος Ράμα πριν από λίγες ημέρες, το συζητήσατε αυτό;

Νίκος Δένδιας: Τον κ. Ράμα εγώ ούτως ή άλλως τον συναντώ συχνά και ο πρωθυπουργός συναντάται συχνά. Νομίζω ότι και στις σχέσεις με την Αλβανία σε ένα μεγάλο βαθμό το υπόδειγμα έχει αλλάξει. Εγώ πιστεύω στην ελληνοαλβανική φιλία. Πιστεύω ότι η ελληνική μειονότητα είναι γέφυρα που συνδέει τις δύο χώρες και θα ήθελα να σας πω ότι η Αλβανία πρέπει να προσεχθεί κάτι από την ελληνική πλευρά. Η Αλβανία έχει δεχθεί απολύτως αυτό που εμείς προτείνουμε στην Τουρκία, δηλαδή

Απόστολος Μαγγηριάδης: Συνυποσχετικό…

Νίκος Δένδιας: Συνυποσχετικό, επέκταση χωρικών υδάτων. Η Αλβανία ευθέως είπε ότι η Ελλάδα, η οποία δεν πήγε στην Αλβανία μέχρι τα 12, πήγε στα 12, μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και από εκεί και πέρα επί τη βάσει της UNCLOS, συνυποσχετικό και υποβολή του στη Χάγη με πλήρη δικαιώματα των νησιών. Άρα λοιπόν, νομίζω ότι η γενναία αλβανική θέση πρέπει να προσεχθεί.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πιστεύετε ότι μέσα στο 2023 μπορεί να έχουμε εξελίξεις στο πεδίο αυτό;

Νίκος Δένδιας: Και βέβαια μπορούμε. Αλλά αυτό βέβαια θα το κρίνει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, όχι εγώ.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Εννοώ πάντως ότι περιμένετε από την αλβανική πλευρά να υπάρχει εξέλιξη ώστε να υπάρχει εξέλιξη από εμάς. Άρα μέσα στο ’23 περιμένετε να έχουμε εξελίξεις.

Νίκος Δένδιας: Εάν θα έπρεπε να προσδιορίσω χρονικά ναι, θα έλεγα ότι μέσα στο ’23 περιμένω.

Δενδιας

Απόστολος Μαγγηριάδης: Μιλήσαμε για τα πεδία των ελληνοτουρκικών, τις σχέσεις με την Αλβανία, τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν ακουμπήσαμε καθόλου το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία. Θα ήθελα να μου πείτε την αίσθησή σας. Πήγατε πολλές φορές, βρεθήκατε στην εμπόλεμη ζώνη. Πιστεύετε ότι έχουμε μπροστά μας ένα πεδίο επίλυσης, ανακωχής;

Νίκος Δένδιας: Όχι, δυστυχώς, όχι. Δυστυχώς τα αφηγήματα των δύο πλευρών και είναι προφανές ποιο είναι νόμιμο και δίκαιο και ποιο είναι παράνομο και απαράδεκτο δεν είναι συμβατά. Τις επόμενες εβδομάδες είναι βέβαιον ότι θα εξελιχθούν επιθέσεις και αντεπιθέσεις από τις δύο πλευρές. Θα δημιουργηθεί μια νέα ισορροπία. Εγώ δεν μπορώ να προβλέψω ποια είναι αυτή και από κει και πέρα θα δούμε, αλλά το καλύτερο που μπορώ να ελπίζω αυτή τη στιγμή. και το λέω με βαθιά λύπη, σε αυτό το ζήτημα είναι μια παγωμένη ανακωχή.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση διαφώνησε με την αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία σας προβλημάτισε καθόλου;

Νίκος Δένδιας: Όχι, νομίζω ότι το έκανε για λόγους περισσότερο ιδεολογικούς. Θεωρώ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στην πραγματικότητα αντιλαμβάνεται απολύτως ότι η ρωσική εισβολή συνιστά ένα αφήγημα, το οποίο αν γίνει έστω και στοιχειωδώς ανεκτό, δεν λέω αποδεκτό από την παγκόσμια κοινότητα, δημιουργεί τεράστιο κίνδυνο για τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Και επειδή η λέξη συμφέρον ίσως ακούγεται και λίγο βαριά, θα έλεγα και το αξιακό σύστημα που η πατρίδα μας εκπροσωπεί στο διεθνές γίγνεσθαι.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Επειδή λίγο πριν συζητήσαμε τον τρόπο με τον οποίο σύσσωμη αντιπολίτευση αντιμετώπισε τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αναρωτιέμαι θα μπορούσε να ακολουθηθεί μια αντίστοιχη λογική στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στη χώρα μας;

Νίκος Δένδιας: Είναι πολύ καιρός πολύς καιρός από όταν έχω υπηρετήσει σε άλλο υπουργείο, οπότε είναι δύσκολο να σας το πω. Όμως ένα είναι βέβαιον και αυτό πια με μια εμπειρία 19 χρόνων στη Βουλή, έχω να πω ότι η τοξικότητα δεν βοηθά και νομίζω ότι η αντιπολίτευση πολλές φορές μετήλθε την τοξικότητα, δεν οδηγεί πουθενά. Πραγματικά δεν οδηγεί πουθενά.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Χθες υπερψηφίστηκε η τροπολογία που εμποδίζει την κάθοδο στις εκλογές στο κόμμα Κασιδιάρη. Βεβαίως η δικαιοσύνη είναι αυτή η οποία πρόκειται να αποφασίσει και να επιλέξει. Εκεί είδαμε μια πρόβα συναίνεσης πάντως μόνο από το ΠΑΣΟΚ, από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου που υπερψήφισε. Εσείς το είδατε έτσι;

Νίκος Δένδιας: Να σας πω. Καταρχήν πιστεύω απολύτως ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα δεν πρέπει να τεθεί υπό την κρίση της ελληνικής κοινωνίας, όπως και οποιοδήποτε μόρφωμα μετέρχεται και προκηρύσσει ανάλογη ιδεολογία. Γιατί το λέω; Γιατί το λέω αυτό; Το λέω κατ αρχήν από την ιστορική εμπειρία. Εάν είπα και προχθές αν ο καγκελάριος Μπρύννινγκ στη Γερμανία, αν ο Τζολίττι στην Ιταλία, είχε καταλάβει τι είναι ο Χίτλερ και τι είναι ο Μουσολίνι και δεν τους επέτρεπαν αυτά που τους επέτρεψαν, η ιστορία της ανθρωπότητος μπορεί να είχε κοστίσει πολύ λιγότερο αίμα. Εδώ τώρα, καταλαβαίνω ότι όταν έρχεται μια ρύθμιση τόσο κοντά στις εκλογές, σε σαφέστατα προεκλογικό χρόνο, μπαίνει στην προκρούστεια κλίνη του προεκλογικού συμφέροντος ή της προεκλογικής ανάλυσης του κάθε κόμματος και αυτή πολλές φορές είναι παραμορφωτική εκτρωματική.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Άρα θα έπρεπε να είχε έρθει νωρίτερα λέτε;

Νίκος Δένδιας: Θα ήταν καλύτερο όλο αυτό να είχε συζητηθεί κάποια άλλη στιγμή. Παρά ταύτα, εγώ περίμενα από την αντιπολίτευση ακόμα και με αυτή τη λογική της ανάγκης της προεκλογικής να υπερψηφίσει, γιατί είναι πολύ ευρύτερο το συμφέρον. Είναι πολύ ευρύτερο το συμφέρον. Νομίζω ότι η αντιπολίτευση εδώ αδίκησε τον εαυτό της.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πάντως το ΠΑΣΟΚ

Νίκος Δένδιας: Αναφέρομαι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Για μια ακόμα φορά το ΠΑΣΟΚ, παρά την κριτική που άσκησε, υπερψήφισε.

Νίκος Δένδιας: Ναι για αυτό λέω αντιπολίτευση εννοώ τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ φέρθηκε με πιο υπεύθυνο τρόπο εδώ.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Είχε και ένα δεύτερο σκέλος η ερώτησή μου αν θεωρείτε ότι ήταν και μια πρόβα συναίνεσης ενόψει των εκλογών που έχουμε μπροστά μας. Ξέρω ότι διακηρυγμένος στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία. Αναρωτιέμαι στην περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες, αν βλέπετε μια πιθανότητα σύμπλευσης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ.

Νίκος Δένδιας: Αναδεικνύετε ένα χαρακτηριστικό κάθε δημοσιογράφου ότι όσο και αν φαίνεται ευπροσήγορος και ευθύς πρέπει να προσέχεις, κάποια στιγμή θα έρθει η ερώτηση που δεν πρέπει.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Το αποδέχομαι κύριε Υπουργέ.

Νίκος Δένδιας: Θα με βάλετε να συζητήσω κάτι που δεν πρέπει να συζητήσω, δηλαδή μόνος μου, να υποσκάψω το στόχο τον οποίο η παράταξή μου επιδιώκει.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ο στόχος είναι προφανής. Είναι ξεκάθαρος και φαντάζομαι ότι…

Νίκος Δένδιας: Όχι, είναι μια συνολική πρόταση. Είναι μια συνολική πρόταση. Εμείς στην ελληνική κοινωνία είμαστε πολύ καθαροί. Προτείνουμε εκλογικό σύστημα, προτείνουμε κόμμα διακυβέρνησης και προτείνουμε και πρωθυπουργό. Αυτό είναι ένα πακέτο. Η ελληνική κοινωνία μπορεί να το δεχθεί, μπορεί να το απορρίψει. Το αφεντικό είναι ο ελληνικός λαός. Αλλά έτσι είναι αυτό. Δεν μπαίνουμε λοιπόν σε μια λογική, αν όχι αλλιώς, αν ετούτο όχι, το άλλο. Είναι μια ολόκληρη αντιμετώπιση και γιατί; Γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι το εθνικό συμφέρον.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Σενάριο ακυβερνησίας σε τρίτες εκλογές θεωρείτε ότι η χώρα μπορεί να αντέξει;

Νίκος Δένδιας: Αν, ξαναλέω, όταν πιστεύεις στην πρόταση την οποία καταθέτεις, είναι τεράστιο λάθος να συζητήσεις τι θα σημάνει η απόρριψη της πρότασης σου. Άμα έχει απορριφθεί σημαίνει ότι έχει απορριφθεί αυτό το οποίο προτείνεις.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Είναι πολύ καθαρό αυτό που λέτε για να κλείσει το θέμα των εκλογών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε μια πρόταση από αυτή την εκπομπή πριν από τρεις εβδομάδες. Είπε ότι προτείνω μια κυβέρνηση συνεργασίας είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη Νέα δημοκρατία, με τρίτο πολιτικό πρόσωπο ως πρωθυπουργό. Εσείς έχετε πάρει πολύ καθαρή θέση νομίζω στο συγκεκριμένο ζήτημα αυτό σας είδα και σε προηγούμενες συνεντεύξεις που λέτε ότι πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος εν πάση περιπτώσει.

Νίκος Δένδιας: Όχι, δεν λέω αυτό εγώ, λέω κάτι περισσότερο. Λέω ότι δεν χρειάζεται η συζήτηση, διότι πρέπει να έχουμε αυτοδυναμία και κατά συνέπεια ο νυν πρωθυπουργός να είναι ο πρωθυπουργός. Αυτό λέω εγώ. Το άλλο που λέτε εσείς είναι πονηρό.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Σε ένα σενάριο συγκυβέρνησης για παράδειγμα, εσείς επιμένετε ότι όπως αντίστοιχα ο Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός το 2012, το ίδιο πράγματ πρέπει να γίνει και το ’23.

Νίκος Δένδιας: Μα είναι προφανές.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Θεωρείτε ότι θα βρεθεί κάποιος βουλευτής ή στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που θα αποδεχόταν μια τέτοια πρόταση από τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Νίκος Δένδιας: Εγώ νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πολύ σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία έχει μια παράδοση να ακολουθεί τον αρχηγό της. Αυτή είναι η παράδοσή μας.

δενδιας μητσοτακης

Απόστολος Μαγγηριάδης: Θέλω να κλείσουμε λίγο το κομμάτι των όσων είπαμε για την εξωτερική πολιτική, ρωτώντας σας, θα εκλέγουμε τελικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας;

Νίκος Δένδιας: Μάλιστα.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Και αυτό τι οφέλη μπορεί να φέρει για τη χώρα μας;

Νίκος Δένδιας: Τεράστια, τεράστια. Το Συμβούλιο Ασφαλείας κατ’ αρχήν είναι το κοντινότερο πράγμα που υπάρχει σε μια παγκόσμια διακυβέρνηση. Άρα η συμμετοχή της χώρας μας σε αυτό το επίπεδο παρέχει τη δυνατότητα όχι μόνο προβολής των θέσεων μας, όχι εξυπηρέτησης των αξιακών θέσεών μας, όχι του μικροσυμφέροντος μας, έτσι, για να είμαστε σαφείς αλλά και της επαφής με άλλες χώρες που έχουν ανάγκη να γίνουν κατανοητές οι θέσεις τους σε μας. Από εκεί και πέρα, επίσης υπάρχει διάστημα προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Ελλάδα, αρκεί να θυμηθούμε πόσες φορές στην ιστορία μας έχουμε προστρέξει εμείς στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πόσες;

Νίκος Δένδιας: Είναι άπειρες, μόνο για το Κυπριακό είναι δεκάδες. Βεβαίως θα μου πείτε είναι ευχής έργον να συμβεί αυτό; Όχι, αλλά επειδή η ανθρωπότητα πλέον έχει διαρκείς κρίσεις, το να μετέχεις με αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση κρίσεων σου δίνει άλλες δυνατότητες, άλλο κύρος και είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να το επιδιώξει. Και σας παρακαλώ σημειώστε και τις δύο άλλες μας εκστρατείες. Την εκστρατεία μας για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δεν έχουμε εκλεγεί ποτέ και την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης Ηνωμένων Εθνών που επίσης δεν έχουμε εκλεγεί ποτέ. Εάν θέλεις να αποκτήσεις κύρος, η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία δεν είναι μια τεράστια στρατιωτική δύναμη, δεν έχει έναν τεράστιο προϋπολογισμό. Εάν θέλει λοιπόν να έχει ένα ρόλο στα διεθνή πράγματα, πρέπει να αναζητήσει άλλες μεθόδους. Αυτό που οι Αγγλοσάξονες λένε soft power, αυτό υπηρετούμε.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Την ήπια ισχύ λοιπόν, προσπαθούμε να αναζητήσουμε. Θα ήθελα να κλείσουμε τη συζήτησή μας την αποψινή κάπως όπως την ξεκινήσαμε. Σας ρώτησα για το πώς αισθανθήκατε και τι σκεφτήκατε όταν ο πρωθυπουργός σας πρότεινε να αναλάβετε το υπουργείο Εξωτερικών. Αντιλαμβάνομαι πως εάν υπάρξει νέα κυβερνητική θητεία της Δημοκρατίας, είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού για το αν θα σας προτείνει να είστε ξανά εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών, σε κάποια άλλη θέση ή οτιδήποτε άλλο. Εσείς προσωπικά νιώθετε ότι έχει κλείσει ο κύκλος σας σε αυτή τη θέση;

Νίκος Δένδιας: Κατ αρχήν, για να τεθεί το ερώτημα θα πρέπει να εκλεγώ βουλευτής και άρα αυτό το οποίο…

Απόστολος Μαγγηριάδης: Η λογική λέει ότι θα εκλεγείτε πάντως, είστε αρκετά δημοφιλής.

Νίκος Δένδιας: Να σας πω και εγώ έτσι πιστεύω, αλλά θέλω να σας πω, πάλι επειδή έλειψα πάρα πολύ καιρό, τέσσερις πέντε ημέρες την εβδομάδα δεν ήμουν εδώ. Κατά συνέπεια πρέπει να εκμεταλλευτώ αυτό το διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων να δω τους ψηφοφόρους της Νότιας Αθήνας και να τους θυμίσω την παρουσία μου ως υποψηφίου και επίσης να τους εξηγήσω γιατί δεν ήμουν κοντά τους αυτά τα χρόνια και τι έκανα αυτά τα χρόνια. Εάν υποθέσουμε λοιπόν ότι με σταυρώσουν, δεχτούν δηλαδή την εξήγηση που τους δίνω και με στηρίξουν και επανεκλεγώ βουλευτής, από εκεί και πέρα, όπως πολύ καλά είπατε, είναι προνομία του πρωθυπουργού να μου προτείνει ή να μη μου προτείνει οτιδήποτε. Ο δικός μου ρόλος είναι ένας παθητικός ρόλος να αποδεχθώ ή να μην αποδεχθώ αυτό που ο πρωθυπουργός επιλέγει να μου προτείνει.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Καταλαβαίνω πάντως από αυτό που λέτε ότι είστε έτοιμος να αποχωρήσετε σε περίπτωση που κάτι τέτοιο προταθεί.

Νίκος Δένδιας: Να αποχωρήσω; Αστειεύεστε; Ποιος θεωρεί ότι μια δημόσια θέση του ανήκει; Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από αυτό.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Όπως επίσης βεβαίως και να αναλάβετε οποιοδήποτε άλλο ρόλο που μπορεί να σας ζητηθεί, για να μη θεωρηθεί ότι πήγα μόνο προς την μια πλευρά και όχι προς την άλλη.

Νίκος Δένδιας: Δεν με πειράζει. Εγώ σε οποιοδήποτε υπουργείο είμαι έχω ένα πρόγραμμα αποχώρησης 6 ωρών. Από την πρώτη μέρα που είμαι σε αυτό, έτσι ώστε σε 6 ώρες να μπορούμε να φύγουμε, που σημαίνει κωδικοποίηση των εγγράφων, των προγραμμάτων κτλ. Εάν δείτε τα γραφεία πάντα του Υπουργού διότι δεν είναι δικά μου, που υπηρέτησα, δεν έχουν ποτέ ούτε ένα προσωπικό μου αντικείμενο, διότι ανήκουν στην ελληνική κοινωνία, στο κράτος, στον ελληνικό λαό, όχι σε μένα. Άρα δεν είμαι δεμένος με καρέκλες. Δεν με αφορά αυτό το θέμα. Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα είναι θέματα επιλογών.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Θα περίμενε κανείς το Πάσχα να επιλέξετε να πάτε στην Κέρκυρα. Εσείς θα πάτε φέτος στην Ίμβρο, γιατί;

Νίκος Δένδιας: Νομίζω ότι είναι μια πραγματικά ιστορική ευκαιρία. Ο Πατριάρχης πηγαίνει στην Ίμβρο κάθε δέκα χρόνια και θα πάει και φέτος, είναι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος 85 χρόνων. Θα ήθελα σε αυτή την επίσκεψή του στην πατρίδα του να είμαι εκεί. Επίσης, η Ίμβρος είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα ελληνικής κοινότητας στην Τουρκία, γιατί; Γιατί η Ίμβρος αυτή τη στιγμή έχει από τριακόσιους Έλληνες κατοίκους, έχει 600 Έλληνες κατοίκους. Άρα λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρυνθεί με την παρουσία του Έλληνα υπουργού αυτό το επιτυχημένο παράδειγμα και πρέπει να πω γιατί θέλω να είμαι δίκαιος ότι η Τουρκία ενεθάρρυνε και διευκόλυνε την επίσκεψή μου. Δεν μου δημιούργησε δυσκολίες στο να πάω στην Ίμβρο.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Οπότε θα είναι μια καλή ευκαιρία και για

Νίκος Δένδιας: Νομίζω και για μένα το να παρακολουθήσω τον Επιτάφιο με τον Πατριάρχη νομίζω είναι σημαντικό και για τη ζωή μου και για τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Αυτή είναι η μόνη λίστα που χρειάζεστε για τις φθινοπωρινές αποδράσεις σας

Ξενώνες, ξενοδοχεία, βίλες και εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα που μας καλούν για αποδράσεις με άρωμα φθινοπώρου ή αποκαλόκαιρου.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΣΕ 26 Σεπ 2025 | 19:24

Η Τουρκία έχασε τον "πόλεμο του ντονέρ" - Απέτυχε να επιβάλει στην ΕΕ τους όρους παρασκευής του φαγητού

Εάν είχε περάσει η πρόταση για ετικέτα "Εγγυημένη Παραδοσιακή Σπεσιαλιτέ", θα είχαν επιβληθεί περιορισμοί στους τύπους των συστατικών για τα ντονέρ

ΤΟΥΡΚΙΑ 26 Σεπ 2025 | 13:12

Ερντογάν για Τραμπ: Δεν λύνονται όλα σε μια συνάντηση - Λύση "καζάν καζάν" για την Ανατολική Μεσόγειο

Γυρνώντας από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεργαστεί με τους γείτονές της με βάση την αρχή καζάν-καζάν ("win-win").

ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 26 Σεπ 2025 | 11:20

Νέες αιχμές Βαληνάκη σε Μητσοτάκη: Κατέρρευσαν οι ψευδαισθήσεις των "ήρεμων νερών" στα ελληνοτουρκικά

Ο κ. Βαληνάκης έκανε λόγο για κατάρρευση των ψευδαισθήσεων ότι ο Ερντογάν θα σταματούσε τις διεκδικήσεις του λόγω των "ήρεμων νερών".

ΣΤΟ ΚΑΧΡΑΜΑΝΜΑΡΑΣ 26 Σεπ 2025 | 08:50
ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ 26 Σεπ 2025 | 07:30

Η εκτίμηση της Αθήνας για τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν και η ατάκα του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αγκυρα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τού ζήτησε να σταματήσει να παίρνει πετρέλαιο από την Ρωσία, δίνοντας μία "υποσχετική" για το μέλλον.

26 Σεπ 2025 | 07:19

ExxonMobil: Στα 9 τρισ. κυβικά πόδια ενδεχομένως να ανέρχεται η ποσότητα φυσικού αερίου στα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ

Στα 8 με 9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ενδεχομένως να ανέρχεται η ποσότητα φυσικού αερίου στα κοιτάσματα "Πήγασος" και "Γλαύκος" της κυπριακής ΑΟΖ.

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ 26 Σεπ 2025 | 06:40

Η πρώτη αποτίμηση της συνάντησης Τραμπ-Ερντογάν: Οι βαριές συμφωνίες, το παζάρι για τα F-35 και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Έξι χρόνια μετά την τελευταία συνάντησή τους, ο Τραμπ υποδέχθηκε τον Ερντογάν στο Οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, με φλέγοντα ζητήματα να τίθενται επί τάπητος.

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ 25 Σεπ 2025 | 22:35

Συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν: Τουρκία και ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στην πυρηνική τεχνολογία

Οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη στρατηγική συνεργασία στις πολιτικές χρήσεις της πυρηνικής τεχνολογίας

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 25 Σεπ 2025 | 22:24

Γεραπετρίτης στο Reuters: Η Ελλάδα θα εγγυηθεί την ασφαλή πλεύση του στολίσκου για τη Γάζα στα χωρικά της ύδατα

"Υπάρχει ένας μικρός αριθμός πλοίων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νερά της Κρήτης, και θα εγγυηθούμε την ασφαλή πλεύση τους", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο Reuters, σε συνέντευξή του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ 25 Σεπ 2025 | 21:49

Συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν: Τα παζάρια για πώληση F-35 και Patriot στην Τουρκία και η αναφορά στη Χάλκη

"Θα κάνουμε ότι μας αναλογεί" δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στο θέμα της Σχολής της Χάλκης, τονίζοντας ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 25 Σεπ 2025 | 19:57

ΗΠΑ: Επιστολή 20 Αμερικανών βουλευτών σε Ρούμπιο - Χέσγκεθ - "Μην πουλήσετε F-16 και F-35 στην Τουρκία"

Στην επιστολή οι βουλευτές τονίζουν ότι μία ενδεχόμενη πώληση "θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και θα έθετε σε δοκιμασία τις σχέσεις με σημαντικούς συμμάχους".

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΤΡΑΜΠ 25 Σεπ 2025 | 18:36

Ένταση μεταξύ Ερντογάν και Ρούμπιο λόγω... Fox News: "Χαθήκατε στη μετάφραση", λέει η Άγκυρα

Η συνέντευξη Ερντογάν στο Fox News που άναψε φωτιές, η σκληρή απάντηση Ρούμπιο και η... παρεξήγηση με τη μετάφραση

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ 25 Σεπ 2025 | 18:05

Νέα Υόρκη: Αναβλήθηκε το ραντεβού του Ερντογάν και με τη Μελόνι

Η συνάντηση Μελόνι - Ερντογάν αναβλήθηκε, με τα μέσα ενημέρωσης στη Ρώμη να κάνουν λόγο για περιορισμούς στα προγράμματα των δύο ηγετών

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ 25 Σεπ 2025 | 10:48

Bloomberg: Ο Ερντογάν πάει στον Τραμπ με λίστα για ψώνια... 50 δισ. δολαρίων - Ζητά μαχητικά, αεροπλάνα και LNG

Ο Ερντογάν βλέπει τη συνάντηση ως μια ευκαιρία να επαναφέρει τις σχέσεις που έχουν κλονιστεί από τις αγορές ρωσικών όπλων, τις διπλωματικές διαμάχες και τους δασμούς.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Σεπ 2025 | 07:38

Το "C'est la vie" Μητσοτάκη στην Τουρκία και η αποκάλυψη για τη συνομιλία του με τον Τραμπ

Για την Αθήνα, η διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας παραμένει μείζον θέμα, ώστε οι δύο χώρες να συζητούν, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα προβλήματά τους ανοιχτά.

ΒΟΥΛΗ 24 Σεπ 2025 | 23:58

Δένδιας για νέα Belhara: "Αποκτάμε το πιο ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό"

Ο κ. Δένδιας, παράλληλα, έκανε γνωστό ότι "την Δευτέρα θα πάω στην Ιταλία και η πρόθεσή μας είναι και ελπίζω να τα καταφέρουμε να υπογράψουμε ένα Μνημόνιο συνεννόηση με την Ιταλική πλευρά για τις Bergamini"

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΟΗΕ 24 Σεπ 2025 | 23:28

Απάντηση Χριστοδουλίδη στον Ερντογάν: "Κατηγόρησε άλλους για εγκλήματα που η ίδια η Τουρκία διαπράττει καθημερινά"

"Από αυτό εδώ το βήμα χθες, ο κ. Ερντογάν διακήρυσσε προς όλο τον κόσμο την ειρήνη και την υπευθυνότητα. Κατηγόρησε άλλους για εγκλήματα που η ίδια η Τουρκία διαπράττει καθημερινά", ανέφερε

ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ 24 Σεπ 2025 | 22:03

Θύμωσε ο Τραμπ με τις δηλώσεις Ερντογάν για Ουκρανία και Γάζα- Εβαλε τον Ρούμπιο να του απαντήσει σε αυστηρό ύφος

Ο Ερντογάν υποστήριξε από τη Νέα Υόρκη ότι ο Τραμπ -τον οποίο συναντά αύριο στον Λευκό Οίκο- είχε δεσμευτεί να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν το κατάφερε

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 24 Σεπ 2025 | 20:58

Γεραπετρίτης από Νέα Υόρκη: "Δεν υπάρχει ζήτημα να σταματήσει ο διάλογος με την Τουρκία"

Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης "υπήρξε μια προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών - Είναι προφανές ότι υπήρξε αλλαγή προγράμματος, λόγω των επιγενομένων συναντήσεων που ήταν εξαιρετικά σημαντικές.

«ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΕΣ ΔΙΑΔΙΑΣΙΕΣ» 24 Σεπ 2025 | 18:47

Milliyet για το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν που ακυρώθηκε: "Υποτροπιάζουσα εμμονή" της Ελλάδας με την Τουρκία

Άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Milliyet αναλύει την ακύρωση του ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν

BELHARRA STANDARD 2++ 24 Σεπ 2025 | 15:13

Δένδιας: Η 4η Belharra που θα αποκτήσουμε είναι η πιο προηγμένη φρεγάτα στον πλανήτη

Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι θα εισηγηθεί την απόκτηση 4ης φρεγάτας Belharra και την αναβάθμιση των 3 προηγούμενων.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ 24 Σεπ 2025 | 14:19

Τουρκία: Στη φυλακή YouTuber και ράπερ για προσβλητικό αστείο προς το Ισλάμ

Οι εισαγγελικές αρχές έκριναν ότι οι δύο άνδρες αστειεύτηκαν για ένα ρητό του προφήτη Μωάμεθ, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, μπορεί να συνιστά υποκίνηση θρησκευτικού μίσους.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 24 Σεπ 2025 | 12:47

Μαρινάκης σε Ανδρουλάκη για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Να φύγουμε από το αμφιθέατρο, δεν είναι όλα άσπρο - μαύρο

Ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε και στις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη για την αναβολή της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 24 Σεπ 2025 | 08:34

Επιστολή του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου στον Τραμπ: "Μην δώσετε F-16 και F-35 στον Ερντογάν"

Με επιστολή του προς τον Τραμπ, ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI), Νικ Λαρυγγάκης, ζητά από τον Αμερικανό ηγέτη να υιοθετήσει αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία.

ΣΤΟ TRT 24 Σεπ 2025 | 06:44

Μπαχτσελί: Το Ισραήλ είναι σαν να βρίσκεται σε πόλεμο διά αντιπροσώπων με την Τουρκία

Είπε ότι "η πρόταση της Τουρκίας για κοινή αμυντική δύναμη κατά του Ισραήλ πρέπει να αξιολογηθεί σοβαρά και να υποστηριχθεί από όλους, κυρίως από τις ισλαμικές χώρες".

ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 23 Σεπ 2025 | 20:46

Μαρινάκης: Επίκειται οριστικοποίηση νέας συνάντησης Μητσοτάκη με Ερντογάν

Ο Π. Μαρινάκης τόνισε: "Έστω, υποθετικά, ότι η Τουρκία αποφάσισε να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση. Αυτό τι σημαίνει; Ότι πρέπει να απολογηθεί η κυβέρνηση; ότι είναι μια διπλωματική ήττα της κυβέρνησης;"

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ 23 Σεπ 2025 | 19:59

Πρόκληση Ερντογάν στον ΟΗΕ: Ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους - Το αποκάλεσε "Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"

"Στο νησί της Κύπρου υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί. Οι Τουρκοκύπριοι είναι ισότιμοι ιδιοκτήτες του νησιού και δεν θα δεχθούν να γίνουν μειονότητα", είπε ο Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 23 Σεπ 2025 | 19:05

"Υποτίμηση της χώρας": Ομαδικά "πυρά" της αντιπολίτευσης για την αναβολή της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση τοποθετήθηκαν για την αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 23 Σεπ 2025 | 19:00

Ολο το παρασκήνιο της αναβολής της συνάντησης Μητσοτάκη με Ερντογάν - Πότε μπορεί να γίνει το τετ-α-τετ

Το ραντεβού δεν θα γίνει σήμερα, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς, λόγω της συμμετοχής του Ερντογάν σε συνάντηση ηγετών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, που διοργανώνει την ίδια ώρα ο Τραμπ

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 23 Σεπ 2025 | 16:11

Αναβλήθηκε τελευταία στιγμή η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη - Γιατί δεν θα γίνει

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ BLOOMBERG 23 Σεπ 2025 | 08:42

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει εκατοντάδες επιβατικά αεροπλάνα Boeing και μαχητικά της Lockheed Martin

Ο Ερντογάν επιδιώκει να αντισταθμίσει τις πληρωμές για τα αμερικανικά αεροσκάφη με συμφωνίες για τουρκικά προϊόντα αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ FOX NEWS 23 Σεπ 2025 | 06:40

Ερντογάν: Θα διαπραγματευτούμε την απόκτηση των F-35 με τον Τραμπ

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα διαπραγματευθεί την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35 κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ 22 Σεπ 2025 | 08:06

"Μην πουλήσετε F-16 και F-35 στην Τουρκία", λέει στον Τραμπ ο πρώην επικεφαλής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής

Η παρέμβαση έρχεται λίγο πριν την επικείμενη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 21 Σεπ 2025 | 19:53

Τουρκία: Χαιρετίζει την αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους από Βρετανία, Καναδά και Αυστραλία

"Οι χώρες που αντιτίθενται στις επιθέσεις του Ισραήλ κατά του αθώου παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ 21 Σεπ 2025 | 09:20

Πύρινη κόλαση στην Αττάλεια - Εκκενώθηκαν ξενοδοχεία σε τουριστικό θέρετρο [βίντεο]

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην Αττάλεια, στη νότια μεσογειακή ακτή της Τουρκίας, προκαλώντας συναγερμό στις τοπικές Αρχές.

20 Σεπ 2025 | 18:47

Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία με την Τουρκία για επιπλέον F-16 και 250 επιβατικά αεροσκάφη βρίσκονται Lockheed Martin και Boeing

Boeing και Lockheed Martin αναμένεται να λάβουν νέα παραγγελία 250 αεροσκαφών από την Τουρκία για την Turkish Airlines

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 20 Σεπ 2025 | 08:38

Επίθεση τουρκικών ΜΜΕ στον Αδωνι Γεωργιάδη: "Έλληνας υπουργός στοχοποιεί την Τουρκία, η Ελλάδα πήρε θέση υπέρ του Ισραήλ"

Στο στόχαστρο της τουρκικής Milliyet βρέθηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τις δηλώσεις του για την στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ.

ΣΤΙΣ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 19 Σεπ 2025 | 21:22

"Κλείδωσε" η συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν στον Λευκό Οίκο: "Θα συζητήσουμε και για τα F-35"

"Εργαζόμαστε σε πολλές εμπορικές και στρατιωτικές συμφωνίες με τον Πρόεδρο", έγραψε ο Τραμπ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 19 Σεπ 2025 | 13:27

Μαρινάκης: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις αγροτικές επιδοτήσεις, είμαστε σε συνεννόηση με την Κομισιόν

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι εκκρεμεί μόνο μία ενέργεια: Η νομοθέτηση της υπαγωγής του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ.

ΣΤΟ ΜΑΡΜΑΡΙ 19 Σεπ 2025 | 12:07

Ο Αλπερέν Σενγκούν έσπασε πιάτα σε ελληνική ταβέρνα στην Τουρκία- Ισως είναι μια έμπρακτη συγνώμη [βίντεο]

Ο γιος του ιδιοκτήτη της ταβέρνας έσπασε ένα πιάτο στο κεφάλι του Τούρκου NBAer, μέσα σε κλίμα γλεντιού και κεφιού.

ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 18 Σεπ 2025 | 21:10

Ελληνοτουρκικά: Ο πτέραρχος Ιατρίδης εξηγεί - "Εάν το Πίρι Ρέις μπει στα έξι ναυτικά μίλια, τότε αλλάζει το πράγμα" [βίντεο]

"Δεν έχουμε ήρεμα νερά, έχουμε τρεχούμενα νερά, χωρίς όμως μεγάλους κυματισμούς. Η Τουρκία συνέχεια προκαλεί. Είδατε τι έκανε στην Κάσο, τι έκανε με τα Θαλάσσια Πάρκα" ανέφερε ο πτέραρχος Κωνσταντίνος Ιατρίδης

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ 18 Σεπ 2025 | 19:13

Middle East Eye: Μυστική συνάντηση του γιου του Τραμπ με τον Ερντογάν στην Τουρκία

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Middle East Eye, ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ και συνοδευτική αντιπροσωπεία συναντήθηκαν με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 18 Σεπ 2025 | 19:08

"Κλείδωσε" η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν - Την Τρίτη 23/9 στη Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο το βράδυ (ώρα Ελλάδος) της επόμενης Τρίτης, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η DIELLA 18 Σεπ 2025 | 18:20

Μπάχαλο στην αλβανική Βουλή μετά την υπουργοποίηση ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη - Εκσφενδόνισαν το σύνταγμα στον Ράμα

"Δεν βρίσκομαι εδώ για να αντικαταστήσω τους ανθρώπους, αλλά για να τους βοηθήσω", ανέφερε η Diella σε "μήνυμά" της λίγο πριν από την ψήφιση της νέας κυβέρνησης

ΑΛΛΟ ΚΛΙΜΑ 18 Σεπ 2025 | 16:04

Κοινή αεροναυτική άσκηση Τουρκίας και Αιγύπτου μετά από 13 χρόνια- Στην ανατολική Μεσόγειο

Είναι η πρώτη φορά που δυνάμεις από τις δυο χώρες μετέχουν σε κοινή άσκηση, μετά την τελευταία άσκηση που είχε γίνει το 2012

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ 18 Σεπ 2025 | 16:04

Νέες απειλές της Τουρκίας στην Κύπρο: Μην εξοπλίζεστε από το Ισραήλ, ίσως υπάρξουν επικίνδυνες συνέπειες

Οι ενέργειες αυτές "θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί" αναφέρουν πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 18 Σεπ 2025 | 15:10

"Θάλασσα Φιλίας": Η πρώτη κοινή αεροναυτική άσκηση Τουρκίας - Αιγύπτου έπειτα από 13 χρόνια

Η πρώτη κοινή αεροναυτική άσκηση Τουρκίας - Αιγύπτου μετά 13 χρόνια είναι γεγονός.

ΠΗΓΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ 18 Σεπ 2025 | 13:19

Τουρκία: Οι S-400 βρίσκονται στα αποθέματά μας, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή

"Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 βρίσκονται στα αποθέματά μας. Δεν υφίσταται κάποια αλλαγή στη στάση μας όσον αφορά τα S-400".

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ 18 Σεπ 2025 | 10:29

Τουρκικά ΜΜΕ: Οι Έλληνες αντέδρασαν στο Πίρι Ρέις με στρατιωτική άσκηση στις 5 τα ξημερώματα

"Η Navtex που εκδόθηκε για το Piri Reis εξόργισε την Ελλάδα. Κινητοποιήθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ήρθε ένα απειλητικό βήμα" αναφέρει το HABER GLOBAL.

17 Σεπ 2025 | 18:41

Επανεκκίνησαν οι διαβουλεύσεις Ελλάδας-Λιβύης για την ΑΟΖ

Ξεκίνησαν ξανά οι τεχνικές διαβουλεύσεις για την ΑΟΖ με τη Λιβύη

ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ 17 Σεπ 2025 | 13:50
ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ 17 Σεπ 2025 | 13:46

Η Ελλάδα παίρνει και τέταρτη φρεγάτα Belharra με καλύτερο εξοπλισμό - Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για εξοπλιστικά και μεταναστευτικό

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για εξοπλιστικά θέματα των ενόπλων δυνάμεων και για την εξάσκηση δικαιώματος προαίρεσης για 4η φρεγάτα τύπου FDI.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 17 Σεπ 2025 | 13:43

Δένδιας μετά το ΚΥΣΕΑ: Το Πίρι Ρέις δεν μας απασχόλησε, δείτε μια φωτογραφία του και θα καταλάβετε

Ο κ. Δένδιας δήλωσε για το Πίρι Ρέις ότι δεν απασχόλησε το ΚΥΣΕΑ και πως δεν έχει καμία σχέση η διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

EUROBASKET 2025 17 Σεπ 2025 | 09:52

Αντετοκούνμπο και Σενγκούν βάζουν τέλος στην ελληνοτουρκική κόντρα: Η αγκαλιά και οι "συγγνώμες" μέσω social media

Τέλος στην ένταση που είχε δημιουργηθεί μετά τον ημιτελικό Ελλάδας – Τουρκίας στο EuroBasket 2025, αποφάσισαν να βάλουν Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αλπερέν Σενγκούν.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 16 Σεπ 2025 | 18:16

Ο Ερντογάν περιμένει εξελίξεις με το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Ο γιος του Χαφτάρ επικοινωνεί με τις μυστικές μας υπηρεσίες

"Φυσικά, θα υπάρξουν και εκείνοι που θα επιδιώξουν να αποτρέψουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη", ανέφερε ο Ερντογάν

ΕΥΠ 16 Σεπ 2025 | 07:11

Αποκαλύψεις για τον Τούρκο με τα 12.500 κινητά που συνελήφθη στη Χίο - Οι σχέσεις με την τουρκική μαφία και κυκλώματα μεταναστών

Τα συνολικά 12.500 κινητά τηλέφωνα, δεν έφεραν νόμιμα παραστατικά αγοράς, ούτε άδεια από τις τελωνειακές αρχές για την εξαγωγή τους στην Τουρκία.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΡ 15 Σεπ 2025 | 18:56

Επίθεση Ερντογάν στον Νετανιάχου: "Σκοπεύει να βυθίσει τη Μέση Ανατολή στο χάος" - Ζήτησε κυρώσεις στο Ισραήλ

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει "γενοκτονία" και έκανε λόγο για μία "άπληστη και αιμοδιψή νοοτροπία μεταξύ των Ισραηλινών αξιωματούχων"

ΤΙ ΕΙΠΕ 15 Σεπ 2025 | 16:46

Η... ψύχραιμη δήλωση Βελόπουλου για το "Πίρις Ρέις": "Βυθίστε το όταν περάσει τα 12 ναυτικά μίλια"

"Να πάει στον πάτο του Αιγαίου πελάγους, για να πάρουν το μάθημά τους οι Τούρκοι" αναφέρει ο Κυριάκος Βελόπουλος για το τουρκικό ωκεανογραφικό που βγαίνει για έρευνες στο Αιγαίο

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΑΘΗΝΑ 15 Σεπ 2025 | 10:17

Η Τουρκία βγάζει στο Αιγαίο το ωκεανογραφικό "Πίρι Ρέις" - Με αντί-Navtex απάντησε η Αθήνα

Η Αθήνα απάντησε άμεσα με αντι-Navtex, καταγγέλλοντας παραβίαση αρμοδιοτήτων και αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

15 Σεπ 2025 | 01:07

Φανερά απογοητευμένος ο Εργκίν Αταμάν στη συνέντευξη τύπου-Όλα όσα είπε μετά τον τελικό

Στον τελικό του EuroBasket 2025 η Τουρκία λύγισε απέναντι στη Γερμανία. Ο Αλπερέν Σενγκούν αστόχησε σε κρίσιμες φάσεις και ο Εργκίν Αταμάν στη συνέντευξη Τύπου μίλησε με απογοήτευση.

14 Σεπ 2025 | 23:49

Γιάννης και Σενγκούν δεν έδωσαν τα χέρια στην ανακοίνωση της καλύτερης πεντάδας-Η φωτογραφία με το απόλυτο κοντράστ

Καμία χειραψία μεταξύ Αντετοκούνμπο και Σενγκούν στην απονομή. Όλα όσα συνέβησαν και η αιχμηρή απάντηση του Γιάννη στη συνέντευξη Τύπου.

Σ ΕΝΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΑΤΣ 14 Σεπ 2025 | 22:55

Τουρκία - Γερμανία 83-88: Πανάξια χρυσή στον τελικό "θρίλερ" στη Ρίγα

Χρυσή η Γερμανία νίκησε την Τουρκία στον τελικό του Eurobasket 2025.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 14 Σεπ 2025 | 16:31

Γεραπετρίτης: Άμεσα η έναρξη των συζητήσεων για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Λιβύη

Θα έχει συνάντηση αύριο, Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου, με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 14 Σεπ 2025 | 10:23

Δείτε την επιστολή – απάντηση της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τις διεκδικήσεις της Λιβύης: Παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η Ελλάδα απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι η μέση γραμμή πρέπει να χαράσσεται με βάση τις ηπειρωτικές ακτές των δύο χωρών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 14 Σεπ 2025 | 09:52

Δένδιας: Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

"Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός κατάφερε να ορθοποδήσει μετά τον ξεριζωμό και να συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας" τονίζει ο κ. Δένδιας.

EUROBASKET 13 Σεπ 2025 | 15:45

"Κανένα έλεος": Προκλητική ανάρτηση της τουρκικής ομοσπονδίας με Οσμάν και Γιάννη - Την κατέβασαν μετά από διαμαρτυρία μας

Στην εικόνα οι Τούρκοι έγραψαν "No Mercy" (Κανένα έλεος), ενώ η λεζάντα γράφει: "Η στιγμή που ο αρχηγός άνοιξε τα φτερά του".

ΤΟΥΡΚΙΑ 13 Σεπ 2025 | 10:50

Οι "εμπρηστικές" αναρτήσεις του Σενγκούν με τον Κεμάλ και ο στίχος "Δεν θα ήταν ωραίος καιρός για θάλασσα;"

Μετά το τέλος του αγώνα και τους ξέφρενους πανηγυρισμούς των Τούρκων, ο Αλπερέν Σενγκούν προχώρησε σε αναρτήσεις στο Instagram, προκαλώντας αρκετές αντιδράσεις.

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ 13 Σεπ 2025 | 09:57

Τουρκικά ΜΜΕ για τη νίκη απέναντι στην Ελλάδα: "Θάψαμε τους Έλληνες στο παρκέ" - Ο Ερντογάν τηλεφώνησε στον Αταμάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μέσω ανάρτησης στο X: "Ας είναι ο Αλλάχ ο βοηθός σας, ας είναι το τέλος η κατάκτηση του τουρνουά".

12 Σεπ 2025 | 23:21

"Κάναμε πολλά παιδαριώδη λάθη-Θα είμαστε έτοιμοι με τη Φινλανδία": Οι δηλώσεις του Βασίλη Σπανούλη μετά τον ημιτελικό

Μετά την ήττα από την Τουρκία στον ημιτελικό του EuroBasket 2025, ο Βασίλης Σπανούλης τόνισε πως η Εθνική δεν είχε ενέργεια, έκανε πολλά λάθη, αλλά παραμένει έτοιμη να διεκδικήσει το μετάλλιο.

ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ 12 Σεπ 2025 | 20:52

Eurobasket 2025: Βαριά ήττα με 94-68 για την Εθνική Ελλάδας από την Τουρκία - "Έσβησε" το όνειρο του τελικού

Η Τουρκία έκανε ιδανικό ξεκίνημα και εγκλώβισε την ελληνική ομάδα, ωθώντας την σε πληθώρα λαθών

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ 12 Σεπ 2025 | 13:15

Δημοσκόπηση για τη διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία: Πρώτος και με διαφορά ο Νίκος Δένδιας

Η εφημερίδα Παραπολιτικά θα δημοσιεύσει δημοσκόπηση για τη διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία

12 Σεπ 2025 | 10:51

Η Ελλάδα φουλ για μετάλλιο: Τι πρέπει να προσέξουμε απέναντι στην Τουρκία

Η Εθνική Ελλάδας στον ημιτελικό του EuroBasket 2025: Οι πιο επικίνδυνοι παίκτες της Τουρκίας και το σχέδιό μας για μια ιστορική πρόκριση.

ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ 12 Σεπ 2025 | 08:54

Η απάντηση της Ελλάδας στην Τουρκία: Δεν θα δεχθούμε ένταξη στο SAFE χώρας, που απειλεί με πόλεμο κράτος- μέλος της ΕΕ

Η Ελλάδα έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να συμπεριληφθεί σε αμυντικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρα η οποία επισήμως απειλεί με πόλεμο κράτος μέλος της Ένωσης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 11 Σεπ 2025 | 22:31

Τηλεφωνική επικοινωνία Πλεύρη με τον Τούρκο ομόλογό του - Τι είπαν για τις ροές

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των δικτύων λαθροδιακινητών

BOT 11 Σεπ 2025 | 18:51

Αλβανία: Η πρώτη υπουργός προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης - Η Diella θα διαχειρίζεται τις δημόσιες συμβάσεις

"Η Diella είναι το πρώτο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που δεν είναι φυσικά παρόν, αλλά είναι ουσιαστικά προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης", δήλωσε ο Ράμα

ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ 11 Σεπ 2025 | 18:47

Eurobasket 2025: Ελλάδα ή Τουρκία; Αυτό είναι το φαβορί για τις στοιχηματικές να περάσει στον μεγάλο τελικό

Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη και του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι έτοιμη για τη νέα πρόκληση με φόντο την πρόκριση στον μεγάλο τελικό, 20 χρόνια μετά το έπος του 2005

ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ 11 Σεπ 2025 | 18:20

Euractiv: Η Τουρκία κατέθεσε επίσημο αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα SAFE της ΕΕ - Η θέση Ελλάδας και Κύπρου

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της στην ένταξη της Τουρκίας και των εταιρειών της στο σχέδιο

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 11 Σεπ 2025 | 17:57

Τουρκία: Ανασκαφές στην Καισάρεια έφεραν στην επιφάνεια κρανία ελεφάντων ηλικίας 7,7 εκατομμυρίων ετών

Οι ανασκαφές στην Καισάρεια έφεραν επίσης στο φως ποικιλία απολιθωμάτων συμπεριλαμβανομένων προϊστορικών καμηλοπαρδάλεων, ελεφάντων, μαμούθ, ρινόκερων

ΤΙ ΑΦΟΡΑ 11 Σεπ 2025 | 17:44

Συνεργασία με το "Χαμόγελο του Παιδιού" σύναψε το υπουργείο Άμυνας - Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις δίπλα στην κοινωνία

Σκοπός του μνημονίου είναι η ανάπτυξη πλαισίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και του συλλόγου "Το Χαμόγελο του Παιδιού", με στόχο την προαγωγή του βιοτικού επιπέδου, της ασφάλειας και της υγείας των ανηλίκων

ΝΟΤΙΩΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 11 Σεπ 2025 | 13:33

Η "απάντηση" της Τουρκίας στις έρευνες της Chevron, που ακυρώνουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Η φωτό του υπουργού

O Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ γνωστοποίησε ότι είχε συνάντηση με ανώτερα στελέχη της Chevron.

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ 11 Σεπ 2025 | 13:11

Το αόρατο χέρι του Ερντογάν: Εισαγγελέας ζητά την κατάσχεση της Can Holding που ελέγχει το δίκυτο HaberTurk

Στον όμιλο Can Holding ανήκουν οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί Haberturk, Show TV και Bloomberg HT

EUROBASKET 2025 10 Σεπ 2025 | 20:00

Αταμάν: "Έξυπνος ο Σπανούλης, είπε για τις βολές του Γιάννη, αλλά οι διαιτητές δεν σφυρίζουν τα επιθετικά φάουλ που κάνει"

"Ο Σπανούλης κάνει εξαιρετική δουλειά - Έχει βρει χημεία με έμπειρους παίκτες - Έχει έναν από τους μεγαλύτερους αστέρες στο μπάσκετ, τον Γιάννη, τον χρησιμοποιεί πολύ καλά" είπε ο προπονητής της Τουρκίας

10 Σεπ 2025 | 15:52

Ο Εργκίν Αταμάν μίλησε για την κατάσταση του Τσέντι Όσμαν-Τι αποκάλυψε ο Τούρκος ομοσπονδιακός τεχνικός

Ο Τσέντι Όσμαν τραυματίστηκε στον προημιτελικό με την Πολωνία και δυσκολεύεται να περπατήσει. Ο Εργκίν Αταμάν μιλά για σοβαρό ζήτημα, με τον παίκτη όμως να θέλει να παίξει κόντρα στην Ελλάδα.

ΤΙ ΩΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ 10 Σεπ 2025 | 15:38

Eurobasket 2025: Αυτή είναι η ώρα του μεγάλου ημιτελικού με την Τουρκία την Παρασκευή 12/9

Η FIBA αποφάσισε να δώσει το βραδινό slot στο μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στην Εθνική μας ομάδα και την Τουρκία του Εργκίν Αταμάν

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 10 Σεπ 2025 | 08:44

Η Αίγυπτος αμφισβητεί επί του πεδίου το τουρκολιβυκό μνημόνιο - Έρευνες σε περιοχές που διεκδικεί η κυβέρνηση της Τρίπολης

Οι έρευνες του πλοίου σεισμικών ερευνών "Ramform Hyperion" διεξάγονται από τις 21 Αυγούστου σε μια θαλάσσια περιοχή την οποία η Τρίπολη διεκδικεί με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 09 Σεπ 2025 | 19:41

Η Τουρκία καταδικάζει την επίθεση στην Ντόχα: "Το Ισραήλ έχει υιοθετήσει την τρομοκρατία ως κρατική πολιτική"

"Το Ισραήλ δεν στοχεύει στην επίτευξη ειρήνης, αλλά μάλλον στη συνέχιση του πολέμου", τόνισε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

09 Σεπ 2025 | 18:49

Eurobasket 2025: Η Τουρκία του Αταμάν στους "4" μετά από 24 χρόνια - 91-77 την Πολωνία

Η Τουρκία του Έργκιν Αταμάν επικράτησε της Πολωνίας με 91-77 και περιμένει .. την Ελλάδα - Triple-double o Άλπερεν Σενγκούν

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 09 Σεπ 2025 | 17:58

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικά χρήσιμη η δωρεά της Motor Oil για την ανακαίνιση του θεραπευτηρίου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

"Και οι τρεις Στρατιωτικές Σχολές χρειαζόντουσαν σημαντικές επενδύσεις για να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις τους", τόνισε ο Νίκος Δένδιας

ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΒΓΑΣ 09 Σεπ 2025 | 16:50

Σοκαριστικό βίντεο: Άγριο ξύλο μεταξύ Βρετανών τουριστών και Τούρκων καταστηματαρχών στην Αλάνια

Στις εικόνες που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας, φαίνονται τουρίστες και μαγαζάτορες να ανταλλάζουν μπουνιές μπροστά στα έκπληκτα μάτια περαστικών.

ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ 08 Σεπ 2025 | 18:32

Ανάλυση: Πώς ο Ερντογάν επιβάλλει ύπουλα και μέσα από τα δικαστήρια, ένα μονοκομματικό καθεστώς στην Τουρκία

Τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία ακυρώνει το συνέδριο του CHP στην Κωνσταντινούπολη και παύει από τα καθήκοντά του τον εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΑΦΩΝ 08 Σεπ 2025 | 09:58

Στην Αθήνα ο γιος του Χαφτάρ - Συνάντηση με Γεραπετρίτη

Στις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης, Ελ-Μπαούρ.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 06 Σεπ 2025 | 23:42

Δένδιας για την επέτειο των Σεπτεμβριανών: "Ημέρα Μνήμης"

Με τίτλο στην ανάρτηση "ημέρα μνήμης", ο κ. Δένδιας γράφει: "70 χρόνια από τα "Σεπτεμβριανά", το κεντρικά καθοδηγούμενο πογκρόμ σε βάρος του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης.

06 Σεπ 2025 | 17:50

Νέο ξέσπασμα Αταμάν κατά της FIBA-Τι είπε μετά το τέλος του αγώνα Τουρκία-Σουηδία

Η Τουρκία νίκησε δύσκολα τη Σουηδία με 85-79 στο EuroBasket 2025, με τον Αταμάν να ξεσπά για την ώρα διεξαγωγής και να τα βάζει ξανά με τη FIBA.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ 06 Σεπ 2025 | 16:22

Τουρκία: Στο εδώλιο και πάλι ο Ιμάμογλου - Θα είναι το τέλος της πολιτικής του καριερας;

Αυτή την εβδομάδα ο πρώην δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης καλείται να λογοδοτήσει ξανά σε τουρκικό δικαστήριο.

ΥΠΕΞ 05 Σεπ 2025 | 17:00

Επιμένει ο Γεραπετρίτης: Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου δεν θα σταματήσει επειδή αντιδρά η Τουρκία

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι η οικονομική βιωσιμότητα είναι προαπαιτούμενο του έργου και επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι αυτά να ξεκαθαριστούν.

ΤΟΥΡΚΙΑ 04 Σεπ 2025 | 16:44

Η Άγκυρα διαψεύδει την παραβίαση του FIR Αθηνών και κατηγορεί την Ελλάδα: "Έστειλαν οπλισμένα F-16 στο άοπλο αεροσκάφος μας"

Οι πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ σημειώνουν ότι μετά το περιστατικό, ενημερώθηκαν οι αρχές του ΝΑΤΟ.

DOLCE VENTO 03 Σεπ 2025 | 18:57

Τουρκία: Πολυτελές γιοτ βυθίστηκε 15 λεπτά μετά την καθέλκυσή του – Οι επιβάτες πήδηξαν στη θάλασσα [βίντεο]

Το πανάκριβο γιοτ φέρεται να βυθίστηκε λίγα λεπτά μετά την καθέλκυσή του.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ 02 Σεπ 2025 | 23:35

Δένδιας: Πάνω από 600 στρατιωτικές κατοικίες στο πρώην στρατόπεδο Ζιάκα στη Θεσσαλονίκη

Ο Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης το πρώην στρατόπεδο Ζιάκα στη Μενεμένη