Δένδιας για Σαχέλ: Γιατί προσπαθούμε να δημιουργήσουμε φοβικά σύνδρομα στην Ελληνίδα μάνα;

Κατ’ επίφαση και κενού περιεχομένου οι αιτιάσεις όσων δεν ψηφίζουν την Συμφωνία με τη Γαλλία, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Μας ζητάτε τη διεθνή πρωτοτυπία να διατυπώσουμε στη Συμφωνία άρθρο Αμύνης Θαλασσίων Υδάτων και παραγνωρίζετε ότι για να υπάρξει η οποιαδήποτε συνδρομή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης, αυτό προβλέπεται μόνο εφόσον εμείς το αποφασίσουμε και επιπλέον ότι αυτή θα υποστηρίζει κοινό συμφέρον, δηλαδή να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον" ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε απάντηση των αιτιάσεων που έγειρε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Χαρακτήρισε "κενού γράμματος" και κατ’ επίφαση τα επιχειρήματα που επιστρατεύτηκαν για να αιτιολογηθεί η καταψήφιση της Συμφωνίας με τη Γαλλία και αναρωτήθηκε "προς τι αυτή η αιφνίδια κινδυνολογία" και η αναζήτηση "ψευδών αναφορών".

Σχετικά με τις ενστάσεις ότι η συμφωνία αυτή δεν καλύπτει την ΑΟΖ, υπογράμμισε πως τόσο ο ίδιος όσο και πρωθυπουργός "προκαλέσαμε και ζητήσαμε να μας φέρετε μια ανάλογη οποιαδήποτε Συμφωνία και η οποία να έχει υπογραφεί οποτεδήποτε από την παγκόσμια κοινότητα που να αφορά παρόμοια ή ανάλογη συμβατική δέσμευση μεταξύ δύο κρατών". Προς επίρρωση δε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει υπάρξει ποτέ, ο υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε στα Πρακτικά το άρθρο 42 της ΕΕ, το άρθρο 5 του Βόρειου Ατλαντικού Συμφώνου, αλλά και μια σειρά άλλων άρθρων συμφωνιών τεράστιας σημασίας μεταξύ κρατών όλων των ηπείρων.

Διαβάστε Επίσης

Οι Έλληνες στρατιώτες και το Σαχέλ

Απαντώντας στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί εμπλοκής σε πολεμικές επιχειρήσεις Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ και σε φέρετρα που μπορεί να υπάρξουν, είπε "για όνομα του Θεού, γιατί προσπαθούμε να δημιουργήσουμε φοβικά σύνδρομα στην Ελληνίδα μάνα", προσθέτοντας "τόσο μεγάλος είναι ο φόβος αυτών των εκλογών; Που πρέπει να λέμε τέτοια;".

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα εμφανίζεται να διαρρηγνύει τα ιμάτια του, σαν η περίπτωση του Σαχέλ να είναι μια ιμπεριαλιστική επιχείρηση της αυτοκρατορικής νοοτροπίας της Γαλλίας, λες και το θέμα αυτό δεν ήταν ένα μόνιμο ζήτημα σε όλα τα Συμβούλια της ΕΕ και ότι είναι κοινός ευρωπαϊκός τόπος ότι το Σαχέλ είναι ένα μείζον πρόβλημα της ΕΕ, όπως άλλωστε έχει διατυπωθεί σε σειρά αποφάσεων των Συμβουλίων από το 2019 υπό την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Ο υπουργός Εξωτερικών μάλιστα ανέφερε πως η ελληνική πλευρά δεν είχε καταγράψει και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ "ποτέ σε αυτά τα ζητήματα ελληνικό αντίλογο. Αντιθέτως!".

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας ανέλυσε πως στο άρθρο 18 και ελληνική συνδρομή αναφέρει ξεκάθαρα πως αυτή δύναται να υπάρξει "μόνο εάν το αποφασίσουμε εμείς" και προσθετικά "μόνο εάν συντρέχει η υποστήριξη κοινών συμφερόντων". Και αποσαφήνισε πως το άρθρο 18 δεν συνδέεται υπό ουδένα τρόπο με το άρθρο 2 της Συμφωνίας. Δηλαδή, "δεν μας λέει η Γαλλία ότι εάν δε στείλετε στρατεύματα στο Σαχέλ εμείς δεν πρόκειται να σας παράσχουμε αμυντική συνδρομή. Αυτά είναι δύο ανεξάρτητα πράγματα".

Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η συμφωνία αυτή είναι και για τη Γαλλία η δεύτερη σημαντικότερη Συμφωνία που έχει υπογράψει από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι σήμερα. Και αναρωτήθηκε "με ποιο κριτήριο όσοι δεν ψηφίζουν τη Συμφωνία αυτή λένε "όχι" δεν την θέλουμε;".

Μάλιστα, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως η Τουρκία "το τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες, έχει διατυπώσει μια ακόμα καινούργια "σκέψη" που είναι πέρα από τα όσα απίστευτα έλεγε μέχρι τώρα, ισχυριζόμενη πως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου συνιστά όρο της εθνικής κυριαρχίας επί αυτών των νησιών! Δηλαδή, πως εάν δεν είναι αποστρατικοποιημένα τα νησιά αυτά δεν είναι ελληνικά! Και διαμαρτυρήθηκε όταν Έλληνας υπουργός έβγαλε φωτογραφία σ' ένα από αυτά τα νησιά εδώ και λίγες ημέρες!" και συμπλήρωσε, λοιπόν όταν "απέναντι σε αυτή την Τουρκία μας προσφέρεται για πρώτη φορά μια τέτοια Συμφωνία, η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να μην συμφωνήσει με μια πυρηνική υπερδύναμη και τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης; Και να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία!". Εμείς, είπε, "δεν σας ζητάμε να ψηφίσετε την αγορά των φρεγατών, αλλά την αμυντική Συμφωνία" και προσέθεσε πως "εδώ δεν είμαστε για να αποκομίσουμε μικροκομματικά οφέλη".

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΟΧΗ» 19 Οκτ 2021 | 16:42

Σεισμοί: Προειδοποίηση Λέκκα για σεισμική έξαρση στη Μεσόγειο- Φόβοι για ενεργοποίηση ρηγμάτων

Yπάρχει σεισμική έξαρση στο χώρο της Μεσογείου και τον ελλαδικό χώρο, τονίζει ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ 18 Οκτ 2021 | 22:19

Ο Ερντογάν επιτίθεται ξανά στη Γαλλία: "Είδε την Αφρική ως αποικία - Εκατοντάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν"

Στην Αφρική βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επιτέθηκε στην παραδοσιακή δύναμη της περιοχής, τη Γαλλία.

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 18 Οκτ 2021 | 18:29
ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ 18 Οκτ 2021 | 16:43

Eurostat: Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας το 27,5% των Ελλήνων

Η Ελλάδα στην τρίτη υψηλότερη θέση της ΕΕ (27,5%), σε ό,τι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που διατρέχει κίνδυνο της φτώχειας

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ 18 Οκτ 2021 | 11:59

Δένδιας: Η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Η τουρκική παραβατικότητα έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 17 Οκτ 2021 | 14:38

"Καρφιά" Δένδια: "Όποιος σχεδιάζει να μας επιτεθεί, να λάβει υπόψη ότι σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα"

Η συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές, δηλώνει ο Νίκος Δένδιας

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ 17 Οκτ 2021 | 11:20

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Νίκος Δένδιας - Επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα συμμετάσχει αύριο, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 16 Οκτ 2021 | 10:58

Διπλωματικές πηγές: Τι συζήτησαν Δένδιας και Μπλίνκεν - Διμερείς σχέσεις και Αν. Μεσόγειος επί τάπητος

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον 'Αντονι Μπλίνκεν για την τουρκική προκλητική συμπεριφορά

ΕΠΑΙΞΕ ΜΠΑΛΑ 15 Οκτ 2021 | 22:02

Γαλλία: Ποδόσφαιρο με Ντεσαγί, Βενγκέρ και Καρεμπέ έπαιξε ο Εμανουέλ Μακρόν [Βίντεο]

Σκόραρε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε ποδοσφαιρικό αγώνα που συμμετείχε, για φιλανθρωπικό σκοπό στο Παρίσι

ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΟΜΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:05

Κοινή Δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ μετά τη νέα συμφωνία: Σεβασμός της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου

Στην κοινή δήλωση τονίζονται οι ολοένα και ισχυρότερες διμερείς σχέσεις με βάση τις κοινές αξίες και επιβεβαιώνεται η βούληση να ενισχυθεί η συνεργασία.

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:34

Γαλλία: Τα σχολεία τιμούν την μνήμη του καθηγητή Ιστορίας Σαμυέλ Πατί που αποκεφαλίστηκε από εξτρεμιστή Τσετσένο

Τα σχολεία στη Γαλλία τιμούν την μνήμη του καθηγητή Ιστορίας Σαμυέλ Πατί που αποκεφαλίστηκε από εξτρεμιστή Τσετσένο κοντά στο λύκειο όπου δίδασκε στο Κονφλάν-Σεντ Ονορίν.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 11:52

Ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Τα καίρια σημεία - Γιατί ακυρώνουν τις τουρκικές διεκδικήσεις

Για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον στηρίζει επίσημα την ελληνική κυριαρχία, ζητά τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία.

ΤΟΥΡΚΙΑ 15 Οκτ 2021 | 10:52

Πρόκληση της Yeni Safak με εμπρηστικό πρωτοσέλιδο: "Τι πίνεις Δένδια;" [εικόνες]

Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας έχει προκαλέσει η ανανέωση της 5ετους αμυντικής συνεργασίας Η.Π.Α. - Ελλάδας.