ΔΕΘ: Δείτε Live τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

Live η συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΔΕΘ: Δείτε Live τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μετά την ομιλία του το Σάββατο με κεντρικό σύνθημα "Ανάπτυξη για όλους", ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντάει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ, διευκρινίζοντας τον οδικό άξονα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός ολοκληρώνει σήμερα την τριήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ.

Βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου:

 • Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη. Είχαμε δεσμευτεί πως με το που θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά που της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι μια πολιτική με βάσει τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, Δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη, που θα έρθει μέσω επενδύσεων και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα εξασφαλίσουν υψηλούς μισθούς.
 • Επιμένω στην εκτίμηση μου ότι η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης της επόμενη τριετία. Δεν συμμερίζομαι τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία και εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί.
 • Τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% εξακολουθούν και είναι ένα αποτέλεσμα, είναι μια ζωντανή υπενθύμιση του τι έγινε το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο. Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας να διεκδικήσουμε την μείωση των πλεονασμάτων. Ήδη έχει συζητηθεί ανεπίσημα και πιστεύουμε ότι για το κρίσιμο 2020 θα έχουν τον οικονομικό χώρο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.
 • Η συνταγματική αναθεώρηση θα εκκινήσει το Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Θα είναι περιορισμένης εμβέλειας. Δεν θα συνδέσω αλλαγές του εκλογικού νόμου με τη συνταγματική αναθεώρηση. Επιμένω στην άποψή μου ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική.
 • Στα τέλη Σεπτεμβρίου έχω πρόθεση να συναντήσω τον Ερντογάν. Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε με την Τουρκία.
 • Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε μηχανή εξεταστικών επιτροπών. Αυτό που έγινε το 2015 είναι γνωστό. Εγώ θα κοιτάξω προς το μέλλον και όχι σε ένα επώδυνο παρελθόν.
 • Η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για φορολογική συμμόρφωση. Από το 2021 θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

 • Κληρονομήσαμε μία ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση. Είναι γνωστό πως κάποιοι μέσα από τη ΔΕΗ βαρούσαν καμπανάκι για την πορεία της επιχείρησης. Γιατί κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα ενώ κάποιοι προειδοποιούσαν. Είναι ένα ζήτημα που αφορά τη Δικαιοσύνη. Δεν αφορά την κυβέρνηση. Το σχέδιο μας είναι τολμηρό και θα πρέπει να συνεισφέρουν όλοι λίγο για να σωθεί η επιχείρηση.
 • Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια. Όμως είναι κυρωμένη κατά συνέπεια δεν αλλάζει. Η ίδια η συμφωνία δεν προβλέπει διαδικασία αναθεώρησης αλλά ελέγχου της εφαρμογής της.Θα είμαστε αυστηροί στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας που είναι πολύ κακή αλλά την κληρονομήσαμε.
 • Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου χωρίς εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και θα γίνουν και επιστροφές. Δεν θα γίνει ανεκτό να συνεχίζονται οι ροές προσφύγων. Θα κινήσω διαδικασία όπου θα ενημερώσω όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ώστε να μας βοηθήσουν να γίνει επιμερισμός των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μία Ευρώπη που κάποιες χώρες σφυρίζουν αδιάφορα.
 • Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τα κέρδη της ΕΚΤ για να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο. Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πορεία της οικονομίας. Θα αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια προς το ΔΝΤ σύντομα, πολλά από τα οποία έχουν επιτόκιο 15%
 • Κανένα επίδομα δεν καταργείται.
 • Θα βρεθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε συμπεριφορά ασυδοσίας εργοδοτών. Θέλουμε θέσεις πλήρους απασχόλησης.
 • Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι το τελευταίο πράγμα που έχω στο μυαλό μου - Η άποψη αυτή της αντιπολίτευσης δείχνει ότι έχει χάσει "τα αυγά και τα πασχάλια". Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία.
 • Χαίρομαι που άνοιξε η συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στην οποία έχουμε δίκιο. Το Βρετανικό Μουσείο κάποια στιγμή θα χάσει τη μάχη. Δεν απεμπολεί η Ελλάδα κανένα δικαίωμα στα γλυπτά του Παρθενώνα. Μας ασκήθηκε όμως και κακοπροαίρετη κριτική που ταυτίστηκε με τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδυναμωθεί το πάγιο και δίκαιο αίτημα για επιστροφή των γλυπτών

 • Δεν θέλω να κάνω δημόσιο σχόλιο πριν δω τις αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Αν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση, πρέπει να δούμε τις δημοσιονομικές συνθήκες και θα γίνει πληρωμή σε εύλογο χρόνο.

 • Το 112 στην πλήρη του ανάπτυξη θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου και η απόφαση για την αποστολή των sms. Το νέο σύστημα Πολιτικής Προστασίας θα είναι πλήρως έτοιμο στην επόμενη αντιπυρική περίοδο.

 • Θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν από συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

 • Είναι προσωπική μου δέσμευση να γίνει ο Βόρειος Οδικός 'Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ). Θα μελετήσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης αυτού του αυτοκινητοδρόμου και ενδεχομένως να αξιοποιήσουμε έσοδα από επεκτάσεις άλλων συμβάσεων παραχώρησης για να χρηματοδοτήσουμε το συγκεκριμένο έργο το οποίο είναι ένα έργο πνοής για την Κρήτη.

Για το εάν φτάνει η μείωση των φόρων για να ανασάνουν οι πολίτες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της 84ης ΔΕΘ, ότι η χώρα χρειάζεται μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την αλλαγή δημοσιονομικού μίγματος, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη λειτουργία των τραπεζών.

 • «Πρέπει να κερδηθούν όλες αυτές οι μάχες και θα κερδηθούν», είπε.
 • «Η ΔΕΗ θα παρουσιάσει το σχέδιο για το πώς θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες», ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.
 • «Θα σκεφτούμε το νέο πλαίσιο με το οποίο θα γίνει. Θα δώσω μάχη για να εξασφαλίσουμε πόρους για τη μεταλιγνιτική μετάβαση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: Η Δυτική Μακεδονία, την οποία αφορά ιδιαίτερα αυτή η μετάβαση, είναι το ενεργειακό κέντρο της χώρας και έχει δυναμικό με τεχνικές δυνατότητες, έχει μεγάλες εκτάσεις και γι' αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά δίκτυα, ενώ μπορεί να γίνει και κέντρο μεταποιητικής δραστηριότητας.

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 02 Δεκ 2021 | 20:43

Τσίπρας από Κοζάνη: Μόνο στην Ελλάδα 150 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ - Αποκλειστική ευθύνη του Μητσοτάκη

Για διπλή πανδημία στη χώρα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας: Αυτή του κορονοϊού και αυτή της ακρίβειας.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 02 Δεκ 2021 | 18:19

Μητσοτάκης - Κεραμέως παρουσίασαν τα 166 νέα Προγράμματα Σπουδών:Τι αλλάζει σε όλες τις σχολικές βαθμίδες

Τα νέα προγράμματα αφορούν όλες τις βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο - Άρχισε η πιλοτική εφαρμογή σε πρότυπα και πειραματικά σχολεία

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ ΠΟΥ 02 Δεκ 2021 | 14:37

10 φορές πάνω τα ραντεβού για εμβολιασμό...μετά το πρόστιμο- "Τα μέτρα αποδίδουν" λέει στέλεχος του ΠΟΥ στον Μητσοτάκη

"Οι εμβολιασμοί πήγαν από 2.000 σε 20.000, άρα τα μέτρα αποδίδουν", είπε ο Χανς Κλούγκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και εξήρε το "πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα" της Ελλάδας.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 02 Δεκ 2021 | 10:26

Ηλιόπουλος: "Ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή εμφανίστηκε ως αρνητής της πραγματικότητας και της επιστήμης"

"Αρνητή της πραγματικότητας και της επιστήμης",χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ABC 01 Δεκ 2021 | 22:34

Κατέρρευσε ο Άλεκ Μπάλντουιν: "Δεν τράβηξα τη σκανδάλη" - Τα δάκρυα του ηθοποιού για τον θάνατο της Χάτσινς [βίντεο]

Ο Άλεκ Μπάλντουιν σπάει τη σιωπή του και μιλά στο ABC και τον Τζορτζ Στεφανόπουλο για το θανατηφόρο ατύχημα και τον χαμό της Χαλίνα Χάτσινς - "Κάποιος έβαλε αληθινή σφαίρα στο όπλο"

ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ 01 Δεκ 2021 | 19:44

Μητσοτάκης: Θέλουμε την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη - "Πολύ φιλική στις επιχειρήσεις η κυβέρνηση" το μήνυμα Γουάτσα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον επενδυτή, Πρεμ Γουάτσα - Ο στόχος του πρωθυπουργού για τις επενδύσεις.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΗΓΕΣ 01 Δεκ 2021 | 18:07

Κορονοϊός: Στο τραπέζι να χορηγείται η 3η δόση νωρίτερα - Η πρόταση του πρωθυπουργού και το σχόλιο της Επιτροπής Εμβολιασμού

Το ενδεχόμενο να χορηγείται η τρίτη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό νωρίτερα, φαίνεται πως εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Δεκ 2021 | 15:58

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Απολύτως εσφαλμένο ότι αν είχαμε τα ποσοστά εμβολιασμού Πορτογαλίας δεν θα λύναμε το πρόβλημά μας

"Η μόνη πρόταση που άκουσα είναι να πάμε παρέα να πείσουμε τους καχύποπτους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΠΑΛΑΒΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 01 Δεκ 2021 | 15:55

Η πρόταση του "σοφού" Γεροτζιάφα (ΣΥΡΙΖΑ) για τους ανεμβολίαστους, που "έκαψε" τον Τσίπρα- Να μην μπαίνουν ούτε στα Μέσα Μεταφοράς

Η πρόταση του μέλους του think tank του Αλέξη Τσίπρα Γρηγόρη Γεροτζιάφα, οι ανεμβολίαστοι να μην μπαίνουν ούτε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς άναψε φωτιές στη Βουλή

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Δεκ 2021 | 15:50

Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη - Πολάκη: "Είσαι άσχετος" - "Με αντιεμβολιαστές δεν μιλώ, κ. Τσίπρα διώξτε τον"

Μαινόμενος ο Παύλος Πολάκης αποκάλεσε "άσχετο" τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη - Ο πρωθυπουργός αντέδρασε λέγοντας ότι δεν συνομιλεί με αντιεμβολιαστές.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 01 Δεκ 2021 | 15:34

Μητσοτάκης στο Reuters NEXT: Δεν υπάρχει σχέδιο για επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας και για άλλες ηλικίες

O πρωθυπουργός εξήγησε πως η κυβέρνηση είχε προηγουμένως εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο πειθούς, σχετικά με την ανακοίνωση του μέτρου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Δεκ 2021 | 14:08

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η 3η δόση του εμβολίου να χορηγείται ακόμα και στους 4 μήνες μετά τη δεύτερη δόση

Η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών 60 ετών και άνω.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 01 Δεκ 2021 | 11:46

Συνάντηση Μητσοτάκη με μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ - Τι συζήτησαν

Eπενδύσεις, ενέργεια και ψηφιακή μετάβαση συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον ΣΕΒ.