ΔΕΘ: Δείτε Live τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

Live η συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΔΕΘ: Δείτε Live τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μετά την ομιλία του το Σάββατο με κεντρικό σύνθημα "Ανάπτυξη για όλους", ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντάει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ, διευκρινίζοντας τον οδικό άξονα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός ολοκληρώνει σήμερα την τριήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ.

Βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου:

 • Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη. Είχαμε δεσμευτεί πως με το που θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά που της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι μια πολιτική με βάσει τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, Δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη, που θα έρθει μέσω επενδύσεων και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα εξασφαλίσουν υψηλούς μισθούς.
 • Επιμένω στην εκτίμηση μου ότι η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης της επόμενη τριετία. Δεν συμμερίζομαι τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία και εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί.
 • Τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% εξακολουθούν και είναι ένα αποτέλεσμα, είναι μια ζωντανή υπενθύμιση του τι έγινε το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο. Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας να διεκδικήσουμε την μείωση των πλεονασμάτων. Ήδη έχει συζητηθεί ανεπίσημα και πιστεύουμε ότι για το κρίσιμο 2020 θα έχουν τον οικονομικό χώρο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.
 • Η συνταγματική αναθεώρηση θα εκκινήσει το Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Θα είναι περιορισμένης εμβέλειας. Δεν θα συνδέσω αλλαγές του εκλογικού νόμου με τη συνταγματική αναθεώρηση. Επιμένω στην άποψή μου ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική.
 • Στα τέλη Σεπτεμβρίου έχω πρόθεση να συναντήσω τον Ερντογάν. Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε με την Τουρκία.
 • Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε μηχανή εξεταστικών επιτροπών. Αυτό που έγινε το 2015 είναι γνωστό. Εγώ θα κοιτάξω προς το μέλλον και όχι σε ένα επώδυνο παρελθόν.
 • Η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για φορολογική συμμόρφωση. Από το 2021 θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

 • Κληρονομήσαμε μία ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση. Είναι γνωστό πως κάποιοι μέσα από τη ΔΕΗ βαρούσαν καμπανάκι για την πορεία της επιχείρησης. Γιατί κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα ενώ κάποιοι προειδοποιούσαν. Είναι ένα ζήτημα που αφορά τη Δικαιοσύνη. Δεν αφορά την κυβέρνηση. Το σχέδιο μας είναι τολμηρό και θα πρέπει να συνεισφέρουν όλοι λίγο για να σωθεί η επιχείρηση.
 • Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια. Όμως είναι κυρωμένη κατά συνέπεια δεν αλλάζει. Η ίδια η συμφωνία δεν προβλέπει διαδικασία αναθεώρησης αλλά ελέγχου της εφαρμογής της.Θα είμαστε αυστηροί στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας που είναι πολύ κακή αλλά την κληρονομήσαμε.
 • Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου χωρίς εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και θα γίνουν και επιστροφές. Δεν θα γίνει ανεκτό να συνεχίζονται οι ροές προσφύγων. Θα κινήσω διαδικασία όπου θα ενημερώσω όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ώστε να μας βοηθήσουν να γίνει επιμερισμός των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μία Ευρώπη που κάποιες χώρες σφυρίζουν αδιάφορα.
 • Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τα κέρδη της ΕΚΤ για να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο. Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πορεία της οικονομίας. Θα αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια προς το ΔΝΤ σύντομα, πολλά από τα οποία έχουν επιτόκιο 15%
 • Κανένα επίδομα δεν καταργείται.
 • Θα βρεθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε συμπεριφορά ασυδοσίας εργοδοτών. Θέλουμε θέσεις πλήρους απασχόλησης.
 • Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι το τελευταίο πράγμα που έχω στο μυαλό μου - Η άποψη αυτή της αντιπολίτευσης δείχνει ότι έχει χάσει "τα αυγά και τα πασχάλια". Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία.
 • Χαίρομαι που άνοιξε η συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στην οποία έχουμε δίκιο. Το Βρετανικό Μουσείο κάποια στιγμή θα χάσει τη μάχη. Δεν απεμπολεί η Ελλάδα κανένα δικαίωμα στα γλυπτά του Παρθενώνα. Μας ασκήθηκε όμως και κακοπροαίρετη κριτική που ταυτίστηκε με τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδυναμωθεί το πάγιο και δίκαιο αίτημα για επιστροφή των γλυπτών

 • Δεν θέλω να κάνω δημόσιο σχόλιο πριν δω τις αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Αν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση, πρέπει να δούμε τις δημοσιονομικές συνθήκες και θα γίνει πληρωμή σε εύλογο χρόνο.

 • Το 112 στην πλήρη του ανάπτυξη θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου και η απόφαση για την αποστολή των sms. Το νέο σύστημα Πολιτικής Προστασίας θα είναι πλήρως έτοιμο στην επόμενη αντιπυρική περίοδο.

 • Θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν από συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

 • Είναι προσωπική μου δέσμευση να γίνει ο Βόρειος Οδικός 'Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ). Θα μελετήσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης αυτού του αυτοκινητοδρόμου και ενδεχομένως να αξιοποιήσουμε έσοδα από επεκτάσεις άλλων συμβάσεων παραχώρησης για να χρηματοδοτήσουμε το συγκεκριμένο έργο το οποίο είναι ένα έργο πνοής για την Κρήτη.

Για το εάν φτάνει η μείωση των φόρων για να ανασάνουν οι πολίτες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της 84ης ΔΕΘ, ότι η χώρα χρειάζεται μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την αλλαγή δημοσιονομικού μίγματος, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη λειτουργία των τραπεζών.

 • «Πρέπει να κερδηθούν όλες αυτές οι μάχες και θα κερδηθούν», είπε.
 • «Η ΔΕΗ θα παρουσιάσει το σχέδιο για το πώς θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες», ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.
 • «Θα σκεφτούμε το νέο πλαίσιο με το οποίο θα γίνει. Θα δώσω μάχη για να εξασφαλίσουμε πόρους για τη μεταλιγνιτική μετάβαση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: Η Δυτική Μακεδονία, την οποία αφορά ιδιαίτερα αυτή η μετάβαση, είναι το ενεργειακό κέντρο της χώρας και έχει δυναμικό με τεχνικές δυνατότητες, έχει μεγάλες εκτάσεις και γι' αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά δίκτυα, ενώ μπορεί να γίνει και κέντρο μεταποιητικής δραστηριότητας.

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 31 Οκτ 2020 | 13:22

Μήνυμα στήριξης Μητσοτάκη σε Τσιόδρα με "καρφιά" στον ΣΥΡΙΖΑ

Στήριξη του Σωτήρη Τσιόδρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο διάγγελμα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 31 Οκτ 2020 | 11:57

Κορονοϊός - Νέα μέτρα: Κλείνουν εστίαση, ψυχαγωγία και άθληση σε Αττική και Β. Ελλάδα από την Τρίτη

Αυτά είναι τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού. Κλείνουν μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια. Ανοικτά τα κομμωτήρια και τα ξενοδοχεία.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ 31 Οκτ 2020 | 09:10

Σεισμός στη Σάμο: Στο νησί μεταβαίνει ο Μητσοτάκης μετά το διάγγελμα

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει τη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές που προκάλεσε ο φονικός σεισμός των 6,7 Ρίχτερ.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 31 Οκτ 2020 | 08:36

Κορονοϊός: Lockdown στην εστίαση και απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοινώνει ο Μητσοτάκης - Στις 12 το διάγγελμα

Πιθανότατα από τις 22:00 το βράδυ θα ξεκινά η απαγόρευση της κυκλοφορίας - Κατεβάζουν ρολά γυμναστήρια και θέατρα - Από τη Δευτέρα σε ισχύ τα μέτρα.

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ 30 Οκτ 2020 | 21:32

Κλείνει η εστίαση και στην Αττική - Προς ολικό κλείσιμο και στις "πορτοκαλί" περιοχές - Τι θα ανακοινώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ειλημμένη η απόφαση για αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων της εστίασης και στις πορτοκαλί

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 30 Οκτ 2020 | 18:51

Σεισμός στη Σάμο: "Οι λέξεις είναι πολύ φτωχές" - Τα συλλυπητήρια Μητσοτάκη για τον θάνατο των δύο παιδιών

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των δύο ανήλικων στον σεισμό στη Σάμο εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 30 Οκτ 2020 | 17:16

Σεισμός: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν- "Οι λαοί μας πρέπει να μείνουν ενωμένοι"

"Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, υπάρχουν στιγμές που οι πολίτες μας πρέπει να σταθούν ο ένας δίπλα στον άλλο" το μήνυμα Μητσοτάκη μετά τον σεισμό.

Η ΣΑΜΟΣ ΑΝΤΕΞΕ 30 Οκτ 2020 | 16:29

Το Σάββατο το πρωί το διάγγελμα Μητσοτάκη για τον κορονοϊό- Το μήνυμά του για τον σεισμό στη Σάμο

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό θα γίνει το πρωί του Σαββάτου

ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 30 Οκτ 2020 | 13:43

Κορονοϊός: Αναβάλλεται το έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη- Λόγω του σεισμού στη Σάμο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έκανε διάγγελμα στις 3 το μεσημέρι για τα νέα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 30 Οκτ 2020 | 12:41

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης να αφήσει την προπαγάνδα και να πάρει ουσιαστικά μέτρα

"Ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει σχέδιο ενός μηνός ενώ άφησε 8 μήνες χωρίς να χτίσει καμία άμυνα στην πανδημία", αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 30 Οκτ 2020 | 12:28

Πέτσας: Νέα μέτρα στήριξης της εργασίας θα ανακοινώσουν Μητσοτάκης και Σταϊκούρας

Περαιτέρω μέτρα στήριξης της εργασίας θα ανακοινώσει το απόγευμα ο πρωθυπουργός, δήλωσε ο Στ.Πέτσας.

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ LOCKDOWN ΖΗΤΑ Η ΜΕΡΚΕΛ 30 Οκτ 2020 | 07:25

Κορονοϊός - "Κλείδωσαν" 5 νέα μέτρα: Στις 21:30 θα κλείνει η εστίαση - Το απόγευμα διάγγελμα Μητσοτάκη

Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό που "κλειδώνουν" ανακοινώνει το απόγευμα με διάγγελμά του ο Κ. Μητσοτάκης.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ 30 Οκτ 2020 | 00:23

Τηλεδιάσκεψη ΕΕ: Συμπαράσταση Μητσοτάκη σε Μακρόν - "Συστημική απειλή από την τουρκική ηγεσία"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι "η σύγκρουση θρησκειών και πολιτισμών που προωθείται από την Τουρκική ηγεσία αποτελούν συστημική απειλή για την Ευρώπη"