ΔΕΘ και... Wikileaks φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το Σκοπιανό

Η ατζέντα της 83η ΔΕΘ διαφοροποιείται σε αρκετά σημεία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς φέτος προστίθεται και ένα μείζον εθνικό ζήτημα.

deth-kai-wikileaks-fernoun-ksana-sto-proskinio-to-skopiano
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ανέκαθεν η παρουσία του πρωθυπουργού αλλά και των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν άμεσα συνυφασμένη με την οικονομία, είτε αυτό αφορούσε την παροχολογία της προηγούμενης δεκαετίας είτε τη διαχείριση της κρίσης των τελευταίων ετών.

Ωστόσο, η πολιτική ατζέντα της 83ης ΔΕΘ διαφοροποιείται σε αρκετά σημεία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς φέτος προστίθεται και ένα μείζον εθνικό ζήτημα, όπως είναι το ονοματολογικό και η συμφωνία των Πρεσπών.

Αν για κάποιους η έξοδος από τα μνημόνια και η 20η Αυγούστου αποτελούν τα «βέλη» στην πολιτική φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα, για κάποιους άλλους το Σκοπιανό είναι η «Αχίλλειος πτέρνα». Και σε συνδυασμό με τη μεταμνημονιακή εποχή, τότε η ΔΕΘ αναμένεται να κινηθεί γύρω από τα δύο κεντρικά ζητήματα που θα απασχολήσουν έως τις βουλευτικές εκλογές. 

Την ίδια στιγμή, η Άγγελα Μέρκελ ετοιμάζεται να επισκεφτεί τα Σκόπια, στηρίζοντας έμπρακτα το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου και την ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ξέσπασε τη Δευτέρα με αφορμή έγγραφο που δημοσιοποίησε το Wikileaks.

Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα για την ονομασία της πΓΔΜ δεν είναι τόσο τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει, καθώς είναι ήδη γνωστά, αλλά το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη «εντός έδρας» ομιλία του για το Σκοπιανό, στην καρδιά της Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη. Συμβολικά και μόνο η υπεράσπιση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Θεσσαλονίκη αποκτά ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο τις συγκεντρώσεις ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας – πΓΔM που είναι ήδη προγραμματισμένες. 

Ωστόσο, το πρακτορείο Meta.mk επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, αναφέρει πως ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει  σε «μια σαφή δήλωση υποστήριξης της συμφωνίας των Πρεσπών». Όπως τονίζεται στο άρθρο «ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, θα πει ότι η επικύρωση της συμφωνίας επιλύει ένα πρόβλημα δεκαετιών, οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες αλλά ήταν ταυτόχρονα αναγκαίες. Αντιμετωπίσαμε με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμό το ζήτημα της ονομασίας και έχουμε ισχυρή πεποίθηση ότι το επόμενο έτος θα εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών».

Σύμφωνα με το Meta.mk ο πρωθυπουργός θα στείλει παράλληλα και ένα μήνυμα προς τη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «εάν δεν επικυρώσουν τη συμφωνία, θα στείλουν ένα αρνητικό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα».

To Wikileaks επαναφέρει το Σκοπιανό στην πολιτική αντιπαράθεση

Τo τηλεγράφημα με τίτλο «Τι θέλουν οι Μακεδόνες για να λύσουν τη διαφορά της ονομασίας» του Wikileaks πυροδότησε έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, επαναφέροντας τη συμφωνία των Πρεσπών στο προσκήνιο.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ σε δήλωση του τόνισε ότι «η αποκάλυψη του Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους “Βόρεια Μακεδονία” και οι κάτοικοί τους "Μακεδόνες" που μιλούν τη δήθεν “Μακεδονική” γλώσσα, «επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες. Ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες  κυβερνήσεις». Μάλιστα, επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία».

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

Η απάντηση στον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε από το υπουργείο Εξωτερικών και τον Νίκο Κοτζιά. «Η μνήμη της Νέας Δημοκρατίας είναι, για μικροπολιτικούς λόγους, κοντή» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι με αυτή την ανακοίνωση η ΝΔ επιβραβεύει «την παράσταση του κ. Γκρουέφσκι».

«Είναι γνωστό ότι ο κύριος Γκρούεφσκι δεν ήθελε οποιαδήποτε λύση του ονοματολογικού ζητήματος. Προκειμένου να κοροϊδεύει τον διεθνή παράγοντα παρίστανε ως να αποδεχόταν αναγκαστικά έναν συμβιβασμό. Ουδείς τον πίστευε. Εκτός, εκ των υστέρων, από τον κ. Μητσοτάκη» σχολιάζει ο Ν. Κοτζιάς και προσθέτει: «Δεν ενθυμείται τις πολλαπλές απορρίψεις της ονομασίας αυτής στις διαπραγματεύσεις και θυμάται μόνο την προσπάθεια εξαπάτησης του διεθνή παράγοντα που έκανε ο Ν. Γκρούεφσκι». Συμπληρώνει δε: «Φαίνεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να ξεχάσει ότι αυτός ο τόπος κυβερνήθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία. Του σημειώνω: η απόρριψη εκ μέρους του της πολιτικής του Κων. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή στο μακεδονικό είναι πρόβλημα δικό του, ίσως της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά δεν θα γίνει πρόβλημα για τη χώρα». 

«Αυτή την παράσταση του κ. Γκρουέφσκι  την επιβραβεύει με την σημερινή της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών αναφέροντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μέσα στη βιασύνη» του, «παραβλέπει ότι σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στο WikiLeaks αμερικανικά αρχεία, η σκοπιανή πλευρά ήθελε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα νέτο-σκέτο "Μακεδονία" για εσωτερική χρήση, κάτι που η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχτεί». Σημειώνει δε ότι «το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ακόμα και σήμερα υιοθετεί τις απατηλές διαβεβαιώσεις του κυρίου Γκρούεφσκι δείχνει το πώς συμπορεύεται με τον άνθρωπο που διεκδικούσε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι σκοπιανός».

Ο Ν. Κοτζιάς τονίζει επίσης ότι «στην πραγματικότητα, ο κύριος Γκρούεφσκι απέρριψε πολλαπλώς την πρόταση "Βόρεια Μακεδονία" την οποία κατέθεσε στις καλύτερες στιγμές της η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε, όταν δεν προωθούσε νέτο-σκέτο το "Μακεδονία". Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διά της τότε υπουργού της, υποστήριζε ότι η καλύτερη λύση στο γνωστό πρόβλημα είναι η ονομασία "Βόρεια Μακεδονία", την οποία πολλαπλώς απέρριπτε το 2007-09 ο Ν. Γκρούεφσκι».

«Η μνήμη της Νέας Δημοκρατίας είναι, για μικροπολιτικούς λόγους, κοντή» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών εξηγώντας ότι «δεν ενθυμείται τις πολλαπλές απορρίψεις της ονομασίας αυτής στις διαπραγματεύσεις και θυμάται μόνο την προσπάθεια εξαπάτησης του διεθνή παράγοντα που έκανε ο Ν. Γκρούεφσκι». Και καταλήγει: «Φαίνεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να ξεχάσει ότι αυτός ο τόπος κυβερνήθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία. Του σημειώνω: η απόρριψη εκ μέρους του της πολιτικής του Κων. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή στο μακεδονικό είναι πρόβλημα δικό του, ίσως της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά δεν θα γίνει πρόβλημα για τη χώρα». 

Στα Σκόπια η Άγγελα Μέρκελ

Στο μεταξύ, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στη γείτονα χώρα ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου ενώ τα Σκόπια ετοιμάζεται να επισκεφτεί το Σάββατο και η γερμανίδα καγκελάριος.

«Το πρόγραμμα ακόμη βρίσκεται υπό επεξεργασία, αλλά μπορώ ήδη να σας πω ότι η Καγκελάριος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ», δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, και πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρίσκονται «περιφερειακές εξελίξεις, διμερή θέματα», ενώ η κυρία Μέρκελ «θέλει βεβαίως να σχηματίσει η ίδια εντύπωση επιτόπου ενόψει του δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας, το οποίο θα διεξαχθεί στο τέλος του μήνα».

Την ίδια στιγμή, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις υπέρ του "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα έχουν εντατικοποιήσει την εκστρατεία τους. Ο Πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάιεφ, πραγματοποίησε συναντήσεις στο Ντογάρ και στο Βαλάντοβο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Τέτοβο όπου ζήτησε υποστήριξη στο δημοψήφισμα που θα αποφασίσει για το νέο όνομα της χώρας.

«Με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, επεκτείναμε το χέρι φιλίας σε όλους. Η Ελλάδα κέρδισε την erga omnes ονομασία, ενώ εμείς κερδίσαμε την erga omnes ταυτότητα. Ο αληθινός πατριωτισμός σημαίνει να υπάρξει μια πραγματική απόφαση για το μέλλον της χώρας», δήλωσε  ο κ. Ζάεφ. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Τέτοβο, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η πλειοψηφία των πολιτών θα υπερψηφίσει το νέο όνομα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Μπουζάρ Οσμάνι, δήλωσε στο πρακτορείο IBNA ότι το κόμμα του, το BDI, θα ξεκινήσει την εκστρατεία του στις 10 Σεπτεμβρίου.

«Οι Αλβανοί δεν χρειάζεται να πειστούν για το δημοψήφισμα. Οι Αλβανοί είναι αυτοί που απαίτησαν διαρκώς η Μακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, διότι το ΝΑΤΟ θα λειτουργήσει ως εγγύηση ότι οι Αλβανοί θα είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και όχι υπό τη ρωσική επιρροή », δήλωσε ο κ. Οσμάνι.

Τέλος, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε ότι όταν πρόκειται για εθνικά ζητήματα όπως το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να είναι ο λαός που θα  αποφασίσει και όχι οι πολιτικές ελίτ. Ωστόσο, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δεν έχει ακόμη δηλώσει αν είναι υπέρ ή κατά του δημοψηφίσματος

 

 

Φωτογραφία: EUROKINISSI

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook