Δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος δεν υπήρξαν τελικές αποφάσεις.

Σε σκέψεις για επανακαθορισμό της στάσης του αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών οδηγεί το Ποτάμι, η έκρυθμη κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης (βλ. Πάνος Καμμένος).

Στην σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος δεν υπήρξαν τελικές αποφάσεις, διάχυτος ήταν ωστόσο ο προβληματισμός στους βουλευτές και τα στελέχη του Ποταμιού, μετά και τις απειλές του προέδρου των ΑΝΕΛ ότι θα φύγει άμεσα από την κυβέρνηση.

Κοινή συνισταμένη του απόψεων που εκφράστηκαν (Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Αμυράς) ήταν ότι από την ώρα που ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα, η κυβέρνηση θα απωλέσει την δημοκρατική της νομιμοποίηση. Κατά συνέπεια και σύμφωνα με τους ίδιους θα πρέπει να συμβούν δύο τινά:

Ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να καταθέσει πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης.

Να πάει σε εκλογές.

Αν δεν ακολουθήσει κάποιον από τους δύο «δρόμους» είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και από βουλευτές που εμφανίζονταν έτοιμοι να στηρίξουν τη Συμφωνία, τώρα να μεταβάλλουν στάση καταψηφίζοντας

Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα υπέρ της συμφωνίας εμφανίζονταν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης.

Στην ίδια γραμμή και ο Σπύρος Δανέλλης ο οποίος όμως βρίσκεται γενικότερα πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τελευταίος και σε αντίθεση με άλλους βουλευτές του κόμματος φάνηκε έτοιμος να συνδράμει τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζοντας την πρόταση εμπιστοσύνης. Οι υπόλοιποι βουλευτές εμφανίζονται, κατά πληροφορίες, κατηγορηματικά αντίθετα.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τυχόν αλλαγή στάσης στο Ποτάμι δημιουργεί νέες συνθήκες για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών περιπλέκοντας την κατάσταση καθώς ο μαγικός αριθμός των 151 βουλευτών είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε την παρακάτω δήλωση που δεν «φώτισε» ωστόσο περαιτέρω την κατάσταση.

«Το Ποτάμι έχει πυξίδα, όπως πυξίδα είχε και στις κρίσιμες μέρες του 2015. Και η πυξίδα αυτή δεν δείχνει το κομματικό συμφέρον, δείχνει μονάχα το πατριωτικό συμφέρον. Αυτό πιστεύω και τολμώ και το κάνω πράξη. Ελπίζουμε ότι η ίδια πυξίδα, μας οδηγεί όλους αυτές τις μέρες, αν και υπάρχουν πολλές αμφιβολίες γι' αυτό. Να σκεφτόμαστε όμως ότι δίνουμε λόγο στις επόμενες γενιές και στην ιστορία. Όχι στο κομματικό μας ακροατήριο» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

 

 

 

 

Φωτογραφία: Eurokinissi