Deutsche Welle: Η γερμανική αντιπολίτευση για την έξοδο από τα μνημόνια

Από συγκρατημένη αισιοδοξία ως απόρριψη των μεταμνημονιακών ρυθμίσεων. Εκπρόσωποι των Φιλελευθέρων, της Αριστεράς και των Πρασίνων μιλούν στην DW.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Deutsche Welle: Η γερμανική αντιπολίτευση για την έξοδο από τα μνημόνια

Δημόσια δεν υποστηρίζουν πλέον το αίτημα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Με τη στάση τους όμως στις ψηφοφορίες στη γερμανική βουλή οι Φιλελεύθεροι (FDP) ουσιαστικά εξακολουθούν να είναι υπέρ του Grexit. Αρχική θέση του κόμματος είναι ότι τα δανειακά προγράμματα της ευρωζώνης προς κράτη-μέλη δεν συνάδουν με το νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο αυτή λειτουργεί. Από αυτή την άποψη το FDP ήταν συνεπής να καταθέσει στην επιτροπή Προϋπολογισμού πρόταση για την απόρριψη της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης προς την Ελλάδα ύψους 15 δις ευρώ. Στην Deutsche Welle ο εκπρόσωπος του κόμματος στην επιτροπή Ότο Φρίκε αιτιολόγησε τη στάση του FDP με μια «κόπωση» που παρατηρεί στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά παρά τη δέσμευση της να καταργήσει αυτή τη ρύθμιση.

Μιλώντας γενικότερα για τις προοπτικές της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή περίοδο ο Ότο Φρίκε εκτιμά πως σε μια πρώτη ανάγνωση η υπερχρεωμένη χώρα δεν έχει καμία ελπίδα να ανακάμψει: Η υπερχρέωση συνιστά τη βασική αιτία της οικονομικής συρρίκνωσης μιας χώρας, ενώ οι βασικοί παράγοντες της οικονομικής ανάπτυξης είναι κυρίως δύο: «περισσότερη παιδεία και περισσότερες επενδύσεις». Ο φιλελεύθερος πολιτικός δεν αποκλείει όμως η Ελλάδα να σημειώσει επιτυχία. Το στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι να πείσει τους ξένους θεσμικούς επενδυτές (χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα, ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία κτλ.). «Το ερώτημα είναι πολύ απλό», επισημαίνει ο Ότο Φρίκε: «Θέλουν οι ξένοι επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα επειδή ελπίζουν ότι έχουν να κερδίσουν ή όχι; Αν η ελληνική κυβέρνηση δώσει μια πειστική απάντηση τότε θα προκύψουν επενδύσεις, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και -για μένα αυτό ήταν το πιο σοκαριστικό σε αυτή την κρίση– η απίστευτα υψηλή ανεργία στους νέους θα μειωθεί επιτέλους». Αποφασιστική σημασία για την αξιοπιστία της κυβέρνησης έχουν σύμφωνα με τον κ. Φρίκε τα θετικά πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, τα οποία θα πρέπει να διατηρηθούν και στο μέλλον.

Οι Πράσινοι βλέπουν και άλλη ελάφρυνση του χρέους

Σταθεροί υποστηρικτές της Ελλάδας όλα τα χρόνια της κρίσης αποδείχτηκαν οι γερμανοί Πράσινοι. Παράλληλα όμως με την αλληλεγγύη που επεδείκνυαν, επεσήμαναν μονίμως και την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Αν δεν λειτουργούν αποτελεσματικά στην Ελλάδα δημόσια διοίκηση, δικαιοσύνη, φορολογικές αρχές η χώρα δεν πρόκειται να ανακάμψει. Από αυτή την άποψη ο εκπρόσωπος του κόμματος στην επιτροπή Προϋπολογισμού Τομπίας Λίντνερ χαιρετίζει το γεγονός ότι η χώρα θα παραμείνει για χρόνια υπό την επιτήρηση των θεσμών ή, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην DW, οι θεσμοί θα παραμείνουν «στο πλευρό της Ελλάδας με λόγια και πράξεις».

Δεδομένου του υψηλού χρέους θα καταφέρει όμως η Ελλάδα να καλύψει τις ανάγκες αναχρηματοδότησής της στις χρηματαγορές; Ο Τομπίας Λίντνερ είναι αισιόδοξος: «Έχω την εντύπωση ότι θα το καταφέρει οπωσδήποτε, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Η Ελλάδα σημείωσε σημαντικά επιτεύγματα. Θα πρέπει να αναγνωριστεί στην κυβέρνηση Τσίπρα, μια αριστερή κυβέρνηση, ότι πέτυχε στον τομέα των μεταρρυθμίσεων αισθητά περισσότερα απ’ ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το ζητούμενο τώρα είναι να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις. Όσο μεγαλύτερη θα είναι η οικονομική ανάπτυξη τόσο πιο υψηλά θα είναι τα έσοδα του κράτους. Σε ό,τι αφορά όμως το συνολικό χρέος της Ελλάδας εμείς οι Πράσινοι δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι ίσως σε μερικά χρόνια ίσως σε μια, δύο δεκαετίες θα πρέπει να γίνουν ενδεχομένως και άλλες ελαφρύνσεις.»

Η Αριστερά απορρίπτει

Σκοτεινό βλέπει το μέλλον της Ελλάδας το κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke). Το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε πρόσφατα στη γερμανική βουλή την πρόταση εκταμίευσης της τελευταίας δόσης. Επειδή εδώ και αρκετό διάστημα οι σχέσεις των δύο κομμάτων έχουν αισθητά ψυχρανθεί, κανείς θα μπορούσε να υποθέσει πως η Linke άσκησε με την αρνητική ψήφο της κριτική στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Η εκπρόσωπος του κόμματος στην επιτροπή Προϋπολογισμού Γκεζίνε Λοτς το διαψεύδει. Όπως διαβεβαιώνει, η καταψήφιση συνιστούσε «κριτική προς τους θεσμούς, κριτική στα μέτρα που έχουν επιβληθεί. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκβιάστηκε και εμείς δεν πρόκειται να στηρίξουμε εκβιασμούς.»

Αντί των μέτρων που σύμφωνα με την κ. Λότς οδήγησαν στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και σε ιδιωτικοποιήσεις που δεν είχαν κανένα όφελος για τη χώρα η Ελλάδα είχε ανάγκη από επενδυτικά προγράμματα για να αναζωογονήσει την οικονομία της. Η κατάσταση που δημιουργείται μετά το τέλος των προγραμμάτων δεν διαφέρει από αυτή των περασμένων χρόνων, υποστηρίζει η Γκεζίνε Λοτς. Η χώρα «σαφώς εξακολουθεί να παραμένει υπό επιτήρηση. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα έχει ελευθερία κινήσεων. Για μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δημιουργείται μια κατάσταση, η οποία στην ουσία αντιτίθεται στις δημοκρατικές αρχές.»

Πηγή: Deutsche Welle

Φωτογραφία: REUTERS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 30 Νοε 2020 | 17:44

Ξεκάθαρο μήνυμα Μέρκελ: "Επιθετικά και προκλητικά όσα κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο"

Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχεται την έλλειψη προόδου στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας - "Προκαλεί πολλή κριτική η στάση της Τουρκίας" είπε η Γερμανίδα καγκελάριος

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ 28 Νοε 2020 | 13:00

Αιχμές Δένδια για την Γερμανία: Δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο με τη στάση της απέναντι στην Τουρκία

"Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ της" επισημαίνει ο κ. Δένδιας.

ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ 27 Νοε 2020 | 08:11

Γερμανία: Πάνω από ένα εκατ. τα κρούσματα κορονοϊού - Μέχρι 10 άτομα στο σπίτι τις γιορτές

Η Γερμανία περνά τις πιο δύσκολες ημέρες από την αρχή της πανδημίας, με την Ανγκελα Μέρκελ να έχει ήδη ανακοινώσει παράταση του lockdown.

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΓΕΡΟΥΣΙΑ 26 Νοε 2020 | 23:43

Βερολίνο: Όριο πέντε ατόμων στις συναθροίσεις για τα Χριστούγεννα - Το 44% υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων

Δεν θα χαλαρώσουν τα μέτρα lockdown στο Βερολίνο τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά - Διχασμένοι οι Γερμανοί για τα μέτρα κατά του κορονοϊού

ΠΟΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ 26 Νοε 2020 | 08:04

Γερμανία: Παράταση του light lockdown μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, με κάποια χαλάρωση τα Χριστούγεννα

Συνέχεια της καραντίνας στη Γερμανία μέχρι τον Ιανουάριο με ανάπαυλα τα Χριστούγεννα. Η Μέρκελ ανησυχεί για την εξέλιξη της πανδημάις.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 25 Νοε 2020 | 17:19

Νηοψία σε τουρκικό πλοίο: Στοχοποίησε τον Έλληνα διοικητή ο Ερντογάν - "Πυρά" και στο Βερολίνο

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για "επίθεση" Ελλάδας και Κύπρου και στοχοποίησε τον Έλληνα διοικητή.

ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 16:09

Βερολίνο: Ο οδηγός που έριξε το όχημά του στην Καγκελαρία το είχε ξανακάνει το 2014.

Το Βερολίνο ενημέρωσε πως δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για την Άγκελα Μέρκελ ή άλλον μέσα στην Καγκελαρία από το όχημα που έπεσε στην πύλη του κτιρίου.

ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΜΟΛΥΝΣΕΣΙ 25 Νοε 2020 | 12:27

Γερμανία: Ρεκόρ θανάτων το τελευταίο 24ωρο - Έτοιμο να καταρρεύσει το σύστημα υγείας

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19 στη Γερμανία αυξήθηκε το προηγούμενο 24ωρο κατά 18.633.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ 25 Νοε 2020 | 08:07

Γερμανία: 18.633 κρούσματα κορονοϊού, 410 θάνατοι σε 24 ώρες

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 14.771 νεκρούς στη Γερμανία.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 24 Νοε 2020 | 20:59

Γερμανίδα βουλευτής: H Τουρκία αγόρασε όπλα αξίας 600 εκατ. ευρώ από τη Γερμανία - Yποκρισία η αλληλεγγύη στην Ελλάδα

Η Γερμανίδα βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, Σεβίμ Ντάντελεν, μιλά για τις πωλήσεις γερμανικών όπλων στους Τούρκους

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ "ΕΙΡΗΝΗ" ΤΗΣ ΕΕ 24 Νοε 2020 | 18:54

"Αλληλοκαρφώματα" Άγκυρας και Βερολίνου για τον έλεγχο στο τουρκικό πλοίο που έπλεε στη Λιβύη

Άγκυρα και Βερολίνο ανταλλάσσουν κατηγορίες για τη νηοψία σε τουρκικό πλοίο στο πλαίσιο της αποστολής "Ειρήνη" της ΕΕ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 24 Νοε 2020 | 09:42

Γερμανία: Παράταση μέτρων με κλειστή εστίαση ως 20 Δεκεμβρίου - 13.554 κρούσματα και 249 νεκροί σε μια ημέρα

Η αύξηση των κρουσμάτων ανησυχεί την κυβέρνηση που μελετά μέτρα για ολιγοήμερο άνοιγμα της αγοράς. Χωρίς ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια ανοιχτά το lockdown.

ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ 23 Νοε 2020 | 21:12

Ο Ερντογάν "τα βάζει" με Γερμανία, Ιταλία και ΕΕ - Διαμαρτύρεται για τη νηοψία σε τουρκικό πλοίο

Το τουρκικό πλοίο θεωρήθηκε ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη - Έξαλλος ο Ερντογάν με τους Ευρωπαίους.