Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο το απόγευμα θα ανακοινώσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό, το οποίο θα εξειδικευθεί αμέσως μετά από τους αρμόδιους Υπουργούς.
Η απόφαση ελήφθη μετά από συνεχείς συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες, Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιώργο Γεραπετρίτη, Στέλιο Πέτσα, Άκη Σκέρτσο και Δημήτρη Τσιόδρα, αλλά και με τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να σχεδιαστεί η στρατηγική για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και την διασφάλιση των περισσότερων θέσεων εργασίας.
Τρίπτυχο εργασία, φορολογία, ρευστότητα
"Το Σχέδιό μας θα καλύπτει όλο το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα. Για να στηρίξουμε την απασχόληση και το εισόδημα, όσο μπορούμε. Φέτος λοιπόν, στον τομέα του τουρισμού, ξεκινάμε από το μηδέν. Ό,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια πολύ μικρότερη τουριστική πίτα" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Οι υπουργοί Τουρισμού, Εργασίας, Ανάπτυξης μαζί με τον Άκη Σκέρτσο να εξειδικεύσουν τα μέτρα στήριξης.
"Τα μέτρα στήριξης θα είναι τέτοια, που να παρέχουν μια ομπρέλα προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους και όλες τις σχέσεις εργασίας, αλλά και να δίνουν κίνητρο στις επιχειρήσεις, να πείθουν ότι θα κερδίσουν ανοίγοντας τα καταστήματά τους και να μην τα κρατήσουν κλειστά" τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.
Έλεγχος στα κέντρα υγείας τουριστικών περιοχών
Παράλληλα το υπουργείο υγείας έχει ξεκινήσει ελέγχους στα κέντρα υγείας των τουριστικών περιοχών προκειμένου να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα κρούσματα κορονοϊού. Επίσης σε κάθε περιοχή θα υπάρχει και ένα ξενοδοχείο αναφοράς – τα όρια της οποίας αναμένεται να προσδιοριστούν τα επόμενα 24ωρα – στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλη διασπορά της νόσου.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, έγινε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης που βρίσκονται τα κέντρα υγείας κυρίως στα νησιά καθώς οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα.
Μετά του Αγίου πνεύματος τα εποχικά καταλύματα
Στο διάστημα μεταξύ 8 και 15 Ιουνίου αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν τα εποχικά καταλύματα και ήδη έχουν αρχίσει οι ετοιμασίες προκειμένου να υποδεχθούν τους τουρίστες.
Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες είναι ιδιαιτέρως κομβικές καθώς στην κυβέρνηση εκτιμούν πως θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για την πορεία του κορονοϊού στις ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να ξεκινήσουν οι αφίξεις προς την Ελλάδα. Οι λοιμωξιολόγοι είναι επιφυλακτικοί και αναμένουν τα δεδομένα της καμπύλης της νόσου που στην χώρα μας είναι συνεχώς μειούμενη.