Διάλυση της ΕΕ προβλέπουν οι Ευρωπαίοι τα επόμενα 10-20 χρόνια

Τρεις στους δέκα θεωρούν εξίσου πιθανή μια επερχόμενη σύρραξη μεταξύ των κρατών-μελών

dialusi-tis-ee-problepoun-oi-eurwpaioi-ta-epomena-10-20-xronia
SHARE THIS
0
SHARES

Προβληματισμένοι για το μέλλον την Ευρώπης θα οδηγηθούν στις ευρωκάλπες οι πολίτες των χωρών μελών της.

Η επιβίωση της Ευρωζώνης φαίνεται να είναι ένα σενάριο που δεν πείθει τους Ευρωπαΐους σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του YouGov για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, η οποία διεξήχθη σε 14 χώρες της της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, χώρες όπως η Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ρουμανία, Αυστρία, Ιταλία αλλά και η Ελλάδα θεωρούν ρεαλιστική πιθανότητα την διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 10 με 20 χρόνια από τώρα.

Στον αντίποδα, χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία αλλά και η Ισπανία σε ποσοστά 44-40% βλέπουν μικρές πιθανότητες γι' αυτό το σενάριο. Σε χώρες με κοινωνικές αναταραχές, ο προβληματισμός φαίνεται αυξημένος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γαλλία, όπου το 58% των πολιτών θεωρούν από αρκετά έως και πολύ πιθανό τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2039.

 

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, η πεποίθηση για διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πηγάζει από την ανασφάλεια που κυριεύει την πλειοψηφία των πολιτών όχι μόνο για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για το δικό τους. Η αίσθηση ότι οι επόμενες γενιές θα ζήσουν χειρότερα απ’ ότι οι παλαιότερες, πορεία αντίστροφη απ’ αυτή που ισχύει μέχρι τώρα, πρακτικά ενισχύεται από την αγωνία για το μέλλον της οικονομίας και τις σχέσεις των κρατών τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Δεν είναι μόνο η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρείται ως σοβαρή πιθανότητα, αλλά και μία επερχόμενη σύρραξη μεταξύ των κρατών μελών της, σενάριο που πιστεύουν 3 στους 10 ευρωπαΐους.

Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με στόχο να ενώσει τις ευρωπαϊκές χώρες σε βαθμό που να αποκλείει συγκρούσεις, φαίνεται ότι το στοίχημα της διασφάλισης της ειρήνης έχει χάσει τον δρόμο του.

Η ιστορία με το Brexit ενίσχυσε αυτή την πεποίθηση, με την Ευρώπη να μη δίνει την πρέπουσα σημασία στην καμπάνια του Bremain κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος το 2016, όπως σημειώνεται στην έρευνα.

Έκπληξη πάντως προκαλεί ότι οι νεότεροι ψηφοφόροι πιστεύουν σε μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτό το σενάριο, απ’ ότι οι γηραιότεροι. Αρνητική πρωτιά σε αυτή την κατηγορία έχουν οι νέοι ηλικίας 18-24 στην Ολλανδία με το 51% να πιστεύουν σε έναν επερχόμενο πόλεμο, ακολουθεί η Ρουμανία με ίδιο ποσοστό και τρίτη έρχεται η Γαλλία με 46%. Στην Ελλάδα, σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, το 30% πιστεύει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

 

Φωτογραφία: Pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook