Follow us

Διαμαντοπούλου: Το ΚΙΝΑΛ να κόψει κάθε σχέση με τη λαϊκίστικη Αριστερά - Νέα σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα το μεγάλο στοίχημα

Η Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε για τις διδικασίες στο ΚΙΝΑΛ και τη σοσιαλδημοκρατία πως "δεν μπορεί να μιλάμε για επιστροφή".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ένταση σε εκδήλωση με ομιλήτρια την Άννα Διαμαντοπούλου

"Θεωρώ ότι είναι μια καλή ευκαιρία και μια καλή συγκυρία στο να υπάρξει μια ανατροπή προσεγγίσεων. Το προηγούμενο διάστημα επετεύχθη μια ενότητα που δεν ήταν εύκολη, τώρα το στοίχημα στο ΚΙΝΑΛ είναι να υπάρξει μια διαφορετική ταυτότητα, δηλαδή να βρούμε την ταυτότητα του 21ου αιώνα. Αυτό είναι το διακύβευμα", τόνισε η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην υπουργός και πρώην επίτροπος στην Κομισιόν, Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή "Καθρέφτης" με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μην συμμετάσχει στο debate των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος που θα μεταδώσει η ΕΡΤ απόψε το βράδυ στις 22:00.

"Υπάρχει μια προσμονή, η οποία συνδυάζεται με μια απόλυτη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύς κόσμος δεν βλέπει προοπτική αλλαγής του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να παίξει ρόλο σε μια εποχή που χρειάζεται, όραμα, ορθολογισμός και γνώση για το μέλλον. Ενόψει των αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανοίγει μια πόρτα για πολύ κόσμο να δουν την επόμενη μέρα. Όλα θα εξαρτηθούν από την επόμενη μέρα, δηλαδή με το που θα εκλεγεί νέος αρχηγός, φαντάζομαι θα δοθεί και ένα διάστημα 2-3 μηνών για να δοθεί με ακρίβεια προς τα πού θα πάει το ΚΙΝΑΛ", επεσήμανε η ίδια.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με την κυρία Διαμαντοπούλου, "υπάρχει πλέον η ευκαιρία για μια τελείως νέα και διαφορετική ταυτότητα της σοσιαλδημοκρατίας", καθώς "δεν μπορεί να μιλάμε για επιστροφή- δεν υπάρχει επιστροφή ούτε στην Ελλάδα ούτε για πουθενά", και επομένως "είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν ρίζες και μνήμες, αλλά το σημαντικό είναι να υπάρχουν οράματα και σχέδια για το μέλλον". "Λόγω του διεθνούς περιβάλλοντος, είναι μια ευκαιρία για μια νέα σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα την οποία θα μπορούσε να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ", εξήγησε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι "μέσα από τον κορονοϊό έγινε κατανοητή η ανάγκη του κοινωνικού κράτους".

Πρόσθεσε ότι στις Βρυξέλλες αυτό θεωρείται νούμερο 1 προτεραιότητα, καθώς η ψηφιακή μετάβαση δημιουργεί τρομερά προβλήματα στην αγορά εργασίας και αλλάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι δούλευαν, "δηλαδή αυτό που ξέραμε έως τώρα ως εργασιακά δικαιώματα είναι κάτι τελείως διαφορετικό και εκεί οφείλει η νέα σοσιαλδημοκρατία να κάνει τον νέο χάρτη για τα εργασιακά δικαιώματα".

Η πρώην υπουργός ανέφερε ότι και η κλιματική αλλαγή θα φέρει απώλεια θέσεων εργασίας, "άρα η Ευρώπη μέσω αλλαγών στο κοινωνικό της κράτος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά, καθώς το κοινωνικό κράτος ήταν πάντοτε το νούμερο 1 θέμα στα σοσιαλδημοκρατικό κόμματα". "Η στιγμή είναι κατάλληλη για μια διαφορετική ταυτότητα, η οποία σημαίνει ότι απορρίπτουμε κάθε σχέση με τη λαϊκιστική Αριστερά με την πλειοδοσία για παροχές σε μια χώρα που είναι δανεισμένη και επαναφέρουμε το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης με αναδιανομή του πλούτου", δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Από αυτά θα κριθεί στην άνοιξη, εάν το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει και θα παίξει το ρόλο του άλλου πόλου που χρειάζεται πάρα πολύ η χώρα", συμπλήρωσε, λέγοντας πως "ο αρχηγός, τα σύμβολα, οι συμμαχίες, παίζουν το ρόλο τους και όλα μαζί φέρνουν το αποτέλεσμα που χρειάζεται".

Η κυρία Διαμαντοπούλου είπε ότι "κανένας δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το αποτέλεσμα", λέγοντας πως "θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα, ακόμη και από τον καιρό ή από το πώς θα πάει η πανδημία".

Η διαχείριση της πανδημίας

"Για να ξεκινήσουμε πειστικά το reset, πρέπει να τελειώσει η πανδημία. Πιστεύω απολύτως ότι σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικότητα. Γι’ αυτό υπάρχουν οργανωμένα κράτη με κανόνες, οι οποίοι στη Δημοκρατία είναι για το δημόσιο όφελος, για κανέναν άλλο λόγο", υπογράμμισε η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ζήτησε να δούμε άμεσα "όλα τα μέτρα περί υποχρεωτικής μάσκας, τηλεργασίας κτλ, γιατί με 80 και 90 νεκρούς την ημέρα δεν χρειάζεται να πως πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση". "Κοντεύουμε πια να συνηθίσουμε τον θάνατο και αυτό είναι τρομερό. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού. Σε όλες τις χώρες είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και η κάθε μια προσπαθεί να το αντιμετωπίσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Για την οικονομική διάσταση, η κυρία Διαμαντοπούλου είπε ότι "δεν μπορεί να μη βάζουμε συνεχώς στη συζήτηση ότι ξεκινήσαμε την κρίση με 310 δισεκατομμύρια χρέος, το κατεβάσαμε και σήμερα είμαστε στα 350 δισεκατομμύρια. Έχουμε μια ικανοποιητική συμφωνία για την αποπληρωμή του χρέους και φαίνεται ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Αλλά χρειάζονται δυο πράγματα: μια προσεκτική διαχείριση ώστε να μειώνεται το χρέος, και μια αύξηση του ΑΕΠ ώστε να μειωθεί το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ".

Παραδέχθηκε ότι αυτά τα δυο δεν είναι εύκολα και μάλιστα μέσα σε πανδημία, λέγοντας πως η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει στην αρχή κάποιες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της οικονομίας κυρίως. "Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για να ολοκληρωθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και όχι μόνο. Δηλαδή θέλουμε Δικαιοσύνη η οποία είναι καθοριστικό στοιχείο για την ανάπτυξη, είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα στις επιπτώσεις τα τελευταία 30 χρόνια. Και το θέμα της εκπαίδευσης είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Επομένως, η ανάπτυξη δεν είναι κάτι που έρχεται πατώντας ένα κουμπί, είναι ένα σύνολο αλλαγών και θέλει και τον χρόνο του", συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, "όλα θα μπορούσαν να γίνουν, δεν εμποδίζει η covid τις μεταρρυθμίσεις".

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Μαρ 2023 | 13:33

Συνάντηση Ανδρουλάκη με τον πρόεδρο του SPD: "Στενοί οι δεσμοί των κομμάτων μας - Είμαστε κόμματα ευθύνης"

Τον πρόεδρο του SPD, Λαρς Κλινγκμπάιλ, συνάντησε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 18 Μαρ 2023 | 23:55

Μιλένα Αποστολάκη: Να φύγουμε από τη λογική του κράτους "Πατερούλη" και του "Μαυρογιαλούρου" [ηχητικό]

Η ανακοίνωση αύξησης κατώτατου μισθού, λίγες μέρες πριν την προκήρυξη εκλογών, παραπέμπει σε προσπάθεια εξαγοράς ψήφου", σύμφωνα με τη Μιλένα Αποστολάκη

18 Μαρ 2023 | 20:31

Κωνσταντίνος Σκούμας: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ απαιτούν απαντήσεις από Μητσοτάκη-Θεοδωρικάκο για την αποπομπή του

Απαντήσεις για την αποπομπή του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Σκούμα ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ 18 Μαρ 2023 | 16:45

ΠΑΣΟΚ: Δεν είναι "θυσία" η τραγωδία στα Τέμπη κ. Μητσοτάκη

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι "η προστασία της ζωής των πολιτών είναι υπέρτατο χρέος και δεν μπορεί να λογίζεται ως "θυσία".

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΗΣ 17 Μαρ 2023 | 20:53

Καίτη Ιμπροχώρη: Η μητέρα μου έφυγε 104 ετών, άνοιξε τα παράθυρα και πέθανε από πνευμονία

Για τους γονείς της και τη δύσκολη διαχείριση της απώλειας τους μίλησε η Καίτη Ιμπροχώρη

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 17 Μαρ 2023 | 14:17

Ανδρουλάκης: Δεν θέλουμε ένα κράτος πελατειακό λάφυρο στα χέρια των εκάστοτε κυβερνώντων

Για ένα κράτος το οποίο θα εγγυάται την ασφάλεια του λαού και όχι για ένα πελατειακό λάφυρο, έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΠΑΣΟΚ 17 Μαρ 2023 | 14:05

Σπυρόπουλος: Αποδείχθηκε η αναξιοκρατία, το πελατειακό κράτος του κ. Μητσοτάκη και η κατάρρευση του επιτελικού κράτους

O Ανδρέας Σπυρόπουλος υπενθύμισε μεταξύ άλλων τις μεγάλες τομές που έκανε το ΠΑΣΟΚ στη Δημόσια Διοίκηση με στόχο την αξιοκρατία.

ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ 17 Μαρ 2023 | 14:02

Μιλένα Αποστολάκη: Γειτόνισσά της η Ρωσίδα κατάσκοπος "Μαρία Τσάλλα" - "Στο μαγαζί έβλεπα μόνο μια γυναίκα να πλέκει"

Η κατάσκοπος "Μαρία Τσάλλα" ήταν γειτόνισσα της Μιλένας Αποστολάκη στο Παγκράτι.

ΠΑΣΟΚ 17 Μαρ 2023 | 08:19

Ανδρουλάκης: Το δίλημμα των εκλογών δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ηράκλειο της Κρήτης, αναφέρθηκε στην ανάταξη της οικονομίας, το ιδιωτικό χρέος, την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, αλλά και τα εργασιακά και τους μισθούς.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 16 Μαρ 2023 | 14:52

Τέμπη: Το ΠΑΣΟΚ καλεί να καταθέσουν και νέα πρόσωπα στην Επιτροπή Θεσμών

Να διευρυνθεί ο κύκλος των προσκαλούμενων στην επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας, που θα καταθέσουν για την τραγωδία στα Τέμπη, ζητά με επιστολή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 16 Μαρ 2023 | 11:51

Ο Παντελής Καψής για την "πτώση της Κεντροαριστεράς": "Δεν συμφωνώ με κάποιους που λένε ότι το βιβλίο κάνει κακό στο ΠΑΣΟΚ"

Στη Λάρισα θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη, ο γνωστός δημοσιογράφος, Παντελής Καψής για την παρουσίαση του βιβλίου του "Η πτώση – 2011: Το έτος μηδέν της Κεντροαριστεράς".

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 16 Μαρ 2023 | 10:21

Παρέμβαση Ανδρουλάκη από το Ηράκλειο για την οικονομία - Πρόταση να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης για τους σιδηρόδρομους

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει στο Ηράκλειο της Κρήτης τις πτυχές του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής.

ΠΑΣΟΚ 16 Μαρ 2023 | 09:36

Κωνσταντινόπουλος: "Σωστή" κυβέρνηση είναι να μην διευκολύνεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να ξεπλυθούν πολιτικά

Πυρά κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.