Διαμαντοπούλου: Το ΚΙΝΑΛ να κόψει κάθε σχέση με τη λαϊκίστικη Αριστερά - Νέα σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα το μεγάλο στοίχημα

Η Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε για τις διδικασίες στο ΚΙΝΑΛ και τη σοσιαλδημοκρατία πως "δεν μπορεί να μιλάμε για επιστροφή".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ένταση σε εκδήλωση με ομιλήτρια την Άννα Διαμαντοπούλου

"Θεωρώ ότι είναι μια καλή ευκαιρία και μια καλή συγκυρία στο να υπάρξει μια ανατροπή προσεγγίσεων. Το προηγούμενο διάστημα επετεύχθη μια ενότητα που δεν ήταν εύκολη, τώρα το στοίχημα στο ΚΙΝΑΛ είναι να υπάρξει μια διαφορετική ταυτότητα, δηλαδή να βρούμε την ταυτότητα του 21ου αιώνα. Αυτό είναι το διακύβευμα", τόνισε η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην υπουργός και πρώην επίτροπος στην Κομισιόν, Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή "Καθρέφτης" με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μην συμμετάσχει στο debate των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος που θα μεταδώσει η ΕΡΤ απόψε το βράδυ στις 22:00.

"Υπάρχει μια προσμονή, η οποία συνδυάζεται με μια απόλυτη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύς κόσμος δεν βλέπει προοπτική αλλαγής του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να παίξει ρόλο σε μια εποχή που χρειάζεται, όραμα, ορθολογισμός και γνώση για το μέλλον. Ενόψει των αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανοίγει μια πόρτα για πολύ κόσμο να δουν την επόμενη μέρα. Όλα θα εξαρτηθούν από την επόμενη μέρα, δηλαδή με το που θα εκλεγεί νέος αρχηγός, φαντάζομαι θα δοθεί και ένα διάστημα 2-3 μηνών για να δοθεί με ακρίβεια προς τα πού θα πάει το ΚΙΝΑΛ", επεσήμανε η ίδια.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με την κυρία Διαμαντοπούλου, "υπάρχει πλέον η ευκαιρία για μια τελείως νέα και διαφορετική ταυτότητα της σοσιαλδημοκρατίας", καθώς "δεν μπορεί να μιλάμε για επιστροφή- δεν υπάρχει επιστροφή ούτε στην Ελλάδα ούτε για πουθενά", και επομένως "είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν ρίζες και μνήμες, αλλά το σημαντικό είναι να υπάρχουν οράματα και σχέδια για το μέλλον". "Λόγω του διεθνούς περιβάλλοντος, είναι μια ευκαιρία για μια νέα σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα την οποία θα μπορούσε να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ", εξήγησε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι "μέσα από τον κορονοϊό έγινε κατανοητή η ανάγκη του κοινωνικού κράτους".

Πρόσθεσε ότι στις Βρυξέλλες αυτό θεωρείται νούμερο 1 προτεραιότητα, καθώς η ψηφιακή μετάβαση δημιουργεί τρομερά προβλήματα στην αγορά εργασίας και αλλάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι δούλευαν, "δηλαδή αυτό που ξέραμε έως τώρα ως εργασιακά δικαιώματα είναι κάτι τελείως διαφορετικό και εκεί οφείλει η νέα σοσιαλδημοκρατία να κάνει τον νέο χάρτη για τα εργασιακά δικαιώματα".

Η πρώην υπουργός ανέφερε ότι και η κλιματική αλλαγή θα φέρει απώλεια θέσεων εργασίας, "άρα η Ευρώπη μέσω αλλαγών στο κοινωνικό της κράτος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά, καθώς το κοινωνικό κράτος ήταν πάντοτε το νούμερο 1 θέμα στα σοσιαλδημοκρατικό κόμματα". "Η στιγμή είναι κατάλληλη για μια διαφορετική ταυτότητα, η οποία σημαίνει ότι απορρίπτουμε κάθε σχέση με τη λαϊκιστική Αριστερά με την πλειοδοσία για παροχές σε μια χώρα που είναι δανεισμένη και επαναφέρουμε το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης με αναδιανομή του πλούτου", δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Από αυτά θα κριθεί στην άνοιξη, εάν το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει και θα παίξει το ρόλο του άλλου πόλου που χρειάζεται πάρα πολύ η χώρα", συμπλήρωσε, λέγοντας πως "ο αρχηγός, τα σύμβολα, οι συμμαχίες, παίζουν το ρόλο τους και όλα μαζί φέρνουν το αποτέλεσμα που χρειάζεται".

Η κυρία Διαμαντοπούλου είπε ότι "κανένας δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το αποτέλεσμα", λέγοντας πως "θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα, ακόμη και από τον καιρό ή από το πώς θα πάει η πανδημία".

Η διαχείριση της πανδημίας

"Για να ξεκινήσουμε πειστικά το reset, πρέπει να τελειώσει η πανδημία. Πιστεύω απολύτως ότι σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικότητα. Γι’ αυτό υπάρχουν οργανωμένα κράτη με κανόνες, οι οποίοι στη Δημοκρατία είναι για το δημόσιο όφελος, για κανέναν άλλο λόγο", υπογράμμισε η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ζήτησε να δούμε άμεσα "όλα τα μέτρα περί υποχρεωτικής μάσκας, τηλεργασίας κτλ, γιατί με 80 και 90 νεκρούς την ημέρα δεν χρειάζεται να πως πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση". "Κοντεύουμε πια να συνηθίσουμε τον θάνατο και αυτό είναι τρομερό. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού. Σε όλες τις χώρες είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και η κάθε μια προσπαθεί να το αντιμετωπίσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Για την οικονομική διάσταση, η κυρία Διαμαντοπούλου είπε ότι "δεν μπορεί να μη βάζουμε συνεχώς στη συζήτηση ότι ξεκινήσαμε την κρίση με 310 δισεκατομμύρια χρέος, το κατεβάσαμε και σήμερα είμαστε στα 350 δισεκατομμύρια. Έχουμε μια ικανοποιητική συμφωνία για την αποπληρωμή του χρέους και φαίνεται ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Αλλά χρειάζονται δυο πράγματα: μια προσεκτική διαχείριση ώστε να μειώνεται το χρέος, και μια αύξηση του ΑΕΠ ώστε να μειωθεί το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ".

Παραδέχθηκε ότι αυτά τα δυο δεν είναι εύκολα και μάλιστα μέσα σε πανδημία, λέγοντας πως η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει στην αρχή κάποιες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της οικονομίας κυρίως. "Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για να ολοκληρωθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και όχι μόνο. Δηλαδή θέλουμε Δικαιοσύνη η οποία είναι καθοριστικό στοιχείο για την ανάπτυξη, είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα στις επιπτώσεις τα τελευταία 30 χρόνια. Και το θέμα της εκπαίδευσης είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Επομένως, η ανάπτυξη δεν είναι κάτι που έρχεται πατώντας ένα κουμπί, είναι ένα σύνολο αλλαγών και θέλει και τον χρόνο του", συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, "όλα θα μπορούσαν να γίνουν, δεν εμποδίζει η covid τις μεταρρυθμίσεις".

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ 2017 21 Ιαν 2022 | 14:36

Αναστασία Σιμητροπούλου: Όταν η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ έπαιξε στο DEAL [Βίντεο]

Η νέα αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Αναστασία Σιμητροπούλου, είχε λάβει μέρος στο γνωστό τηλεπαιχνίδι

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ 21 Ιαν 2022 | 07:28

H άνοδος του ΠΑΣΟΚ τρομάζει τον ΣΥΡΙΖΑ - Στο 4,6% η διαφορά τους - Ποσοστά αυτοδυναμίας για τη ΝΔ από τη Metron Analysis

Προβληματισμός στην Κουμουνδούρου από το κλείσιμο της δημοσκοπικής ψαλίδας με το ΚΙΝΑΛ. Αύξηση του ποσοστού της ΝΔ παρά τις δύο εξωγενείς κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας.

ΑΕΡΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ 20 Ιαν 2022 | 16:27

ΚΙΝΑΛ: Όλοι οι άνθρωποι του Νίκου Ανδρουλάκη - Ποια είναι η νεαρή δικηγόρος που αναλαμβάνει αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου

Η γενιά των 40άρηδων αναλαμβάνει τα ηνία του ΚΙΝΑΛ - Όλες οι επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20 Ιαν 2022 | 13:11

Η προσγείωση των Rafale... απογείωσε την ΕΡΤ1 - Εντυπωσιακή αύξηση τηλεθέασης, πάνω από τα ιδιωτικά κανάλια

Η προσγείωση των Rafale απογείωσε έτσι και το κεντρικό μεσημβρινό δελτίο της ΕΡΤ στις 12.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Ιαν 2022 | 10:23

Ανδρουλάκης: Σειρά επαφών με φορείς για το θέμα της ακρίβειας

Με φόντο την οικονομία και την ακρίβεια ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκινά σειρά επαφών με φορείς της αγοράς και ενώσεις των καταναλωτών.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 20 Ιαν 2022 | 07:12

Ανδρουλάκης για Rafale: Ντροπή να χρησιμοποιούνται για την επικοινωνιακή προπαγάνδα της ΝΔ

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγόρησε τη ΝΔ για επικοινωνιακή προπαγάνδα με αφορμή την παραλαβή των έξι πρώτων Rafale.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ 19 Ιαν 2022 | 15:17

Τροχαίο στην Εθνική οδό για παρουσιάστρια της ΕΡΤ: "Ευτυχώς φορούσα ζώνη"

Η φωτογραφία από το ατύχημα και το τρακαρισμένο αυτοκίνητο.

"ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ" 19 Ιαν 2022 | 13:31

Αιχμές από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ για το σποτάκι με τα Rafale: Μικροκομματική οικειοποίηση με λεφτά των φορολογουμένων

Για μικροπολιτική εκμετάλλευση και κομματική οικειοποίηση κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, σχετικά με την προβολή της αγοράς των Rafale.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 18 Ιαν 2022 | 11:10

Δημήτρης Μάντζος: Ο 40άρης δικηγόρος που αναλαμβάνει νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - Γυναίκα δημοσιογράφος αναπληρώτρια

Εκπρόσωπος Τύπου θα είναι ο 40χρονος δικηγόρος, μέχρι τώρα διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Δημήτρης Μάντζος.

ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΕΙΡΑ 17 Ιαν 2022 | 12:17

Καθήλωσε το κοινό η "Αγάπη Παράνομη" της ΕΡΤ: Διψήφια ποσοστά τηλεθέασης στην πρεμιέρα

Το στοίχημα της ποιοτικής ψυχαγωγίας και της επένδυσης στη μυθοπλασία φαίνεται να κερδίζει η ΕΡΤ.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ 17 Ιαν 2022 | 12:12

Δημοσκόπηση: Το ΠΑΣΟΚ "απειλεί" τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη- Σε απόσταση αναπνοής στους 3 από τους 4 νομούς

Η δημοσκόπηση της GPO για τις περιφέρειες της Κρήτης δείχνει ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ κυρίως σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 17 Ιαν 2022 | 12:10

Ανδρουλάκης για θάνατο Αλέκου Φασιανού: Η ζωή του έγινε απόδειξη ότι η τέχνη θα αντηχεί σε όλο τον κόσμο

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρει για τον Αλέκο Φασιανό πως ήταν ένας Έλληνας παγκόσμιας ακτινοβολίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 57 ΕΤΩΝ 16 Ιαν 2022 | 18:21

Πένθος για την ΕΡΤ: Πέθανε ο υπεύθυνος του Κέντρου Ελέγχου Καβάλας - Θάσου, Θανάσης Τζίτζιος

Έναν δικό της άνθρωπο, τον Θανάση Τζίτζιο, που έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής, σε ηλικία 57 ετών, αποχαιρετά η ΕΡΤ.