Διαμαντούρος: Γιατί απέρριψα την πρωθυπουργία το 2011

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, επικεφαλής του Επικρατείας του Ποταμιού, αποκαλύπτει το παρασκήνιο που τελικά δεν τον οδήγησε στην πρωθυπουργία το 2011.

diamantouros-giati-aperripsa-tin-prwthupourgia-to-2011
|
SHARE THIS
0
SHARES

Το παρασκήνιο της παρολίγον ανάληψης της πρωθυπουργίας εκ μέρους το 2011, αντί του Λουκά Παπαδήμου, αποκαλύπτει ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πει "ναι" σε ανάλογη πρόταση μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. 

Σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών", ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Ποταμιού, μετά από πρόταση του Στ. Θεοδωράκη, ερωτηθείς για την πρόταση του Γ. Παπανδρέου το φθινόπωρο του 2011, τόνισε:

"Είχα κάνει συζητήσεις, μου είχε προταθεί η πρωθυπουργία, με την έννοια ότι υπήρξαν διερευνητικές συζητήσεις, για να καταλήξουμε σε μια αποδοχή. Διατύπωσα τη σκέψη μου για το τι θα ήταν αναγκαίο, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά μια τέτοια κυβέρνηση και εκείνοι επέλεξαν αυτό που θεώρησαν σωστό".

 

Όπως είπε, εξέφρασε τότε την άποψη ότι "ο εκάστοτε πρωθυπουργός πρέπει να μπορεί να συνεργάζεται με άτομα έμπειρα, ικανά να κάνουν τη δουλειά τους και να λύσουν προβλήματα. Πιστεύω τα κόμματα δεν ήταν έτοιμα να δουν έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης από εκείνον τον οποίο παραδοσιακά έχουν υιοθετήσει". 

Στην ερώτηση αν θα δεχόταν σήμερα μια αντίστοιχη πρόταση για την πρωθυπουργία ή για άλλο ρόλο εντός μιας κυβέρνησης, απάντησε πως "δημοκρατία συνεπάγεται την ηθική υποχρέωση του κάθε πολίτη να συμβάλει όπως μπορεί στα κοινά, εάν του ζητηθεί. Δεν με ενδιαφέρει να αναλάβω ένα αξίωμα για να το βάλω στο βιογραφικό μου. Με ενδιαφέρει να δω πώς μπορώ καλύτερα να υπηρετήσω το αξίωμα αυτό, για να υπηρετήσω την κοινωνία και αν δεν μπορώ να το κάνω, τότε δεν θα το κάνω". 

 

"Χρειάζεται κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων"

Σχολιάζοντας το τι είδους κυβέρνηση πρέπει να συγκροτηθεί μετά τις εκλογές, ο κ. Διαμαντούρος σημείωσε ότι "πρέπει να είναι μια κυβέρνηση προσανατολισμένη στην προαγωγή των μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία να πάρουν μπρος. Διαφορετικά δεν θα πάμε πουθενά". 

Υπενθυμίζεται ότι ο 73χρονος ακαδημαϊκός Νικηφόρος Διαμαντούρος την περίοδο 1998-2003 υπηρέτησε ως ο πρώτος Συνήγορος του Πολίτη και κατόπιν για μία δεκαετία (2003-2013) ανέλαβε τη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, ο ίδιος δεν κρύβει τον θαυμασμό του για πολιτικούς όπως ο Χαρ. Τρικούπης, ο Ελ. Βενιζέλος και ο Κων. Καραμανλής (στην ύστερη φάση του), ενώ τονίζει πως σήμερα η χώρα έχει ανάγκη από ευρύτερες συναινέσεις για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ειδικά στον τομέα της Παιδείας. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook