
Ο Χανς Λέιτενς, πρώην διοικητής της ολλανδικής χωροφυλακής που από τον περασμένο Δεκέμβριο ανέλαβε τα ηνία της Frontex όταν διορίστηκε εκτελεστικός διεθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εξωτερικών συνόρων διαφοροποιήθηκε από το στέλεχος της υπηρεσίας που πρότεινε την απόσυρσή της από την Ελλάδα.
Μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, ο Γιόνας Γκρίμχεντεν, υπεύθυνος Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex εισηγήθηκε την αναστολή δραστηριοτήτων της υπηρεσίας στην Ελλάδα. Ο Ολλανδός αξιωματούχος δήλωσε όμως ότι μια τέτοια ενέργεια "θα περιόριζε τις δυνατότητές μας να σώζουμε ζωές".
Μιλώντας στην Επιτροπή Δικαιοσύνης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Χανς Λέιτενς είπε ότι μια απόφαση για αναστολή της δραστηριότητας στην Ελλάδα "επηρεάζει την ικανότητά μας να σώζουμε ζωές" και ότι η παρουσία της Frontex "πρέπει να είναι ισορροπημένη".
Ο υπεύθυνος θεμελιωδών δικαιωμάτων της Frontex έκανε την πρόταση περί αναστολής της δραστηριότητας στην Ελλάδα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του που είναι να διασφαλίζει τη συμμόρφωση με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο.

Θα μπορούσε η Frontex να αναστείλει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα;
Το άρθρο 46 του κανονισμού της Frontex θα μπορούσε να της επιτρέψει να αναστείλει ή να τερματίσει τις δραστηριότητές της σε μια χώρα εάν έχουν σημειωθεί "παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων ή υποχρεώσεων διεθνούς προστασίας που είναι σοβαρής φύσης ή είναι πιθανό να συνεχιστούν".
Επί του παρόντος, 518 μόνιμοι αξιωματικοί του σώματος και μέλη του προσωπικού της Frontex υπηρετούν στην ηπειρωτική χώρα και τα ελληνικά νησιά.
Ο Λέιτενς επιβεβαίωσε ότι ένα αεροπλάνο της Frontex εντόπισε και παρακολούθησε το υπερπλήρες πλοίο που κινούνταν προς την Ιταλία στα μέσα Ιουνίου, παρέχοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στις ελληνικές και ιταλικές αρχές.
"Προσφερθήκαμε δύο φορές να αναπτύξουμε ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας (drone) μας αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση", είπε.
Και πρόσθεσε ότι "πράγματι, προσφέραμε βοήθεια, αλλά δεν υπήρξε απάντηση από τις ελληνικές αρχές στο μεταξύ".
Το πώς χειρίστηκαν οι ελληνικές αρχές το ναυάγιο, μια από τις πλέον πολύνεκρες τραγωδίες με μετανάστες στην Ευρώπω με 80 επιβεβαιωμένους νεκρούς και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων, απασχολεί έντονα τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Αυτό που μπαίνει στο μικροσκόπιο είναι ο χρόνος αντίδρασης μέχρι τη στιγμή που ανατράπηκε το αλιευτικό αλλά και ποιες ενέργειες έκανε ή δεν έκανε το λιμενικό.
Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι εκκλήσεις για ανεξάρτητη έρευνα για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα. H Frontex έχει ξεκινήσει συλλογή στοιχείων που θα καταλήξει σε έκθεση σοβαρών περιστατικών (SIR) για τον εντοπισμό πιθανών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά η έκθεση δεν αποτελεί επίσημη έρευνα.
Στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, εκφράστηκαν αμφιβολίες για την εισαγγελική έρευνα που είναι σε εξέλιξη στη χώρα μας, ενώ επανήλθε το ζήτημα των απωθήσεων (pushbacks) μεταναστών στο Αιγαίο για το οποίο διατυπώνονται κατηγορίες ότι η Ελλάδα παραβιάζει επανειλλημένα το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Στην εικόνα αυτή συμβάλει έκθεση της υπηρεσίας καταπολέμησης απάτης της ΕΕ, OLAF, που διέρρευσε στα τέλη του περασμένου έτους. Στην έκθση περιγράφονται πολλές περιπτώσεις απωθήσεων από τις ελληνικές αρχές στο Αιγαίο μεταξύ 2020 και 2021, ενώ η Frontex κατηγορείται για συγκάλυψη των γεγονότων.
Έρευνες που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν από τις ελληνικές αρχές μετά από τέτοιες κατηγορίες έχουν απαλλάξει τις κρατικές υπηρεσίες από τυχόν αδικήματα.
Από την πλευρά της πάντως η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, είπε στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ότι "τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για αυτού του είδους τις έρευνες" και ότι "πρέπει να εμπιστευόμαστε το δικαστικό σύστημα των κρατών μελών".

Αλλά πρόσθεσε ότι "υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια ενδελεχή, διαφανή και αποτελεσματική έρευνα και συμφωνώ ότι αυτό είναι σημαντικό για πολλούς λόγους, κυρίως για την ελληνική φήμη". Τέλος, παραδέχθηκε ότι η ελληνική δικαιοσύνη παρουσιάζει μερικές φορές μια "αργή διαδικασία" και ότι "πρέπει να επιταχυνθεί".
Η ευρωβουλευτής του Renew Europe, Σοφί ιντ Βέλντ αμφισβήτησε την αξιοπιστία των ελληνικών ερευνών και επέμεινε ότι "είναι πολύ αφελές να λέμε ότι οι ελληνικές αρχές θα φροντίσουν για αυτό και ότι μπορούμε να τις εμπιστευτούμε".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr