«Διαζύγιο» ΔΝΤ-ΕΕ για το ελληνικό πρόγραμμα προβλέπουν οι ξένοι οίκοι

Στην εκτίμηση ότι η ευρωζώνη είναι πιθανό να χρειαστεί να προχωρήσει χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προχωρούν ξένοι οίκοι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Διαζύγιο» ΔΝΤ-ΕΕ για το ελληνικό πρόγραμμα προβλέπουν οι ξένοι οίκοι

Στην εκτίμηση ότι η ευρωζώνη είναι πιθανό να χρειαστεί να προχωρήσει χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον προς το παρόν, προχωρά η HSBC σε ανάλυσή της για τα πιθανά αποτελέσματα του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και η Citigroup σε note που εξέδωσε προς τους πελάτες της, υπογραμμίζοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει αβέβαιη.

ΗSBC: Η ΕΕ μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει μόνη

Όπως αναφέρει η HSBC, την επόμενη εβδομάδα το Eurogroup συναντάται σε μια προσπάθεια να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ενώ το ελληνικό κοινοβούλιο αναμένεται να έχει περάσει τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν για να ξεκλειδώσει την εκταμίευση της δόσης από 9 έως 12 δισ. ευρώ.

Το κεντρικό ερώτημα αφορά το ΔΝΤ και το αν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Το βασικό αγκάθι παραμένει η ελάφρυνση χρέους, καθώς η λύση που προτάθηκε από το Eurogroup της 9ης Μαΐου δεν δείχνει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ -και σύμφωνα με την εκτίμηση της HSBC- δεν θα αρκέσει για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Ως εκ τούτου, σημειώνει ο οίκος, η ευρωζώνη ενδέχεται να χρειαστεί να προχωρήσει χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τουλάχιστον για την ώρα.

«Διαζύγιο» ΔΝΤ-ΕΕ για το ελληνικό πρόγραμμα προβλέπουν οι ξένοι οίκοι
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Ο οίκος επικαλείται τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με τις οποίες τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης δεν θα ολοκληρωθούν στις 24 Μαΐου αλλά θα είναι έτοιμος ένας χάρτης για μείωση των πληρωμών της Αθήνας, με στόχο να πειστεί το ΔΝΤ να διατηρήσει τον ρόλο του στο πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει η HSBC, εάν το ΔΝΤ επιμείνει στις κατευθυντήριες γραμμές του και η ευρωζώνη δεν θέλει να παράσχει ελάφρυνση χρέους έως το 2018 που διαρκεί το πρόγραμμα, τότε ενδέχεται να χρειαστεί να προχωρήσει χωρίς το ΔΝΤ.

Θα μπορούσε να υπάρξει μια ανακοίνωση από το ΔΝΤ, που θα αναφέρεται στην πιθανότητα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν υπάρχει περισσότερη σαφήνεια για τα δημοσιονομικά μέτρα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την πλευρά του, έχει δηλώσει ότι μια θετική δήλωση από το ΔΝΤ θα μπορούσε να αρκεί στη Γερμανία, για να δώσει το «πράσινο φως» για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ

Citi: Αβέβαιη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο

Αβέβαιη παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωσης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup.

Σε note προς τους πελάτες της, η Citi αναφέρεται στο χθεσινό άρθρο της Wall Street Journal και την πρόταση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η οποία υποβλήθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, με το Ταμείο να ζητά η Ελλάδα να μην καταβάλει τόκους ή κεφάλαιο προς την Ευρωζώνη μέχρι το 2040.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Citi, αξιωματούχος της Ε.Ε ανέφερε ότι μια πολιτική συμφωνία σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους «είναι δύσκολη, αλλά δεν είναι μακριά» στην συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ αν και είναι πολύ επιθυμητή, «παραμένει αβέβαιη».

Συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης
Συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης

Η Citi αναφέρεται και στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ότι δεν είναι βέβαιο ότι η συμφωνία για το χρέος θα επιτευχθεί στις 24 Μαΐου, αν και εξετάζεται μία λύση για την συμμετοχή του Ταμείου.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου, η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέους πηγαίνει πολύ πιο μακριά από ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν και πιθανότατα αποτελεί το σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις της ελάφρυνσης του χρέους με το ΔΝΤ.

«Αμφιβάλλουμε ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία για το χρέος στη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, και θα υπάρξουν μόνο ορισμένες άτυπες δεσμεύσεις. Έτσι, πιστεύουμε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει αβέβαιη προς το παρόν», αναφέρει στο note η Citi.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών

Σύμφωνα με τον οίκο, ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως η μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα των ANFAs και του προγράμματος SMP, ή η αντικατάσταση κάποιων δανείων ΔΝΤ με φθηνότερη χρηματοδότηση του ΕSM, θα μπορούσαν να συμφωνηθούν και αυτό θα αποτελέσει μία αρκετά θετική έκβαση του Eurogroup.

Reuters: Το ΔΝΤ να μην δώσει άλλα χρήματα στην Ελλάδα

Στις εσωτερικές διαφορές Ευρώπης-ΔΝΤ για το θέμα της Ελλάδας αλλά και στη στάση που πρέπει να κρατήσει το Ταμείο απέναντι στην αντίσταση που προβάλει το Βερολίνο στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναφέρεται άρθρο του πρακτορείου Reuters, το οποίο υπογράφει η Meg Lundsager, πρώην εκτελεστική διευθύντρια των ΗΠΑ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Lundsager, σήμερα μέλος του αμερικανικού think-tank Woodrow Wilson, υποστηρίζει πως το ΔΝΤ πρέπει να αρνηθεί να δώσει περαιτέρω χρήματα στην Ελλάδα για να πιέσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τα βαθιά εσωτερικά της προβλήματα που σχετίζονται με το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει σε μια πραγματική δημοσιονομική ένωση.

Η πρώην εκτελεστική διευθύντρια των ΗΠΑ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Meg Lundsager
Η πρώην εκτελεστική διευθύντρια των ΗΠΑ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Meg Lundsager

Διαβάστε όλο το κείμενο που δημοσιεύθηκε στο Reuters:

Το βάθος της δυσπιστίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της καθίσταται ολοένα και πιο σαφές καθώς και οι δύο πλευρές ετοιμάζονται να αρχίσουν και πάλι τις διαπραγματεύσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους για την Ελλάδα – τουλάχιστον μια επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της ΕΕ.

Ωστόσο, η Γερμανία επιμένει ότι το ταμείο πρέπει να δανείσει στην Ελλάδα, ακόμη και εάν η Αθήνα δεν λάβει καμία επιπρόσθετη ελάφρυνση του χρέους της άμεσα.

Δεν απαιτείται περαιτέρω ελάφρυνση χρέους «για τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίκων Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ωστόσο, πρόσθετα κεφάλαια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα συγκαλύψουν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας και θα αναβάλουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Αθήνα για να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Αντί για περαιτέρω δάνεια, το ΔΝΤ θα πρέπει να εξαναγκάσει την Ελλάδα και τους πιστωτές της να επινοήσουν μακροπρόθεσμες λύσεις συμβιβασμού.

Δεδομένων των κακών επιδόσεων της Ελλάδας στην εκπλήρωση των όρων των προηγούμενων δανείων, οι ευρωπαίοι επιθυμούν την έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο επιπρόσθετων μέτρων του προϋπολογισμού, που θα επιβληθούν εάν η Αθήνα αποτύχει να εκπληρώσει τους στόχους της.

Κριστίν Λαγκάρντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Κριστίν Λαγκάρντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Με αυτήν την πορεία, παραμένει ακόμη αβέβαιο εάν, ή πώς, οι δανειστές θα προχωρήσουν σε μια ελάφρυνση του χρέους. Τέτοιες κινήσεις ωστόσο δίνουν μικρή ελπίδα για μια πραγματική λύση στην Ελλάδα, που θα περιελάμβανε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του ιδιωτικού τομέα, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την επάνοδο στην ανάπτυξη.

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα, εντούτοις, είναι ότι όλα τα μέρη θα κλείσουν τα μάτια και θα βρεθεί μια λύση πριν η Ελλάδα προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμών και ο κύκλος θα ξεκινήσει και πάλι από την αρχή.

Η συγκάλυψη πολύ διαφορετικών θέσεων αντικατοπτρίζει την συλλογική αποτυχία της ευρωζώνης να συμφωνήσει σε μια οικονομική πολιτική, κάτι που δεν μπορεί να κάνει το ΔΝΤ στη θέση τους. Δεδομένης της ύπαρξης 500 δισ. ευρώ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τα περισσότερα από 150 μέλη του ΔΝΤ που δεν ανήκουν στην ΕΕ πρέπει να πουν στην Ευρώπη το εξής: «Το ΔΝΤ δεν θα δανείσει άλλα χρήματα στην Ελλάδα».

Η κρίση στην Ελλάδα είναι αντικατοπτρίζει τα εσωτερικά προβλήματα της Ευρώπης. Ένας τρόπος με τον οποίο η ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να αρχίσει να τα επιλύει θα ήταν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την ήπειρο. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε περισσότερα χρήματα για επενδύσει, ιδίως στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες και περισσότερη κατανάλωση με μείωση φόρων στις ισχυρές χώρες.

O έλληνας υπουργός Οικονομικών με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ
O έλληνας υπουργός Οικονομικών με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ

Δια της άρνησής του να δώσει νέα δάνεια στην Ελλάδα, το ΔΝΤ θα πίεζε τις χώρες του ευρώ να αντιμετωπίσουν το κοινό βάρος όπως επίσης και τα οφέλη της διατήρησης της νομισματικής ένωσης. Επειδή όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν αποκομίσει σημαντικά οφέλη από την ένταξη στην Ένωση.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, έχει κερδίσει από τον συνεταιρισμό με πιο αδύναμες οικονομίες. Η αξία του ευρώ αντανακλά τη συνολική περιοχή - όχι μόνο στη Γερμανία.

Οι εξαγωγές του Βερολίνου έχουν αυξηθεί επειδή το ευρώ είναι πιο χαμηλό σε ισοτιμία από ότι θα ήταν το μάρκο , στην περίπτωση που δεν υπήρχε νομισματική ένωση.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Γερμανία έχει ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά πλεονάσματα στον κόσμο όπως επίσης και πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών.

Τα ασθενέστερα μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, έχουν επίσης ωφεληθεί. Οι αγορές ζητούσαν πολύ χαμηλότερα επιτόκια για το δημόσιο χρέος τους από ό,τι θα ζητούσαν αν δεν είχαν ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ. Σε αυτές τις χώρες πάντως δεν σημειώθηκε ανάλογη εξαγωγική έκρηξη.

Όσον αφορά το κόστος επιμερισμού, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας μπορεί πλέον να καλύψει το κόστος της διάσωσης κρατών-μελών που βρίσκονται σε κρίση. Η Ευρώπη έχει αρκετούς πόρους για να διαχειριστεί ένα ελληνικό προγραμμά προσαρμογής.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ

Πέραν όμως από αυτό, η Ευρώπη έχει καθυστερήσει να συμφωνήσει και σε θέματα διαμοιρασμού βαρών πέραν της νομισματικής ένωσης.

Πρέπει, για παράδειγμα, να θεσπίσει κοινά κεφάλαια εξυγίανσης τραπεζών και πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων. Και τα δύο αυτά βήματα είναι σημαντικά για να αποτραπεί η διάχυση σε άλλες χώρες της τραπεζικής κρίσης σε μία χώρα.

Επιπλέον, επειδή η Ευρώπη δεν είναι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, δεν υπάρχει αποτελεσματική και συνολική δέσμευση για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την ήπειρο. Συνεπώς, δεν υπάρχει επίσης κανένας μηχανισμός επιβολής για την αλλαγή των εθνικών οικονομιών έτσι ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές παραμένοντας στη ζώνη του ευρώ.

Το βάρος της προσαρμογής πέφτει συνήθως μόνο στα κράτη που βρίσκονται σε οικονομική κρίση. Αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.

Ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία θα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες για τη στήριξη ασθενέστερων οικονομιών της Ένωσης, κάτι που θα αυξήσει τη συνολική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ.

Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Αλλά δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που θα πιέσει τη Γερμανία να ακολουθήσει μια τέτοια πολιτική. Αντ 'αυτού, όλο το βάρος της στήριξης της ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ πέφτει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι επιφορτισμένη με την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προτρέψει την Ευρώπη να προχωρήσει στον σχηματισμό μιας πραγματικής δημοσιονομικής ένωσης – με τις αποφάσεις που θα αφορούν τα έσοδα και τις δαπάνες να λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο- προκειμένου να απαλυνθούν οι πιέσεις που γίνονται αισθητές σε όλη την ήπειρο. Ένα νέο κεντρικό όργανο θα συγκέντρωνε τα έσοδα και θα μοίραζε κεφάλαια στα κράτη-μέλη που έχουν ανάγκη. Επιπρόσθετα μέτρα προς μια δημοσιονομική ένωση θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να συμβάλουν στην οικοδόμηση δημόσιας υποστήριξης για τις δύσκολες οικονομικές αλλαγές, οι οποίες, με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δημιουργία θέσεων εργασίας σε όλη την Ευρώπη.

Το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει συμβουλές.

Ωστόσο, παραμένοντας στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, οι αξιωματούχοι του Ταμείου βρίσκονται σε μια δύσκολη - αν όχι αφόρητη - θέση.

Με το Βερολίνο να αντιτίθεται στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και την Αθήνα να έχει μπροστά της αποπληρωμές χρέους, το ΔΝΤ θα νιώθει ότι πιέζεται να αποδεχθεί έναν νέο γύρο δανεισμού.

Όλα τα μέρη παλεύουν τώρα για μια συμβιβαστική λύση, που θα βρίσκεται κάπου ανάμεσα στη θέση του ΔΝΤ ότι χρειάζεται άμεση ελάφρυνση χρέους και στη θέση της Γερμανίας ότι το θέμα του χρέους πρέπει να πάει για αργότερα.

Εν τω μεταξύ, η ελληνική Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει περισσότερες αυξήσεις φόρων, που θα προστεθούν στις περικοπές των συντάξεων που εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

O Γ. Ντάισελμπλουμ σε συνεδρίαση του Eurogroup
O Γ. Ντάισελμπλουμ σε συνεδρίαση του Eurogroup

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι ότι θα υπάρξει ένα πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων που δεν θα οδηγεί ούτε σε επαρκή χρηματοδότηση ούτε σε επαρκή ελάφρυνση χρέους ή ουσιαστικές δομικές μεταρρυθμίσεις. Θα αφήσει την ελληνική οικονομία βυθισμένη στην ύφεση. Τα τρωτά σημεία της Ευρώπης θα παραμείνουν, σηματοδοτώντας έτσι το υψηλό κόστος της διατήρησης της ευρωπαϊκής οικονομικής βιωσιμότητας.

Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ περισσότερο, αν αφήσει τις χώρες της ευρωζώνης να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Θα πρέπει επιτέλους να εργαστούν για την εσωτερική κατανομή της οικονομικής αλληλεγγύης και της κοινής οικονομικής ανάπτυξης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΧΑΝΣ ΚΛΟΥΓΚΕ 14 Ιαν 2021 | 18:17

Δυσαρέσκεια ΠΟΥ: Σε 10 χώρες το 95% των δόσεων του εμβολίου παγκοσμίως - Ποιες είναι

"Η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο θέμα των εμβολίων" αναφέρει αξιωματούχος του ΠΟΥ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΗΓΗ 13 Ιαν 2021 | 21:18

Η Ευρώπη περιμένει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson τον Απρίλιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει η Johnson & Johnson να παραδώσει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 τον Απρίλιο

ΖΗΤΟΥΝ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 13 Ιαν 2021 | 16:55

Κορονοϊός-Εμβόλια: Αυστηρή προειδοποίηση φαρμακοβιομηχανιών σε κυβερνήσεις κατά της παραβίασης δόσεων και χρόνων

"Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει με βάση την επιστήμη": Αυστηρή προειδοποίηση των ενώσεων των φαρμακοβιομηχανιών κατά της παραβίασης δόσεων και χρόνων προς την οποία τείνουν ορισμένες κυβερνήσεις

ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ 13 Ιαν 2021 | 16:27

Ολη η Ευρώπη αυστηροποιεί τα lockdown: Κλειστά σχολεία, καταστήματα, απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τέλος Φεβρουαρίου

Σε όλη την Ευρώπη ανακοίνωσαν σήμερα αυστηρότερα και μεγαλύτερης διάρκειας lockdown εν μέσω φόβων για το μεταλλαγμένο στέλεχος

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 12 Ιαν 2021 | 14:32

Κορονοϊός - Εμβολιασμoί: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης

Με αρκετούς αργούς ρυθμούς μέχρι ώρας προχωρά ο εμβολιασμός των πολιτών κατά του κορονοϊού, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 08 Ιαν 2021 | 20:18

Σουηδία-κορονοϊός: Νέα πιο αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό - Γιατί δεν μπορεί να επιβάλει περιορισμούς κυκλοφορίας

Tο Κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που δίνει στην κυβέρνηση ευρύτερες εξουσίες για το κλείσιμο επιχειρήσεων και τον περιορισμό συναθροίσεων

Ο ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΣ ΧΑΡΤΗΣ 07 Ιαν 2021 | 20:15

Κορονοϊός - ECDC: Κάτω από 4% ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα - Ποια περιοχή παραμένει στο "κόκκινο", ποιες "πρασίνισαν" [Χάρτες]

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται στο "πορτοκαλί", με βάση τον αναθεωρημένο χάρτη του ECDC για τον κορονοϊό.

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ REUTERS 07 Ιαν 2021 | 18:43

Σαρώνει ο κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα 25 εκατομμύρια

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα 25 εκατομμύρια, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 05 Ιαν 2021 | 16:50

Καθυστερούν απελπιστικά οι εμβολιασμοί σε όλη την Ευρώπη φέρνοντας νέα lockdown - Τι συμβαίνει

Γιατί έχουν "κολλήσει" οι εμβολιασμοί - Επικρίσεις δέχονται οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης

ΡΕΙΒ ΠΑΡΤΙ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΗΣ 02 Ιαν 2021 | 14:49

Στη Γαλλία το μεγαλύτερο "κορονο-πάρτι" της Ευρώπης με 2.500 άτομα - Χάος στους δρόμους [Εικόνες-Βίντεο]

Μπορεί ο κορονοϊός να καλπάζει διεθνώς αλλά κάποιοι φαίνεται ότι δεν πτοούνται.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΕ 02 Ιαν 2021 | 10:11

Κορονοϊός: Ανησυχία στην Ευρώπη για την έλλειψη εμβολίων - Η γερμανική αντιπρόταση

Ενδέχεται να υπάρξουν κενά στις παραδόσεις εμβολίων κορονοϊού, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 300 ΕΚΑΤ. ΔΟΣΕΙΣ 29 Δεκ 2020 | 18:26

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Ευρώπη αγοράζει άλλες 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Οι 27 χώρες-μέλη θα έχουν επομένως 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου

ΑΝΑΚΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 28 Δεκ 2020 | 17:46

Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ: Ακόμη 3,6 δισ. ευρώ καταβάλει η κυβέρνηση - Απομένει 1,8 δις

Πρόωρη αποπληρωμή το αμέσως προσεχές διάστημα ποσού ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, από τα υφιστάμενα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ.