Διετής αναστολή της Σένγκεν, ασφυκτική πίεση στην Αθήνα

Διετή παράταση των προσωρινών μέτρων για ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ζητούν οι υπουργοί εσωτερικών των χωρών μελών από την Κομισιόν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Διετής αναστολή της Σένγκεν, ασφυκτική πίεση στην Αθήνα

Διετή παράταση των προσωρινών μέτρων για ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ζητούν οι υπουργοί εσωτερικών των χωρών μελών.

Οι υπουργοί που συνεδρίασαν στο Αμστερνταμ, συμφώνησαν ότι δεν διαφαίνεται μείωση στα προσφυγικά κύματα κυρίως από την Τουρκία και αποφάσισαν να ζητήσουν από τον Κομισιόν να κάνει χρήση του άρθρου 26 της Συνθήκης Σένγκεν προκειμένου να συνεχίσουν να ισχύουν για τα επόμενα δύο χρόνια οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. μέτρο που ήδη εφαρμόζεται μονομερώς από χώρες όπως η Γερμανία.

Νομικά ακάλυπτη η Γερμανία μετά τον Μάιο

Οπως εξήγησε ο ολλανδός υπουργός εσωτερικών Κλας Ντάικοφ, οι περιορισμοί που μπορεί να επιβάλλει μεμονωμένα κάθε χώρα δεν μπορούν να παραταθούν πέραν των έξι μηνών για κάθε χώρα, γεγονός που σημαίνει ότι μονομερώς η Γερμανία δεν μπορεί να αποφασίσει παράταση των ελέγχων στα δικά της σύνορα μετά τον Μάιο.

Ο ολλανδός αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η Συνθήκη Σενγκεν προβλέπει ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις, την απόφαση για παράταση του μέτρου, θα πρέπει να λάβει η Κομισιόν, μετά από σχετική εισήγηση των υπουργών εσωτερικών της Ενωσης. «Συνεπώς οι χώρες μέλη κάλεσαν την Κομισιόν να ετοιμάσει την νομική και πρακτική βάση για την συνέχιση των προσωρινών μέτρων στα εσωτερικά σύνορα μέσω της πρόβλεψης του άρθρου 26» είπε ο ολλανδός υπουργός.

Ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν συζητήθηκαν μέτρα αποκλεισμού της Ελλάδας, απάντησε χαρακτηριστικά «αυτό το ζήτημα δεν το συζητήσαμε καθόλου, μόνον εσείς το θέσατε» και τόνισε ότι η λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται στην αποδυνάμωση της ζώνης Σένγκεν αλλά στην ενίσχυσή της.

Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι πολλά μένουν να γίνουν για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των προηγούμενων συνόδων κορυφής και επέκρινε χώρες - χωρίς να τις κατονομάσει – ότι δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποσχέσεις τους για φιλοξενία συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων.

Frontex: Σχεδόν αδύνατον να ελεγχθούν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας

Είναι πολύ εύκολο να φτάσει κανείς δια θαλάσσης. Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν αγρό, όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε έναν φράχτη

Νομικά και γεωγραφικά εμπόδια δυσκολεύουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της Ελλάδας, υπογραμμίζει η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που η Αθήνα δέχεται επικρίσεις από ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους της που την κατηγορούν ότι επιτρέπει την είσοδο σε υπερβολικά πολλούς μετανάστες.

Όταν τα πλοία περισυλλέγουν μετανάστες στη θάλασσα, είναι απλώς νομικά αδύνατον για τη Frontex να τους επαναπατρίσει. "Έτσι ήταν ανέκαθεν, αυτή είναι η αρχή της μη επαναπροώθησης", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της Frontex που εδρεύει στη Βαρσοβία, η οποία επέστρεψε μόλις στην Πολωνία από τη Λέσβο.

"Είναι πολύ εύκολο να φτάσει κανείς (στην Ελλάδα) δια θαλάσσης. Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν αγρό, όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε έναν φράχτη", υπογράμμισε η Εύα Μονκιούρ. "Με βάση το διεθνές δίκαιο, κάθε άνθρωπος που περνά τα ευρωπαϊκά σύνορα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτημα για τη χορήγηση ασύλου", υπενθύμισε.

Η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία, για να ελέγξει καλύτερα τα σύνορά της με την Τουρκία, την κυριότερη πύλη εισόδου των προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ. Όμως τα πλοία και οι συνεργαζόμενοι με τη Frontex όταν εντοπίζουν πρόσφυγες στη θάλασσα "δεν μπορούν παρά να τους μεταφέρουν στην Ελλάδα", συνέχισε η Μονκιούρ. "Στη μέση της θάλασσας είναι αδύνατον να τους ερευνήσουμε, πολύ περισσότερο που συχνά δεν διαθέτουν έγγραφα ταυτότητας", είπε η εκπρόσωπος.

Οι διακινητές φοβούνται την Frontex

"Μόνο εκείνοι που περισυλλέγονται από τους Τούρκους οδηγούνται στην Τουρκία", υπογράμμισε. "Και μόνο οι διακινητές κάνουν στροφή 180 μοιρών όταν αντικρίζουν τα πλοία της Frontex, γιατί κινδυνεύουν με φυλάκιση. Οι μετανάστες δεν κινδυνεύουν με τίποτα —παρά μόνο όταν διακινδυνεύουν τη ζωή τους στην ανοιχτή θάλασσα— γιατί οι περισσότεροι θέλουν να ζητήσουν άσυλο και οι άλλοι θέλουν μόνο να φτάσουν στην Ευρώπη".

Εξάλλου, συνέχισε η Μονκιούρ, είναι σχεδόν αδύνατον να ελεγχθούν τα θαλάσσια ελληνικά σύνορα και επιπλέον η Ελλάδα έχει εκατοντάδες νησιά, ορισμένα από τα οποία είναι ακατοίκητα και βρίσκονται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές.

Το ίδιο ισχύει και για τα θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, που είναι μήκους χιλιάδων χιλιομέτρων και απ' όπου οι μετανάστες επιχειρούν να φτάσουν στην Ιταλία. "Το να προσπαθείς να εντοπίσεις ένα πλοιάριο με πρόσφυγες είναι σαν να ψάχνεις ένα αυτοκίνητο σε μια χώρα σαν τη Ρουμανία", τόνισε. Επιπροσθέτως, αυτοί που φεύγουν από τη Λιβύη πλέουν στα διεθνή θαλάσσια ύδατα, όπου η νομοθεσία προστατεύει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και απαγορεύει στις λιμενικές αρχές να παρεμποδίσουν ένα πλοιάριο, παρά μόνο για να παράσχουν βοήθεια στους επιβάτες του.

Το πρόβλημα αυτό "δεν υπάρχει μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αφού τα πλοία της Frontex βρίσκονται πάντα στα χωρικά ύδατα της μίας ή της άλλης χώρας", κατέληξε.

Βαρύ το κλίμα για Ελλάδα

Τα δημοσιεύματα πάντως επιμένουν δείχοντας την Ελλάδα να βρίσκεται σε μέγγενη για το προσφυγικό και τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροώ/

O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η Κομισιόν εμφανίζονται σύμφωνα με τους FT να χαιρετίζουν το σχέδιο της Σλοβενίας να λάβει μέτρα ώστε να «σφραγίσει» τα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Τα Σκόπια δεν θέλουν να κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα αλλά «σε περίπτωση εντατικοποίησης των μέτρων στον βορρά από την ΕΕ, θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο και όπου είναι απαραίτητο» ξεκαθάρισε ο ΥΠΕΞ της χώρας.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε σε σκληρό τόνο στην αυστριακή υπουργό εσωτερικών για μετακίνηση των συνόρων της ΕΕ προς τη Δυτική Ευρώπη.

«Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει» διαμηνύει το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ θα πρέπει να σκέφτεται περισσότερο με ευρωπαϊκό πνεύμα και όχι με βάση τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες ώστε να συμβάλει στην δημοκρατική ολοκλήρωση της Ευρώπης -στη λογική της οποίας δεν χωρούν καραντίνες και αποκλεισμοί.

«Θα συνιστούσαμε στην υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας να ζυγίζει περισσότερο τα λόγια της όταν αναφέρεται στο προσφυγικό ζήτημα και στις δήθεν ευθύνες που φέρει η Ελλάδα γι' αυτό» δήλωσε ο εκπρόσωπος υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη δήλωση Λάιντερ ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να μετακινηθούν προς τη Δυτική Ευρώπη εάν η Ελλάδα δεν βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία.

«Θα πρέπει η αυστριακή υπουργός Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ να σκέφτεται περισσότερο με ευρωπαϊκό πνεύμα και όραμα και όχι με βάση τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στη Βιέννη. Θα μπορούσε έτσι να συμβάλλει ώστε να δοθεί συνέχεια στην πολιτική και δημοκρατική ολοκλήρωση της Ευρώπης στη λογική της οποίας δεν χωρούν ούτε καραντίνες ούτε αποκλεισμοί. Ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει» σημείωσε ο κ. Κούτρας.

Θα δοθεί εξάμηνη διορία στην Ελλάδα και μετά Grexit από τη Σένγκεν

Νέο δημοσίευμα - μετά του FT - των Times του Λονδίνου αναφέρει πως θα δοθεί στην Ελλάδα τελεσίγραφο ότι έχει έξι εβδομάδες προθεσμία να σταματήσει τους μετανάστες, πρόσφυγες που έρχονται από την Τουρκία ή θα μπει σε διετή καραντίνα εκτός Σένγκεν.

Η Αυστριακή υπουργός εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ επανήλθε προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ στις σκληρές δηλώσεις της και επέμεινε πως «τα εξωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν θα μετακινηθούν στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης» και σημείωσε πως είναι "μύθος" ότι δεν μπορεί να φυλαχθούν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα». Προκρίνοντας ότι το το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είχε επαρκείς δυνατότητες για τη φύλαξη των συνόρων με μία πολιτική διοίκηση για να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων.

« Είναι καιρός τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους. Ο καθένας γνωρίζει πως είναι σημαντικό και αναγκαίο να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και κατόπιν η Ευρώπη να επανακτήσει και πάλι την ικανότητα της για δράση».

Bερολίνο: Η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της

Ο γερμανός ομόλογός της Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα "να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της" , αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσει τον απειλητικό τόνο της αυστριακής ομολόγου του και χωρίς να επαναλάβει τις απειλές για τον αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας. "Το γεγονός παραμένει ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε τη Σένγκεν, θέλουμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, αλλά ο χρόνος είναι μετρημένος", επέμεινε ο Τόμας ντε Μεζιέρ εκτιμώντας ότι το σημείο κλειδί είναι η ταχεία εφαρμογή της συμφωνία με της ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Ρώμη: Η δομή της Ευρώπης να μείνει σταθερή

«H δομή της Ευρώπης πρέπει να μείνει σταθερή, δεν μπορούν να υπάρξουν κάποια κομμάτια Ευρώπης εκτός και κάποια άλλα εντός, διότι αυτό θα ήταν και η αρχή της θρυμματισμού της», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, κατά την άφιξή του στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία πραγματοποιείται στο 'Αμστερνταμ. «Θα δούμε τι θα σταθεί ικανή να κάνει, η Ευρώπη, τώρα που βρίσκεται στο καθοριστικό αυτό σταυροδρόμι, αν θα προχωρήσει ή θα οπισθοδρομήσει. Αν μείνουμε ακίνητοι δεν έχουμε καμία πιθανότητα να εγγυηθούμε την ενίσχυση του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», πρόσθεσε ο Αλφάνο.

Ο Ιταλός υπουργός τόνισε ότι «η χώρα του έχει μια σαφώς ξεκάθαρη στάση σε ότι αφορά την Συνθήκη του Σέγκεν: πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης». «Με τον τρόπο αυτό-ολοκλήρωσε ο Αλφάνο- θα σώσουμε, στο εσωτερικό της Ένωσης, το δικαίωμα στην ελεύθερη διέλευση, η οποία, ακριβώς, εκτός από ελεύθερη θα είναι και ασφαλής».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ 23 Νοε 2020 | 20:18

Crash Test: Αυτά είναι τα 4 εμβόλια κατά του κορονοϊού- Πόσο θα κοστίζουν, ποιές οι διαφορές, οι δυσκολίες της μεταφοράς

Ποιο εμβόλιο για τον κορονοϊό κοστίζει φτηνότερα, ποιο ακριβότερα και γιατί - Crash Test για τα 4 εμβόλια που θα είναι άμεσα διαθέσιμα

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ Ε.Ε. ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 23 Νοε 2020 | 15:12

Κομισιόν: Αποκλιμάκωση προσδοκά η Ε.Ε. από την Τουρκία

"Η προσδοκία της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση" διαμηνύνει η Κομισιόν στην Τουρκία.

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΤΟΝΟΙ 22 Νοε 2020 | 16:41

Το γαλλικό μήνυμα στην Τουρκία: "Αναμένουμε "πράξεις", οι κατευναστικές δηλώσεις δεν επαρκούν"

"Δεν αρκεί το ότι εδώ και δύο, τρεις ημέρες διαπιστώνουμε κατευναστικές δηλώσεις, χρειάζονται πράξεις", είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λεντριάν.

ΚΑΛΕΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ 21 Νοε 2020 | 17:06

Νέα πυρά Ερντογάν: "Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να μην μεροληπτεί σε βάρος μας"

Ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρό του την ΕΕ, διατρανώνοντας πάντως πως βλέπουμε τους εαυτούς μας μόνο στην Ευρώπη.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 20 Νοε 2020 | 13:47

Η Τουρκία φοβάται πλέον τις κυρώσεις της Ε.Ε- Επαναπατρίζει άρον άρον κρατικές εταιρείες ενέργειας

Επαναπατρίζει κρατικές εταιρείες ενέργειας για να τις προστατεύσει από την απειλή των κυρώσεων

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 19 Νοε 2020 | 22:57

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ: "Η έξοδος από το lockdown πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των κρατών της ΕΕ σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε 19 Νοε 2020 | 19:07

Δενδιας: Με υπευθυνότητα της Τουρκίας δεν φαίνεται περιθώριο για θετικό διάλογο

"Η ΕΕ θα πρέπει να προετοιμάσει και να υιοθετήσει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα που θα αναγκάσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο", δήλωσε ο Νίκος δένδιας.

ΣΑΦΗ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 19 Νοε 2020 | 17:26

Η Ευρώπη χάνει την υπομονή της με την Τουρκία: Τελειώνει ο χρόνος και έρχονται κυρώσεις - Ηχηρό μήνυμα Μπορέλ

Σαφές μήνυμα της Ευρώπης στην Τουρκία πως έρχονται κυρώσεις αν δεν σταματήσεις τις προκλήσεις

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 19 Νοε 2020 | 13:43

ΕΕ - Σχέδιο ανάκαμψης: Δύσκολη συνάντηση για τους 27 μετά το ουγγρικό και πολωνικό βέτο

Στο τραπέζι της συζήτησης το σχέδιο ανάκαμψης και το Brexit.

ΣΤΗΝ 66Η ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 18 Νοε 2020 | 17:29

Μητσοτάκης: Προσκαλεί πάλι τον Ερντογάν για διάλογο με καλή πίστη - Αν συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται η ΕΕ θα πάρει μέτρα

Η Ελλάδα δέχεται προκλήσεις που υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 18 Νοε 2020 | 15:06

Εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας ζητάει η Ολλανδία: "Η Τουρκία διεξάγει έρευνες σε περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα"

Υπέρ του εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας ψήφισε το κοινοβούλιο της Ολλανδίας

ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ 17 Νοε 2020 | 19:01

Η Κομισιόν υπέγραψε σύμβαση με την CureVac για την αγορά εμβολίων για τον κορονοϊό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πέμπτη σύμβαση, με την ευρωπαϊκή φαρμακευτική εταιρεία CureVac

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 13 Νοε 2020 | 11:34

Ελληνικά Καλώδια: Συζητήσεις για mega deal της Cenergy με τη γαλλική Nexans - Στόχος η "πίτα" των 200 δισ. ευρώ στην ΕΕ

Η Cenergy έχει καταφέρει να πρωταγωνιστήσει στην ελληνική και στη διεθνή αγορά αναλαμβάνοντας σημαντικά έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.