
Δικογραφία προκειμένου η Βουλή να κρίνει αν θα ερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, του Λευτέρη Αυγενάκη και του Μάκη Βορίδη, διαβίβασε το ελληνικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για το σκάνδαλο με αγροτικά κεφάλαια, προερχόμενα από ευρωπαϊκά κονδύλια, που διαχειριζόταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης και ο Λευτέρης Αυγενάκης πήραν θέση για την υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης σχολίασε τη διαβίβαση της δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή, αναφέροντας ότι γνωρίζει πολύ καλά τι έχει πράξει ως υπουργός και ότι δεν χρειάζεται να περιμένει την παραπάνω δικογραφία.
Ειδικότερα, στην ανάρτηση ο υπουργός αναφέρει:
"Επί της προς διαβίβαση δικογραφίας του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή και της φημολογούμενης εμπλοκής του ονόματος μου σε αυτήν:Επειδή γνωρίζω πολύ καλά τι έχω πράξει ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν χρειάζεται να περιμένω να μάθω τι διαλαμβάνει η ως άνω δικογραφία. Ουδεμία αξιόποινη πράξη έχω διαπράξει κατά την ενάσκηση των καθηκόντων μου. Αυτά επί του παρόντος. Τα υπόλοιπα μόλις λάβω γνώση της δικογραφίας".
Επί της προς διαβίβαση δικογραφίας του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή και της φημολογούμενης εμπλοκής του ονόματος μου σε αυτήν:
— Makis Voridis (@MakisVoridis) June 19, 2025
Επειδή γνωρίζω πολύ καλά τι έχω πράξει ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν χρειάζεται να περιμένω να μάθω τι διαλαμβάνει η ως άνω δικογραφία.
Ουδεμια αξιόποινη…
Επίσης ο Λευτέρης Αυγενάκης, με ανάρτησή του στα social media σημειώνει ότι "ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άσκησα τα καθήκοντά μου με διαφάνεια και ευσυνειδησία. Η δικαιοσύνη κάνει ανεπηρέαστα τη δουλειά της. Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο."
Ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άσκησα τα καθήκοντά μου με διαφάνεια και ευσυνειδησία.
— Lefteris Avgenakis (@l_avgenakis) June 19, 2025
Η δικαιοσύνη κάνει ανεπηρέαστα τη δουλειά της.
Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο. pic.twitter.com/WfSLSClPE8

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαβίβασε στη Βουλή δικογραφία για την τυχόν εμπλοκή δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, για τους οποίους οι ευρωπαίοι εισαγγελείς αμελλητί, έστειλαν τον φάκελο με όλα τα στοιχεία στη Βουλή μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, για το αδίκημα της απιστίας.
Στο πλαίσιο του άρθρου 86 του Συντάγματος η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.
Αναλυτικά:
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στην Αθήνα (Ελλάδα) παρέπεμψε στη Βουλή των Ελλήνων πληροφορίες σχετικά με την φερόμενη εμπλοκή δύο πρώην Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ποινικά αδικήματα. Το ελληνικό Σύνταγμα ορίζει ότι μόνο η Βουλή των Ελλήνων έχει την εξουσία να διερευνά και να ασκεί δίωξη κατά εν ενεργεία ή ακόμη και πρώην μελών της ελληνικής κυβέρνησης.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί , η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διεξάγει έρευνα για φερόμενο οργανωμένο σχέδιο απάτης που αφορά γεωργικά κεφάλαια και διαφθορά στην οποία εμπλέκονται δημόσιοι υπάλληλοι του Ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Κατά τη διάρκεια της έρευνας αυτής, προέκυψαν πληροφορίες σχετικά με την πιθανή εμπλοκή δύο πρώην υπουργών στην υποβοήθηση και την υποκίνηση υπεξαίρεσης (κατάχρησης εμπιστοσύνης) γεωργικών κονδυλίων της ΕΕ κατά την άσκηση των επίσημων καθηκόντων τους.
Σύμφωνα με το άρθρο 86 του ελληνικού Συντάγματος, εάν κατά τη διάρκεια έρευνας προκύψουν στοιχεία που σχετίζονται με αδικήματα που διέπραξαν Υπουργοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ακόμη και αν στη συνέχεια αποχωρήσουν από τη θέση τους, αυτά θα πρέπει να διαβιβάζονται άμεσα στη Βουλή. Αυτό καθιστά αδύνατη την πλήρη εκτέλεση των καθηκόντων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και αναγκάζει την απόσχιση της εν εξελίξει έρευνάς της για ό,τι αφορά την πιθανή ποινική ευθύνη μελών της ελληνικής κυβέρνησης.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία όφειλε να συμμορφωθεί με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να διερευνά και να ασκεί δίωξη κατά εν ενεργεία ή πρώην μελών της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, κατά την άποψή μας, αυτό περιορίζει την αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, κατά παράβαση του κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Δεδομένου ότι πρόκειται για ζήτημα συμβατότητας μεταξύ της ενωσιακής και της εθνικής νομοθεσίας, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ήδη αναφέρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θεωρούνται αθώα μέχρι αποδείξεως του εναντίου τους ενώπιον των αρμόδιων ελληνικών δικαστηρίων.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.
Πυρά από την αντιπολίτευση
Την αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η είδηση πως διαβιβάζεται στη Βουλή δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την υπόθεση με τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ στις οποίες εμπλέκονται τα ονόματα δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, του Λευτέρη Αυγενάκη και του Μάκη Βορίδη.
ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι "άξιοι και άριστοι" της ΝΔ αποδεικνύονται συνεχώς όχι μόνο ανάξιοι αλλά και βουτηγμένοι στη διαφθορά
"Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός που δοξάζονται κρυπτόμενοι μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις αναφορικά με το σκάνδαλα διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι, μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που εμπλέκει πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας", αναφέρει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωση του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει ότι "ως τώρα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του ότι ‘'δεν φορούν τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας'' κάθε φορά που ζητούσαν επίμονα απαντήσεις για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ" και "σήμερα αποδεικνύεται ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που φορά τη φανέλα της διαφθοράς και του ευρωπαϊκού διασυρμού της χώρας". Προσθέτει ότι "οι Έλληνες φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτο πρόστιμο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που μάλιστα αντιστοιχεί στο 78% των συνολικά καταλογιζόμενων προστίμων σε χώρες της Ε.Ε.".
Κατόπιν αυτών σχολιάζει ότι "οι ‘'άξιοι και άριστοι'' της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύονται συνεχώς όχι μόνο ανάξιοι αλλά και βουτηγμένοι στη διαφθορά".
Το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του "θα μελετήσει αναλυτικά τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας μετά τη διαβίβαση στη Βουλή και θα προχωρήσει άμεσα στις επιβαλλόμενες ενέργειες, προκειμένου να λογοδοτήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι". Προειδοποιεί δε να "μη διανοηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία να διακόψει τις εργασίες της Ολομέλειας, πριν την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών διερεύνησης των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων, κάτι που θα άνοιγε την πόρτα στην παραγραφή των αδικημάτων που σχετίζονται με το σκάνδαλο διαφθοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ".
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αλήθεια και δικαιοσύνη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
"Η συχνότητα αποκάλυψης σκανδάλων διαφθοράς επί Νέας Δημοκρατίας είναι πρωτοφανής στην Ευρώπη", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή την διαβίβαση από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στη Βουλή της δικογραφίας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
"Το κλιμάκιο των εντεταλμένων της ευρωπαϊκής εισαγγελίας μετά τους ελέγχους που διενήργησε στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την περίοδο 2019-2024, "σκόνταψε" σε πολιτικά πρόσωπα και έστειλε την υπόθεση στη Βουλή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, για τους οποίους οι ευρωπαίοι εισαγγελείς, έστειλαν το φάκελο με όλα τα στοιχεία για το σκάνδαλο με τα "γαλάζια βοσκοτόπια" στη Βουλή μέσω της Εισαγγελίας" αναφέρει ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ και κλείνοντας υποστηρίζει:
"Οι Ευρωπαίοι και Έλληνες εισαγγελείς θα πρέπει να φτάσουν μέχρι το τέλος και η Βουλή να κάνει πλέον το χρέος της για Αλήθεια και Δικαιοσύνη σε ένα σκάνδαλο που εκθέτει τη χώρα μας και ζημιώνει τον αγροτικό κόσμο. Μέχρι τότε ο κ. Βορίδης θα βρίσκεται στο Μαξίμου;"
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr