ΔΗΜΑΡ: «Ναι» σε κυβέρνηση υπέρ των αδυνάτων

Τον Τρίτο Δρόμο επιλέγει ο Φώτης Κουβέλης – Συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε κυβερνήσεις συνεργασίας αλλά με άλλη οικονομική πολιτική - Πλεόνασμα μέσα από την Ανάπτυξη

dimar-nai-se-kubernisi-uper-twn-adunatwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Πριν από μερικές ημέρες ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέφερε στο προσκήνιο την πρόθεση του κόμματος να ασκήσει κυβερνητικό ρόλο σε ένα σχήμα συνεργασίας αλλά με όρους την αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης υπέρ των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος οδήγησαν την ηγεσία να προτάξει τη δυνατότητα κυβερνησιμότητας του Προοδευτικού Πόλου

Τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος αλλά και η σύνθεση των ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ οδήγησαν την ηγεσία να προτάξει τη δυνατότητα κυβερνησιμότητας του Προοδευτικού Πόλου που έχει συγκροτήσει αλλά θέτοντας τους όρους ενός τρίτου δρόμου στην άσκηση πολιτικής.

Η ΔΗΜΑΡ προβάλλει την ευρωπαϊκή στρατηγική του κόμματος αλλά από την άλλη πλευρά παρά το γεγονός ότι διεκδικεί το ρόλο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης δεν μπορεί να ξεχάσει το κυβερνητικό παρελθόν της για το οποίο εκτιμά ότι έχει θετικό απολογισμό.

Μετά την πρόσφατη παρουσίαση του ερωψηφοδελτίου ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ μπορεί να συνεργαστεί στην κυβέρνηση είτε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην βάση συγκεκριμένων προγραμματικών δεσμεύσεων παρά το γεγονός ότι λίγες ημέρες πριν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για λόγους εμπιστοσύνης, όπως είχε πει χαρακτηριστικά.

Συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας υπό όρους

Είχε θέσει μάλιστα και όρους για τη συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνήσεις συνεργασίας:
Όπως να υπάρξει μία προγραμματική συμφωνία με δεσμευτικό πλαίσιο που θα προσδιορίζει προοδευτικές πολιτικές σε αντίθεση με τις συντηρητικές επιλογές που κάνει η κυβέρνηση και τον αριστερό λαϊκισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Παράλληλα ζήτησε να αλλάξει το πρωθυπουργικό μοντέλο «που αφυδατώνει τη συνεργατική διαδικασία» για την αποφυγή φαινόμενων τύπου ΕΡΤ.

Με τις χτεσινές του δηλώσεις ο Φώτης Κουβέλης προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, περιγράφοντας το περιεχόμενο της πολιτική στην οποία η ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να τεθεί ως εγγυητής συμμετέχοντας σε ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας.

  • Είπε «ναι» στο πλεόνασμα αλλά μέσα από αναπτυξιακές πολιτικές και όχι με «υπερφορολόγηση», μείωση των δημοσίων δαπανών, υφεσιακά μέτρα και σε δημιουργική λογιστική».
  • Συμφώνησε με την διανομή του πλεονάσματος αφού είχε αποτελέσει και πρόταση της ΔΗΜΑΡ όταν συμμετείχε στην κυβέρνηση αλλά δήλωσε την αντίθεσή του «στους πελατειακούς τρόπους και μεθοδεύσεις, που υπακούουν σε προεκλογικές στοχεύσεις».
  • Ζήτησε να υπάρξει «νέα συμφωνία με τους εταίρους για την ανάπτυξη και την απασχόληση, τολμηρή διευθέτηση του χρέους κι όχι μέτρα που προετοιμάζονται για μετά τις ευρωεκλογές και κινούνται στην ίδια αδιέξοδη κατεύθυνση».

Παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι ακολουθεί «αδιέξοδες συντηρητικές πολιτικές», οι οποίες «αποσταθεροποιούν, δεν σταθεροποιούν, πλήττουν την κοινωνική συνοχή, δεν συνιστούν πολιτικές εξόδου από την κρίση».

Αναγνώρισε δε κυβερνητικές κινήσεις θετικού χαρακτήρα, αλλά και αποσπασματικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που όμως δεν ανέτρεψαν τη γενική αρνητική κατάσταση.

Ο Φώτης Κουβέλης επιδιώκει να θέσει τη ΔΗΜΑΡ και το σχήμα το Προοδευτικού Πόλου στο επίκεντρο των εξελίξεων

Με τις δηλώσεις του ο Φώτης Κουβέλης επιδιώκει να θέσει τη ΔΗΜΑΡ και το σχήμα το Προοδευτικού Πόλου στο επίκεντρο των εξελίξεων ζητώντας την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές προκειμένου να δώσει κυβερνητική λύση την κατάλληλη στιγμή προωθώντας όμως αναπτυξιακές πολιτικές και αξιοποιώντας την πρότερη κυβερνητική εμπειρία του κόμματος.

Σε άλλη δήλωσή του, για τα τέσσερα χρόνια των μνημονίων, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «Επί τέσσερα χρόνια, η χώρα ζει στη σκιά των μνημονίων που βύθισαν την κοινωνία και εγκλώβισαν την οικονομία στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Κινήσεις θετικού χαρακτήρα και αποσπασματικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης υπήρξαν, χωρίς ωστόσο να ανατρέψουν τη γενική αρνητική κατάσταση».

Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιμένει να ακολουθεί «αδιέξοδες συντηρητικές πολιτικές», οι οποίες «αποσταθεροποιούν, δεν σταθεροποιούν, πλήττουν την κοινωνική συνοχή, δεν συνιστούν πολιτικές εξόδου από την κρίση».


 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook