ΔΗΜΑΡ: Σταθερά υπέρ της επίλυσης του Μακεδονικού

«Η ΔΗΜΑΡ μένει σταθερή στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού» - Συνεδριάζει η Κ.Ε του κόμματος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΔΗΜΑΡ: Σταθερά υπέρ της επίλυσης του Μακεδονικού

«Η ΔΗΜΑΡ θα μείνει σταθερή στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού, στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής που από την πρώτη στιγμή κράτησε σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα. Είναι μία πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των εθνικών συμφερόντων σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο και με την ένταση στα ανατολικά μας» επεσήμανε πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην ομιλία του στην έναρξη της συνεδρίασης της Κ.Ε του κόμματος.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανάφερε ότι «με αυτόν τον τρόπο υπηρετείται ο πατριωτισμός μιας προοδευτικής παράταξης και όχι με την υιοθέτηση μιας ρητορικής που χαϊδεύει αυτιά και φλερτάρει με νεοσυντηρητικές και εσωστρεφείς αντιλήψεις, που ουσιαστικά φέρνουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα καθώς, όπως έχει δείξει και η πρόσφατη ευρωπαϊκή εμπειρία, οι υποχωρήσεις απέναντι στον εθνικισμό και τον λαϊκισμό οδηγούν στην άνοδο των εθνικολαϊκιστικών και όχι των προοδευτικών δυνάμεων».

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, η λύση μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε παράγοντα ειρήνης στα Βαλκάνια, ενώ δημιουργεί μια ισχυρή ασπίδα κατά των εντάσεων της χώρας με την Τουρκία. «Είναι καιρός να λυθεί ένα πρόβλημα που λιμνάζει εδώ και 26 χρόνια, και που τροφοδοτεί το μίσος, πηγή από την οποία εκπηγάζει η ακροδεξιά και ο φασισμός. Στοιχεία που είδαμε αυτές τις ημέρες στην Βουλή με τον εθνικιστικό και λαϊκίστικο λόγο να ακούγεται δυστυχώς από πολλούς βουλευτές και πολλές πτέρυγες της Βουλής, λόγος που ρίχνει νερό στον μύλο της ακροδεξιάς και του εθνικολαϊκισμού. Με αυτές τις πρακτικές το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να έχει καμία σχέση. Το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να σταθεί σθεναρά απέναντι σε αυτό το κλίμα μισαλλοδοξίας. Τα γεγονός δε, με βουλευτή να καλεί σε στρατιωτικό πραξικόπημα και να χειροκροτείται από τους βουλευτές του κόμματός του, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει ότι η Χρυσή Αυγή -που κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση- πρέπει να απομονωθεί εδώ και τώρα, καθώς η δημοκρατία έχει όρια και οφείλει να αυτοπροστατεύεται. Ο φασισμός και ο νεοναζισμός πρέπει να τεθούν στη χώρα μας εκτός νόμου» τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος καταδικάζοντας τη συμπεριφορά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούση.

Για αναταράξεις στο ΚΙΝΑΛ: «Συμφωνήσαμε για έναν πραγματικά νέο φορέα και όχι για ένα νέο ΠΑΣΟΚ ή τη μετεξέλιξή του»

Για τις διαφωνίες και τις έντονες αναταράξεις που προέκυψαν στο Κίνημα Αλλαγής, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζονται με συλλογικές διαδικασίες και όχι με δημόσιες αντιπαραθέσεις και διαρροές που δεν βοηθούν και ζήτησε απ όλες τις πλευρές να υπηρετήσουν τις αποφάσεις του συνεδρίου. «Το σίγουρο είναι ότι οι πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες και τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουμε συμφωνήσαμε για έναν πραγματικά νέο φορέα και όχι για ένα νέο ΠΑΣΟΚ ή τη μετεξέλιξή του. Με ανανέωση δομών, πρακτικών και κυρίως του πολιτικού προσωπικού που άσκησε κυβερνητισμό για πολλά χρόνια. Με διαφάνεια και συμμετοχή. Με ένα σύγχρονο και όχι ένα παρωχημένο πολιτικό λόγο μακριά από το νεοσυντηρητισμό και με ρηξικέλευθες προοδευτικές θέσεις. Όποιοι υποτιμούν την ενότητα και τον πλουραλισμό στην κεντροαριστερά, όσοι αντικειμενικά οδηγήσουν με τις πράξεις τους σε συρρίκνωση το εγχείρημα, είναι σίγουρο ότι θα κριθούν από τον κόσμο. Η Δημοκρατική Αριστερά όπως συνέβαλε αποφασιστικά στη συσπείρωση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, έτσι και τώρα θα προσπαθήσει να προστατεύσει τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής», υποστήριξε ενώ τόνισε την ανάγκη κοινής ενωτικής πορείας.« Ο δρόμος που ανοίξαμε για μία ισχυρή ενωμένη και ανανεωμένη κεντροαριστερά μπορεί να είχε και να έχει ανηφόρες, εμπόδια και στροφές, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών, ώστε να δώσουμε προοδευτικές λύσεις στην κοινωνία και στα προβλήματα των πολιτών», επεσήμανε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Επίσης υπογράμμισε ότι απαιτείται να παραμείνει σταθερό στην συνεδριακή απόφαση για πολιτική αυτονομία της παράταξης απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και πρέπει να το αποδεικνύει καθημερινά. «Το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκπέμπει συνεχιζόμενα σήματα παράλληλης πορείας με τη ΝΔ.Με την πολιτική μας αυτονομία, θα ενισχύσουμε την ταυτότητά μας. Γι' αυτό θα μας εμπιστευθούν οι πολίτες» υπογράμμισε .

Με αφορμή την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, την οποία επικαλέστηκε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι «το ΕΣΚ δεν υιοθετεί πολιτικές λιτότητας και φτώχειας» ωστόσο εκτίμησε ως «θετική τη θέση του στο Μακεδονικό» .«Υιοθέτηση των θέσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος α λα καρτ, όπως πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν γίνεται» πρόσθεσε.

Ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει για τα επόμενα χρόνια μια βαριά κληρονομιά, ένα ακόμη επί της ουσίας μνημόνιο, με υποχρεώσεις για δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα. «Το παραμύθι της "καθαρής εξόδου από την κρίση" θα έχει ονοματεπώνυμο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και το "προεκλογικό πρόγραμμα Θεσσαλονίκης" και το "παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ".… Στην πράξη εξαθλιώνει τον πολίτη και όταν αυτός κοντεύει να πέσει σε κώμα τον βάζει σε τεχνική υποστήριξη. Αυτή είναι η κυβερνητική λογική του ενός και μοναδικού οικονομικού στόχου για υπερβολικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέσω της υπεφορολόγησης και όχι βέβαια μίας βιώσιμης ανάπτυξης».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέκρινε τη ΝΔ, λέγοντας ότι καθημερινά επιβεβαιώνει στην πράξη ότι παραμένει βαθιά συντηρητική δύναμη, δέσμια πολιτικών και πρακτικών της παραδοσιακής δεξιάς και των πελατειακών σχέσεων. «Και το αποδεικνύει με το Μακεδονικό, με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τα εργασιακά. Θυσιάζει τα πάντα στον βωμό της προοπτικής της εξουσίας» κατέληξε.

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 07 Αυγ 2020 | 21:10

Ολη η Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ: Τα πέντε άρθρα

Πέντε άρθρα περιλαμβάνει η Συμφωνία Οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ 07 Αυγ 2020 | 18:39

Μεγαλοπρεπές "άδειασμα" Κομισιόν σε Τσαβούσογλου: Δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ

Ο Τσαβούσογλου δεν έχει εξουδιοτηθεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ επισημαίνει η Κομισιόν

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ 07 Αυγ 2020 | 16:40

Άμεση ελληνική "απάντηση" στις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν: Αποπλέουν τρία πολεμικά πλοία

Η κινητοποίηση του Στόλου κρίνεται απαραίτητη, μετά από τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν

07 Αυγ 2020 | 14:53

"Μπουρλότο" Ερντογάν: Ξεκινάμε γεωτρήσεις - Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου

Εξοργισμένος ο Ερντογάν από τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου - Ενημέρωσε τη Μέρκελ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 07 Αυγ 2020 | 13:11

Αυστηρό μήνυμα Μπορέλ προς Τουρκία: Να σταματήσει τις απειλές και να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Να σταματήσει τις απειλές και να σέβεται το διεθνές δίκαιο καλεί την Τουρκία ο Ζοζέπ Μπορέλ

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 07 Αυγ 2020 | 12:06

Δένδιας για ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου: Αμεσα στη Βουλή η συμφωνία - "Δεν γνώριζα ότι πάω να υπογράψω"

Για "μεγάλη εθνική επιτυχία και μεγάλο εθνικό κεκτημένο" έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας, αναφορικά με τη σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο

Η ΝΕΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 07 Αυγ 2020 | 11:09

Κορονοϊός - Ζωή Ράπτη: Το τοπικό lockdown είναι το απόλυτο μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας

"Η διασπορά γίνεται από εμάς τους ίδιους. Αυτό είναι το ανησυχητικό", είπε αναφορικά με τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ 07 Αυγ 2020 | 10:49

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Προσλήψεις οδηγών ανακοινώνει σήμερα ο Μητσοτάκης

Οι εικόνες συνωστισμού στα ΜΜΜ τις προηγούμενες εβδομάδες έφεραν την αντίδραση της κυβέρνησης. Προσλήψεις θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ 07 Αυγ 2020 | 10:32

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη για ΑΟΖ: Εθνική επιτυχία η υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο

Εθνική επιτυχία, που κλείνει εκκρεμότητα δεκαπέντε ετών, χαρακτήρισε τη συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 07 Αυγ 2020 | 09:49

Η πρώτη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου

Οι πρώτες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συμφωνία που οριοθετεί ΑΟΖ.

ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ 07 Αυγ 2020 | 07:40

Πώς η Αθήνα "διεμβόλισε" την τουρκολιβυκή συμφωνία αιφνιδιάζοντας την Άγκυρα – Εκνευρισμός και απειλές από τον Τσαβούσογλου

Η στρατηγική που ακολούθησε η Αθήνα αιφνιδίασε την Άγκυρα δημιουργώντας εκνευρισμό στην Τουρκία.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ 06 Αυγ 2020 | 21:30

Εξοργισμένη η Τουρκία: Ακύρωσε τις διερευνητικές επαφές του Αυγούστου

Εντονος ο εκνευρισμός στην Αγκυρα μετά την συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ 06 Αυγ 2020 | 19:55