Δημήτρης Στάμου στο TOC: Αναγκαία η αναβάθμιση της πολιτικής

Η φωνή των δελτίων ειδήσεων του ΑΝΤ1 λέει αντίο στη δημοσιογραφία και κατεβαίνει στην πολιτική. Μιλά για κοινοβουλευτικές αθλιότητες και ζητά εθνική συνεννόηση.

Δημήτρης Στάμου στο TOC: Αναγκαία η αναβάθμιση της πολιτικής

Επί χρόνια ήταν η φωνή - κι η ψυχή - δελτίων ειδήσεων του ΑΝΤ1. Ο Δημήτρης Στάμου, ωστόσο, επιλέγει, ολοκληρώνοντας τον πολυετή δημοσιογραφικό του κύκλο, να βρεθεί ... απέναντι και -αντί να ζητά- να παραχωρεί ο ίδιος συνεντεύξεις ως υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στο Βόρειο τομέα της Β' Αθηνών.

«Ήταν βασική δεοντολογική αρχή για μένα να μην λειτουργώ ταυτόχρονα σε δύο ρόλους, της δημοσιογραφίας και της πολιτικής, γιατί κατά τη γνώμη μου απαξιώνονται και οι δύο», εξηγεί την απόφασή του αυτή στη συνέντευξη που παραχώρησε στο TheTOC

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι κρίσιμη και χρήσιμη. Αλήθεια, με τι ποσοστό του ΚΙΝΑΛ θα θεωρήσει ότι το κόμμα του έκανε επιτυχία; «Το διψήφιο ποσοστό θα είναι εκείνο που θα μας δώσει τη δυναμική και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση για προοδευτικές λύσεις εξόδου από την κρίση, για να επιστρέψει η λογική», απαντά, ενώ μιλά για αθλιότητες, που επικράτησαν σε Κοινοβολευτικό επίπεδο και για απόλυτη αναγκαιότητα να γίνει κουλτούρα σε όλους ο σεβασμός στους θεσμούς και η ανάγκη εθνικής συνεννόησης για τα μείζονος σημασίας θέματα.

- Κύριε Στάμου τι ήταν αυτό που σας ώθησε να κατεβείτε στον πολιτικό «στίβο» μέσα από τις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής;

Η έφεση στην πολιτική καλλιεργήθηκε ταυτόχρονα με τις σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και την Κοινωνιολογία, αλλά και από το ιδεολογικοπολιτικό πλέγμα αρχών και αξιών μου. Η ολοκλήρωση του δημοσιογραφικού μου κύκλου συνέπεσε με τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ήταν βασική δεοντολογική αρχή για μένα να μην λειτουργώ ταυτόχρονα σε δύο ρόλους, της δημοσιογραφίας και της πολιτικής, γιατί κατά τη γνώμη μου απαξιώνονται και οι δύο.

Θεωρώ ότι το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει ιστορικά την προοδευτική παράταξη και στη νέα πολιτική συγκυρία τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας και της Ανανεωτικής Αριστεράς και κωδικοποιεί τις αλλαγές, που έχει ανάγκη η χώρα.

Δημήτρης Στάμου στο TOC: Αναγκαία η αναβάθμιση της πολιτικής

- Τo «κεφάλαιο» δημοσιογραφία έχει κλείσει οριστικά για εσάς; Κι αν ναι, για ποιο λόγο;

Επαγγελματικά ναι, για το λόγο που προανέφερα. Ως ιδιότητα, θεωρώ ότι αρθρογραφία και σχόλια, πλην όμως ταυτισμένα με την κομματική μου ιδιότητα, δεν μου απαγορεύονται.

- Σε τι σας έχει βοηθήσει η πολλών ετών θητεία σας στη δημοσιογραφία στην ενασχόλησή σας με την πολιτική;

Η δημοσιογραφική λειτουργία σε συνδυασμό με τη μεθοδολογία της έρευνας από την ακαδημαϊκή μου εμπειρία, ήταν βασικά εφόδια ώστε να αφουγκράζομαι τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Όλη αυτή η σωρευμένη εμπειρία κεφαλαιοποιείται στην πολιτική μου πορεία. Ιδιαίτερα για την πολιτική μού δόθηκε η ευκαιρία να εντρυφήσω τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο και να διδαχθώ πολλά.

- Ποιο θεωρείτε ότι είναι το κυρίαρχο διακύβευμα των εθνικών εκλογών;

Την προεκλογική ατζέντα μονοπωλούν τα θέματα της οικονομίας, αλλά, όπως παρατηρούμε, κυριαρχεί η παρελθοντολογία με έλλειμμα επιχειρημάτων για την επόμενη μέρα. Εκείνο που θέτω ως πρωταρχικό, είναι η αναβάθμιση της πολιτικής, που τα τελευταία χρόνια έχει τρωθεί. Την έχουν καταρρακώσει οι κυβερνώντες με το ύφος και τις πρακτικές άσκησης της εξουσίας έξω από κάθε πολιτική ευπρέπεια. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο επικράτησαν αθλιότητες, που ενέγραψαν μελανές σελίδες στην πολιτική ιστορία. Επιπλέον πρέπει να γίνει κουλτούρα σε όλους ο σεβασμός στους θεσμούς και η ανάγκη εθνικής συνεννόησης για τα μείζονος σημασίας θέματα.

- Έχετε πει ότι στην Ελλάδα «λείπει το κεντροαριστερό ρεύμα, το ρεύμα της σοσιαλδημοκρατίας». Πιστεύετε ότι το ΚΙΝΑΛ έχει καλύψει αυτή την έλλειψη;

Το Κίνημα Αλλαγής χαράσσει νέα δυναμική πορεία ως φορέας έκφρασης, ενότητας και δράσης των δυνάμεων της συνεπούς -και όχι κατ’ επίφασιν- Κεντροαριστεράς (του ΠΑΣΟΚ, της Ανανεωτικής Αριστεράς και του Προοδευτικού Κέντρου). Γίνεται σηματωρός της προοδευτικής παράταξης. Είναι ο εκφραστής της γνήσιας Ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς και δεσμεύεται με εθνική συνεννόηση να γίνει φάρος σταθερότητας των πολιτικών εξελίξεων.

Δημήτρης Στάμου στο TOC: Αναγκαία η αναβάθμιση της πολιτικής - εικόνα 2

- Έχοντας πάρει μια χρονική απόσταση από τα γεγονότα, πιστεύετε ότι η διαγραφή Βενιζέλου έχει ωφελήσει το κόμμα σας;

Δεν πρόκειται για διαγραφή, αλλά για μια επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα από την Πρόεδρο, που οδήγησε στην απόφαση του κ. Βενιζέλου να μην συμμετάσχει στις εκλογικές λίστες. Θεωρώ ότι το θέμα έκλεισε με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν και δεν προκαλεί καμία εσωστρέφεια, καθώς όλοι μας, υποψήφιοι και στελέχη, ενωμένοι, με πολιτική υπευθυνότητα και συνέπεια, δίνουμε την εκλογική μάχη και οι προοδευτικοί πολίτες θα μας εμπιστευτούν.

- Με τι ποσοστό του ΚΙΝΑΛ (και ποια θέση στην κομματική κατάταξη) θα θεωρήσετε ότι το κόμμα σας έκανε επιτυχία στις εκλογές;

Ήδη στις Ευρωεκλογές καταγράψαμε ένα ικανοποιητικό ποσοστό, που μας κατέταξε στην τρίτη θέση. Στις εθνικές εκλογές η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι κρίσιμη και χρήσιμη. Το διψήφιο ποσοστό θα είναι εκείνο που θα μας δώσει τη δυναμική και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση για προοδευτικές λύσεις εξόδου από την κρίση, για να επιστρέψει η λογική.

- Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητά σας - αν εκλεγείτε - στο Βόρειο τομέα της Β' Αθηνών που κατεβαίνετε;

Η εκλογική περιφέρεια του Βόρειου Τομέα, μετά την κατάτμηση της αχανούς Β’ Αθηνών, απαρτίζεται από δήμους και κοινωνικές ομάδες με χαρακτηριστικά ανομοιογένειας. Περιοχές με πολίτες μεσαίας τάξης, που εν πολλοίς φτωχοποιήθηκαν, αλλά κυρίως πολυπληθείς δήμους και λαϊκές συνοικίες, όπου τα σημάδια της κρίσης είναι εντονότερα. Κύριο μέλημα, λοιπόν, η ανακούφιση της κοινωνίας με προγράμματα ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης και η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για επίλυση των ιδιαιτέρων αναγκών.

- Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείτε αν εκλεγείτε και το πρώτο αν δεν εκλεγείτε;

Ο πολιτικός αγώνας δεν τελειώνει το βράδυ των εκλογών. Τότε αρχίζει!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΕΡΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ 20 Ιαν 2022 | 16:27

ΚΙΝΑΛ: Όλοι οι άνθρωποι του Νίκου Ανδρουλάκη - Ποια είναι η νεαρή δικηγόρος που αναλαμβάνει αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου

Η γενιά των 40άρηδων αναλαμβάνει τα ηνία του ΚΙΝΑΛ - Όλες οι επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Ιαν 2022 | 10:23

Ανδρουλάκης: Σειρά επαφών με φορείς για το θέμα της ακρίβειας

Με φόντο την οικονομία και την ακρίβεια ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκινά σειρά επαφών με φορείς της αγοράς και ενώσεις των καταναλωτών.

"ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ" 19 Ιαν 2022 | 13:31

Αιχμές από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ για το σποτάκι με τα Rafale: Μικροκομματική οικειοποίηση με λεφτά των φορολογουμένων

Για μικροπολιτική εκμετάλλευση και κομματική οικειοποίηση κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, σχετικά με την προβολή της αγοράς των Rafale.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 18 Ιαν 2022 | 11:10

Δημήτρης Μάντζος: Ο 40άρης δικηγόρος που αναλαμβάνει νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - Γυναίκα δημοσιογράφος αναπληρώτρια

Εκπρόσωπος Τύπου θα είναι ο 40χρονος δικηγόρος, μέχρι τώρα διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Δημήτρης Μάντζος.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ 17 Ιαν 2022 | 12:12

Δημοσκόπηση: Το ΠΑΣΟΚ "απειλεί" τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη- Σε απόσταση αναπνοής στους 3 από τους 4 νομούς

Η δημοσκόπηση της GPO για τις περιφέρειες της Κρήτης δείχνει ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ κυρίως σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 17 Ιαν 2022 | 12:10

Ανδρουλάκης για θάνατο Αλέκου Φασιανού: Η ζωή του έγινε απόδειξη ότι η τέχνη θα αντηχεί σε όλο τον κόσμο

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρει για τον Αλέκο Φασιανό πως ήταν ένας Έλληνας παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΤΣΟΥΝΗ ΣΤΟ FACEBOOK 16 Ιαν 2022 | 15:36

Ανδρέας Τσούνης: Βράζει η κοινωνία για τα φαινόμενα κακοποίησης γυναικών, περιμένω ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, λέει ο σύζυγος της Γεννηματά

"Δεν βράζει μόνο η Θεσσαλονίκη αλλά όλη η ελληνική κοινωνία με αυτά που αποκαλύπτονται και η ΝΔ δεν βλέπω να έχει πάρει κάποια επίσημη θέση", γράφει ο Ανδρέας Τσούνης.

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 13 Ιαν 2022 | 13:15

Ο "ανασχηματισμός" του Νίκου Ανδρουλάκη: Αυτοί είναι οι νέοι τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ

Ανακοινώθηκαν από το Κίνημα Αλλαγής οι Τομείς Πολιτικής Ευθύνης, των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 13 Ιαν 2022 | 08:53

Καρφιά Κατρίνη για την ακρίβεια: Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανυπεράσπιστους τους πολίτες

Τονίζει ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα για τη μείωση των τιμών αλλά δεν προχωρά και σε ελέγχους για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 12 Ιαν 2022 | 13:24

ΚΙΝΑΛ: Νέα βάρη στους αδύναμους με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου

"Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε πολλές λαϊκές συνοικίες φτάνουν έως και 40%", αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

ΠΡΩΤΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ 11 Ιαν 2022 | 21:32

Ανδρουλάκης: Στόχος να προκύψει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση από τις επόμενες εκλογές

Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για "τοξικό δικομματισμό" - Το νέο ηγετικό σχήμα του ΚΙΝΑΛ.

ΘΕΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ 10 Ιαν 2022 | 16:54

Ευάγγελος Βενιζέλος: "Δεν παίζει" το σενάριο για επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ

Απάντηση στα σενάρια περί επιστροφής του στο ΠΑΣΟΚ έδωσε ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος

ΤΟ TWEET ΤΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ 10 Ιαν 2022 | 10:42

Αιχμές ΝΔ για την καμπάνια του ΠΑΣΟΚ υπέρ του εμβολιασμού: Θετική η προσπάθεια, αλλά αντέγραψε την γαλλική

Στην αφίσα του το ΚΙΝΑΛ για τον εμβολιασμό "δανείζεται" τη φιλοσοφία των Γάλλων στην αφίσα που απεικόνιζε ένα φιλί ανάμεσα σε δύο νέους. Τι σχολιάζει ο Ν. Ρωμανός.