Δημήτρης Τσιόδρας: Ο Πολάκης είναι το άλλο πρόσωπο του Τσίπρα

Ο Δημήτρης Τσιόδρας μιλά στο TheTOC για τις ευρωεκλογές και το δίλημμα της εθνικής κάλπης, ενώ ασκεί σκληρή κριτική στον Παύλο Πολάκη.

dimitris-tsiodras-o-polakis-einai-to-allo-proswpo-tou-tsipra
|
SHARE THIS
0
SHARES

Σκληρή κριτική τόσο στον Παύλο Πολάκη όσο και τον Αλέξη Τσίπρα που τον κάλυψε για την επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας εναντίον του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ασκεί με συνέντευξη του στο TheToc ο υποψήφιος βουλευτής της Α΄ Αθήνας της ΝΔ Δημήτρης Τσιόδρας.

«Παρέχοντας πλήρη κάλυψη στο υπουργό του, ταυτίζεται μαζί του όπως το έχει κάνει τόσες φορές στο παρελθόν. Μη γελιέστε, ο κ. Πολάκης είναι το άλλο πρόσωπο του κ. Τσίπρα» αναφέρει ο κ. Τσιόδρας, ενώ παράλληλα εκφράζει την βεβαιότητα του για την επικράτηση της ΝΔ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. «Το μήνυμα στην κυβέρνηση, θα είναι τόσο ηχηρό ώστε σε συνδυασμό με το άσχημο αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ σε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές θα προκύπτει μια σαφής εικόνα της πολιτικής αλλαγής που έρχεται».

Ο Δημήτρης Τσιόδρας ήταν από εκείνους που υποστήριζαν την συνεργασία μεταξύ της ΝΔ και του Ποταμιού προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας σύγχρονος πολιτικός, δεν είναι δημαγωγός, παρακολουθεί τις εξελίξεις στον κόσμο και έδειξε ότι θέλει να συσπειρώσει γύρω από τη ΝΔ ευρύτερες δυνάμεις, ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας. Σε αυτό το προσκλητήριο ανταποκρίθηκα».

Όσον αφορά το δίλημμα της κάλπης για τον υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ είναι: «Το πραγματικό δίλημμα είναι: ανάπτυξη και πρόοδος ή σύρσιμο και οπισθοδρόμηση; Ο Κυρ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί το πρώτο. Ο Αλέξης Τσίπρας το δεύτερο. Η εμμονή σε αντιλήψεις, συνθήματα και διαχωρισμούς του προηγούμενου αιώνα συνιστούν, οπισθοδρόμηση παρότι ο κ.Τσίπρας μιλάει στο όνομα της προόδου».

-Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα μετατρέψει την πρόταση μομφής της ΝΔ κατά του κ. Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται για μια αναμέτρηση εφ΄ όλης της ύλης;

Οι δηλώσεις του κ. Πολάκη κατά του Στ. Κυμπουρόπουλου, προσβάλουν το αξίωμα του υπουργού της ελληνικής κυβέρνησης. Η κάλυψή του από τον πρωθυπουργό προσβάλει όλους τους δημοκρατικούς Ελληνες πολίτες. Ο κ. Τσίπρας ήξερε ότι στη συζήτηση στη Βουλή για τον κ. Πολάκη, θα έρχονταν σε δύσκολη θέση κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ανακοίνωσε λοιπόν ότι θα μετατρέψει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε μέσα σε μια εφ΄ όλης της ύλης αντιπαράθεση να κρυφτεί η "υπόθεση Πολάκη". Έτσι όμως, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στο υπουργό του, ταυτίζεται μαζί του όπως το έχει κάνει τόσες φορές στο παρελθόν. Μη γελιέστε, ο κ. Πολάκης είναι το άλλο πρόσωπο του κ. Τσίπρα. Λεει αυτά που θα ήθελε να πει κι εκείνος αλλά η θέση του δεν το επιτρέπει. Γι΄ αυτό και τον καλύπτει πλήρως. Το μίσος για τους άλλους, η υποκρισία, ο κυνισμός, η συκοφαντία έχουν γίνει συστατικά στοιχεία του τρόπου που πολιτεύεται η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτά δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με τον τρόπο που λειτουργεί μια δημοκρατία.

-Τι ήταν εκείνο που σας οδήγησε να πάρετε την απόφαση και να είστε για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθήνας με τη ΝΔ;

Πιστεύω ότι αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στη λειτουργία των θεσμών, η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να χάνει διαρκώς έδαφος και να μη μπορεί να ξεφύγει από τη μιζέρια. Η χώρα μας έχει τις δυνατότητες να κάνει άλματα προς τα εμπρός. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό μέτωπο, ώστε να προωθηθούν οι αλλαγές που θα οδηγήσουν σε αυτά τα άλματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας σύγχρονος πολιτικός, δεν είναι δημαγωγός, παρακολουθεί τις εξελίξεις στον κόσμο και έδειξε ότι θέλει να συσπειρώσει γύρω από τη ΝΔ ευρύτερες δυνάμεις, ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας. Σε αυτό το προσκλητήριο ανταποκρίθηκα. Αλλωστε ήμουν σταθερός υποστηρικτής της άποψης περί συνεργασίας του Ποταμιού με τη ΝΔ. Μένω στο κέντρο της Αθήνας, στο Παγκράτι εδώ  και πολλές δεκαετίες, γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος σε μια γειτονιά και πιστεύω ότι μπορώ να εκπροσωπήσω τους πολίτες, αν φυσικά κρίνουν κι εκείνοι το ίδιο.

-Ωστόσο εκείνο που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στην πολιτική ατζέντα είναι η σκανδαλολογία. Πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεάσει την κρίση των ψηφοφόρων; Μπορεί να είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για να προσέλθουν στις κάλπες;

Υπάρχει η σκανδαλολογία, που είναι επιλογή της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και από το “στήσιμο” στην υπόθεση Novartis, προκειμένου να σπιλωθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ.Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ακόμη και πρόσωπα που δεν είναι πολιτικοί αντίπαλοι όπως ο κ. Πικραμμένος. Υπάρχουν από την άλλη πλευρά σκανδαλώδεις υποθέσεις που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες, όπως η σχέση διαπλοκής Πετσίτη-Παππά- Αρτεμίου, off-shore και χρήματα σε λογιαριασμούς που δεν δικαιολογούνται. Παράλληλα επώνυμες καταγγελίες του κ. Μαρινάκη για αίτημα του κ. Παππά προκειμένου να υπάρξει χορήγηση 20,5 εκατομμυρίων στον κ. Καλογρίτσα για αγορά τηλεοπτικής άδειας. Μου κάνει εντύπωση που ο λαλίστατος κατά τα άλλα κ. Παππάς δεν έχει βρει να πει μια κουβέντα διάψευσης. Ο υποτιθέμενος αγώνας κατά της διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ, χάθηκε κάπου ανάμεσα σε “γάτες Ιμαλαϊων”, “εθνικούς προμηθευτές”, βοσκοτόπια και κυπριακές off-shore.

-Γιατί η ΝΔ έχει δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές. Στο παρελθόν η ΝΔ είχε κερδίσει στις ευρωεκλογές ή στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά είχε χάσει στις εθνικές εκλογές. Πιστεύετε πως τώρα το κλίμα είναι μη αναστρέψιμο για την κυβέρνηση;

Oι 'Ελληνες θα έχουν την ευκαιρία ύστερα από 4 χρόνια να εκφράσουν τη βούλησή τους στην κάλπη.  Και δεν θα αποφανθούν μόνο για το ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Άλλωστε γνωρίζουν ότι το Ευρωκοινοβούλιο, έχει περιορισμένες αρμοδιότητες κι ότι οι σημαντικές αποφάσεις για την Ευρώπη λαμβάνονται σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι η άνοδος ακροδεξιών κι ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων είναι κάτι που μπορεί να αγνοηθεί. Και την τροφοδοτεί ο λαϊκισμός, η υπονόμευση της δημοκρατίας, η διεύρυνηση των ανισοτήτων, η αμφισβήτηση της Ε.Ε. Οι πολίτες όμως θα αποφανθούν πρωτίστως για την πορεία της χώρας και θα έχουν την ευκαιρία να καταψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουν. Το μήνυμα στην κυβέρνηση, θα είναι τόσο ηχηρό ώστε σε συνδυασμό με το άσχημο αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ σε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές θα προκύπτει μια σαφής εικόνα της πολιτικής αλλαγής που έρχεται κι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο να πάει σε εθνικές εκλογές μετά τον Μάϊο. Αν έκανε τις εκλογές πριν, θα υφίστατο μια ήττα. Πιστεύοντας λοιπόν ότι μπορεί να αποφύγει μια βαριά ήττα, οδηγείται σε συντριβή. Μετά τον Μάϊο, τελειώνουν τα ψέματα και οι εικασίες. Θα υπάρχει καθαρή καταγραφή αποδοκιμασίας της κυβέρνησης στην κάλπη. Το αποτέλεσμα θα είναι τόσο καθαρό ώστε θα έχει μόνο μια ανάγνωση: η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε.

-Οι παροχές που ετοιμάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση εκτιμάτε πως δεν μπορούν να αλλάξουν το κλίμα;

Το  κλίμα μόνο χειρότερο μπορεί να γίνει για την κυβέρνηση. Το δείχνει και η πρόσφατη ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων. Οι απερχόμενες κυβερνήσεις ανακοινώνουν παροχές, οι πολίτες τις περιμένουν αλλά έχουν λάβει τις αποφάσεις τους. Οποιαδήποτε παροχή εκλαμβάνεται ως απόπειρα εξαγοράς. Λένε “ευχαριστούμε πολύ αλλά ήρθε η ώρα να κυβερνήσει ο επόμενος”.

-Τι είναι εκείνο, κατά την άποψή σας, που θα παίξει σημαντικό παράγοντα στην απόφαση των πολιτών, η οικονομία ή τα εθνικά θέματα;

Δεν είναι μόνο ένα θέμα. Είναι συνδυασμός θεμάτων. Είναι οι αβάσταχτοι φόροι, το σύρσιμο της οικονομίας, η αναξιοκρατία, τα εθνικά θέματα, η ανομία, το ύφος της εξουσίας, η νέα διαπλοκή. Αυτό που συνολικά αποπνέει η κυβέρνηση είναι η εικόνα της Ελλάδας της παρακμής. Κι αυτή η εικόνα προσβάλει τους δημιουργικούς Έλληνες.

-Στις εκλογές του 2015 το διακύβευμα των εκλογών ήταν ουσιαστικά «μνημόνιο – αντιμνημόνιο», τώρα το δίλημμα που θα τεθεί ποιο θα είναι;

Δεν ήταν αυτό το πραγματικό δίλημμα. Αυτό ήταν το δίλημμα που έθετε ο ΣΥΡΙΖΑ κι αποδείχθηκε απολύτως κάλπικο. Ο κ.Τσίπρας αποδείχθηκε ο μνημονιακότερος των μνημονιακών και ο πιο υπάκουος στην τρόϊκα. Ψήφισε πράγματα που καμιά κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί στη διάρκεια της κρίσης, όπως η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.  Έφερε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που κόστισε στη χώρα πάνω από 100 δισ. και 4 χαμένα χρόνια. Το πραγματικό δίλημμα είναι: ανάπτυξη και πρόοδος ή σύρσιμο και οπισθοδρόμηση; Ο Κυρ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί το πρώτο. Ο Αλ. Τσίπρας το δεύτερο. Η εμμονή σε αντιλήψεις, συνθήματα και διαχωρισμούς του προηγούμενου αιώνα συνιστούν, οπισθοδρόμηση παρότι ο κ.Τσίπρας μιλάει στο όνομα της προόδου.

-Πως σχολιάζετε την προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει γέφυρες συνεργασίας προς τον χώρο της κεντροαριστεράς;

Αφού ολοκληρώθηκε ο γάμος συμφέροντος με τους ΑΝ.ΕΛ, ο  ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την Προοδευτική Συμμαχία, η οποία ούτε Προοδευτική είναι γιατί συνίσταται από στελέχη του πασοκικού και λαϊκοδεξιού παρελθόντος, ούτε Συμμαχία αφού πρόκειται για αναζήτηση στέγης κάποιων μεμονωμένων στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ.Τσίπρας βλέπει την επερχόμενη βαριά ήττα και κάνει σπασμωδικές κινήσεις. Από τις γέφυρες που στήνει, μόνο πολιτικά απελπισμένοι αποφάσισαν να περάσουν.

-Εσείς όπως και άλλα στελέχη προέρχεστε από το Ποτάμι εκτιμάτε πως υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία με τη ΝΔ και τους στόχους που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την διακυβέρνηση της χώρας;

Αν δείτε τις δημοσκοπήσεις, αμέσως μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία, το Ποτάμι έχασε περίπου το 1/3 της δύναμής του το οποίο “μετακόμισε” στη ΝΔ. Στα ζητήματα της οικονομίας, που είναι το κυρίαρχο θέμα οι θέσεις είναι πολύ κοντά, όπως και στα ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση και στον εκσυγχρονισμό των θεσμών. Γι΄αυτό ακριβώς κι εγώ, όπως και άλλα στελέχη πιστεύαμε πώς το Ποτάμι με τα στελέχη που διαθέτει θα μπορούσε να διαδραματίσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε συνεργασία με τη ΝΔ, στην προώθηση αλλαγών σε φιλελεύθερη κατεύθυνση.

 

Φωτο: INTIMEnews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook