Follow us

Δημοσίευμα "φωτιά" από Guardian και ξένα ΜΜΕ: Η ελληνική αστυνομία στρατολογεί πρόσφυγες για να απωθούν μετανάστες

Κοινή έρευνα των Guardian, Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel και ARD Report München εξασφάλισε οπτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη μαρτυρία των ανδρών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Δημοσιεύματα που προκαλούν αίσθηση έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά από έρευνα για τις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων στον Έβρο. Σύμφωνα με τον Guardian, οι αιτούντες άσυλο κατηγορούν ότι έχουν εξαναγκαστεί σε βίαιες, παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης από την ελληνική αστυνομία, με αντάλλαγμα να μην απελαθούν οι ίδιοι.

Οι αιτούντες άσυλο ισχυρίζονται ότι, στρατολογήθηκαν με τη βία ή παρασύρθηκαν εκεί από έναν Σύρο που ζει σε ένα κοντέινερ στην αυλή ενός ελληνικού αστυνομικού τμήματος και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ως βαρκάρηδες για να μεταφέρουν άλλους μετανάστες πίσω στην Τουρκία.

Έξι μετανάστες, Σύριοι και Μαροκινοί, έχουν πει πώς συμμετείχαν σε επιχειρήσεις επαναπροώθησης στον Έβρο κάτω από πίεση, με αντάλλαγμα ένα σημείωμα της αστυνομίας που τους επέτρεπε την παραμονή ενός μήνα στην Ελλάδα. Δύο από τους άνδρες περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως "σκλάβους". Είπαν ότι είδαν την ελληνική αστυνομία να γδύνει, να ληστεύει και να επιτίθεται σε αιτούντες άσυλο πριν τους βάλει πίσω σε υπερπλήρεις φουσκωτές βάρκες, τις οποίες οι άνδρες διατάχθηκαν στη συνέχεια να μεταφέρουν πίσω μέσω του ποταμού στην τουρκική όχθη.

Διαβάστε Επίσης

Μια κοινή έρευνα των Guardian, Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel και ARD Report München εξασφάλισε οπτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη μαρτυρία των ανδρών, καθώς και έγγραφα που επιβεβαιώνουν την κράτηση και τη μετέπειτα απελευθέρωσή τους από τις ελληνικές αρχές. Οι άνδρες ήταν μεταξύ εκείνων που ανταποκρίθηκαν στην ομάδα του Facebook Consolidated Rescue group, η οποία είχε ζητήσει από τον κόσμο να μιλήσει για την πρακτική αυτή.

Οι αναφορές για επαναπροωθήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί από τον Μάρτιο του 2020, όταν χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους οδηγήθηκαν εκεί από τις τουρκικές αρχές, έφτασαν στα ελληνικά σύνορα μετά την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι άνοιξε την "πύλη" προς την Ευρώπη.

Οι κάτοικοι των συνοριακών χωριών μιλούσαν ανοιχτά για τους αιτούντες άσυλο, συνήθως μασκοφόρους, που "εργάζονται" για την αστυνομία, ενώ δύο ανώτεροι Έλληνες αξιωματικοί επιβεβαίωσαν την πρακτική της χρήσης υπηκόων τρίτων χωρών ως "πληρεξουσίων" στις επαναπροωθήσεις.

Οι ίδιοι οι άνδρες ισχυρίστηκαν ότι ασκούνταν συστηματικός εξαναγκασμός. Ο Μπασέλ, ένας Σύρος, δήλωσε ότι πέρασε τρεις μήνες σε ένα κελί της αστυνομίας στο Τυχερό, κοντά στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, επαναπροωθώντας άλλους μετανάστες πίσω στην Τουρκία.

Σοκαριστικές μαρτυρίες

Ο Bassel είχε περάσει τον Έβρο στην Ελλάδα, ελπίζοντας να ζητήσει άσυλο. Την ομάδα του συνάντησε η ελληνική αστυνομία, η οποία, όπως λέει, τους χτύπησε με γκλομπ και τους οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα Τυχερού. Εκεί τους διέταξαν να γδυθούν και τους στοιβάξανε σε υπερπλήρη κελιά.

Διαβάστε Επίσης

Αφού τον αναγνώρισαν ως αγγλόφωνο, ο Bassel είπε ότι τον έβγαλαν έξω και του πρότειναν μια συμφωνία: θα δούλευε για την αστυνομία ή θα κατηγορούνταν για λαθρεμπόριο ανθρώπων και θα πήγαινε στη φυλακή. Σε αντάλλαγμα για μια άδεια παραμονής στην Ελλάδα για ένα μήνα, θα παρέμενε κλειδωμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα απελευθερωνόταν τη νύχτα για να απωθήσει άλλους αιτούντες άσυλο.

Ο Bassel είπε ότι του είπαν ότι η "εργασία" θα ήταν απλήρωτη, αλλά θα μπορούσε να διαλέξει από τα υπάρχοντα των μεταναστών. Δύο άλλοι διηγήθηκαν την ίδια ιστορία για τη στρατολόγηση και για τους ξυλοδαρμούς που ακολουθούσαν αν κάτι πήγαινε στραβά κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης.

"Αυτή η δουλειά είναι πολύ επικίνδυνη, επίσης λόγω της εχθρότητας μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων", είπε ο Bassel. Αστυνομικές πηγές που μίλησαν στην έρευνα επιβεβαίωσαν ότι για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούνται "πληρεξούσιοι" όπως ο Bassel.

Τρεις Σύροι που κρατούνται σε άλλο αστυνομικό τμήμα, στο Νέο Χειμώνιο, διηγήθηκαν παρόμοια ιστορία. Όλοι τους είχαν πληρώσει έως και 5.000 ευρώ (4.300 λίρες) σε έναν μεσάζοντα της Κωνσταντινούπολης για να περάσουν στην Ελλάδα μέσω ενός διακινητή, ο οποίος τους είπε ότι θα τους περίμενε ένας Σύρος με την ελληνική αστυνομία. Με τρόμο συνειδητοποίησαν ότι τους περίμεναν να κωπηλατήσουν με βάρκες μεταναστών πίσω στην Τουρκία με αντάλλαγμα τη δική τους διέλευση.

Ο Σύριος "Mike" με το σπαρτιατικό κράνος

Ένας από αυτούς, ο Farhad, είπε ότι δέχονταν τακτικά απειλές από έναν Σύριο που αυτοαποκαλείτο "Mike", ο οποίος εργαζόταν στο Νέο Χειμώνιο, βοηθώντας την αστυνομία σε παράνομες επαναπροωθήσεις και στρατολογώντας και συντονίζοντας αιτούντες άσυλο.

Ο Farhad είπε ότι αρχικά αρνήθηκε να συμμετάσχει, αλλά ο "Mike" του είπε ότι κινδύνευε όχι μόνο να χάσει τα χρήματά του αλλά και να "εξαφανιστεί" αν επέστρεφε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο "Mike", ο οποίος ζούσε στους χώρους του αστυνομικού τμήματος, έψαχνε τους συλληφθέντες αιτούντες άσυλο στην όχθη του ποταμού πριν τους στείλει πίσω. Του άρεσαν ιδιαίτερα τα χρυσά κοσμήματα και γινόταν βίαιος αν οι άνθρωποι δεν του παρέδιδαν τιμαλφή.

Καλογυμνασμένος και με ένα τατουάζ που απεικόνιζε ένα σπαρτιατικό κράνος, ο "Mike", αναγνωρίστηκε από τους άνδρες καθώς και από έναν ιδιοκτήτη καταστήματος της περιοχής, ο οποίος τον είχε δει με την αστυνομία. Η έρευνα έχει δει επίσης φωτογραφίες του στο τμήμα. Ο "Mike" λέγεται ότι συνεργάζεται με τον αδελφό του, έναν καταδικασμένο δολοφόνο που καταζητείται για απαγωγή και λαθρεμπόριο.

Ο Bassel αφέθηκε ελεύθερος και έχει πλέον εγκαταλείψει την Ελλάδα, αλλά είναι σοκαρισμένος από το χρόνο που κρατήθηκε σε ένα κελί και βγήκε έξω, μασκοφόρος, για να οδηγήσει ομάδες απελπισμένων, συχνά ημίγυμνων αιτούντων άσυλο πίσω στην Τουρκία.

Ο Guardian επικοινώνησε πολλές φορές με τα αστυνομικά τμήματα Τυχερού και Νέου Χειμωνίου, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον πρόεδρο των συνοριοφυλάκων Έβρου, αλλά δεν είχε καμία απάντηση μέχρι την ώρα της δημοσίευσης του άρθρου.

* Τα ονόματα των μεταναστών έχουν τροποποιηθεί από τον Guardian για την προστασία τους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ 16 Αυγ 2022 | 15:40

Θεοδωρικάκος για ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσει τις συκοφαντικές επιθέσεις - Σεβασμός στην Αστυνομία

Για συκοφαντικές επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το θέμα που δημιουργήθηκε με τους παγιδευμένους πρόσφυγες στον Έβρο, κάνει λόγο ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 16 Αυγ 2022 | 14:07

Τι συνέβη με τους μετανάστες στον Εβρο και τη νεκρή 5χρονη: "Οι Τούρκοι τους έσπρωξαν με τη βία στην Ελλάδα", λέει ο Μηταράκης

Οι μετανάστες σπρώχθηκαν με την απειλή βίας στην Ελλάδα από τις τουρκικές αρχές, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΘΡΙΛΕΡ 16 Αυγ 2022 | 09:53

Εβρος: Στο ΚΥΤ Φυλακίου οι 38 μετανάστες - Προληπτικά μια έγκυος στο νοσοκομείο - Η πολιτική κόντρα και το χρονικό

Οι 38 μετανάστες στον Εβρο σήμερα θα οδηγηθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου, όπου θα τους επισκεφθεί ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 38 ΣΥΡΟΥΣ 15 Αυγ 2022 | 22:13

ΣΥΡΙΖΑ για μετανάστες στον Έβρο: Πώς εξηγεί ή κυβέρνηση την αιφνίδια ανακάλυψη αυτών των ανθρώπων

"Θα ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις διαρροές ότι επρόκειτο για fake news" σημειώνουν οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Ψυχογιός και Νατάσα Γκαρά για τους μετανάστες στον Έβρο.

ΔΗΛΩΣΑΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ 15 Αυγ 2022 | 21:37

Νότης Μηταράκης: Σε πολύ καλή κατάσταση οι 38 μετανάστες στον Έβρο - Προληπτικά στο νοσοκομείο η έγκυος

Σε πολύ καλή κατάσταση είναι οι 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν στον Έβρο, ανέφερε ο Νότης Μηταράκης, με την έγκυο που υπάρχει ανάμεσά τους μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΛΜ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ 15 Αυγ 2022 | 19:34

Έβρος: Εντός ελληνικής επικράτειας εντοπίστηκαν οι 38 μετανάστες - Προληπτικά στο νοσοκομείο μια έγκυος

Σε έδαφος εντός της ελληνικής επικράτειας εντοπίστηκαν οι 38 μετανάστες, τέσσερα χλμ νότια της νησίδας που βρίσκεται στην τουρκική πλευρά.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ 14 Αυγ 2022 | 22:32

Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τους μετανάστες στον Έβρο: Κατηγορείτε τη χώρα, ντροπή σας - Απάθεια και απροθυμία της κυβέρνησης

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ενημέρωση από την κυβέρνηση για τους εγκλωβισμένους μετανάστες σε νησίδα του Έβρου - Προπαγάνδα καταλογίζει η ΝΔ στην Κουμουνδούρου.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ 14 Αυγ 2022 | 16:57

Έβρος: Παραμένουν εγκλωβισμένοι στη νησίδα οι 39 πρόσφυγες - Νέα ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Εν μέσω αντιπαράθεσης Ελλάδος - Τουρκίας παραμένουν εγκλωβισμένοι 39 πρόσφυγες από τη Συρία στη νησίδα στον Έβρο. Νέα ανακοίνωση της αστυνομίας.

ΘΕΜΑ ΩΡΩΝ Ο ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 12 Αυγ 2022 | 07:29

Έγκλημα στην Άρτα: Πυροβόλησε 4 φορές με καραμπίνα τον πεθερό του - Ανθρωποκυνηγητό των αρχών για τον εντοπισμό του δράστη

Ο φερόμενος ως δράστης ήταν γνωστός για τον οξύθυμο χαρακτήρα του αλλά και για τις φασαρίες που προκαλούσε συχνά για ασήμαντη αφορμή.

11 Αυγ 2022 | 21:37

ΕΛ.ΑΣ: Δεν είναι σε ελληνικό έδαφος οι παγιδευμένοι σε νησίδα στον Έβρο - Ενημερώθηκαν οι τουρκικές αρχές

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία για τις αναφορές περί της παρουσίας ομάδας περίπου 40 ατόμων σε νησίδα του ποταμού Έβρου

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ 11 Αυγ 2022 | 18:25

Ρόδος: Άκαρπες οι έρευνες για τους αγνοούμενους μετανάστες - Πιθανόν εγκλωβίστηκαν στις καμπίνες του σκάφους

Όσοι διασώθηκαν στη Ρόδο είπαν ότι ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη και οδικώς μεταφέρθηκαν στην Αττάλεια έχοντας πληρώσει περίπου 9.000 ευρώ το άτομο.

ΕΧΕΙ ΑΛΛΑ 4 ΠΑΙΔΙΑ 11 Αυγ 2022 | 09:16

Απαγωγή βρέφους στο Αιγάλεω: Ψάχνουν τον πατέρα του στον Βόλο - Ήθελαν να το πουλήσουν για 50.000 ευρώ

Πρόσωπο κλειδί στην παράξενη υπόθεση αρπαγής του βρέφους στο Αιγάλεω θεωρείται ο πατέρας του. Στο Βόλο στρέφονται οι έρευνες.

ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ 11 Αυγ 2022 | 08:54

Νέα ένταση για την κατασκευή του Μετρό στα Εξάρχεια: Συγκρούσεις διαδηλωτών με ΜΑΤ - Συλλήψεις και προσαγωγές

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς, ενώ η κατάσταση εκτονώθηκε λίγο αργότερα. Έγιναν προσαγωγές.