Δημοσκοπήσεις: Η μεσαία τάξη ψηφίζει Μητσοτάκη - Το μεγάλο πρόβλημα με την αντιπολίτευση του Τσίπρα

Στο 15,4% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ - Κερδίζει και το κέντρο ο Μητσοτάκης - Το 50% του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τον Τσίπρα - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Κόσμος ψώνια

Πολιτικά αλώβητη δείχνει να βγαίνει η κυβέρνηση από την πανδημία καθώς σε μία ακόμη δημοσκόπηση, η ΝΔ προηγείται στα σταθερά με διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ενισχυμένος, διευρύνοντας σε σημαντικό βαθμό τα ερείσματα του προς τον χώρο του κέντρου.

Μετά από δύο χρόνια στην εξουσία και την διαχείριση της χειρότερης υγειονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης, η κυβέρνηση κατάφερε, σύμφωνα με τις μετρήσεις, να κερδίσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που βρίσκεται εκτός των "γαλάζιων" κομματικών τειχών.

Παραδοσιακά στις μεγάλες κρίσεις οικονομικές, υγειονομικές κ.α, επωφελείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μειώνοντας τη δημοσκοπική διαφορά, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να μειώσει την ψαλίδα με τη ΝΔ. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως όλες οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν τη διαφωνία που επικρατεί σε ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολιτευτική στρατηγική που ακολουθεί η Κουμουνδούρου. Παράλληλα τα ποσοστά συσπείρωσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθούν να παραμένουν ιδιαιτέρως χαμηλά.

Στο 15,4% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc και το "Πρώτο Θέμα" η ΝΔ συγκεντρώνει 36,4% και προηγείται με 15,4 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στο 21%. Ακολουθούν ΚΙΝΑΛ 6,8%, ΚΚΕ 5,4%, Ελληνική Λύση 4,3%, Μέρα25 2,9%, Άλλο κόμμα 4,6%, Λευκό Άκυρο 3,1%, Δεν θα ψηφίσω 4,3%, Αναποφάσιστοι 11,2%.

Η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων αυξάνεται ακόμη περισσότερο στην αναγωγή επί των εγκύρων με τη ΝΔ να φτάνει το 39,3% και τον ΣΥΡΙΖΑ το 22,6%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στις δημοσκοπήσεις που διενήργησε η Marc από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα, η ΝΔ έχει χάσει μόλις 2,6 μονάδες σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που το ίδιο διάστημα από το 30,5% έπεσε 21% δηλαδή έχουν υποχωρήσει τα ποσοστά του κατά 9,5 μονάδες.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία η διαφορά μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα αγγίζει το 30%. Ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 51,3% και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης 22%.

Κερδίζει και το κέντρο ο Μητσοτάκης

Η αξιολόγηση της κυβέρνησης από τους πολίτες εξακολουθεί να έχει θετικό πρόσημο 53,4% ενώ η αξιολόγηση της αντιπολιτευτικής τακτικής που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, δεν φαίνεται να πείθει τους ερωτηθέντες, καθώς το 77,3% την κρίνει αρνητικά.

Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα της έρευνας για το πως τοποθετήθηκαν οι ψηφοφόροι των κομμάτων για την αξιολόγηση της κυβέρνησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κυριαρχεί στον χώρο του κέντρου καθώς 7 στους 10 εκφράζουν θετική γνώμη, όπως και το 85% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και τον αρχικό στόχο του πρωθυπουργού που ήταν η διεύρυνση της εκλογικής δύναμης της κεντροδεξιάς παράταξης.

Το 50% του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τον Τσίπρα

Η αντιπολιτευτική στρατηγική που ακολουθεί όλο αυτό το διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας έχει διχάσει ακόμα και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια τους. Το 50% των ερωτηθέντων που δήλωσαν πως ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές διαφωνούν με τον τρόπο που αντιπολιτεύεται η Κουμουνδούρου.

Αρνητική άποψη εκφράζουν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ σε ποσοστό 93,3%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να χάνει και το κέντρο παρά τα συνεχή ανοίγματα του προς τον προοδευτικό χώρο καθώς το 87,3% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ τάσσονται κατά της στρατηγικής που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Χαμηλή είναι και συσπείρωση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που φτάνει το 60,2% με το 9,9% να κατευθύνεται προς τη ΝΔ, το 3% πηγαίνει στο ΚΙΝΑΛ και το ίδιο ποσοστό προς το ΚΚΕ.

Αργεί η επιστροφή στην κανονικότητα

Οι ερωτηθέντες στην δημοσκόπηση της Μarc εκτιμούν σε ποσοστό 27,6% πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει το 2022. Το 24,9 πιστεύει πως το οριστικό τέλος των περιοριστικών μέτρων θα έρθει στα τέλη του 2021.

Οι πολίτες κρίνουν θετικά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση την περίοδο του Πάσχα σε ποσοστό 44,7%, υπερβολικά αυστηρά τα κρίνει το 33,3% και το 16,9 πιστεύει πως έπρεπε να είναι αυστηρότερα.

Ικανοποίηση επικρατεί στην κοινωνία και για το πρόγραμμα εμβολιασμού σε ποσοστό 66,2%, όσον αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας οι πολίτες απαντούν θετικά σε ποσοστό 52,1%.

Στην εξωτερική πολιτική, η στάση του Νίκο Δένδια απέναντι στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε σημαντική απήχηση στους ψηφοφόρους των κομμάτων με τις θετικές γνώμες συνολικά να φτάνουν το 82,8%. Είναι ενδεικτικό πως εκτός από τους ψηφοφόρους της ΝΔ που η ικανοποίηση έφτασε το 91,2 στο ΚΙΝΑΛ ο θετικός αντίκτυπος που υπήρξε ήταν σχεδόν καθολικός καθώς κυμάνθηκε στο 98% και το 73% στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ 13 Μαϊ 2021 | 14:07

Προανακριτική Παππά: Ο λογιστής της εταιρείας CCC διαψεύδει τον Καλογρίτσα για το ΣΥΡΙΖΑ Channel

Ο λογιστής της εταιρείας CCC διέψευσε τον Χρήστο Καλογρίτσα που ισχυρίζεται ότι πήρε χρήματα για να στήσει κανάλι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 13 Μαϊ 2021 | 13:59

Παρέμβαση Τσίπρα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: "Η αγωνία για την επόμενη μέρα γίνεται κυρίαρχη"

Συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με το δημοσιογράφο της Καθημερινής Πέτρο Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

ΑΝΑ ΜΠΡΝΑΜΠΙΤΣ 13 Μαϊ 2021 | 13:56

Συνάντηση Μητσοτάκη με τη Σέρβα πρωθυπουργό: "Οι Σέρβοι τουρίστες θα έχουν ασφαλή διαμονή, δεχόμαστε όλα τα εμβόλια"

"Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα έχουν μία ευχάριστη αλλά επίσης και μία πολύ ασφαλή διαμονή στη χώρα μας", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ 13 Μαϊ 2021 | 07:41

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ζάεφ σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου

Σειρά συναντήσεων θα έχει σήμερα Πέμπτη, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΠΙΑ ΚΑΤΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ 12 Μαϊ 2021 | 18:40

Παρατηρητήριο ΝΔ - Τα 10 fake news για την Ακρόπολη: Εχουν φτάσει σε άλλο επίπεδο

Για 10 fake news για τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη κάνει λόγο το παρατηρητήριο των fake news του Γραφείου Τύπου της ΝΔ

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 12 Μαϊ 2021 | 15:37

Μητσοτάκης: Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζόμενους

Με ανάρτησή του στα social media ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει πως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζόμενους.

ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ 12 Μαϊ 2021 | 14:54

8ωρο: Αυτό είναι το νέο εργασιακό- Τι προβλέπει για ωράριο, άδειες, συνδικαλισμό και Κυριακές

Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το νέο εργασιακό και τις προβλέψεις για ωράριο, άδειες και εργασία τις Κυριακές

ΣΚΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 12 Μαϊ 2021 | 13:58

Ο Peanut... ξεσαλώνει στο Μέγαρο Μαξίμου: Το γαλάζιο παιχνίδι και οι απίστευτες πόζες [εικόνες]

Έκλεψε τα βλέμματα και τα φλας ο σκυλάκος Peanut στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 12 Μαϊ 2021 | 13:21

Ρέγκλινγκ σε Μητσοτάκη: Καλό το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανακαμψης - Κλειδί η υλοποίηση

Ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε στον επικεφαλής του ESM Κ. Ρέγκλινγκ ότι στόχος είναι η επένδυση κεφαλαίων σε παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και σε μεταρρυθμίσεις.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 12 Μαϊ 2021 | 12:18

Μητσοτάκης: Εντυπωσιακή η μείωση στις μεταναστευτικές ροές - Από 72.000 το 2019 σε 15.000 το 2020

Εντυπωσιακή η μείωση των μεταναστευτικών ροών, πρωτίστως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου - Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΑΕΙ ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ 12 Μαϊ 2021 | 10:26

Γιατί ο Τσίπρας δεν είδε τον σοσιαλιστή Σάντσεθ: Η δικαιολογία της Κουμουνδούρου - Ψάχνει επαφές στην Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν συνάντησε στο Φόρουμ των Δελφών τον Ισπανό σοσιαλιστή Σάντσεθ.

12 Μαϊ 2021 | 09:24

Ο Σάντσεθ, η Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Τσίπρας

Εκ πρώτης όψεως τα δυο γεγονότα είναι άσχετα. Είναι όμως;

12 Μαϊ 2021 | 09:17

Τα "σταματημένα" ρολόγια του κ. Αλέξη...

Θυμάμαι την εποχή που η "Σοβιετία" έστεκε ακόμη αγέρωχη όρθια και ο κ. Τσίπρας δεν είχε ενταχθεί ακόμη στην ΚΝΕ (εντάχθηκε κατά την περίοδο της πτώσης...), τη θλίψη που με καταλάμβανε ως νεαρό αριστερό τότε, έστω και του ευρωπαϊκού δημοκρατικού δρόμου, όταν βρισκόμουν σε κάποια από τις χώρες του "Παραπετάσματος".