
Η πρώτη µετεκλογική δηµοσκόπηση της GPO για τα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ" επιχειρεί να αποτυπώσει τους εκλογικούς συσχετισμούς µετά τις εκλογές 2023 της 21ης Μαΐου και ενόψει της δεύτερης κάλπης της 25ης Ιουνίου, με τη διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ να παγιώνεται πάνω από τις 20 μονάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ κερδίζουν την είσοδό τους στην επτακομματική Βουλή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για τα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 20,4 μονάδες, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει ποσοστό 41,1%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 20,7%.
Σύμφωνα, με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, την είσοδό τους στο ελληνικό κοινοβούλιο κερδίζουν τόσο η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με ποσοστό 4,3% όσο και η ΝΙΚΗ του Δημήτρη Νατσιού με 3,1%, οδηγώντας σε επτακομματική Βουλή.
Ειδικότερα:
Δημοσκόπηση GPO: Πρόθεση ψήφου
ΝΔ: 41,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 20,7%
ΠΑΣΟΚ: 11,4%
ΚΚΕ: 6,3%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 3,6%
ΝΙΚΗ: 3,1%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 4,3%
ΜΕΡΑ 25: 1,6%
ΑΛΛΟ: 1,5%
ΛΕΥΚΟ/ΑΚΥΡΟ: 1,1%
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ: 5,3%

Εξάλλου, στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση διερευνήθηκε η σταθερότητα της ψήφου των πολιτών στη δεύτερη κάλπη, το πόσο πιθανό είναι δηλαδή το εκλογικό σώµα να επαναλάβει τις επιλογές του εκ νέου στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Παρόλο, λοιπόν, που δεν έχουν συµπληρωθεί ούτε δύο εβδοµάδες, το 23,2% των συµµετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι σκέφτεται να ψηφίσει διαφορετικά, µε τη µεγαλύτερη διάθεση µεταβλητότητας να ανιχνεύεται στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 25%, και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, µε 23,6%.
Μεγαλύτερη σταθερότητα εµφανίζουν οι ψηφοφόροι της Νέας ∆ηµοκρατίας, οι διαθέσεις όµως αυτές συνολικά δεν επιβεβαιώνονται, όπως θα δούµε στη συνέχεια στην πρόθεση ψήφου, που σε µεγάλο βαθµό αντικατοπτρίζει το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσµα.
Αυτό που έχει διαµορφωθεί ως κυρίαρχη τάση είναι η αντίληψη της κοινής γνώµης σε ποσοστό 75,2% ότι η Νέα ∆ηµοκρατία θα καταφέρει να σχηµατίσει αυτοδύναµη κυβέρνηση, µια προοπτική την οποία επιθυµεί το 51,2% του συνόλου, ποσοστό που εκτείνεται πέραν της εκλογικής επιρροής της.
Η κυριαρχία της Νέας ∆ηµοκρατίας και η προοπτική επικράτησής της και στην επόµενη αναµέτρηση δεν µπορούν να αµφισβητηθούν, γεγονός που µοιραία µετατοπίζει τη συζήτηση στον ανταγωνισµό ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για τη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.
Προσώρας, η κοινή γνώµη θεωρεί σε ποσοστό 70,2% ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι το δεύτερο κόµµα, αν και ένα σηµαντικό ποσοστό, της τάξης του 42,2%, θα ήθελε να δει το ΠΑΣΟΚ να καταλαµβάνει τον ρόλο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Η διαφοροποίηση αυτή προκαλείται κυρίως από τις επιλογές των ψηφοφόρων της Νέας ∆ηµοκρατίας, οι οποίοι, αν και πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά θα είναι δεύτερος, προτιµούν µε ποσοστό 61,3% το ΠΑΣΟΚ στη θέση αυτή.
Οι εντάσεις µεταξύ Νέας ∆ηµοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το γεγονός ότι η ιστορική αντιπαλότητα της συντηρητικής παράταξης µε το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον µια χρονική απόσταση εξηγούν σε κάποιον βαθµό την παραπάνω προτίµηση.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr