Follow us

Δημοσκόπηση Interview: Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουμε στις εκλογές - Οι μισοί έχουν... μετανιώσει για την ψήφο τους

Ο 'Ελληνας ψηφοφόρος θα ψηφίσει το κόμμα που εξυπηρετεί με το πρόγραμμά του, τις προσωπικές του ανάγκες και τον βουλευτή που πείθει περισσότερο με τον πολιτικό του λόγο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΚΑΛΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ

H Politic.gr σε συνεργασία με την Interview Δημοσκοπήσεις παρουσιάζει τα ευρήματα
δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο 2023 και καταγράφει τα κριτήρια με τα οποία οι πολίτες θα ψηφίσουν κόμμα αλλά και υποψήφιους βουλευτές στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο Έλληνας ψηφοφόρος θα ψηφίσει το κόμμα που εξυπηρετεί με το πρόγραμμά του, τις προσωπικές του ανάγκες και τον βουλευτή που πείθει περισσότερο με τον πολιτικό του λόγο. Ο ψηφοφόρος πιστεύει ότι οι δημοσκοπήσεις δεν τον επηρεάζουν στις πολιτικές του επιλογές αλλά κρίνει ότι σε γενικότερο πλαίσιο καθορίζουν την κοινή γνώμη. Ένας στους δύο πολίτες δηλώνει ότι έχει μετανιώσει τόσο για το κόμμα όσο και για υποψήφιο που έχει ψηφίσει στο παρελθόν.

Διαβάστε Επίσης

Δείτε αναλυτικά τις καρτέλες της δημοσκόπησης:

-Οι ψηφοφόροι επιλέγουν ένα κόμμα με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον και τις τρέχουσες ανάγκες τους (πχ αυξήσεις σε συντάξεις, επιδόματα, μειώσεις στο φόρο), ενώ το ιδεολογικό κομμάτι και η ταύτιση με ένα κόμμα εμφανίζεται ως δεύτερο κριτήριο επιλογής ενός πολιτικού κόμματος.

interview

-Η ρητορεία και η λογική επιχειρηματολογία είναι ο πιο σημαντικός λόγος για να επιλέξει ο ψηφοφόρος έναν υποψήφιο βουλευτή. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ιεραρχεί ως πρώτο κριτήριο τον πολιτικό λόγο ενός υποψήφιου (28%), ως δεύτερο κριτήριο εμφανίζεται το έργο που έχει κάνει ο υποψήφιος στην εκλογική του Περιφέρεια (20,4%) και ως τρίτο κριτήριο το πόσο καταξιωμένος είναι στον επαγγελματικό του κλάδο (16,3%).

δημοσκοπηση

Διαβάστε Επίσης

-Αντιφατικές είναι οι απαντήσεις που δίνουν οι ψηφοφόροι σχετικά με την επιρροή που έχουν οι δημοσκοπήσεις στις πολιτικές τους επιλογές. Ειδικότερα, 9 στους 10 δηλώνουν ότι η δημοσίευση των δημοσκοπήσεων δεν τους επηρεάζει την απόφαση σχετικά με το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν, ενώ αντίθετα παραπάνω από ένας στους δύο θεωρεί ότι η κοινή γνώμη διαμορφώνεται από τις δημοσκοπικές έρευνες.

δημοσκοπηση
δημοσκοπηση

–7 στους δέκα ψηφοφόρους αποκαλύπτουν ότι δεν είναι πάντα πιστοί στους ίδιους υποψήφιους βουλευτές και ότι η ψήφος τους ανά εκλογική περίοδο μπορεί να μεταβάλλεται. Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάγνωση της καρτέλας της μεταβολής ψήφου ανά περιοχή και ανά ηλικία. Οι κάτοικοι της περιφέρειας σε αντίθεση με τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δυσκολότερα θα αλλάξουν την ψήφο προτίμησής τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τους νεότερους (ηλικία 17-35) καθώς όπως φαίνεται, σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες ηλικίες (56-65), τείνουν να ψηφίζουν τους ίδιους υποψήφιους βουλευτές.

δημοσκοπηση
δημοσκοπηση

-"Κοψοχέρης" δηλώνει πάνω από ένας στους δύο ψηφοφόρους καθώς το 52% αποκαλύπτει ότι έχει μετανιώσει για κόμμα που έχει ψηφίσει στο παρελθόν και το 58,9% δηλώνει ότι έχει τύχει να μετανιώσει για ψήφο που έχει δώσει σε βουλευτή.

δημοσκοπηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΟ ATTICA 15 Απρ 2024 | 21:57

Δημοσκόπηση Prorata: Στις 12,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ - Μπροστά ο "Κανένας" - Γιατί κερδίζουν τα άλλα δεξιά κόμματα

Ακρίβεια, διαφθορά και Τέμπη επηρεάζουν την ψήφο των πολιτών στις εκλογές - Η απομάκρυνση του ΝΔ από παραδοσιακές θέσεις της "έσπρωξε" ψηφοφόρους της σε άλλα δεξιά κόμματα

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 14 Απρ 2024 | 14:56

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: 35.000 ψήφισαν μέχρι το μεσημέρι - Ανοιχτές οι κάλπες μέχρι τις 8 το βράδυ [εικόνες]

Με αρκετή συμμετοχή και ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία για τις προκριματικές του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές.

14 Απρ 2024 | 10:05

ΣΥΡΙΖΑ: O "οδικός χάρτης" για τις προκριματικές εκλογές - Ανοιξαν οι κάλπες

Η εκλογική διαδικασία θα διαρκέσει ως τις 8 το βράδυ.

ΣΤΟ 9O ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ 12 Απρ 2024 | 12:11

Πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση ΔΙΑνέοσις: Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία

"Η κοινωνία είναι φοβισμένη και διχασμένη" σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και έχει αναπτύξει έντονα το αίσθημα αυτοσυντήρησης.

ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 11 Απρ 2024 | 19:33

Opinion Poll: Χάνει 2,3% η ΝΔ , "τσιμπάει" 1,6% ο ΣΥΡΙΖΑ, στάσιμο το ΠΑΣΟΚ - Ισοπαλία Μητσοτάκη με "Κανένα" για πρωθυπουργός

Πρώτη με μεγάλη διαφορά η ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - Χαμηλά στις θετικές κρίσεις των πολιτών ο Κασσελάκης - Ο Βελόπουλος περνά το ΚΚΕ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Απρ 2024 | 11:24

Ευρωεκλογές 2024: Αυτά είναι τα 46 κόμματα που δήλωσαν συμμετοχή στον Άρειο Πάγο

Συνολικά 46 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων δήλωσαν συμμετοχή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Β' ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 09 Απρ 2024 | 20:29

Δημοσκόπηση Alco: Δεν πείθει η αντιπολίτευση ότι έχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης - "Κανένας" ο πιο πετυχημένος υπουργός

Αλαζονεία καταλογίζουν στη ΝΔ οι ψηφοφόροι - Όλα τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Alco.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΕΜΠΗ 09 Απρ 2024 | 10:43

Δημοσκόπηση Interview: Πρώτη αλλά με απώλειες η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ - 7 στους 10 βλέπουν συγκάλυψη στα Τέμπη

Η ΝΔ εμφανίζεται κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό, αλλά με απώλειες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει άνοδο και "κλειδώνει" τη δεύτερη θέση. Τρίτο το ΠΑΣΟΚ.

ΓΙΑ ΤΟΝ ALPHA 08 Απρ 2024 | 20:02

Δημοσκόπηση Alco: Προβάδισμα με απώλειες για τη ΝΔ - Δεν έπεισε η κυβέρνηση για Τέμπη και "ισχυρά συμφέροντα"

Φθορά για τη Νέα Δημοκρατία, "μάχη" ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για τη 2η θέση, περνάει τέταρτη η Ελληνική Λύση - Χαμένη η ΝΔ μετά την πρόταση δυσπιστίας, κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ - Δεν θέλουν πρόωρες εκλογές οι πολίτες

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 07 Απρ 2024 | 12:33

Δημοσκοπήσεις Palmos Analysis - GPO: Ακρίβεια και Τέμπη "τραυματίζουν" την κυβέρνηση - "Η αντιπολίτευση θέλει να εκμεταλλευτεί πολιτικά το δυστύχημα"

Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της ΝΔ, παρά τη ζημιά από τα Τέμπη και την ακρίβεια - Προβάδισμα 17,7 μονάδων, οριακά δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, μάχη με το ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΤΟ OPEN 05 Απρ 2024 | 22:07

Δημοσκόπηση MRB: Εκπλήξεις στη δημοτικότητα των αρχηγών με Κουτσούμπα και Κωνσταντοπούλου - Πιο συσπειρωμένο το ΠΑΣΟΚ

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει ξεπεράσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη δημοτικότητα των αρχηγών - Καταλληλότερος να λύσει τα περισσότερα προβλήματα της καθημερινότητας είναι ο... κανένας!

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 04 Απρ 2024 | 20:43

MRB: Διπλάσιο ποσοστό της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ - Οι νικητές και ηττημένοι της πρότασης μομφής για τα Τέμπη

Ποια κόμματα έχασαν και ποια κέρδισαν μετά την πρόταση μομφής για τα Τέμπη - Νικητές και ηττημένοι - Στο 31,3% η ΝΔ, στο 15,9% ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 13,4% το ΠΑΣΟΚ

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 03 Απρ 2024 | 20:59

Δημοσκόπηση Pulse: Φθορά της κυβέρνησης λόγω Τεμπών, κερδίζει ο Κασσελάκης τη μάχη με Ανδρουλάκη

Όχι λένε οι πολίτες στην πρόταση Κασσελάκη για πρόωρε εκλογές - Στο 33% η ΝΔ - Όλα τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Pulse.