Follow us

Δημοσκόπηση Interview: Ξεκάθαρη πρωτιά της ΝΔ - Μάχη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη 2η θέση - Άνοδος για Βελόπουλο

Μικρή φθορά παρουσιάζουν τα τρία μεγάλα κόμματα, σε σχέση με τις εκλογές του 2023. 'Ανοδος για ΚΚΕ και ακροδεξιά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΛΠΗ

Ξεκάθαρη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, φθορά των τριών πρώτων κομμάτων αλλά και μία διχασμένη κοινωνία στο ζήτημα των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της Politic.gr.

Η νέα χρονιά ξεκινάει με τη Νέα Δημοκρατία (30,3%) να καταγράφει προβάδισμα 17,5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (12,8%), και με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να ακολουθεί στην 3η θέση με μικρή διαφορά (11,8%) διατηρώντας το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023, τη στιγμή που τα δύο πρώτα κόμματα παρουσιάζουν πτώση. Στις εθνικές κάλπες είχαν συγκεντρώσει 40,56% και 17,83% αντίστοιχα.

Δημοσκόπηση Interview: Ξεκάθαρη πρωτιά της ΝΔ - Μάχη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη 2η θέση - Άνοδος για Βελόπουλο

Φθορά και για τα τρία κόμματα στην πρόθεση ψήφου

Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023, όπως καταγράφει η νέα μέτρηση τα τρία πρώτα κόμματα παρουσιάζουν μια ελαφρά πτώση στα ποσοστά τους στη διαχρονική εξέλιξη πρόθεσης ψήφου. Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία από το 31,2% φτάνει στο 30,3%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κινείται σχεδόν στα ίδια ποσοστά, αφού από το 13% έπεσε στο 12,8% ενώ μικρή φθορά παρουσιάζει και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από το 12,5% στο 11,8%.

Στον αντίποδα, σημαντικά ενισχυμένο εμφανίζεται το ΚΚΕ στο 7,4% (από το 6,7%) επιτυγχάνοντας να αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά του σε μία -κατά γενική ομολογία- διασπασμένη Αριστερά. Αίσθηση προκαλεί η αύξηση που ποσοστού της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας "Νέα Αριστερά" η οποία αν και μετρά λίγες μέρες ύπαρξης στην πολιτική ζωή του τόπου, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μπαίνει στη Βουλή με ποσοστό 3,5% (από 2%).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως παρατηρείται μια ανοδική τάση των κομμάτων που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ με την Ελληνική Λύση να συγκεντρώνει 7,1% (από το 6,5%), τους Σπαρτιάτες να κυμαίνονται στο 2,3% (από το 2%) – δεν μπαίνουν στη Βουλή σε περίπτωση εκλογών την επόμενη Κυριακή- και τη Νίκη να προσελκύει το 4,3% (από το 4%). Εκτός Βουλής θα έμενε και η Πλεύση Ελευθερίας (2%) σημειώνοντας καίρια πτώση από την προηγούμενη δημοσκόπηση της Interview, σύμφωνα με την οποία ήταν οριακά εντός του Κοινοβουλίου (3,1%).

2
3

Διαβάστε Επίσης

Αλώβητος ο Μητσοτάκης – Ούτε "γρατζουνιά" στο προφίλ του

Σταθερά πρώτος με ποσοστό 42% στην εκτίμηση των πολιτών για καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη στιγμή που τον Στέφανο Κασσελάκη εμπιστεύεται το 12% (από το 15%) και τον Νίκο Ανδρουλάκη το 8% (από το 11%). Αξιοσημείωτο είναι πως κορυφώνεται το αίσθημα δυσπιστίας, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση, αφού το 38% απάντησε πως δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους τρεις, ενώ στην προγούμενη μέτρηση το ποσοστό βρισκόταν έξι μόναδες κάτω.

μητσοτακης

Αναφορικά με τη δημοφιλία, παρόλο που οι περισσότεροι (57,2%) δηλώνουν πως έχουν αρνητική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να διατηρεί τα πρωτεία έναντι των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών με το 40,4% να έχει θετική εικόνα για το πρόσωπό του. Θεαματικά ποσοστά καταγράφει η δημοφιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα (31%), με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ να αποτελεί τον βασικό "εχθρό" του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ακολούθως ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσιάζουν παρόμοια ποσοστά (στο 20% και 22%) και αμετάβλητα από την προηγούμενη μέτρηση, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου ακολουθεί και σημειώνει μείωση στη δημοφιλία της, από το 21,1% στο 18,6%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ο Κυριάκος Βελόπουλος διατηρεί το ήδη ανεβασμένο ποσοστό του που κυμαίνεται στο 18%.

Αναλυτικά τα ποσοστά δημοφιλίας:

  • Μητσοτάκης: 40,4% (από 41,5%)

  • Κουτσούμπας: 31% (από 35,5%)

  • Ανδρουλάκης: 22,6% (από 22,6%)

  • Κασσελάκης: 20% (από 20%)

  • Κωνσταντοπούλου: 18,6 (από 21,1%)

  • Βελόπουλος: 18 (από 18,3%)

  • Νατσιός: 12,1% (από 9,8%)

  • Στίγκας: 4,6% (από 3,8%)

αποψη

Διχασμένη η κοινωνία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – "Ναι" στην αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Σε επίκαιρες ερωτήσεις κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στην έρευνα της Interview με τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών με δικαίωμα στην τεκνοθεσία -χωρίς τη δυνατότητα απόκτησης παιδιού με παρένθετη κύηση- να είναι αναμφίβολα το πιο διχαστικό θέμα αφού το 51% διαφωνεί, το 45% εμφανίζεται σύμφωνο και μια μικρή μερίδα (4%) δεν παίρνει θέση. Ωστόσο, ξεκάθαρα αρνητικοί (70%) είναι οι πολίτες στην εισαγωγή του όρου "Γονέας Ι" και "Γονέας ΙΙ", θέση που προβλέπεται στην πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται πως δε βρίσκει απήχηση στην κοινωνία.

Το μεγαλύτερο ποσοστό σύμφωνης γνώμης των πολιτών εντοπίζεται στα δύο ζητήματα περί Παιδείας καθώς το 86% τίθεται υπέρ της αξιολόγης εκπαιδευτικών και το 57% συμφωνεί με την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Στον τομέα της οικονομίας, "χαμένοι" στη μετάφραση είναι οι πολίτες μετά την εφαρμογή των χρωματιστών τιμολογίων ρεύματος, με το 20% να απαντάει πως δεν γνωρίζει αν ο χρωματισμός των τιμολογίων ρεύματος ενίσχυσε τον ανταγωνισμό, ενώ ένας στους δύο πιστεύει πως δεν έχει συμβάλει στο να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι τιμές.

Αναφορικά με τη συνεχιζόμενη καλπάζουσα ακρίβεια, 7 στους 10 πολίτες πιστεύουν πως η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να την αντιμετωπίσει, ενώ μόλις το 26% εντοπίζει κυβερνητικές κινήσεις διαχείρισης του πληθωρισμού.

Ισόπαλοι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές - Πλησιάζει το ΚΚΕ

Παρά τους "τριγμούς" στο εσωτερικό της ΝΔ το τελευταίο διάστημα, στην ερώτηση αν είχαμε ευρωεκλογές την επόμενη Κυριακή ποιο κόμμα θα ψηφίζατε, η κυβέρνηση υπερέχει ξεκάθαρα με 27,1% (από 29,2%).

Η μάχη για τη δεύτερη θέση όμως εξελίσσεται στο απόλυτο θρίλερ αφού ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν ισοβαθμούν με 12,2% (από 12,4%) και 12,1% (από 13,8%) αντίστοιχα.

Σημαντικά αυξημένο ποσοστό λαμβάνει το ΚΚΕ το οποίο από το 6,8% ανεβαίνει στο 9,3% και πλέον απειλεί τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελληνική Λύση κινείται περίπου στα ίδια ποσοστά με 6,9% (από 6,4%) ενώ μέσα είναι και η Νέα Αριστερά η οποία από το 2,5% ανεβαίνει στο 3,5%.

Η Νίκη παρουσιάζεται στο 4,5% (από 3,3%), η Πλεύση Ελευθερίας στο 2% (από 2,6%) οι Σπαρτιάτες στο 2,2% (από 2%), ενώ το 6,2% απάντησε άλλο (από 6,8%) και οι αναποφάσιστοι είναι στο 14% (από 14,1%).

Όπως φαίνεται, το ΚΚΕ εκμεταλλεύεται την αδυναμία τόσο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να ανεβάσουν τα ποσοστά τους και να απειλήσουν τη Νέα Δημοκρατία, και η Νέα Αριστερά "παίζει" πλέον σε ποσοστά που της επιτρέπουν την εκλογή ευρωβουλευτή. Ταυτόχρονα Ελληνική Λύση και Νίκη καρπώνονται τις διαρροές της ΝΔ.

Δείτε αναλυτικά όλη την δημοσκόπηση παρακάτω:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟΝ ΕΔΙΩΞΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ 20 Απρ 2024 | 13:26

Ο Παπανώτας τα βάζει τώρα με τον Κασσελάκη: "Καλό παιδί για καμιά μπύρα, όχι για ηγέτης - Είμαι αδέσποτος της Αριστεράς"

"Καλό παιδί αλλά για καμιά μπύρα σε κάνα μπαράκι. Όχι για ηγέτης", είπε ο Δ. Παπανώτας για τον Στέφανο Κασσελάκη.

ΝΙΚΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ 20 Απρ 2024 | 11:26

Καρφιά της ΝΔ για τη δήλωση Φαραντούρη (ΣΥΡΙΖΑ) ότι το ΒΒΒ της Standard & Poor’s "δεν τρώγεται": "Λαϊκισμός και ασχετοσύνη"

"λαϊκισμός, χυδαιότητα, ψέματα και ασχετοσύνη". Το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ για όσα είπε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φαραντούρης.

20 Απρ 2024 | 11:07

Γιατί ο Στέφανος έπιασε "ταβάνι"

Η απάντηση στο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πιάνει ταβάνι δεν είναι εύκολη όμως.

ΠΟΙΟΙ ΠΗΓΑΝ 20 Απρ 2024 | 10:57

Οι "ποτάρες" των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη σε κουβανέζικο μπαρ στου Ψυρρή [εικόνες]

Στο Dos Gardenias, ένα μπαρ στου Ψυρρή με άρωμα... Κούβας, τα χαμόγελα, τα πηγαδάκια και τα πειράγματα έδιναν και έπαιρναν.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 20 Απρ 2024 | 10:39

Ξεκινά η "ναυτική εβδομάδα" Κασσελάκη: Περιοδεία σε 27 νησιά μέσα σε 9 μέρες - "Γεννιέται ένα κίνημα από κάτω προς τα πάνω"

Η περιοδεία θα διαρκέσει έως τη Μεγάλη Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της ο κ. Κασσελάκης θα επισκεφθεί 27 νησιά.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 20 Απρ 2024 | 09:19

Γιατί ο Μητσοτάκης σταματάει να ασχολείται με τον Κασσελάκη - Η νέα στρατηγική του μέχρι τις εκλογές

Άλλωστε και χθες από την Μυτιλήνη, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε αναφορές στην αντιπολίτευση και δεν "άγγιξε" τον Στέφανο Κασσελάκη.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 19 Απρ 2024 | 22:20

Ευρωεκλογές 2024: Οι 8 νέοι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ - Ο ηθοποιός Αεράκης από τον "Σασμό" και ο Κρητικός γιατρός Ξυλούρης

Οι οκτώ νέοι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, που συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ 19 Απρ 2024 | 21:44

"Μανιφέστο" Κασσελάκη για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση σε Μητσοτάκη, Αυτιά και... Μελέτη - Τι είπε για το "θαύμα" της βάπτισής του

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε επανειλημμένα για "προοδευτική Αριστεία", ενώ ανέλυσε τις θέσεις του για Ισραήλ και Παλαιστίνη - Ο χαιρετισμός στον Αλέξη Τσίπρα

ΠΑΣΟΚ 19 Απρ 2024 | 20:27

"Κεραυνοί" από Γιαννακοπούλου: "Πώς θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Αστυνομία; 107 επίορκοι συνεχίζουν να υπηρετούν"

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, απευθύνει ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 19 Απρ 2024 | 20:20

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Οι εκλεγμένοι και οι επιλογές Κασσελάκη

Τα πρόσωπα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών - Τα τελευταία 5 ονόματα που ανακοινώθηκαν

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Απρ 2024 | 20:07

Δημήτρης Παπανώτας: Επίθεση σε άλλον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ - "Με ρωτούν ποιος είναι αυτός"

Ο Δημήτρης Παπανώτας τα βάζει με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Πανόπουλο - "Βασιλικότερος του Βασιλέως ο πιτσιρικάς; Που θεωρεί εαυτόν και ζεν πρεμιέ"

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 19 Απρ 2024 | 20:05
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 19 Απρ 2024 | 19:06

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στον Άρειο Πάγο υπόμνημα για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές

Στο υπόμνημα του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η πραγματική ηγεσία στους Σπαρτιάτες ασκείται de facto από τον Ηλία Κασιδιάρη.