Follow us

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 40% η ΝΔ - Πιθανή η παρουσία ακόμα και 9 κομμάτων στη Βουλή

Σίγουρη η νίκη της ΝΔ στις εκλογές 2023, βάσει των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης της Metron Analysis - Το σενάριο της εννιακομματικής Βουλής που θέτει σε κίνδυνο την αυτοδυναμία της νέας κυβέρνησης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Metron Analysis: Πάνω από 15% η διαφορά μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Αποτελέσματα που θα προκαλέσουν έκπληξη, μπορεί να βγάλουν οι κάλπες το βράδυ της Κυριακής 25 Ιουνίου, δείχνει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega, σύμφωνα με την οποία μάλιστα, δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου σίγουρη η ισχυρή αυτοδυναμία με πολλές έδρες για τη Νέα Δημοκρατία.

Η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα, παραμένει στα επίπεδα των 20 μονάδων διαφοράς, κάτι που σημαίνει ότι είναι σίγουρη η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αλέξη Τσίπρα να μην μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος των εκλογών του Μαΐου.

Όσο για τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή; Όλα είναι ανοικτά, ακόμη και να έχουμε την παρουσία 9 κομμάτων.

Διαβάστε Επίσης

Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας με δείγμα 1.302 άτομα, έγινε την περίοδο 15 – 21 Ιουνίου κι ενσωματώνει το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο, την σφοδρή αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό και τις συζητήσεις που αφορούν τόσο τη μειονότητα στη Ροδόπη όσο και την χρησιμότητα του φράχτη στον Έβρο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron, παρατηρείται μια κάμψη στα ποσοστά της ΝΔ, μια σταθερότητα σε αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ και μια σκληρή μάχη για Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, ΜέΡΑ 25 και τους νεοεμφανιζόμενους "Σπαρτιάτες" που υποστηρίζονται από τον χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη, να ξεπεράσουν το 3%.

Δημοσκόπηση Mega

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 33,9%, χάνοντας από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας 1,5 μονάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται μόλις στο 17,6%, αλλά 0.5% πάνω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και τη διαφορά να υποχωρεί από τις 18,3 μονάδες στις 16,3 μονάδες.

Τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 9.9% (από 10.1%) με εμφανή σταθερότητα στα ποσοστά, αλλά χωρίς μεγάλη δυναμική, ακολουθεί το ΚΚΕ με 6.2% ενώ στη Βουλή φαίνεται να μπαίνουν η Πλεύση Ελευθερίας με 3,2% και το κόμμα Νίκη με 3%. Εκτός Βουλής στην πρόθεση ψήφου μένει η Ελληνική Λύση με 2,6%, το ΜέΡΑ 25 με 2,5% και οι Σπαρτιάτες με 2,4%.

Αυτό που παρατηρούμε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είναι η μεγάλη υποχώρηση κατά 1,5 μονάδα της Ελληνικής Λύσης, κατά 0.9% του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατά 0,4% της Νίκης. Μικρή άνοδος 0,4 μονάδες για το κόμμα του κ. Βαρουφάκη ενώ εντυπωσιακή άνοδο καταγράφουν οι ακροδεξιοί "Σπαρτιάτες" οι οποίοι από 1,4% πηγαίνουν στο 2,4% ενώ πριν από 15 ημέρες δεν ανιχνεύονταν σε καμιά έρευνα.

Παρατηρεί κανείς μια σκληρή μάχη των μικρών κομμάτων για να περάσουν τον πήχη του 3% με τη δεξαμενή των ψήφων που διεκδικούν να είναι ίδια για τα τρία κόμματα πέραν της ΝΔ ενώ για Πλεύση και ΜέΡΑ υπάρχουν όπως φαίνεται πολλές μετακινήσεις.

Δημοσκόπηση Mega

Η αδιευκρίνιστη ψήφος, δύο 24ωρα πριν από τις εκλογές, είναι σχεδόν στις 10 μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν 1 στους 10 ψηφοφόρους δεν έχει ακόμη αποφασίσει που θα ρίξει την ψήφο του, αλλάζοντας τα δεδομένα κυρίως ως προς την αυτοδυναμία της ΝΔ και ως προς τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή.

Εκτίμηση ψήφου

Δημοσκόπηση Mega

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία και ως προς την εκτίμηση ψήφου και σύμφωνα με την έρευνα μπορούμε να έχουμε 7κομματική Βουλή η οποία δεν αποκλείεται να γίνει… 9κομματική.

Η ΝΔ βρίσκεται ακριβώς στο 40%, χάνοντας 0,8 μονάδες ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 20,7% από 20.1%, ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα είναι τα δύο κόμματα με τη διαφορά κοντά στις 20 μονάδες.

Η ΝΔ, όμως, που κυνηγά μια άνετη πλειοψηφία δεν ξέρει αν μπορεί να το πετύχει αυτό, ανάλογα με το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή κι αν αυτή θα "γράψει" 4 μπροστά στο ποσοστό της.

Το ΠΑΣΟΚ επίσης στα ίδια επίπεδα με 11,7% ενώ το ΚΚΕ είναι στο 7,4%.

Η υποχώρηση της Ελληνικής Λύσης και στην εκτίμηση ψήφου είναι εμφανής καθώς πέφτει στο 3,1% από 4,5% αλλά οριακά μπορεί να μπει στη Βουλή.

Η Πλεύση Ελευθερίας ακολουθεί με 3,8% (2,9% στις εκλογές του Μαΐου), το κόμμα Νίκη με 3,6% (από 2,9% επίσης) ενώ οριακά εκτός Βουλής μένει το ΜέΡΑ 25 με 2,9% και οι "Σπαρτιάτες" με 2,8%, μόνο που το τελευταίο κόμματα δεν είχε μετρηθεί καν πριν από έναν μήνα, κερδίζοντας αυτό το ποσοστό και την ελπίδα να ξεπεράσει το 3%, τις τελευταίες ημέρες.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, μπορεί να έχει ξεκαθαριστεί ο νικητής και το κόμμα που θα είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση (αφού το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δυναμική να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά είναι πολλά τα ερωτήματα που θα απαντηθούν μετά τις 7 το απόγευμα της Κυριακής.

Κυρίως πόσο ισχυρή θα είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να ξεκολλήσει από το 20%, ποια κόμματα θα μπουν στη Βουλή και τι θα γίνει βεβαίως με τους ακροδεξιούς "Σπαρτιάτες".

Δημοσκόπηση Mega

Σχετικά με την εκτίμηση ψήφου και τις έδρες που μπορούν να πάρουν τα κόμματα βλέπουμε ότι:

Η ΝΔ μπορεί να κινηθεί από 37,3% έως 42,7% και να πάρει 161 έδρες στο καλό σενάριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από 18,5% έως 22,9% και 57 έδρες. Το κακό σενάριο ασφαλώς δρομολογεί και εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το καλό με ποσοστό κοντά στο 23% είναι μεν εξαιρετικά χαμηλό αλλά δίνει και ελπίδες ανάτασης του κόμματος.

To ΠΑΣΟΚ κινείται μεταξύ 10% και 13,4%. Το καλό σενάριο για τον Ν. Ανδρουλάκη θα ήταν να πάρει το υψηλότερο ποσοστό και ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί στο χαμηλότερο ώστε η διαφορά μεταξύ τους να βρίσκεται στις 5 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ παίρνει 32 έδρες.

Το ΚΚΕ κινείται από 6,6% έως 8,8% με ισχυρή δυναμική λόγω της καλής προεκλογικής εκστρατείας που έχει κάνει και του καλού προφίλ του Δ. Κουτσούμπα. Στη Βουλή θα είναι με 20 έδρες.

Η Ελληνική Λύση κινείται από 2,2% έως 4%, άρα ακόμη δεν έχει εξασφαλισμένο εισιτήριο για τη νέα Βουλή αλλά αν το καταφέρει θα έχει 9 έδρες

Η Νίκη κινείται μεταξύ 2,6% και 4,6%, και στο καλό σενάριο ασφαλώς παίρνει εντυπωσιακό ποσοστό ως πρωτοεμφανιζόμενο κόμματα. Οι έδρες του κόμματος εκτιμώνται σε 10.

Η Πλεύση Ελευθερίας κινείται από 2,8% έως 4,8% και δείχνει να έχει τις περισσότερες πιθανότητες εισόδου με 10 εκτιμώμενες έδρες.

Το ΜέΡΑ 25 κινείται από 2% έως 3,8% και δίνει μάχη για να βρεθεί ξανά στη Βουλή.

Οι δε "Σπαρτιάτες" κινούνται μεταξύ 1,9% και 3,7% και στο καλό σενάριο γι’ αυτούς θα έχουν μια καλή δύναμη μέσα στη Βουλή. Ενδεχομένως δε οι ερωτηθέντες στις έρευνες που θέλουν να ψηφίσουν το νέο ακροδεξιό κόμμα, να μην αποκαλύπτονται κρατώντας κρυφή την ψήφο τους.

Δημοσκόπηση Mega

Συσπειρώσεις

Η ΝΔ βρίσκεται στο 92% ως προς τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της με μικρές διαρροές από 1% προς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας.

Στο 89% η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ που χάνει 2 μονάδες προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και από 1% προς ΚΚΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ 25 αλλά και προς τους… Σπαρτιάτες.

Στο 87% με περιθώρια ανόδου η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ που όμως χάνει ψηφοφόρους προς τη ΝΔ (6%) και προς τον ΣΥΡΙΖΑ (3%).

Προτίμηση πρωθυπουργού

Δημοσκόπηση Mega

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 39% θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσει κάποιος. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6% και ο Δ. Κουτσούμπας με τη Ζ. Κωνσταντοπούλου με 3%.

Σε ποσοστό 87% οι ψηφοφόροι σκέφτονται να πάνε να ψηφίσουν αντί 11% που σκέφτονται να μην πάνε. Παράλληλα, 44% δηλώνουν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των εκλογών ενώ 46% πολύ ή αρκετά δυσαρεστημένοι.

Πολιτική σταθερότητα ζητά το 59% αλλά και να υπάρξει πολιτική αλλαγή το 40%. Τέλος, το 65%, δηλαδή 2 στους 3 ερωτηθέντες βλέπουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 18% κυβέρνηση συνεργασίας, το 14% ότι θα πάμε σε τρίτες εκλογές.

Για το ναυάγιο της Πύλου και τον φράχτη στον Έβρο

Δημοσκόπηση Mega

Η οικονομία με ποσοστό 29% παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα για τους Έλληνες και ακολουθεί η ακρίβεια με 24% (από 32%) τον Μάιο. Στο 7% η υγειονομική περίθαλψη και στο 5% η ανεργία, όπως και το προσφυγικό- μεταναστευτικό που ανέβηκε μετά το τραγικό ναυάγιο.

Μάλιστα, 82% πιστεύει ότι η ΕΕ έχει ευθύνες για το ναυάγιο και το 51% ότι έχει και η χώρα μας ενώ 45% λέει ότι δεν έχει.

Δημοσκόπηση Mega

Αναφορικά με τον φράχτη στον Έβρο, το συντριπτικό 74% τάσσεται υπέρ, το 21% κατά και το 2% ούτε το ένα ούτε το άλλο. Εδώ φαίνεται γιατί η ΝΔ έπαιξε δυνατά το χαρτί του φράχτη ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αντιφατικές δηλώσεις του έχασε έδαφος.

Τέλος, το 49% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 44% προς τη σωστή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ 04 Δεκ 2023 | 12:22

Ο Πολάκης αποκαθηλώνει τον Τσίπρα: Μας άφησε κόμμα σε κρίση, προφανώς κάτι δεν έκανε καθόλου καλά…

Ο Παύλος Πολάκης δεν χαρίζεται στον Αλέξη Τσίπρα και τον κατηγορεί για τη σημερινή κρίση του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «11» 04 Δεκ 2023 | 11:05

Διαψεύδει ο Νάσος Ηλιόπουλος το "Αριστερά Μπροστά" για το όνομα του νέου κόμματος - Τι είπε με τον Τσίπρα

Αναφορικά με το όνομα του νέου κόμματος, ο Νάσος Ηλιόπουλος διέψευσε πως θα λέγεται "Αριστερά Μπροστά".

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 04 Δεκ 2023 | 09:17

Παπαδημούλης: Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι ο Τσίπρας είναι ευχαριστημένος με την ηγεσία Κασσελάκη

"Οταν μιλούσε ο νέος πρόεδρος του κόμματος είδα έναν Τσίπρα κατσουφιασμένο", τόνισε ο κ. Παπαδημούλης

ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 04 Δεκ 2023 | 09:14

Σήμερα τα βαφτίσια του νέου κόμματος για τους "φευγάτους" από τον ΣΥΡΙΖΑ - Οι πληροφορίες για το όνομα

Σήμερα η ανακοίνωση της νέας Κ.Ο. των 11 που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, με πρόεδρο της ΚΟ τον Αλέξη Χαρίτση.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ 03 Δεκ 2023 | 23:45

Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στέλνει μέσω Ρώμης ο Αλέξης Τσίπρας - Μετέβη για το Συμβούλιο της Ευρώπης

Επαφές θα έχει στην ιταλική πρωτεύουσα ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας - Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 03 Δεκ 2023 | 23:09

Στέφανος Κασσελάκης για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: "Δεν θα σκεφτούμε ούτε ένα ευρώ για να έχουν αυτόνομες ζωές"

"Μπορείς να είσαι ευτυχισμένη στην Ελλάδα;" ρώτησε τη Μαρίνα Τριανταφυλλίδη, φιλόλογο και άτομο με οπτική αναπηρία με την οποία συναντήθηκε.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 03 Δεκ 2023 | 16:07

Ανδρουλάκης: Οι πέντε άξονες του ΠΑΣΟΚ για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε πως "όσο δεν επενδύουμε στην προετοιμασία και την πρόληψη, το κόστος αποκατάστασης θα είναι πολλαπλάσιο".

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ 03 Δεκ 2023 | 15:28

Παπαδημούλης: Θα στηρίξω το νέο χώρο των "11" και στο Ευρωκοινοβούλιο και δεν θα είμαι ο μόνος

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανακοίνωσε πως θα εκπροσωπήσει στην Ευρωβουλή την νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που συγκροτείται υπό τον Αλέξη Χαρίτση.

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 03 Δεκ 2023 | 15:06

"Σύντροφοι, δεν πάει άλλο": Αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Μπελαβίλας

Ο Νίκος Μπελαβίλας ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη λέγοντας πως "δεν πάει άλλο".

ΣΥΡΙΖΑ 03 Δεκ 2023 | 12:29

Τεμπονέρας: Μη αξιόλογο το περιστατικό με την αποχώρηση Κασσελάκη στην ΠΓ - Δεν νιώθω εσωκομματική αντιπολίτευση

Ως "μη αξιόλογο περιστατικό" χαρακτηρίζει ο Διονύσης Τεμπονέρας την αποχώρηση Κασσελάκη την ώρα που ο ίδιος ήταν στο βήμα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 03 Δεκ 2023 | 11:19

Μητσοτάκης: Ιστορική πολιτική μεταρρύθμιση η επιστολική ψήφος - Απαντά στην αυξανόμενη αποχή

Ως μια ιστορική πολιτική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε την επιστολική ψήφο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝΤΩΝ 03 Δεκ 2023 | 09:57

Βολές Χαρίτση κατά Κασσελάκη: Απαξίωσε τον ΣΥΡΙΖΑ - Δεν έχω μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα [βίντεο]

Σφοδρή επίθεση Αλέξη Χαρίτση στον Στέφανο Κασσελάκη ένα 24ωρο πριν από την ανακοίνωση του ονόματος του νέου κόμματος των "11" που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΑΥΣΤΙΚΟ ΧΙΟΥΜΟΡ 02 Δεκ 2023 | 20:17

#Αριστερά_Μπροστά: Το Twitter "αποκαλύπτει" το όνομα του κόμματος των 11 ανεξάρτητων βουλευτών - Θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα

Σχόλια και καυστικό χιούμορ για το φημολογούμενο όνομα του νέου κόμματος των 11 βουλευτών