Δημοσκόπηση: Οι Έλληνες δυσφορούν με τη Μέρκελ - Κάνει τα χατήρια Ερντογάν

Η στάση της Άνγκελα Μέρκελ έχει προκαλέσει την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης καθώς 7 στους 10 κρίνουν αρνητικά την στάση του Βερολίνου.

Σε διπλό ταμπλό εξακολουθεί να παίζει η Άγκελα Μέρκελ απέναντι στην κρίση που έχει ξεσπάσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μετά την έντονη δυσφορία που προκάλεσε στην Αθήνα το «κόψιμο» της χώρας μας από την διάσκεψη του Βερολίνου κάνοντας το χατίρι στον Ταγίπ Ερντογάν.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος από το Νταβός θέλοντας να ρίξει τους τόνους μίλησε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ σήμερα θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν και να κόψουν από κοινού την «κορδέλα» για τα εγκαίνια του Τουρκογερμανικού πανεπιστημίου.

Η στάση της Άνγκελα Μέρκελ έχει προκαλέσει την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης καθώς 7 στους 10 κρίνουν αρνητικά την στάση του Βερολίνου. Ωστόσο λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη της στην Κωνσταντινούπολη, η Άνγκελα Μέρκελ δέχτηκε ένα ισχυρό χτύπημα από την νομική υπηρεσία της Γερμανικής βουλής, που έκρινε άκυρη της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη. Μάλιστα το θέμα άνοιξε βουλευτής Τουρκικής καταγωγής.

Ο φόβος του μεταναστευτικού

Είναι κοινό μυστικό στο Βερολίνο, ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να ανοίξει μέτωπο με τον Ταγίπ Ερντογάν, λόγω κυρίως του μεταναστευτικού καθώς τυχόν διόγκωση του θα «τραυματίσει» ακόμη περαιτέρω την δημοτικότητά της. 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος μεταβαίνει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για συνάντηση εργασίας με τον Ταγίπ Ερντογάν και τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο θα είναι το προσφυγικό, οι εξελίξεις στην Συρία και την Λιβύη ενώ είναι άγνωστο αν θα συζητηθεί η παράνομη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης. Στο πλαίσιο της επίσκεψης σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια των νέων εκπαιδευτικών και κοινωνικών εγκαταστάσεων του Τουρκο-Γερμανικού Πανεπιστημίου. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύεται από την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής που είχε καταδικάσει την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης, κάτι που της είχε υπενθυμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από την διάσκεψη του Βερολίνου.

Γερμανικό «χαστούκι» στην Μέρκελ

Γερμανίδα βουλευτής τουρκικής καταγωγής ζήτησε από την νομική υπηρεσία της βουλής γνωμάτευση για το αν είναι παράνομα τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Παράλληλα κάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ να θέσει το επίμαχο ζήτημα στην συνάντηση που θα έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η γνωμάτευση καταρρίπτει όλα τα επιχειρήματα της Άγκυρας καθώς υποστηρίζει πως τα νησία έχουν υφαλοκρηπίδα. «Στο άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο Θαλάσσης φαίνεται σαφώς ότι οι νήσοι ανεξάρτητα του μεγέθους τους διαθέτουν υφαλοκρηπίδα. Συνεπώς οι θαλάσσιες περιοχές των νήσων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την οριοθέτηση των ΑΟΖ» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Επανέρχεται το αντιγερμανικό κλίμα 

Η στάση της Γερμανίας απέναντι στην ελληνοτουρκική διαμάχη έχει επαναφέρει το αρνητικό κλίμα που υπήρχε κατά την διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ καθώς το 76% των ερωτηθέντων εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους απέναντι στο Βερολίνου για την τακτική που ακολουθεί απέναντι στις δύο χώρες, ενώ μόλις το 10% κρίνει θετικά την Άνγκελα Μέρκελ. 

Αντιθέτως το 67% αξιολογεί ως θετική την στάση της χώρας στα ελληνοτουρκικά με το 18% να υποστηρίζει πως είναι αρνητική. Επίσης το 55% εκτιμά ότι οι αποφάσεις και οι ενέργειες της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά είναι σε σωστή κατεύθυνση έναντι 36% που κάνει λόγο για λάθος χειρισμούς. 

Ο Μητσοτάκης με τη διάδοχο της Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί στο Νταβός να εξήρε το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για «έναν πρωθυπουργό που εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις», ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κοιτά την επόμενη μέρα στην Γερμανία είδε την διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ. 

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ με την με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άννεγκρετ Κάρεμννπάουερ. Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν το περιβάλλον ασφάλειας στη Μεσόγειο, η κατάσταση στη Λιβύη και η συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα στα επόμενα στάδια της διαδικασίας για τη Λιβύη.

Το τηλεφώνημα Αναστασιάδη στην Μέρκελ

Τη μεσολάβηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, για τα θέματα των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο κ. Μέρκελ, εν όψει της επίσκεψής της στην Τουρκία, ζήτησα όπως διαβιβάσει μήνυμα προς τον Πρόεδρο Ερντογάν για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ και για συμμόρφωση, επιτέλους, με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», έγραψε ο Κύπριος Πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη. 

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), οι έρευνες για φυσικό αέριο από την Τουρκία στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, έχουν προκαλέσει σοβαρές εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Το τηλεγράφημα αναφέρεται ακόμη σε κυπριακά δημοσιεύματα σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Γιαβούζ».

Φωτογραφία: Eurokinissi

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 22 Φεβ 2020 | 08:19

Σκληρό παζάρι για τα κονδύλια της Ε.Ε. – Οι συμμαχίες Μητσοτάκη

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. προκάλεσε μείωση των κονδυλίων και ντόμινο αλλαγών στους συσχετισμούς που υπάρχουν στη Σύνοδο Κορυφής.

ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Φεβ 2020 | 19:58

Συρία: Το διπλό παιχνίδι του Ερντογάν και τα παζάρια με ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να επιχειρεί να μοιράσει εκ νέου την τράπουλα, αλλά και τις ευθύνες.

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Φεβ 2020 | 19:13

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν: Συζήτησαν για Συρία και Λιβύη

Ο Ερντογάν φαίνεται να είπε στον Πούτιν ότι η λύση στο Ιντλίμπ "περνάει" μέσα από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Σότσι.

21 Φεβ 2020 | 14:56

Συνάντηση Μέρκελ, Μακρόν, Σάντσεθ, Μητσοτάκη, Κόντε- Για προϋπολογισμό της ΕΕ

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συνάντηση Μακρόν, Μέρκελ, Σάντσεθ, Μητσοτάκη, Κόντε στα γραφεία της Ισπανικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το ΠΔΠ.

ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΤΛΙΜΠ 21 Φεβ 2020 | 14:11

Συρία: Απίστευτος Ερντογάν - Τώρα ζητά βοήθεια από Μέρκελ και Μακρόν

Χθες Μακρόν και Μέρκελ συνομίλησαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 20 Φεβ 2020 | 11:27

Τσαβούσογλου: Ο Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη «μάθε να μοιράζεσαι»

Η διαφορά μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι θεμα... μοιρασιάς στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 19 Φεβ 2020 | 21:15

ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Έχουμε καταδικάσει τις παράνομες μεθοδεύσεις

«Ως έχουμε κατ´επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ 19 Φεβ 2020 | 19:20

Ερντογάν: Η Ελλάδα αποδέχεται το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

Σύμφωνα με το TRT, ο Ερντογάν, είπε ότι η «αποφασιστική στάση μας στη Μεσόγειο άρχισε να γίνεται αποδεκτή».

19 Φεβ 2020 | 18:25

Πώς το τσιγάρο... ενώνει Ερντογάν και Μητσοτάκη

«Στα κεντρικά γραφεία δεν θα καπνίζει κανείς: Θα περνάω από τα γραφεία σας και θα σας ελέγχω»

ΤΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ 19 Φεβ 2020 | 14:08

Ερντογάν για πραξικόπημα: Μου είπαν να πάω σε ελληνικό νησί

Στην «εθνική» του στάση τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016, αναφέρθηκε ο τούρκος πρόεδρος.

ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ 19 Φεβ 2020 | 13:19

Πούτιν προειδοποιεί Ερντογάν: Κακή επιλογή η επιχείρηση στην Ιντλίμπ

Ευθεία προειδοποίηση του Κρεμλίνου προς την Τουρκία: «Θα είναι αναμφισβήτητα η χειρότερη επιλογή» μια στρατιωτική επέμβαση κατά των συριακών δυνάμεων στην Ιντλίμπ