Follow us

Δημοσκόπηση Opinion Poll για το TheTOC: Κυριαρχία Μητσοτάκη, δεύτερο πλέον το ΠΑΣΟΚ - Διχάζει ο γάμος των ομόφυλων

Η Ν.Δ διατηρεί αλώβητες τις δυνάμεις της παρά τα προβλήματα που κυριαρχούν και την ένταση από το άνοιγμα της συζήτησης σειράς θεμάτων, όπως τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δημοσκόπηση TheTOC

Άνετο προβάδισμα της ΝΔ και κυριαρχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνουν τα νέα ευρήματα της Opinion Poll, σε δημοσκόπηση που έγινε για το TheTOC, ενισχύοντας το πολιτικό σκηνικό του ενός κόμματος.

Η Ν.Δ διατηρεί ουσιαστικά αλώβητες τις δυνάμεις της, παρά τα προβλήματα που κυριαρχούν (ακρίβεια, εγκληματικότητα/ παραβατικότητα κ.ά.), αλλά και την ένταση που προκαλούν στην κοινή γνώμη σειρά θεμάτων της επικαιρότητας και ιδιαίτερα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 39.1% και προγείται με διαφορά 24.7% του δεύτερου ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει 14.4% και διαφορά άνω των 25 μονάδων από το τρίτο κόμμα που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 13.2%. Ακολουθούν Κ.Κ.Ε 8.6%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 6.7%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3.4%, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 3.1% (που δείχνει να σπάει οριακά το φράγμα του 3%) , ΝΙΚΗ 3%, ΜΕΡΑ 25 ποσοστό 2%, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 1.8%, ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 3.2%.

Δημοσκόπηση Opinion Poll για το TheTOC: Κυριαρχία Μητσοτάκη, δεύτερο πλέον το ΠΑΣΟΚ - Διχάζει ο γάμος των ομόφυλων

Στην πρόθεση ψήφου τα αποτελέσματα είναι: Ν.Δ 32.5%, ΠΑΣΟΚ 11.9%, ΣΥΡΙΖΑ 10.9%, Κ.Κ.Ε 7.2%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5.6%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2.8%, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2.6%, ΝΙΚΗ 2.5%, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 1.5%, ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 2.7% Λευκό/ Άκυρο 1.4%, αποχή 4.1%, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι 12.7%.

προθεση ψηφου δημοσκοπηση

Απαισιοδοξία για το 2024

Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν σε μια περίοδο που:

  • Υπάρχει μια απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας τη νέα χρονιά, κλίμα απαισιοδοξίας που εκφράζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, δηλαδή το 67.8% , ενώ αισιόδοξοι εμφανίζονται το 31.3%.

  • Κυριαρχεί με σημαντικά ποσοστά μια τετράδα προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία με την ακρίβεια να φτάνει το 69.9% και να ακολουθούν θέματα οικονομίας και ανάπτυξης με 32.8% , η εγκληματικότητα/ παραβατικότητα με 25.1% και τα προβλήματα στο ΕΣΥ με 18.1%.

  • Υπάρχει χαμηλή ικανοποίηση από τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την στήριξη των εισοδημάτων με την ικανοποίηση να φτάνει μόλις το 21.2% ενώ λίγο και καθόλου ικανοποιημένοι δηλώνουν το 77.7%.

  • Υπάρχει πολύ χαμηλή ικανοποίηση από την αντιμετώπιση συνολικά της εγκληματικότητας και γενικά των φαινομένων βίας. Ικανοποιημένοι δηλώνουν το 14.5% ενώ αντίθετη άποψη έχει το 83.8%.

αισιοδοξοι δημοσκοπηση

προβληματα δημοσκοπηξση
ικανοποιηση δημοσκοπηση
ικανοποιηση δημοσκοπηση

Πολύ και αρκετά κανοποιημένοι από το συνολικό έργο της Κυβέρνησης δηλώνει το 30.1%, λίγο ικανοποιημένοι το 29.9% και καθόλου ικανοποιημένοι το 38.9%.

ικανοποιηση

Ταυτόχρονα:

  • Το 57.1% δηλώνουν θετικοί στην ίδρυση μη Κρατικών Πανεπιστημίων, έναντι 38% που εμφανίζονται αρνητικοί. Τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών απόψεων τα συναντάμε στους ψηφοφόρους της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ με 77.2% και 58.5% αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, το 53.3% πιστεύει ότι η λειτουργία των μη Κρατικών Πανεπιστημίων θα επιδράσει θετικά στην βελτίωση λειτουργίας των Δημόσιων Α.Ε.Ι λόγω του ανταγωνισμού που θα υπάρχει.

  • Το 56.6% συμφωνούν με την κυβερνητική πρωτοβουλία για την θέσπιση της Επιστολικής ψήφου , ενώ αρνητικοί είναι το 29.9%

  • Το 46.7% τάσσεται υπέρ του γάμου ομοφύλων έναντι ενός 50.4% που διαφωνεί. Η άποψη αυτή είναι πλειοψηφική στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ , του Κ.Κ.Ε και της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

  • Σε όλα τα άλλα κόμματα η άποψη για τον γάμο των ομοφυλόφιλων είναι μειοψηφική, με την μόνη διαφοροποίηση να έχει να κάνει με τα ποσοστά όσων συμφωνούν και όσων διαφωνούν.

  • Ακόμα μεγαλύτερες διαφωνίες εκφράζουν οι ψηφοφόροι με την τεκνοθεσία, αφού το 71.9% διαφωνεί, ενώ συμφωνεί το 24.8%. Πλην ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα κομματικά ακροατήρια οι ψηφοφόροι εκφράζονται αρνητικά για την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαφορά.

μη κρατικα ΑΕΙ
επιστολικη δημοσκοπηση
ομοφυλοφιλοι
κομματα ομοφυλα ζευγαρια

Ορισμένα σημαντικά ευρήματα που επιδρούν στην διαμόρφωση των συσχετισμών:

Φαίνεται ότι οι τελευταίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δημιουργούν μικρότερες ή μεγαλύτερες προσδοκίες για βελτίωση της απόδοσης της κυβέρνησης. Το 49.9% πιστεύει ότι με την τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα υπάρχει βελτίωση στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας/ παραβατικότητας. Επίσης, το 30.5% πιστεύει ότι με την τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη θα βελτιωθεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ε.Σ.Υ.

Αν και ικανοποιημένοι από το κυβερνητικό έργο δηλώνει το 30.1%, επίδοση όχι υψηλή, είναι πολύ πιο χαμηλά τα επίπεδα ικανοποίησης από την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η ικανοποίηση είναι μόλις 8.1% ( πολύ και αρκετά) ενών ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιημένοι δηλώνουν μόλις το 19.4%.

Για το ΠΑΣΟΚ η ικανοποίηση ( πολύ και αρκετά ) φτάνει το 11.4% και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του το 36%.

πασοκ
συριζα

Δημοφιλέστερος ο Μητσοτάκης, στον πάτο ο Κασσελάκης

O Kυριάκος Mητσοτάκης διατηρείται με 48.6% ο δημοφιλέστερος Πολιτικός Αρχηγός και ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 45.5%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36.4%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 29.2%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 26.2% , ο Αλέξης Χαρίτσης με 23%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 22.1%, ο Δημήτρης Νατσιός με 14% και ο Βασίλης Στίγκας με 7.8%

Ο Πρωθυπουργός προηγείται συντριπτικά έναντι του Σ. Κασσελάκη και του Ν.Ανδρουλάκη στην δυνατότητα διαχείρισης όλων των κρίσιμων θεμάτων για τα οποία υπήρχε ερώτηση. Δηλαδή σε όλα τα θέματα, από την εξωτερική πολιτική και την Οικονομία, έως το μεταναστευτικό, την εγκληματικότητα ή την Παιδεία, ο Κυριάκος Μητσοτάης θεωρείται καλύτερος διαχειριστής από τους αντιπάλους του.

Οι μεγαλύτερες επιδόσεις του σημειώνονται στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην διασφάλιση της σταθερότητας και της ανοδικής πορείας της χώρας με 53.9% και 46.7% αντίστοιχα. " Χάνει" μόνο από τον Κανένα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, αφού έχει σ΄αυτό το θέμα την μικρότερη επίδοση με 33.4% έναντι 36.9% του Κανένα. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει επιδόσεις που κυμαίνονται από το 7.5% ( στην εξωτερική πολιτική) έως το 16.9% ( στήριξη πιο ευάλωτων οικονομικά) και ο Νίκος Ανδρουλάκης από 6.4% (εξωτερική πολιτική) έως 14.3% (στήριξη πιο ευάλωτων οικονομικά).

πολιτικοι αρχηγοι

Κατόπιν αυτών, δεν προκαλεί εντύπωση ότι υπάρχει χαοτική διαφορά ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Στέφανο Κασσελάκη ή και τον Νίκο Ανδρουλάκη, στην επιλογή για καταλληλότητα για Πρωθυπουργός. Συγκεντρώνει 42.2 % έναντι 7.8% και 7.1% του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη αντίστοιχα.

Εμφανίζει δηλαδή εξαπλάσια επίδοση από τον 2ο και 3ο και ακολουθούν οι άλλοι Πολιτικοί Αρχηγοί με μικρότερα ποσοστά.

Στον χώρο του Κέντρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγεται από το 43.9% έναντι 13.2% του Νίκου Ανδρουλάκη και 5.7% του Στέφανο Κασσελάκη. Ωστόσο, επιλέγεται και από το 21. 7% των Κεντροαριστερών, δείγμα της διεύρυνσης της απήχησής του .

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει επίδοση που είναι μεγαλύτερη από την επίδοση της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου , ενώ οι υπόλοιποι Πολιτικοί Αρχηγοί έχουν καταλληλότητα μικρότερη από την δημοσκοπική επίδοση των κομμάτων τους .

καταλληλοτερος δημοσκοπηση

Ποιοι θεωρούνται πιο δραστήριοι και αποτελεσματικοί Υπουργοί

Στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται ο Νίκος Δένδιας με 27.2%, ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 18.9%, ο Άδωνις Γεωργιάδης με 15.5% , ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης με 14% και ο Κωστής Χατζηδάκης με 9.1%.

Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Βασίλης Κικίλιας με 5.4%, Όλγα Κεφαλογιάννη με 3.7%, Νίκη Κεραμέως με 3.7%, Μάκης Βορίδης με 3.7% και Γιώργος Φλωρίδης με 3.6%.

υπουργοι

Δείτε αναλυτικά όλη την δημοσκόπηση της Opinion Poll για το TheTOC:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 22 Μαϊ 2024 | 13:22

Το αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα Κασσελάκη σε ραδιόφωνο και το τρολάρισμα: "Είμαι φυτευτός της CIA, άρα όλα τα ξέρω"

Ο Στέφανος Κασσελάλης πήρε αιφνιδιαστικά τηλέφωνο στα Παραπολιτικά 90.1 FM που γιορτάζουν τα δέκα χρόνια λειτουργίας τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 22 Μαϊ 2024 | 11:52

Ο Κασσελάκης υπερασπίζεται την παρουσία του στα μπουζούκια: Τι τρέχει αν ραίνουν με λουλούδια τον πρόεδρο;

Για την παρουσία του στην πρεμιέρα του Κωνσταντίνου Αργυρού μίλησε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος, είπε μάλιστα ότι η γροθιά που ύψωσε από τη σουίτα ήταν "απάντηση σε υψωμένη γροθιά ενός συντρόφου".

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 22 Μαϊ 2024 | 11:35

Μητσοτάκης στο Power Summit 2024: Ενεργειακός περιφερειακός παίκτης η ΔΕΗ

Σε παρέμβασή του κατά την έναρξη του συνεδρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή μεταμόρφωση όπως είπε, της ΔΕΗ.

"ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟ" 22 Μαϊ 2024 | 10:17

Η πρόταση του Μητσοτάκη για τον τελικό Κυπέλλου: Να γίνεται κάθε χρόνο στο ΟΑΚΑ και με φιλάθλους

Να γίνεται κάθε χρόνο στο ΟΑΚΑ με φιλάθλους ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος, προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 22 Μαϊ 2024 | 09:25

Μητσοτάκης: Υπάρχει όντως πρόβλημα με τον πληθωρισμό των τροφίμων - Οι πολυεθνικές τιμολογούν αυθαίρετα

"Έχουν δίκαιο γιατί δεν μπορεί να διαψεύσεις μια πραγματικότητα όπως την αντιλαμβάνεται ο Έλληνας πολίτης", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ακρίβεια.

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ 22 Μαϊ 2024 | 07:29

Ευρωεκλογές 2024: Το καλό και το κακό σενάριο για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Αισιοδοξία αλλά και ανησυχία

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές προκαλούν αισιοδοξία στο κυβερνητικό επιτελείο, αν και όπως λένε παλιά κομματικά στελέχη, η κάλπη είναι "γκαστρωμένη" μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 21 Μαϊ 2024 | 23:15

Κασσελάκης: "Όχι" στον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά άνοιγμα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ - "Η οικογένειά μου ήταν Παπανδρεϊκή"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στη δήλωσή του ότι οι υπουργοί ευθύνονται για την απώλεια ζωών στα Τέμπη.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 21 Μαϊ 2024 | 22:53

Μητσοτάκης από Καστοριά: "Ποτέ ξανά με ΝΔ και εμένα πρωθυπουργό η Ελλάδα δεν θα ξαναζήσει τις δημοσιονομικές δυσκολίες"

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν έχει εναλλακτική πρόταση συμπληρώνοντας: "Εμείς δεν πρόκειται να μετατρέψουμε την πολιτική αντιπαράθεση σε μiα αρένα γεμάτη χυδαιότητα και τοξικότητα".

21 Μαϊ 2024 | 20:31

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή xαιρετίζει την επιστολή του Κυρ. Μητσοτάκη: Ολόκληρη η απάντηση του εκπροσώπου της

H ΕΕ χαιρετίζει την επιστολή του Κυρ. Μητσοτάκη "ως συμβολή στον συνολικό προβληματισμό για το μέλλον της ενιαίας αγοράς"

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ 21 Μαϊ 2024 | 20:08

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στη Βόρεια Μακεδονία: Ο ευρωπαϊκός τους δρόμος θα παραμείνει κλειστός αν επιμείνουν στις προκλήσεις

"Όταν οι Πρέσπες ψηφίστηκαν, η ΝΔ ήταν απέναντι, αλλά είχε πει ότι δεν μπορούμε να σκίσουμε με έναν νόμο και ένα άρθρο μια διεθνή συμφωνία" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

ΤΙ ΛΕΝΕ 21 Μαϊ 2024 | 18:23

Έγινε ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στην Αλβανία - Με ξένους ιερείς και οργισμένες αντιδράσεις [Εικόνες]

Η Alba Ahmetaj και η Edlira Mara παντρεύτηκαν στο Δημαρχείο των Τιράνων με θρησκευτικό γάμο - Ανεπίσημος ο γάμος αφού ο αλβανικός οικογενειακός κώδικας ορίζει τον γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 21 Μαϊ 2024 | 13:41

Μητσοτάκης από την Κοζάνη: Η αποχή είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τη δημοκρατία στις ευρωεκλογές

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Από τις ευρωεκλογές θα βγουν και συμπεράσματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εγχώρια πολιτική σκηνή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 21 Μαϊ 2024 | 13:10

Ανδρουλάκης από την Καρδίτσα: Στη Θεσσαλία αποδείχθηκε περίτρανα η ανικανότητα του επιτελικού κράτους της ΝΔ

"Στη Θεσσαλία αποδείχθηκε περίτρανα η ανικανότητα του επιτελικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας", σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Καρδίτσα.